stdClass Object ( [id] => 1173809 [title] => Povjesničar Milivoj Bešlin: BiH i zapadni Balkan mogli bi biti nova ruska fronta, Dodik čeka ishod rata u Ukrajini, u kojoj se rješava i sudbina mira u Bosni [alias] => povjesnicar-milivoj-beslin-bih-i-zapadni-balkan-mogli-bi-biti-nova-ruska-fronta-dodik-ceka-ishod-rata-u-ukrajini-u-kojoj-se-rjesava-i-sudbina-mira-u-bosni [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bosna i Hercegovina, ali i zapadni Balkan mogli bi biti sljedeća ruska fronta, izgovaraju politički analitičari diljem Europe gotovo u jednom glasu.

Od razvoja situacije u Ukrajini ovisit će sudbina cijele Europe, a ruska agresija, kao nikada do sada, ujedinila je zemlje zapadnih demokratskih vrijednosti u jedinstvenom bloku.

I s jedinstvenim stavom da je ono što Rusija čini u jednoj nezavisnoj i suverenoj zemlji presedan kakav 21. stoljeće europske povijesti ne poznaje.

Rusija je na prostoru zapadnog Balkana ostvarivala svoje geostrateške ciljeve na razne načine miješajući se u unutarnje političke prilike velikog broja zemalja, a uvijek uz nesebičnu podršku aktualne srbijanske vlasti i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

---

image
Milivoj Bešlin: Rusija je pokretač brutalnog i apsolutno neizazvanog rata, odnosno gaženja suverene Ukrajine, članice UN-a
Screenshot News Max Adria
---

BiH i Crna Gora bile su poligon za vođenje hibridnog rata ruskog rukopisa, a destabilizacija ove dvije zemlje nikada ne bi bila moguća bez presudne podrške Srbije i njenog tradicionalnog mentora Rusije.

Jedan od najvažnijih suvremenih srbijanskih povjesničara Milivoj Bešlin u razgovoru s Jasminom Agićem za Al Jazeeru Balkans kaže kako je "Vučićev režim” nizom postupaka pokazao kako pripada "ruskom svijetu”.

"Srbija je jedina europska država koja svojim odnosom prema Rusiji, medijskim i propagandnim sadržajima jasno stoji uz režim u Kremlju i njegovu brutalnu i ničim izazvanu agresiju na Ukrajinu. Srbija je formalno i preko volje podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ali ono što je mnogo važnije, a to je njen suverenitet – nije. To podrazumijeva suvereno pravo građana Ukrajine da sami biraju svoju vlast i da sami odlučuju u koje će međunarodne asocijacije ulaziti. Uostalom, zašto bi Srbija to priznavala Ukrajini, ako nije htjela priznati ni svojim najbližim susjedima”, kaže Bešlin.

razmislite, sjetite se

Kako komentirate činjenicu da je Srbija podržala rezoluciju UN-a kojom se osuđuje Rusija zbog rata koji vodi u Ukrajini?

– Rusija je pokretač brutalnog i apsolutno neizazvanog rata, odnosno gaženja suverene Ukrajine, članice UN-a. Teško je pronaći sličan primjer demonstriranja europskog jedinstva i solidarnosti u povijesti, uključujući i neke tradicionalno neutralne države poput Švicarske. Pretpostavljam da je sve to, uz legitimna europska očekivanja, a Srbija je i mala i siromašna država, natjeralo režim u Beogradu da se ponaša "dijalektički”, odnosno da odstupi od svojih dosadašnjih obrazaca ponašanja, a to je bila podrška Rusiji uvijek i u svim međunarodnim tijelima i institucijama. Budući da ovoga puta to nije bio slučaj, očito je do svijesti onoga tko u ime Srbije jedini odlučuje došla činjenica da su Europa i demokratski dio svijeta jedinstveniji nego ikada posljednjih desetljeća i da je pozicija režima u Kremlju veoma poljuljana, zbog strašnih zločina prema ukrajinskim građanima.

Nakon izbijanja rata u Ukrajini, točnije nakon ruske invazije na tu zemlju osude ruskog ponašanja stizale su sa svih strana svijeta. Rusiji se uvode sankcije, a njen predsjednik Vladimir Putin označen je glavnim krivcem za trenutno krvoproliće. Kako komentirate činjenicu da je Srbija i dalje zemlja koja ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji?

– Srbija je jedina europska država koja svojim odnosom prema Rusiji, medijskim i propagandnim sadržajima jasno stoji uz režim u Kremlju i njegovu brutalnu i ničim izazvanu agresiju na Ukrajinu. Srbija je formalno i preko volje podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ali ono što je mnogo važnije, a to je njen suverenitet – nije.

To podrazumijeva suvereno pravo građana Ukrajine da sami biraju svoju vlast i da sami odlučuju u koje će međunarodne asocijacije ulaziti. Uostalom, zašto bi Srbija to priznavala Ukrajini, ako nije htjela priznati ni svojim najbližim susjedima.

---

image
'Karakterom svoga režima Aleksandar Vučić je već odgovorio kojem svijetu pripada'
Peđja Milosavljević/Cropix
---

Sjetite se koliko je napora Vučićev režim uložio da dovede u pitanje odluku vlasti u Skoplju i prije toga Podgorici da se njihove zemlje pridruže NATO-u. Obje zemlje su imale vrlo dramatične pokušaje državnog udara 2016. u Crnoj Gori i 2017. u Makedoniji. Crnogorsko pravosuđe je zaključilo suđenje i tu je izneseno obilje dokaza i materijala koji svjedoče o umiješanosti srpskih i ruskih sigurnosnih struktura u ono što je trebao biti nasilni prevrat u ovoj državi koji bi spriječio pridruženje zemlje NATO-u.

Makedonske institucije, nažalost, nisu imale snage da procesuiraju krvava zbivanja u Sobranju prilikom dolaska proeuropske vlade Zorana Zaeva na vlast. Ali svi se sjećamo da je poslije toga režim u Beogradu zamijenio cjelokupno osoblje svoga veleposlanstva u makedonskoj prijestolnici. Indikativno, zar ne?

Nalazi li se Srbija sada na svojevrsnoj prekretnici, odnosno je li konačno došlo vrijeme da Vučićeva vlast napokon otvoreno kaže na koju stranu želi voditi Srbiju: prema zapadnim demokracijama ili Rusiji?

– Mislim da previše očekujete. Karakterom svoga režima Vučić je već odgovorio kojem svijetu pripada. Odnosom prema institucijama i njihovom destrukcijom, on je rekao na kojoj se strani nalazi; odnosom prema slobodi medija i političkim oponentima, on nam svakoga dana poručuje kojoj političkoj kulturi i tradiciji pripada; svojim odnosom prema susjedima i regiji, u kojoj je nabujao govor mržnje, on je sve rekao o tome gdje geopolitički pripada. Ne znam, zaista, koji nam je još argument potreban?!

liliputanski 'srpski svjetić'

Mnogi nezavisni analitičari i intelektualci smatraju da je ideja ‘srpskog svijeta’ zapravo samo jedan od odbljesaka koncepta ‘ruskog svijeta’. Da li u Srbiji ideolozi ‘srpskog svijeta’ svoje ideje oblikuju da se uklope u ‘ruski svijet’?

– Apsolutno! Tzv. srpski svijet je samo drugo ime za staru i zločinačku velikodržavnu ideju srpskog nacionalizma. Danas je ta ideja u potpunosti oslonjena na agresivni, totalitarni režim u Kremlju. Tako da je tzv. srpski svijet samo predstraža ili provincijalna, liliputanska kopija ruskog svijeta kojeg u moru krvi pokušava napraviti tiranin iz Kremlja. Nije jednom već primijećeno da Putinova agresivna akcija ima, sudeći po reakcijama ljudi, značajno veću podršku među srpskim nacionalistima nego među građanima Rusije, koji sve teže podnose teror kojem ih je izložio režim, kaže kako je "Vučićev režim” nizom postupaka pokazao kako pripada "ruskom svijetu”, piše Al Jazeera.

Hoće li, nakon otpočinjanja agresije na Ukrajinu, ruski utjecaj u regiji oslabiti ili ojačati?

– Odgovor na ovo pitanje ne može se dati bez dubljeg uvida u stanje na terenu. I to u jednom kontinuiranom periodu. U najkraćem – ako se ruski agresor zaglavi u ukrajinskom blatu, ukoliko nastave činiti masovna ubojstva nenaoružanih civila u gradovima, ukoliko nastave ginuti djeca i žene, nemoćni, očekujem da Međunarodni sud podigne optužnicu protiv pokretača ovoga rata. Već sada, Putin je potpuno izoliran, sankcije prema Rusiji su razorne i neslućeno će unazaditi ovu i inače ekonomski i tehnološki nerazvijenu zemlju. Izolirana, osiromašena i zaglavljena u ukrajinski sukob, a ne isključujem ni početak unutarnjih borbi za Putinovo naslijeđe, Rusija neće moći plaćati i održavati svoju petu kolonu u Srbiji i tzv. srpskom svijetu, te u tom smislu očekujem da će njen utjecaj oslabiti.

---

image
'Sve ovisi o zapadnoj pomoći i snazi ukrajinskih branitelja. Mnogo puta je rečeno: o njihovoj odlučnosti ovisi sloboda i demokracija na europskom kontinentu'
Sergey Bobok/AFP
---

Naravno, sve ovisi o zapadnoj pomoći i snazi ukrajinskih branitelja. Mnogo puta je rečeno: o njihovoj odlučnosti ovisi sloboda i demokracija na europskom kontinentu. Nije Europa ujedinjena u pomoći i podršci Ukrajini zbog nje same, već zbog toga što su europska društva duboko svjesna da se u Ukrajini ne vodi bitka samo za njenu nezavisnost i suverenitet, već za slobodu i demokraciju u cijeloj Europi. U tom kontekstu, napisao sam da je Ukrajina zapravo "Španjolska” našeg doba. Ta prosta jednadžba nije jasna samo u zaglušujućoj propagandi radikalske Srbije.

Postoji li mogućnost, kako to tvrde u zapadnim medijima, da Rusija, s ciljem diverzifikacije sukoba u Ukrajini, otvori novu frontu ovdje na zapadnom Balkanu, možda ne u formi vojnog sukoba nego prije kao neku vrstu poligona za intenziviranje hibridnog rata?

– Nema sumnje da će Putinov režim, čim bude postigao neke uspjehe i stabilizaciju na ukrajinskoj fronti, otvoriti balkanski. Time će Europi i čitavom demokratskom svijetu uputiti izazov na koji oni moraju bez oklijevanja odgovoriti odlučnom obrambenom akcijom. Ne bude li jasnog i efektivnog odgovora i presijecanja kanala za daljnje vođenje ruskog hibridnog rata na Zapadnom Balkanu, on se lako može pretvoriti u nešto mnogo strašnije.

balkan kao ruski odušak

Postoji li mogućnost, nakon ovakvog razvoja situacije u Ukrajini, da vlast u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj, predvođena liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, nastavi svoju politiku secesionizma, ili bi američko-europska ujedinjena front možda mogla obeshrabriti Dodika u njegovim namjerama?

– Ne moram podsjećati da je Sjevernoatlanski savez jedini garant i krajnji tumač vojnog dijela Daytonskog sporazuma. Dakle, NATO ima mandat čuvati i osiguravati mir u Bosni i Hercegovini. Ne vidim što tu nije jasno. Ako želi, NATO sutra može dovesti brojne i dobro naoružane trupe koje bi zaustavile eventualni pokušaj separatizma. Ali kada dođe do požara, tada je već kasno. Treba spriječiti svaku mogućnost da mir u Bosni i Hercegovini bude ugrožen. A svaki oblik separatizma je de facto početak sukoba. Nemam nikakve sumnje da Dodik već sada gleda k ukrajinskoj fronti i čeka ishod. Vrlo izvjesno se u Ukrajini rješava i sudbina mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini.

Ruskokolonaši u našoj regiji bit će vrlo demotivirani za svoje destruktivne akcije ako Putin bude slomljen u Ukrajini. Uostalom, pogledajte za koliko oktava su svi ovi nacionalistički populisti spustili ton otkako se kremljovskom gazdi nije ostvario plan da blitzkriegom zgazi Ukrajinu za 48 sati. Nažalost, cijena koju će za europsku slobodu platiti najveća država na kontinentu bit će visoka i strašna i ona će ostati na savjesti demokratskog dijela čovječanstva. Bit će to i zalog buduće demokratizacije Rusije i oslobađanja njenih represiranih građana i naroda iz posljednje imperijalne tiranije na svijetu.

---

image
'Nemam nikakve sumnje da Dodik već sada gleda k ukrajinskoj fronti i čeka ishod. Vrlo izvjesno se u Ukrajini rješava i sudbina mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini'
Elvis Barukčić/AFP
---

Postoji li mogućnost da entitet Republika Srpska, uz srbijansku i rusku suglasnost, proglasi nezavisnost, kako su to uradile dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine?

– Teško je govoriti o tome, ali smo svjedoci da su u razgovoru Sergeja Lavrova i Dodika izrečene neke prijetnje koje se mogu različito tumačiti. S više strana čujemo i informacije kako režim u Kremlju ima očekivanja i kako vrši pritisak na Dodika da otvori balkansku frontu u Bosni i Hercegovini. Balkan je tradicionalno Rusiji bio potreban za odvlačenje snaga i pažnje iz njihove regije. Ipak, ako bi Dodik nešto pokušao, ne samo zapadni garanti Daytona, već i institucije države Bosne i Hercegovine, moraju reagirati brzo i beskompromisno i u cilju osiguravanja trajnog mira i stabilnosti.

---

image
'Europska društva duboko su svjesna da se u Ukrajini ne vodi bitka samo za njenu nezavisnost i suverenitet, već za slobodu i demokraciju u cijeloj Europi. U tom kontekstu, napisao sam da je Ukrajina zapravo 'Španjolska' našeg doba'
John Macdougall/AFP
---

I za kraj, ne čini li vam se da se ruska invazija na Ukrajinu opravdava gotovo istom argumentacijom kojom se pokušava nametnuti ideja ‘srpskog svijeta’ u regiji, posebice u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, zemljama kojima ta ideologija ne priznaje postojanje, a u Crnoj Gori osporavaju pravo na postojanje Crnogorske pravoslavne crkve, crnogorske nacije i crnogorskog jezika?

– Način na koji Putin dehumanizira Ukrajinu i najavljuje joj uništenje, negirajući njen nacionalni, povijesni, kulturni i državni identitet, jezik i vjerska prava… ne razlikuje se ni najmanje od odnosa srpskih nacionalista prema Crnoj Gori i njenim identitetskim karakteristikama. Rat koji je Miloševićeva Srbija povela protiv svojih susjeda početkom 1990-ih imao je, također, identična opravdanja. Falsificirana je povijest, potezani su lažni argumenti iz prošlosti da bi svi Hrvati bili proglašeni za "ustaše”, a Bošnjaci za "mudžahedine”, kao što Putin danas Ukrajince proglašava za neonaciste.

Pri tome, podsjećam da su građani Ukrajine za svoga predsjednika, na slobodnim izborima, dvotrećinskom većinom, izabrali liberalnog kozmopolita židovskog podrijetla, kojemu je materinji jezik ruski. Taj čovjek, Volodimir Zelenski, potomak slavnih antifašista-crvenoarmejaca, danas je kao šef države stub obrane Ukrajine od Putinove brutalne agresije, piše Al Jazeera.

---

image
'Nažalost, cijena koju će za europsku slobodu platiti najveća država na kontinentu bit će visoka i strašna i ona će ostati na savjesti demokratskog dijela čovječanstva'
AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => putini iz našeg sokaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => putini iz našeg sokaka 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-08 11:55:24 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-08 13:48:41 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2022-03-08 13:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 46 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/08\/21154432.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/21189820.png","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/21189822.png","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/21177222.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/21172672.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/10669932.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/21119128.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/21106658.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/21104194.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/21042016.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Andrej Isakovi\u0107\/AFP","Screenshot News Max Adria","Screenshot N1","AFP","Andrej Isakovi\u0107\/AFP","Pe\u0111ja Milosavljevi\u0107\/Cropix","Elvis Baruk\u010di\u0107\/AFP"," AFP","Sergey Bobok\/AFP","John Macdougall\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Nije jednom ve\u0107 primije\u0107eno da Putinova agresivna akcija ima, sude\u0107i po reakcijama ljudi, zna\u010dajno ve\u0107u podr\u0161ku me\u0111u srpskim nacionalistima nego me\u0111u gra\u0111anima Rusije, koji sve te\u017ee podnose teror kojem ih je izlo\u017eio re\u017eim'","Milivoj Be\u0161lin: Rusija je pokreta\u010d brutalnog i apsolutno neizazvanog rata, odnosno ga\u017eenja suverene Ukrajine, \u010dlanice UN-a","Milivoj Be\u0161lin: Treba sprije\u010diti svaku mogu\u0107nost da mir u Bosni i Hercegovini bude ugro\u017een. A svaki oblik separatizma je de facto po\u010detak sukoba","'Putin je potpuno izoliran, sankcije prema Rusiji su razorne i neslu\u0107eno \u0107e unazaditi ovu i ina\u010de ekonomski i tehnolo\u0161ki nerazvijenu zemlju. Izolirana, osiroma\u0161ena i zaglavljena u ukrajinski sukob, a ne isklju\u010dujem ni po\u010detak unutarnjih borbi za Putinovo naslije\u0111e, Rusija ne\u0107e mo\u0107i pla\u0107ati i odr\u017eavati svoju petu kolonu u Srbiji'","'Tzv. srpski svijet je samo drugo ime za staru i zlo\u010dina\u010dku velikodr\u017eavnu ideju srpskog nacionalizma. On je samo predstra\u017ea ili provincijalna, liliputanska kopija ruskog svijeta kojeg u moru krvi poku\u0161ava napraviti tiranin iz Kremlja'","'Karakterom svoga re\u017eima Aleksandar Vu\u010di\u0107 je ve\u0107 odgovorio kojem svijetu pripada'","'Nemam nikakve sumnje da Dodik ve\u0107 sada gleda k ukrajinskoj fronti i \u010deka ishod. Vrlo izvjesno se u Ukrajini rje\u0161ava i sudbina mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini'","'Na\u017ealost, cijena koju \u0107e za europsku slobodu platiti najve\u0107a dr\u017eava na kontinentu bit \u0107e visoka i stra\u0161na i ona \u0107e ostati na savjesti demokratskog dijela \u010dovje\u010danstva'","'Sve ovisi o zapadnoj pomo\u0107i i snazi ukrajinskih branitelja. Mnogo puta je re\u010deno: o njihovoj odlu\u010dnosti ovisi sloboda i demokracija na europskom kontinentu'","'Europska dru\u0161tva duboko su svjesna da se u Ukrajini ne vodi bitka samo za njenu nezavisnost i suverenitet, ve\u0107 za slobodu i demokraciju u cijeloj Europi. U tom kontekstu, napisao sam da je Ukrajina zapravo '\u0160panjolska' na\u0161eg doba'"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21154432_1920.jpg":"1920x1080","k_21154432_1280.jpg":"1280x1280","k_21154432_1024.jpg":"1024x1024","k_21154432_640.jpg":"640x640","k_21154432_480.jpg":"480x480","k_21154432_340.jpg":"340x340","k_21154432_220.jpg":"220x220","o_21154432_1280.jpg":"1280x853","o_21154432_1024.jpg":"1024x682","o_21154432_640.jpg":"640x426","o_21154432_480.jpg":"480x320","o_21154432_340.jpg":"340x226","o_21154432_220.jpg":"220x146","h_21154432_1280.jpg":"1280x854","h_21154432_1024.jpg":"1024x683","h_21154432_640.jpg":"640x427","h_21154432_480.jpg":"480x320","h_21154432_340.jpg":"340x227","h_21154432_220.jpg":"220x147","pp_21154432_1280.jpg":"1006x1280","pp_21154432_1024.jpg":"805x1024","pp_21154432_640.jpg":"503x640","pp_21154432_480.jpg":"377x480","pp_21154432_340.jpg":"267x340","pp_21154432_220.jpg":"173x220"},{"size0":"889x494","hd_21189820_1920.png":"1920x1080","k_21189820_1280.png":"1280x1280","k_21189820_1024.png":"1024x1024","k_21189820_640.png":"640x640","k_21189820_480.png":"480x480","k_21189820_340.png":"340x340","k_21189820_220.png":"220x220","o_21189820_1280.png":"1280x711","o_21189820_1024.png":"1024x569","o_21189820_640.png":"640x355","o_21189820_480.png":"480x266","o_21189820_340.png":"340x188","o_21189820_220.png":"220x122","h_21189820_1280.png":"1280x854","h_21189820_1024.png":"1024x683","h_21189820_640.png":"640x427","h_21189820_480.png":"480x320","h_21189820_340.png":"340x227","h_21189820_220.png":"220x147","pp_21189820_1280.png":"1006x1280","pp_21189820_1024.png":"805x1024","pp_21189820_640.png":"503x640","pp_21189820_480.png":"377x480","pp_21189820_340.png":"267x340","pp_21189820_220.png":"173x220"},{"size0":"780x659","hd_21189822_1920.png":"1920x1080","k_21189822_1280.png":"1280x1280","k_21189822_1024.png":"1024x1024","k_21189822_640.png":"640x640","k_21189822_480.png":"480x480","k_21189822_340.png":"340x340","k_21189822_220.png":"220x220","o_21189822_1280.png":"1280x1081","o_21189822_1024.png":"1024x865","o_21189822_640.png":"640x540","o_21189822_480.png":"480x405","o_21189822_340.png":"340x287","o_21189822_220.png":"220x185","h_21189822_1280.png":"1280x854","h_21189822_1024.png":"1024x683","h_21189822_640.png":"640x427","h_21189822_480.png":"480x320","h_21189822_340.png":"340x227","h_21189822_220.png":"220x147","pp_21189822_1280.png":"1006x1280","pp_21189822_1024.png":"805x1024","pp_21189822_640.png":"503x640","pp_21189822_480.png":"377x480","pp_21189822_340.png":"267x340","pp_21189822_220.png":"173x220"},{"size0":"1024x575","hd_21177222_1920.jpg":"1920x1080","k_21177222_1280.jpg":"1280x1280","k_21177222_1024.jpg":"1024x1024","k_21177222_640.jpg":"640x640","k_21177222_480.jpg":"480x480","k_21177222_340.jpg":"340x340","k_21177222_220.jpg":"220x220","o_21177222_1280.jpg":"1280x718","o_21177222_1024.jpg":"1024x575","o_21177222_640.jpg":"640x359","o_21177222_480.jpg":"480x269","o_21177222_340.jpg":"340x190","o_21177222_220.jpg":"220x123","h_21177222_1280.jpg":"1280x854","h_21177222_1024.jpg":"1024x683","h_21177222_640.jpg":"640x427","h_21177222_480.jpg":"480x320","h_21177222_340.jpg":"340x227","h_21177222_220.jpg":"220x147","pp_21177222_1280.jpg":"1006x1280","pp_21177222_1024.jpg":"805x1024","pp_21177222_640.jpg":"503x640","pp_21177222_480.jpg":"377x480","pp_21177222_340.jpg":"267x340","pp_21177222_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21172672_1920.jpg":"1920x1080","k_21172672_1280.jpg":"1280x1280","k_21172672_1024.jpg":"1024x1024","k_21172672_640.jpg":"640x640","k_21172672_480.jpg":"480x480","k_21172672_340.jpg":"340x340","k_21172672_220.jpg":"220x220","o_21172672_1280.jpg":"1280x852","o_21172672_1024.jpg":"1024x682","o_21172672_640.jpg":"640x426","o_21172672_480.jpg":"480x319","o_21172672_340.jpg":"340x226","o_21172672_220.jpg":"220x146","h_21172672_1280.jpg":"1280x854","h_21172672_1024.jpg":"1024x683","h_21172672_640.jpg":"640x427","h_21172672_480.jpg":"480x320","h_21172672_340.jpg":"340x227","h_21172672_220.jpg":"220x147","pp_21172672_1280.jpg":"1006x1280","pp_21172672_1024.jpg":"805x1024","pp_21172672_640.jpg":"503x640","pp_21172672_480.jpg":"377x480","pp_21172672_340.jpg":"267x340","pp_21172672_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1218","hd_10669932_1920.jpg":"1920x1080","k_10669932_1280.jpg":"1280x1280","k_10669932_1024.jpg":"1024x1024","k_10669932_640.jpg":"640x640","k_10669932_480.jpg":"480x480","k_10669932_340.jpg":"340x340","k_10669932_220.jpg":"220x220","o_10669932_1280.jpg":"1280x812","o_10669932_1024.jpg":"1024x649","o_10669932_640.jpg":"640x406","o_10669932_480.jpg":"480x304","o_10669932_340.jpg":"340x215","o_10669932_220.jpg":"220x139","h_10669932_1280.jpg":"1280x854","h_10669932_1024.jpg":"1024x683","h_10669932_640.jpg":"640x427","h_10669932_480.jpg":"480x320","h_10669932_340.jpg":"340x227","h_10669932_220.jpg":"220x147","pp_10669932_1280.jpg":"1006x1280","pp_10669932_1024.jpg":"805x1024","pp_10669932_640.jpg":"503x640","pp_10669932_480.jpg":"377x480","pp_10669932_340.jpg":"267x340","pp_10669932_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x648","hd_21119128_1920.jpg":"1920x1080","k_21119128_1280.jpg":"1280x1280","k_21119128_1024.jpg":"1024x1024","k_21119128_640.jpg":"640x640","k_21119128_480.jpg":"480x480","k_21119128_340.jpg":"340x340","k_21119128_220.jpg":"220x220","o_21119128_1280.jpg":"1280x810","o_21119128_1024.jpg":"1024x648","o_21119128_640.jpg":"640x405","o_21119128_480.jpg":"480x303","o_21119128_340.jpg":"340x215","o_21119128_220.jpg":"220x139","h_21119128_1280.jpg":"1280x854","h_21119128_1024.jpg":"1024x683","h_21119128_640.jpg":"640x427","h_21119128_480.jpg":"480x320","h_21119128_340.jpg":"340x227","h_21119128_220.jpg":"220x147","pp_21119128_1280.jpg":"1006x1280","pp_21119128_1024.jpg":"805x1024","pp_21119128_640.jpg":"503x640","pp_21119128_480.jpg":"377x480","pp_21119128_340.jpg":"267x340","pp_21119128_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21106658_1920.jpg":"1920x1080","k_21106658_1280.jpg":"1280x1280","k_21106658_1024.jpg":"1024x1024","k_21106658_640.jpg":"640x640","k_21106658_480.jpg":"480x480","k_21106658_340.jpg":"340x340","k_21106658_220.jpg":"220x220","o_21106658_1280.jpg":"1280x852","o_21106658_1024.jpg":"1024x682","o_21106658_640.jpg":"640x426","o_21106658_480.jpg":"480x319","o_21106658_340.jpg":"340x226","o_21106658_220.jpg":"220x146","h_21106658_1280.jpg":"1280x854","h_21106658_1024.jpg":"1024x683","h_21106658_640.jpg":"640x427","h_21106658_480.jpg":"480x320","h_21106658_340.jpg":"340x227","h_21106658_220.jpg":"220x147","pp_21106658_1280.jpg":"1006x1280","pp_21106658_1024.jpg":"805x1024","pp_21106658_640.jpg":"503x640","pp_21106658_480.jpg":"377x480","pp_21106658_340.jpg":"267x340","pp_21106658_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x853","hd_21104194_1920.jpg":"1920x1080","k_21104194_1280.jpg":"1280x1280","k_21104194_1024.jpg":"1024x1024","k_21104194_640.jpg":"640x640","k_21104194_480.jpg":"480x480","k_21104194_340.jpg":"340x340","k_21104194_220.jpg":"220x220","o_21104194_1280.jpg":"1280x853","o_21104194_1024.jpg":"1024x682","o_21104194_640.jpg":"640x426","o_21104194_480.jpg":"480x319","o_21104194_340.jpg":"340x226","o_21104194_220.jpg":"220x146","h_21104194_1280.jpg":"1280x854","h_21104194_1024.jpg":"1024x683","h_21104194_640.jpg":"640x427","h_21104194_480.jpg":"480x320","h_21104194_340.jpg":"340x227","h_21104194_220.jpg":"220x147","pp_21104194_1280.jpg":"1006x1280","pp_21104194_1024.jpg":"805x1024","pp_21104194_640.jpg":"503x640","pp_21104194_480.jpg":"377x480","pp_21104194_340.jpg":"267x340","pp_21104194_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21042016_1920.jpg":"1920x1080","k_21042016_1280.jpg":"1280x1280","k_21042016_1024.jpg":"1024x1024","k_21042016_640.jpg":"640x640","k_21042016_480.jpg":"480x480","k_21042016_340.jpg":"340x340","k_21042016_220.jpg":"220x220","o_21042016_1280.jpg":"1280x853","o_21042016_1024.jpg":"1024x682","o_21042016_640.jpg":"640x426","o_21042016_480.jpg":"480x320","o_21042016_340.jpg":"340x226","o_21042016_220.jpg":"220x146","h_21042016_1280.jpg":"1280x854","h_21042016_1024.jpg":"1024x683","h_21042016_640.jpg":"640x427","h_21042016_480.jpg":"480x320","h_21042016_340.jpg":"340x227","h_21042016_220.jpg":"220x147","pp_21042016_1280.jpg":"1006x1280","pp_21042016_1024.jpg":"805x1024","pp_21042016_640.jpg":"503x640","pp_21042016_480.jpg":"377x480","pp_21042016_340.jpg":"267x340","pp_21042016_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6284677 Threads: 82 Questions: 1145375047 Slow queries: 0 Opens: 215628 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 182.248 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10295350 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/povjesnicar-milivoj-beslin-bih-i-zapadni-balkan-mogli-bi-biti-nova-ruska-fronta-dodik-ceka-ishod-rata-u-ukrajini-u-kojoj-se-rjesava-i-sudbina-mira-u-bosni-1173809 [printLink] => /vijesti/regija/povjesnicar-milivoj-beslin-bih-i-zapadni-balkan-mogli-bi-biti-nova-ruska-fronta-dodik-ceka-ishod-rata-u-ukrajini-u-kojoj-se-rjesava-i-sudbina-mira-u-bosni-1173809?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 669760 [name] => milivoj bešlin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-08 14:40:43 [main_article_id] => 0 [alias] => milivoj-beslin [link] => /tag/milivoj-beslin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 669761 [name] => povjesničar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-08 14:40:43 [main_article_id] => 0 [alias] => povjesnicar [link] => /tag/povjesnicar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [3] => stdClass Object ( [id] => 71972 [name] => BIH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bih [link] => /tag/bih ) [4] => stdClass Object ( [id] => 607716 [name] => ZAPADNI BALKAN [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-06 23:21:59 [main_article_id] => 0 [alias] => zapadni-balkan [link] => /tag/zapadni-balkan ) [5] => stdClass Object ( [id] => 399013 [name] => Srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbija [link] => /tag/srbija ) [6] => stdClass Object ( [id] => 369827 [name] => Aleksandar Vučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-vucic [link] => /tag/aleksandar-vucic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [8] => stdClass Object ( [id] => 233756 [name] => rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [9] => stdClass Object ( [id] => 345065 [name] => milorad dodik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milorad-dodik [link] => /tag/milorad-dodik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => putini iz našeg sokaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Povjesničar Milivoj Bešlin: BiH i zapadni Balkan mogli bi biti nova ruska fronta, Dodik čeka ishod rata u Ukrajini, u kojoj se rješava i sudbina mira u Bosni [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/21154432.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Andrej Isaković/AFP [mainImageDesc] => 'Nije jednom već primijećeno da Putinova agresivna akcija ima, sudeći po reakcijama ljudi, značajno veću podršku među srpskim nacionalistima nego među građanima Rusije, koji sve teže podnose teror kojem ih je izložio režim' [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/21154432.jpg [title] => 'Nije jednom već primijećeno da Putinova agresivna akcija ima, sudeći po reakcijama ljudi, značajno veću podršku među srpskim nacionalistima nego među građanima Rusije, koji sve teže podnose teror kojem ih je izložio režim' Andrej Isaković/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/21189820.png [title] => Milivoj Bešlin: Rusija je pokretač brutalnog i apsolutno neizazvanog rata, odnosno gaženja suverene Ukrajine, članice UN-a Screenshot News Max Adria ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/21189822.png [title] => Milivoj Bešlin: Treba spriječiti svaku mogućnost da mir u Bosni i Hercegovini bude ugrožen. A svaki oblik separatizma je de facto početak sukoba Screenshot N1 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/21177222.jpg [title] => 'Putin je potpuno izoliran, sankcije prema Rusiji su razorne i neslućeno će unazaditi ovu i inače ekonomski i tehnološki nerazvijenu zemlju. Izolirana, osiromašena i zaglavljena u ukrajinski sukob, a ne isključujem ni početak unutarnjih borbi za Putinovo naslijeđe, Rusija neće moći plaćati i održavati svoju petu kolonu u Srbiji' AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/21172672.jpg [title] => 'Tzv. srpski svijet je samo drugo ime za staru i zločinačku velikodržavnu ideju srpskog nacionalizma. On je samo predstraža ili provincijalna, liliputanska kopija ruskog svijeta kojeg u moru krvi pokušava napraviti tiranin iz Kremlja' Andrej Isaković/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/10669932.jpg [title] => 'Karakterom svoga režima Aleksandar Vučić je već odgovorio kojem svijetu pripada' Peđja Milosavljević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/21119128.jpg [title] => 'Nemam nikakve sumnje da Dodik već sada gleda k ukrajinskoj fronti i čeka ishod. Vrlo izvjesno se u Ukrajini rješava i sudbina mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini' Elvis Barukčić/AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/21106658.jpg [title] => 'Nažalost, cijena koju će za europsku slobodu platiti najveća država na kontinentu bit će visoka i strašna i ona će ostati na savjesti demokratskog dijela čovječanstva' AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/21104194.jpg [title] => 'Sve ovisi o zapadnoj pomoći i snazi ukrajinskih branitelja. Mnogo puta je rečeno: o njihovoj odlučnosti ovisi sloboda i demokracija na europskom kontinentu' Sergey Bobok/AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/21042016.jpg [title] => 'Europska društva duboko su svjesna da se u Ukrajini ne vodi bitka samo za njenu nezavisnost i suverenitet, već za slobodu i demokraciju u cijeloj Europi. U tom kontekstu, napisao sam da je Ukrajina zapravo 'Španjolska' našeg doba' John Macdougall/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bosna i Hercegovina, ali i zapadni Balkan mogli bi biti sljedeća ruska fronta, izgovaraju politički analitičari diljem Europe gotovo u jednom glasu.

Od razvoja situacije u Ukrajini ovisit će sudbina cijele Europe, a ruska agresija, kao nikada do sada, ujedinila je zemlje zapadnih demokratskih vrijednosti u jedinstvenom bloku.

I s jedinstvenim stavom da je ono što Rusija čini u jednoj nezavisnoj i suverenoj zemlji presedan kakav 21. stoljeće europske povijesti ne poznaje.

Rusija je na prostoru zapadnog Balkana ostvarivala svoje geostrateške ciljeve na razne načine miješajući se u unutarnje političke prilike velikog broja zemalja, a uvijek uz nesebičnu podršku aktualne srbijanske vlasti i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

---

image
Milivoj Bešlin: Rusija je pokretač brutalnog i apsolutno neizazvanog rata, odnosno gaženja suverene Ukrajine, članice UN-a
Screenshot News Max Adria
---

BiH i Crna Gora bile su poligon za vođenje hibridnog rata ruskog rukopisa, a destabilizacija ove dvije zemlje nikada ne bi bila moguća bez presudne podrške Srbije i njenog tradicionalnog mentora Rusije.

Jedan od najvažnijih suvremenih srbijanskih povjesničara Milivoj Bešlin u razgovoru s Jasminom Agićem za Al Jazeeru Balkans kaže kako je "Vučićev režim” nizom postupaka pokazao kako pripada "ruskom svijetu”.

"Srbija je jedina europska država koja svojim odnosom prema Rusiji, medijskim i propagandnim sadržajima jasno stoji uz režim u Kremlju i njegovu brutalnu i ničim izazvanu agresiju na Ukrajinu. Srbija je formalno i preko volje podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ali ono što je mnogo važnije, a to je njen suverenitet – nije. To podrazumijeva suvereno pravo građana Ukrajine da sami biraju svoju vlast i da sami odlučuju u koje će međunarodne asocijacije ulaziti. Uostalom, zašto bi Srbija to priznavala Ukrajini, ako nije htjela priznati ni svojim najbližim susjedima”, kaže Bešlin.

razmislite, sjetite se

Kako komentirate činjenicu da je Srbija podržala rezoluciju UN-a kojom se osuđuje Rusija zbog rata koji vodi u Ukrajini?

– Rusija je pokretač brutalnog i apsolutno neizazvanog rata, odnosno gaženja suverene Ukrajine, članice UN-a. Teško je pronaći sličan primjer demonstriranja europskog jedinstva i solidarnosti u povijesti, uključujući i neke tradicionalno neutralne države poput Švicarske. Pretpostavljam da je sve to, uz legitimna europska očekivanja, a Srbija je i mala i siromašna država, natjeralo režim u Beogradu da se ponaša "dijalektički”, odnosno da odstupi od svojih dosadašnjih obrazaca ponašanja, a to je bila podrška Rusiji uvijek i u svim međunarodnim tijelima i institucijama. Budući da ovoga puta to nije bio slučaj, očito je do svijesti onoga tko u ime Srbije jedini odlučuje došla činjenica da su Europa i demokratski dio svijeta jedinstveniji nego ikada posljednjih desetljeća i da je pozicija režima u Kremlju veoma poljuljana, zbog strašnih zločina prema ukrajinskim građanima.

Nakon izbijanja rata u Ukrajini, točnije nakon ruske invazije na tu zemlju osude ruskog ponašanja stizale su sa svih strana svijeta. Rusiji se uvode sankcije, a njen predsjednik Vladimir Putin označen je glavnim krivcem za trenutno krvoproliće. Kako komentirate činjenicu da je Srbija i dalje zemlja koja ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji?

– Srbija je jedina europska država koja svojim odnosom prema Rusiji, medijskim i propagandnim sadržajima jasno stoji uz režim u Kremlju i njegovu brutalnu i ničim izazvanu agresiju na Ukrajinu. Srbija je formalno i preko volje podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ali ono što je mnogo važnije, a to je njen suverenitet – nije.

To podrazumijeva suvereno pravo građana Ukrajine da sami biraju svoju vlast i da sami odlučuju u koje će međunarodne asocijacije ulaziti. Uostalom, zašto bi Srbija to priznavala Ukrajini, ako nije htjela priznati ni svojim najbližim susjedima.

---

image
'Karakterom svoga režima Aleksandar Vučić je već odgovorio kojem svijetu pripada'
Peđja Milosavljević/Cropix
---

Sjetite se koliko je napora Vučićev režim uložio da dovede u pitanje odluku vlasti u Skoplju i prije toga Podgorici da se njihove zemlje pridruže NATO-u. Obje zemlje su imale vrlo dramatične pokušaje državnog udara 2016. u Crnoj Gori i 2017. u Makedoniji. Crnogorsko pravosuđe je zaključilo suđenje i tu je izneseno obilje dokaza i materijala koji svjedoče o umiješanosti srpskih i ruskih sigurnosnih struktura u ono što je trebao biti nasilni prevrat u ovoj državi koji bi spriječio pridruženje zemlje NATO-u.

Makedonske institucije, nažalost, nisu imale snage da procesuiraju krvava zbivanja u Sobranju prilikom dolaska proeuropske vlade Zorana Zaeva na vlast. Ali svi se sjećamo da je poslije toga režim u Beogradu zamijenio cjelokupno osoblje svoga veleposlanstva u makedonskoj prijestolnici. Indikativno, zar ne?

Nalazi li se Srbija sada na svojevrsnoj prekretnici, odnosno je li konačno došlo vrijeme da Vučićeva vlast napokon otvoreno kaže na koju stranu želi voditi Srbiju: prema zapadnim demokracijama ili Rusiji?

– Mislim da previše očekujete. Karakterom svoga režima Vučić je već odgovorio kojem svijetu pripada. Odnosom prema institucijama i njihovom destrukcijom, on je rekao na kojoj se strani nalazi; odnosom prema slobodi medija i političkim oponentima, on nam svakoga dana poručuje kojoj političkoj kulturi i tradiciji pripada; svojim odnosom prema susjedima i regiji, u kojoj je nabujao govor mržnje, on je sve rekao o tome gdje geopolitički pripada. Ne znam, zaista, koji nam je još argument potreban?!

liliputanski 'srpski svjetić'

Mnogi nezavisni analitičari i intelektualci smatraju da je ideja ‘srpskog svijeta’ zapravo samo jedan od odbljesaka koncepta ‘ruskog svijeta’. Da li u Srbiji ideolozi ‘srpskog svijeta’ svoje ideje oblikuju da se uklope u ‘ruski svijet’?

– Apsolutno! Tzv. srpski svijet je samo drugo ime za staru i zločinačku velikodržavnu ideju srpskog nacionalizma. Danas je ta ideja u potpunosti oslonjena na agresivni, totalitarni režim u Kremlju. Tako da je tzv. srpski svijet samo predstraža ili provincijalna, liliputanska kopija ruskog svijeta kojeg u moru krvi pokušava napraviti tiranin iz Kremlja. Nije jednom već primijećeno da Putinova agresivna akcija ima, sudeći po reakcijama ljudi, značajno veću podršku među srpskim nacionalistima nego među građanima Rusije, koji sve teže podnose teror kojem ih je izložio režim, kaže kako je "Vučićev režim” nizom postupaka pokazao kako pripada "ruskom svijetu”, piše Al Jazeera.

Hoće li, nakon otpočinjanja agresije na Ukrajinu, ruski utjecaj u regiji oslabiti ili ojačati?

– Odgovor na ovo pitanje ne može se dati bez dubljeg uvida u stanje na terenu. I to u jednom kontinuiranom periodu. U najkraćem – ako se ruski agresor zaglavi u ukrajinskom blatu, ukoliko nastave činiti masovna ubojstva nenaoružanih civila u gradovima, ukoliko nastave ginuti djeca i žene, nemoćni, očekujem da Međunarodni sud podigne optužnicu protiv pokretača ovoga rata. Već sada, Putin je potpuno izoliran, sankcije prema Rusiji su razorne i neslućeno će unazaditi ovu i inače ekonomski i tehnološki nerazvijenu zemlju. Izolirana, osiromašena i zaglavljena u ukrajinski sukob, a ne isključujem ni početak unutarnjih borbi za Putinovo naslijeđe, Rusija neće moći plaćati i održavati svoju petu kolonu u Srbiji i tzv. srpskom svijetu, te u tom smislu očekujem da će njen utjecaj oslabiti.

---

image
'Sve ovisi o zapadnoj pomoći i snazi ukrajinskih branitelja. Mnogo puta je rečeno: o njihovoj odlučnosti ovisi sloboda i demokracija na europskom kontinentu'
Sergey Bobok/AFP
---

Naravno, sve ovisi o zapadnoj pomoći i snazi ukrajinskih branitelja. Mnogo puta je rečeno: o njihovoj odlučnosti ovisi sloboda i demokracija na europskom kontinentu. Nije Europa ujedinjena u pomoći i podršci Ukrajini zbog nje same, već zbog toga što su europska društva duboko svjesna da se u Ukrajini ne vodi bitka samo za njenu nezavisnost i suverenitet, već za slobodu i demokraciju u cijeloj Europi. U tom kontekstu, napisao sam da je Ukrajina zapravo "Španjolska” našeg doba. Ta prosta jednadžba nije jasna samo u zaglušujućoj propagandi radikalske Srbije.

Postoji li mogućnost, kako to tvrde u zapadnim medijima, da Rusija, s ciljem diverzifikacije sukoba u Ukrajini, otvori novu frontu ovdje na zapadnom Balkanu, možda ne u formi vojnog sukoba nego prije kao neku vrstu poligona za intenziviranje hibridnog rata?

– Nema sumnje da će Putinov režim, čim bude postigao neke uspjehe i stabilizaciju na ukrajinskoj fronti, otvoriti balkanski. Time će Europi i čitavom demokratskom svijetu uputiti izazov na koji oni moraju bez oklijevanja odgovoriti odlučnom obrambenom akcijom. Ne bude li jasnog i efektivnog odgovora i presijecanja kanala za daljnje vođenje ruskog hibridnog rata na Zapadnom Balkanu, on se lako može pretvoriti u nešto mnogo strašnije.

balkan kao ruski odušak

Postoji li mogućnost, nakon ovakvog razvoja situacije u Ukrajini, da vlast u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj, predvođena liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, nastavi svoju politiku secesionizma, ili bi američko-europska ujedinjena front možda mogla obeshrabriti Dodika u njegovim namjerama?

– Ne moram podsjećati da je Sjevernoatlanski savez jedini garant i krajnji tumač vojnog dijela Daytonskog sporazuma. Dakle, NATO ima mandat čuvati i osiguravati mir u Bosni i Hercegovini. Ne vidim što tu nije jasno. Ako želi, NATO sutra može dovesti brojne i dobro naoružane trupe koje bi zaustavile eventualni pokušaj separatizma. Ali kada dođe do požara, tada je već kasno. Treba spriječiti svaku mogućnost da mir u Bosni i Hercegovini bude ugrožen. A svaki oblik separatizma je de facto početak sukoba. Nemam nikakve sumnje da Dodik već sada gleda k ukrajinskoj fronti i čeka ishod. Vrlo izvjesno se u Ukrajini rješava i sudbina mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini.

Ruskokolonaši u našoj regiji bit će vrlo demotivirani za svoje destruktivne akcije ako Putin bude slomljen u Ukrajini. Uostalom, pogledajte za koliko oktava su svi ovi nacionalistički populisti spustili ton otkako se kremljovskom gazdi nije ostvario plan da blitzkriegom zgazi Ukrajinu za 48 sati. Nažalost, cijena koju će za europsku slobodu platiti najveća država na kontinentu bit će visoka i strašna i ona će ostati na savjesti demokratskog dijela čovječanstva. Bit će to i zalog buduće demokratizacije Rusije i oslobađanja njenih represiranih građana i naroda iz posljednje imperijalne tiranije na svijetu.

---

image
'Nemam nikakve sumnje da Dodik već sada gleda k ukrajinskoj fronti i čeka ishod. Vrlo izvjesno se u Ukrajini rješava i sudbina mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini'
Elvis Barukčić/AFP
---

Postoji li mogućnost da entitet Republika Srpska, uz srbijansku i rusku suglasnost, proglasi nezavisnost, kako su to uradile dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine?

– Teško je govoriti o tome, ali smo svjedoci da su u razgovoru Sergeja Lavrova i Dodika izrečene neke prijetnje koje se mogu različito tumačiti. S više strana čujemo i informacije kako režim u Kremlju ima očekivanja i kako vrši pritisak na Dodika da otvori balkansku frontu u Bosni i Hercegovini. Balkan je tradicionalno Rusiji bio potreban za odvlačenje snaga i pažnje iz njihove regije. Ipak, ako bi Dodik nešto pokušao, ne samo zapadni garanti Daytona, već i institucije države Bosne i Hercegovine, moraju reagirati brzo i beskompromisno i u cilju osiguravanja trajnog mira i stabilnosti.

---

image
'Europska društva duboko su svjesna da se u Ukrajini ne vodi bitka samo za njenu nezavisnost i suverenitet, već za slobodu i demokraciju u cijeloj Europi. U tom kontekstu, napisao sam da je Ukrajina zapravo 'Španjolska' našeg doba'
John Macdougall/AFP
---

I za kraj, ne čini li vam se da se ruska invazija na Ukrajinu opravdava gotovo istom argumentacijom kojom se pokušava nametnuti ideja ‘srpskog svijeta’ u regiji, posebice u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, zemljama kojima ta ideologija ne priznaje postojanje, a u Crnoj Gori osporavaju pravo na postojanje Crnogorske pravoslavne crkve, crnogorske nacije i crnogorskog jezika?

– Način na koji Putin dehumanizira Ukrajinu i najavljuje joj uništenje, negirajući njen nacionalni, povijesni, kulturni i državni identitet, jezik i vjerska prava… ne razlikuje se ni najmanje od odnosa srpskih nacionalista prema Crnoj Gori i njenim identitetskim karakteristikama. Rat koji je Miloševićeva Srbija povela protiv svojih susjeda početkom 1990-ih imao je, također, identična opravdanja. Falsificirana je povijest, potezani su lažni argumenti iz prošlosti da bi svi Hrvati bili proglašeni za "ustaše”, a Bošnjaci za "mudžahedine”, kao što Putin danas Ukrajince proglašava za neonaciste.

Pri tome, podsjećam da su građani Ukrajine za svoga predsjednika, na slobodnim izborima, dvotrećinskom većinom, izabrali liberalnog kozmopolita židovskog podrijetla, kojemu je materinji jezik ruski. Taj čovjek, Volodimir Zelenski, potomak slavnih antifašista-crvenoarmejaca, danas je kao šef države stub obrane Ukrajine od Putinove brutalne agresije, piše Al Jazeera.

---

image
'Nažalost, cijena koju će za europsku slobodu platiti najveća država na kontinentu bit će visoka i strašna i ona će ostati na savjesti demokratskog dijela čovječanstva'
AFP
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Andrej Isaković/AFP Screenshot News Max Adria Screenshot N1 AFP Andrej Isaković/AFP Peđja Milosavljević/Cropix Elvis Barukčić/AFP  AFP Sergey Bobok/AFP John Macdougall/AFP
Andrej Isaković/AFP
'Nije jednom već primijećeno da Putinova agresivna akcija ima, sudeći po reakcijama ljudi, značajno veću podršku među srpskim nacionalistima nego među građanima Rusije, koji sve teže podnose teror kojem ih je izložio režim'
Screenshot News Max Adria
Milivoj Bešlin: Rusija je pokretač brutalnog i apsolutno neizazvanog rata, odnosno gaženja suverene Ukrajine, članice UN-a
Screenshot N1
Milivoj Bešlin: Treba spriječiti svaku mogućnost da mir u Bosni i Hercegovini bude ugrožen. A svaki oblik separatizma je de facto početak sukoba
AFP
'Putin je potpuno izoliran, sankcije prema Rusiji su razorne i neslućeno će unazaditi ovu i inače ekonomski i tehnološki nerazvijenu zemlju. Izolirana, osiromašena i zaglavljena u ukrajinski sukob, a ne isključujem ni početak unutarnjih borbi za Putinovo naslijeđe, Rusija neće moći plaćati i održavati svoju petu kolonu u Srbiji'
Andrej Isaković/AFP
'Tzv. srpski svijet je samo drugo ime za staru i zločinačku velikodržavnu ideju srpskog nacionalizma. On je samo predstraža ili provincijalna, liliputanska kopija ruskog svijeta kojeg u moru krvi pokušava napraviti tiranin iz Kremlja'
Peđja Milosavljević/Cropix
'Karakterom svoga režima Aleksandar Vučić je već odgovorio kojem svijetu pripada'
Elvis Barukčić/AFP
'Nemam nikakve sumnje da Dodik već sada gleda k ukrajinskoj fronti i čeka ishod. Vrlo izvjesno se u Ukrajini rješava i sudbina mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini'
AFP
'Nažalost, cijena koju će za europsku slobodu platiti najveća država na kontinentu bit će visoka i strašna i ona će ostati na savjesti demokratskog dijela čovječanstva'
Sergey Bobok/AFP
'Sve ovisi o zapadnoj pomoći i snazi ukrajinskih branitelja. Mnogo puta je rečeno: o njihovoj odlučnosti ovisi sloboda i demokracija na europskom kontinentu'
John Macdougall/AFP
'Europska društva duboko su svjesna da se u Ukrajini ne vodi bitka samo za njenu nezavisnost i suverenitet, već za slobodu i demokraciju u cijeloj Europi. U tom kontekstu, napisao sam da je Ukrajina zapravo 'Španjolska' našeg doba'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/povjesnicar-milivoj-beslin-bih-i-zapadni-balkan-mogli-bi-biti-nova-ruska-fronta-dodik-ceka-ishod-rata-u-ukrajini-u-kojoj-se-rjesava-i-sudbina-mira-u-bosni-1173809 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6ea0aaa8cdb7b88b78e83b9d22fed2a2e2097248 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Povjesni%C4%8Dar+Milivoj+Be%C5%A1lin%3A+BiH+i+zapadni+Balkan+mogli+bi+biti+nova+ruska+fronta%2C+Dodik+%C4%8Deka+ishod+rata+u+Ukrajini%2C+u+kojoj+se+rje%C5%A1ava+i+sudbina+mira+u+Bosni&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fpovjesnicar-milivoj-beslin-bih-i-zapadni-balkan-mogli-bi-biti-nova-ruska-fronta-dodik-ceka-ishod-rata-u-ukrajini-u-kojoj-se-rjesava-i-sudbina-mira-u-bosni-1173809 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fpovjesnicar-milivoj-beslin-bih-i-zapadni-balkan-mogli-bi-biti-nova-ruska-fronta-dodik-ceka-ishod-rata-u-ukrajini-u-kojoj-se-rjesava-i-sudbina-mira-u-bosni-1173809 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => putini iz našeg sokaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Regijaputini iz našeg sokaka

Povjesničar Milivoj Bešlin: BiH i zapadni Balkan mogli bi biti nova ruska fronta, Dodik čeka ishod rata u Ukrajini, u kojoj se rješava i sudbina mira u Bosni

Piše PSD
8. ožujka 2022. - 14:40
'Nije jednom već primijećeno da Putinova agresivna akcija ima, sudeći po reakcijama ljudi, značajno veću podršku među srpskim nacionalistima nego među građanima Rusije, koji sve teže podnose teror kojem ih je izložio režim'Andrej Isaković/AFP

Bosna i Hercegovina, ali i zapadni Balkan mogli bi biti sljedeća ruska fronta, izgovaraju politički analitičari diljem Europe gotovo u jednom glasu.

Od razvoja situacije u Ukrajini ovisit će sudbina cijele Europe, a ruska agresija, kao nikada do sada, ujedinila je zemlje zapadnih demokratskih vrijednosti u jedinstvenom bloku.

I s jedinstvenim stavom da je ono što Rusija čini u jednoj nezavisnoj i suverenoj zemlji presedan kakav 21. stoljeće europske povijesti ne poznaje.

Rusija je na prostoru zapadnog Balkana ostvarivala svoje geostrateške ciljeve na razne načine miješajući se u unutarnje političke prilike velikog broja zemalja, a uvijek uz nesebičnu podršku aktualne srbijanske vlasti i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

BiH i Crna Gora bile ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 19:49