stdClass Object ( [id] => 1368063 [title] => Priča o Dodiku - mesar i švercer, komunist pa Markovićev Jugoslaven, Putinov prijatelj koji se radovao napadu na Zagreb [alias] => prica-o-dodiku-mesar-i-svercer-komunist-pa-markovicev-jugoslaven-putinov-prijatelj-koji-se-radovao-napadu-na-zagreb [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik za hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića je politička realnost, a za predsjednika vanjskopolitičkog odbora njemačkog Bundestaga Michaela Rotha on je jedna od najvećih prijetnji po mir i stabilnost na zapadnom Balkanu.

Ni jedno ni drugo mišljenje ne opovrgavaju Dodikove recentne aktivnosti. Prilikom nedavne posjete Minsku i Kazanju, još jednom prilikom je odao počast najdugovječnijim europskim diktatorima, bjeloruskom Aleksandru Lukašenku i ruskom Vladimiru Putinu. U Kazanju, glavnom gradu ruske federalne jedinice Tatarstana, od Putina je odlikovan ordenom Aleksandra Nevskog za “veliki doprinos razvijanju suradnje Rusije i Bosne i Hercegovine i jačanju partnerstva s Republikom Srpskom”.

‘Dašak svježeg zraka na Balkanu‘

Nemali broj analitičara “jačanje partnerstva s Republikom Srpskom” prevode kao ruski pokušaj rasplamsavanje proxy rata na Balkanu kako bi skrenuli pažnju Zapada s rata u Ukrajini koji se ne odvija onako kako je to Putin prije dvije godine predvidio. No, svjestan oprečnosti između želja svog pokrovitelja i realnog odnosa snaga na terenu s kojeg dolazi, Dodik svoja putovanja ne ograničava na rusku tundru.

Nakon izleta u Rusiju boravio je u posjeti Crnoj Gori kao službeni gost predsjednika crnogorskog parlamenta, četničkog vojvode Andrije Mandića, a najavio je i posjet Turskoj i dolazak predsjednika Mađarske Viktora Orbana u Republiku Srpsku u ožujku. U međuvremenu možda i navrati do vile Zagorje na Pantovčaku, što je najisturenija točka Europske Unije do koje trenutno može dobaciti.

---

image

Jedna od njezinih pogrešnih procjena. Nekadašnja američka državna tajnica Madelein Albright za Dodika je rekla da je on “dašak svježeg zraka na Balkanu”

Afp
---

Čudan je politički put Milorada Dodika, tko bi rekao da je danas najodaniji Putinov saveznik na Balkanu, pod sankcijama SAD-a i nepoželjan u najvećem dijelu zemalja Europske Unije, nekoć za bivšu američku državnu tajnicu Madelein Albright bio “dašak svježeg zraka na Balkanu”. Što tek reći na podatak da je najveći srpski nacionalist današnjice koji kao svoj životni cilj postavlja ujedinjenje svih Srba nekad bio uvjereni Jugoslaven.

Rodio se u Laktašima, mjesta u blizini Banja Luke u siromašnoj seljačkoj obitelji bosanskih Srba. U mladosti je pomagao ocu s kojim je obilazio tržnice gradova širom ondašnje SFRJ, ali nije planirao nasljedovati zadugo očev život poljoprivrednika. Zato je nakon srednje poljoprivredne škole (smjer mesar) upisao fakultet političkih znanosti u Beogradu.

---

image

Susret 21.veljače Dodika i Putina u Kazanu

Afp
---

Na trećoj godini fakulteta se oženio i u skladnom braku sa suprugom Snježanom dobio sina Igora i kćer Goricu. Kao ambiciozan mladić učlanio se u Savez komunista i 1986. godine izabran za načelnika općine Laktaši. 1990. godine na prvim višestranačkim izborima u Bosni i Hercegovini ušao je u bosanskohercegovački parlament kao član Saveza reformista Ante Markovića (zanimljiv podatak je da Ante Marković osnivački skup svoje stranke održava upravo na Kozari, zavičaju Milorada Dodika).

Od Markovića do Putina

Ironijom sudbine srpski članovi projugoslavenskog Saveza reformista kasnije će postati žestoki nacionalisti. Među njima najistaknutije mjesto pripada Miloradu Dodiku, ali punina njegovog političkog kameleonstva iskazat će se tek u godinama nakon rata. Neposredno pred i za vrijeme vojnih sukoba on će igrati sporednu ulogu oprezno slijedeći dominantnu političku struju unutar svoje etničke grupe. 

Nakon Karadžićevog napuštanja legalnih državnih institucija i početka agresije na BiH, Dodik je (ovog puta kao nezavisni zastupnik) kao i uvjerljiva većina srpskih političara postao član nelegalne, odmetničke Narodne skupštine Republike Srpske. Rat je proveo formalno kao član vojne policije na banjalučkom aerodromu, ali zapravo se bavio privatnim bogaćenjem, u čemu mu je pomoglo dobijanje kredita neposredne pred rat. Osnovao je firmu za proizvodnju namještaja Igokea (danas je to ime poznatije po uspješnom košarkaškom klubu u njegovom vlasništvu).

---

image

Kakav put, kakve promjene u političkom radu Milorada Dodika

Afp
---

Ratna ekonomija je uskoro promijenila njegove poslovne interese. Njegov nadimak iz tog vremena glasi “Mile Ronhill”, što je aluzija na bavljenje švercom cigaretama, a nije mu bila strana ni trgovina naftom.

Navodno je policija RS-a 1994. godine zaplijenila dva kamiona cigareta koji su došli iz Makedonije. Uskoro je skromni provincijski biznismen postao vlasnik čak sedam stanova u Beogradu (koji će nakon rata ostati nepravedno zanemareni nauštrb vile u elitnom dijelu Beograda vrijednosti preko milijun eura).

Iako su mnogi nakon rata navodili kao pozitivnu stranu njegovog tadašnjeg angažmana činjenicu da je spasio nekoliko Bošnjaka iz Banja Luke od sigurne smrti, ostaje kao neizbrisiva mrlja da je oportunistički prihvatio srpski nacionalizam kao jedini realan oblik političkog djelovanja. U transkriptima sjednice Narodne Skupštine RS-a stoji i njegova podrška granatiranju Zagreba koje je nakon operacije Bljesak naredio predsjednik RSK-a Milan Martić.

Stao uz Plavšićku

Nakon završetka rata i potpisivanja mirovnog ugovora u Daytonu osnovao je stranku – Savez nezavisnih socijaldemokrata – i nastavio svoj politički put ovog puta igrajući po pravilima koje je nametala međunarodna zajednica u liku visokog predstavnika kojem je isti Daytonski ugovor dao ovlasti da po potrebi nameće zakone bez parlamentarne procedure ili da smjenjuje i postavlja političare na državne funkcije. Dodik je svoj trenutak dočekao kada je u RS-u došlo do sukoba između frakcije koju je predvodio Karadžićev suradnik Momčilo Krajišnik i frakcije Biljane Plavšić, uz koju se svrstao Dodik.

---

image

Srbi u Republici Srpskoj i dalje maštaju o državi

Afp
---

Budući da je Plavšićka, postavši miljenica međunarodnih predstavnika, preuzela vlasti u RS-u, uz njenu i pomoć tadašnjeg visokog predstavnika Carlosa Westendorpa i američkog veleposlanika Kauzlaricha, Dodik je protivno volji Karadžićevog SDS-a nakon izbora 1998. godine postao premijer Republike Srpske.

2000. godine je u trci za predsjednika RS-a izgubio od SDS-ovog kandidata Mirka Šarovića i narednih šest godina proveo u opoziciji.

Gubitak tih izbora Dodiku je poslužio kao lekcija za budućnost. Glasači u RS-u ne vole srpske političare koji se oslanjaju na pomoć zapadnih diplomata koji ionako, po njihovom mišljenju, nisu bili na strani Srba za vrijeme rata.

Zato je od 2006. kada je ponovo izabran za premijera RS-a Dodik postao ono što su nekoć bili pripadnici Karadžićevog SDS-a – najveći srpski nacionalist koji prkosi volji zapadnih političara. Istovremeno je oslonac tražio u službenom Beogradu od kojeg je redovito dobivao pomoć, bilo da se radi o Vojislavu Koštunici, Borisu Tadiću ili danas Aleksandru Vučiću. Očito je pronašao savršenu formulu za političku uspjeh jer s vlasti ne silazi, samo mijenja funkcije nakon isteka mandata.

I on se nada Trumpu

Uzastopne mandate premijera i predsjednika RS-a zamijenio je 2018. izborom za člana predsjedništva Bosne i Hercegovine. No, autokratski i naglašeno koruptivni manir njegove vlasti učinio ga je izoliranim od SAD-a i Europske Unije, a sve bližim Rusiji koja je pod Vladimirom Putinom na Balkanu odlučila još jednom u svojoj povijesti potvrđivati se kao relevantna svjetska sila. Da njegovi odnosi s ruskim režimom nisu nimalo benigni pokazao je i slučaj s pravoslavnom ikonom iz okupiranog područja Ukrajine koju je dobio od svog prijatelja ruskog tajkuna Konstantina Malofejeva, a koju je zatim poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu nakon čega je izbio diplomatski skandal. Komunist i Jugoslaven postao je srpski šovinist, pravoslavni zelot i najveći balkanski rusofil.

---

image

Dodik pred predstavnicima policije u povodu Dana Republike 9.siječnja

Ranko Šuvar/Cropix
---

Danas se može reći da između Putina i Dodika postoji malo razlika. Putin voli igrati hokej na ledu, ubijati političke protivnike i pokretati osvajačke ratove. Dodik voli igrati košarku, protivnike još uvijek pobjeđuje na izborima (djelomično i izbornim krađama) a za rat nema potrebne resurse.

No, s režimom Aleksandra Vučića s druge strane Drine to i nije neka utjeha. Iako su obećanja o disoluciji Bosne i Hercegovine i ujedinjenju Republike Srpske i Srbije s godinama postale izlizane predizborne fraze na koje su građani u BiH navikli, Dodik odnedavno, kao kontekst koji bi doveo do obistinjenja njegovih obećanja, navodi reizbor Trumpa za američkog predsjednika. U tom slučaju i najveći optimisti imali bi razloga za pesimizam glede mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.  

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MILE RONHILL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => MILE RONHILL 2 0 8287 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-28 12:55:28 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Petar Čikeš [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-29 08:12:12 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-02-29 08:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Priča o Dodiku - mesar i švercer, komunist pa Markovićev Jugoslaven, Putinov prijatelj koji se radovao napadu na Zagreb page_title=Priča o Dodiku - mesar i švercer, komunist pa Markovićev Jugoslaven, Putinov prijatelj koji se radovao napadu na Zagreb [metakey] => milorad dodik, vladimir putin, Daytonski sporazum, Republika Srpska [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26335153.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26671393.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26671394.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26671381.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26665561.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26335230.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26335222.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26335129.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ranko \u0161uvar\/Cropix","Afp","Afp","Afp","Afp","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dodikovi plakati u Banja Luci<\/p>","

Kakav put, kakve promjene u politi\u010dkom radu Milorada Dodika<\/p>","

Jedna od njezinih pogre\u0161nih procjena. Nekada\u0161nja ameri\u010dka dr\u017eavna tajnica Madelein Albright za Dodika je rekla da je on \u201cda\u0161ak svje\u017eeg zraka na Balkanu\u201d<\/p>","

Susret 21.velja\u010de Dodika i Putina u Kazanu<\/p>","

Srbi u Republici Srpskoj i dalje ma\u0161taju o dr\u017eavi<\/p>","

Dodik pred predstavnicima policije u povodu Dana Republike 9.sije\u010dnja<\/p>","

Vije se Putin usred Banja Luka<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

\u0160ubara i kokarda, dozvoljeno i u Beogradu i u Banja Luci<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26335153_1920.jpg":"1920x1080","k_26335153_1280.jpg":"1280x1280","k_26335153_1024.jpg":"1024x1024","k_26335153_640.jpg":"640x640","k_26335153_480.jpg":"480x480","k_26335153_340.jpg":"340x340","k_26335153_220.jpg":"220x220","o_26335153_1280.jpg":"1280x853","o_26335153_1024.jpg":"1024x682","o_26335153_640.jpg":"640x426","o_26335153_480.jpg":"480x320","o_26335153_340.jpg":"340x226","o_26335153_220.jpg":"220x146","h_26335153_1280.jpg":"1280x854","h_26335153_1024.jpg":"1024x683","h_26335153_640.jpg":"640x427","h_26335153_480.jpg":"480x320","h_26335153_340.jpg":"340x227","h_26335153_220.jpg":"220x147","pp_26335153_1280.jpg":"1280x1628","pp_26335153_1024.jpg":"1024x1303","pp_26335153_640.jpg":"640x814","pp_26335153_480.jpg":"480x611","pp_26335153_340.jpg":"340x432","pp_26335153_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26671393_1920.jpg":"1920x1080","k_26671393_1280.jpg":"1280x1280","k_26671393_1024.jpg":"1024x1024","k_26671393_640.jpg":"640x640","k_26671393_480.jpg":"480x480","k_26671393_340.jpg":"340x340","k_26671393_220.jpg":"220x220","o_26671393_1280.jpg":"1280x853","o_26671393_1024.jpg":"1024x682","o_26671393_640.jpg":"640x426","o_26671393_480.jpg":"480x320","o_26671393_340.jpg":"340x226","o_26671393_220.jpg":"220x146","h_26671393_1280.jpg":"1280x854","h_26671393_1024.jpg":"1024x683","h_26671393_640.jpg":"640x427","h_26671393_480.jpg":"480x320","h_26671393_340.jpg":"340x227","h_26671393_220.jpg":"220x147","pp_26671393_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671393_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671393_640.jpg":"640x814","pp_26671393_480.jpg":"480x611","pp_26671393_340.jpg":"340x432","pp_26671393_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1542","hd_26671394_1920.jpg":"1920x1080","k_26671394_1280.jpg":"1280x1280","k_26671394_1024.jpg":"1024x1024","k_26671394_640.jpg":"640x640","k_26671394_480.jpg":"480x480","k_26671394_340.jpg":"340x340","k_26671394_220.jpg":"220x220","o_26671394_1280.jpg":"1280x1028","o_26671394_1024.jpg":"1024x822","o_26671394_640.jpg":"640x514","o_26671394_480.jpg":"480x385","o_26671394_340.jpg":"340x273","o_26671394_220.jpg":"220x176","h_26671394_1280.jpg":"1280x854","h_26671394_1024.jpg":"1024x683","h_26671394_640.jpg":"640x427","h_26671394_480.jpg":"480x320","h_26671394_340.jpg":"340x227","h_26671394_220.jpg":"220x147","pp_26671394_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671394_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671394_640.jpg":"640x814","pp_26671394_480.jpg":"480x611","pp_26671394_340.jpg":"340x432","pp_26671394_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1299","hd_26671381_1920.jpg":"1920x1080","k_26671381_1280.jpg":"1280x1280","k_26671381_1024.jpg":"1024x1024","k_26671381_640.jpg":"640x640","k_26671381_480.jpg":"480x480","k_26671381_340.jpg":"340x340","k_26671381_220.jpg":"220x220","o_26671381_1280.jpg":"1280x866","o_26671381_1024.jpg":"1024x692","o_26671381_640.jpg":"640x433","o_26671381_480.jpg":"480x324","o_26671381_340.jpg":"340x230","o_26671381_220.jpg":"220x148","h_26671381_1280.jpg":"1280x854","h_26671381_1024.jpg":"1024x683","h_26671381_640.jpg":"640x427","h_26671381_480.jpg":"480x320","h_26671381_340.jpg":"340x227","h_26671381_220.jpg":"220x147","pp_26671381_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671381_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671381_640.jpg":"640x814","pp_26671381_480.jpg":"480x611","pp_26671381_340.jpg":"340x432","pp_26671381_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1239","hd_26665561_1920.jpg":"1920x1080","k_26665561_1280.jpg":"1280x1280","k_26665561_1024.jpg":"1024x1024","k_26665561_640.jpg":"640x640","k_26665561_480.jpg":"480x480","k_26665561_340.jpg":"340x340","k_26665561_220.jpg":"220x220","o_26665561_1280.jpg":"1280x826","o_26665561_1024.jpg":"1024x660","o_26665561_640.jpg":"640x413","o_26665561_480.jpg":"480x309","o_26665561_340.jpg":"340x219","o_26665561_220.jpg":"220x141","h_26665561_1280.jpg":"1280x854","h_26665561_1024.jpg":"1024x683","h_26665561_640.jpg":"640x427","h_26665561_480.jpg":"480x320","h_26665561_340.jpg":"340x227","h_26665561_220.jpg":"220x147","pp_26665561_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665561_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665561_640.jpg":"640x814","pp_26665561_480.jpg":"480x611","pp_26665561_340.jpg":"340x432","pp_26665561_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26335230_1920.jpg":"1920x1080","k_26335230_1280.jpg":"1280x1280","k_26335230_1024.jpg":"1024x1024","k_26335230_640.jpg":"640x640","k_26335230_480.jpg":"480x480","k_26335230_340.jpg":"340x340","k_26335230_220.jpg":"220x220","o_26335230_1280.jpg":"1280x853","o_26335230_1024.jpg":"1024x682","o_26335230_640.jpg":"640x426","o_26335230_480.jpg":"480x320","o_26335230_340.jpg":"340x226","o_26335230_220.jpg":"220x146","h_26335230_1280.jpg":"1280x854","h_26335230_1024.jpg":"1024x683","h_26335230_640.jpg":"640x427","h_26335230_480.jpg":"480x320","h_26335230_340.jpg":"340x227","h_26335230_220.jpg":"220x147","pp_26335230_1280.jpg":"1280x1628","pp_26335230_1024.jpg":"1024x1303","pp_26335230_640.jpg":"640x814","pp_26335230_480.jpg":"480x611","pp_26335230_340.jpg":"340x432","pp_26335230_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26335222_1920.jpg":"1920x1080","k_26335222_1280.jpg":"1280x1280","k_26335222_1024.jpg":"1024x1024","k_26335222_640.jpg":"640x640","k_26335222_480.jpg":"480x480","k_26335222_340.jpg":"340x340","k_26335222_220.jpg":"220x220","o_26335222_1280.jpg":"1280x853","o_26335222_1024.jpg":"1024x682","o_26335222_640.jpg":"640x426","o_26335222_480.jpg":"480x320","o_26335222_340.jpg":"340x226","o_26335222_220.jpg":"220x146","h_26335222_1280.jpg":"1280x854","h_26335222_1024.jpg":"1024x683","h_26335222_640.jpg":"640x427","h_26335222_480.jpg":"480x320","h_26335222_340.jpg":"340x227","h_26335222_220.jpg":"220x147","pp_26335222_1280.jpg":"1280x1628","pp_26335222_1024.jpg":"1024x1303","pp_26335222_640.jpg":"640x814","pp_26335222_480.jpg":"480x611","pp_26335222_340.jpg":"340x432","pp_26335222_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26335129_1920.jpg":"1920x1080","k_26335129_1280.jpg":"1280x1280","k_26335129_1024.jpg":"1024x1024","k_26335129_640.jpg":"640x640","k_26335129_480.jpg":"480x480","k_26335129_340.jpg":"340x340","k_26335129_220.jpg":"220x220","o_26335129_1280.jpg":"1280x853","o_26335129_1024.jpg":"1024x682","o_26335129_640.jpg":"640x426","o_26335129_480.jpg":"480x320","o_26335129_340.jpg":"340x226","o_26335129_220.jpg":"220x146","h_26335129_1280.jpg":"1280x854","h_26335129_1024.jpg":"1024x683","h_26335129_640.jpg":"640x427","h_26335129_480.jpg":"480x320","h_26335129_340.jpg":"340x227","h_26335129_220.jpg":"220x147","pp_26335129_1280.jpg":"1280x1628","pp_26335129_1024.jpg":"1024x1303","pp_26335129_640.jpg":"640x814","pp_26335129_480.jpg":"480x611","pp_26335129_340.jpg":"340x432","pp_26335129_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5822050 Threads: 74 Questions: 1044072254 Slow queries: 0 Opens: 185121 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.330 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9361596 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/prica-o-dodiku-mesar-i-svercer-komunist-pa-markovicev-jugoslaven-putinov-prijatelj-koji-se-radovao-napadu-na-zagreb-1368063 [printLink] => /vijesti/regija/prica-o-dodiku-mesar-i-svercer-komunist-pa-markovicev-jugoslaven-putinov-prijatelj-koji-se-radovao-napadu-na-zagreb-1368063?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 345065 [name] => milorad dodik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milorad-dodik [link] => /tag/milorad-dodik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 351228 [name] => Daytonski sporazum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => daytonski-sporazum [link] => /tag/daytonski-sporazum ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679375 [name] => Republika Srpska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => republika-srpska [link] => /tag/republika-srpska ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MILE RONHILL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o Dodiku - mesar i švercer, komunist pa Markovićev Jugoslaven, Putinov prijatelj koji se radovao napadu na Zagreb [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-09-18-46-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26335153.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ranko šuvar/Cropix [mainImageDesc] =>

Dodikovi plakati u Banja Luci

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26335153.jpg [title] =>

Dodikovi plakati u Banja Luci

Ranko šuvar/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26671393.jpg [title] =>

Kakav put, kakve promjene u političkom radu Milorada Dodika

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26671394.jpg [title] =>

Jedna od njezinih pogrešnih procjena. Nekadašnja američka državna tajnica Madelein Albright za Dodika je rekla da je on “dašak svježeg zraka na Balkanu”

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26671381.jpg [title] =>

Susret 21.veljače Dodika i Putina u Kazanu

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26665561.jpg [title] =>

Srbi u Republici Srpskoj i dalje maštaju o državi

Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26335230.jpg [title] =>

Dodik pred predstavnicima policije u povodu Dana Republike 9.siječnja

Ranko Šuvar/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26335222.jpg [title] =>

Vije se Putin usred Banja Luka

 

 

Ranko Šuvar/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26335129.jpg [title] =>

Šubara i kokarda, dozvoljeno i u Beogradu i u Banja Luci

 

 

Ranko Šuvar/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik za hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića je politička realnost, a za predsjednika vanjskopolitičkog odbora njemačkog Bundestaga Michaela Rotha on je jedna od najvećih prijetnji po mir i stabilnost na zapadnom Balkanu.

Ni jedno ni drugo mišljenje ne opovrgavaju Dodikove recentne aktivnosti. Prilikom nedavne posjete Minsku i Kazanju, još jednom prilikom je odao počast najdugovječnijim europskim diktatorima, bjeloruskom Aleksandru Lukašenku i ruskom Vladimiru Putinu. U Kazanju, glavnom gradu ruske federalne jedinice Tatarstana, od Putina je odlikovan ordenom Aleksandra Nevskog za “veliki doprinos razvijanju suradnje Rusije i Bosne i Hercegovine i jačanju partnerstva s Republikom Srpskom”.

‘Dašak svježeg zraka na Balkanu‘

Nemali broj analitičara “jačanje partnerstva s Republikom Srpskom” prevode kao ruski pokušaj rasplamsavanje proxy rata na Balkanu kako bi skrenuli pažnju Zapada s rata u Ukrajini koji se ne odvija onako kako je to Putin prije dvije godine predvidio. No, svjestan oprečnosti između želja svog pokrovitelja i realnog odnosa snaga na terenu s kojeg dolazi, Dodik svoja putovanja ne ograničava na rusku tundru.

Nakon izleta u Rusiju boravio je u posjeti Crnoj Gori kao službeni gost predsjednika crnogorskog parlamenta, četničkog vojvode Andrije Mandića, a najavio je i posjet Turskoj i dolazak predsjednika Mađarske Viktora Orbana u Republiku Srpsku u ožujku. U međuvremenu možda i navrati do vile Zagorje na Pantovčaku, što je najisturenija točka Europske Unije do koje trenutno može dobaciti.

---

image

Jedna od njezinih pogrešnih procjena. Nekadašnja američka državna tajnica Madelein Albright za Dodika je rekla da je on “dašak svježeg zraka na Balkanu”

Afp
---

Čudan je politički put Milorada Dodika, tko bi rekao da je danas najodaniji Putinov saveznik na Balkanu, pod sankcijama SAD-a i nepoželjan u najvećem dijelu zemalja Europske Unije, nekoć za bivšu američku državnu tajnicu Madelein Albright bio “dašak svježeg zraka na Balkanu”. Što tek reći na podatak da je najveći srpski nacionalist današnjice koji kao svoj životni cilj postavlja ujedinjenje svih Srba nekad bio uvjereni Jugoslaven.

Rodio se u Laktašima, mjesta u blizini Banja Luke u siromašnoj seljačkoj obitelji bosanskih Srba. U mladosti je pomagao ocu s kojim je obilazio tržnice gradova širom ondašnje SFRJ, ali nije planirao nasljedovati zadugo očev život poljoprivrednika. Zato je nakon srednje poljoprivredne škole (smjer mesar) upisao fakultet političkih znanosti u Beogradu.

---

image

Susret 21.veljače Dodika i Putina u Kazanu

Afp
---

Na trećoj godini fakulteta se oženio i u skladnom braku sa suprugom Snježanom dobio sina Igora i kćer Goricu. Kao ambiciozan mladić učlanio se u Savez komunista i 1986. godine izabran za načelnika općine Laktaši. 1990. godine na prvim višestranačkim izborima u Bosni i Hercegovini ušao je u bosanskohercegovački parlament kao član Saveza reformista Ante Markovića (zanimljiv podatak je da Ante Marković osnivački skup svoje stranke održava upravo na Kozari, zavičaju Milorada Dodika).

Od Markovića do Putina

Ironijom sudbine srpski članovi projugoslavenskog Saveza reformista kasnije će postati žestoki nacionalisti. Među njima najistaknutije mjesto pripada Miloradu Dodiku, ali punina njegovog političkog kameleonstva iskazat će se tek u godinama nakon rata. Neposredno pred i za vrijeme vojnih sukoba on će igrati sporednu ulogu oprezno slijedeći dominantnu političku struju unutar svoje etničke grupe. 

Nakon Karadžićevog napuštanja legalnih državnih institucija i početka agresije na BiH, Dodik je (ovog puta kao nezavisni zastupnik) kao i uvjerljiva većina srpskih političara postao član nelegalne, odmetničke Narodne skupštine Republike Srpske. Rat je proveo formalno kao član vojne policije na banjalučkom aerodromu, ali zapravo se bavio privatnim bogaćenjem, u čemu mu je pomoglo dobijanje kredita neposredne pred rat. Osnovao je firmu za proizvodnju namještaja Igokea (danas je to ime poznatije po uspješnom košarkaškom klubu u njegovom vlasništvu).

---

image

Kakav put, kakve promjene u političkom radu Milorada Dodika

Afp
---

Ratna ekonomija je uskoro promijenila njegove poslovne interese. Njegov nadimak iz tog vremena glasi “Mile Ronhill”, što je aluzija na bavljenje švercom cigaretama, a nije mu bila strana ni trgovina naftom.

Navodno je policija RS-a 1994. godine zaplijenila dva kamiona cigareta koji su došli iz Makedonije. Uskoro je skromni provincijski biznismen postao vlasnik čak sedam stanova u Beogradu (koji će nakon rata ostati nepravedno zanemareni nauštrb vile u elitnom dijelu Beograda vrijednosti preko milijun eura).

Iako su mnogi nakon rata navodili kao pozitivnu stranu njegovog tadašnjeg angažmana činjenicu da je spasio nekoliko Bošnjaka iz Banja Luke od sigurne smrti, ostaje kao neizbrisiva mrlja da je oportunistički prihvatio srpski nacionalizam kao jedini realan oblik političkog djelovanja. U transkriptima sjednice Narodne Skupštine RS-a stoji i njegova podrška granatiranju Zagreba koje je nakon operacije Bljesak naredio predsjednik RSK-a Milan Martić.

Stao uz Plavšićku

Nakon završetka rata i potpisivanja mirovnog ugovora u Daytonu osnovao je stranku – Savez nezavisnih socijaldemokrata – i nastavio svoj politički put ovog puta igrajući po pravilima koje je nametala međunarodna zajednica u liku visokog predstavnika kojem je isti Daytonski ugovor dao ovlasti da po potrebi nameće zakone bez parlamentarne procedure ili da smjenjuje i postavlja političare na državne funkcije. Dodik je svoj trenutak dočekao kada je u RS-u došlo do sukoba između frakcije koju je predvodio Karadžićev suradnik Momčilo Krajišnik i frakcije Biljane Plavšić, uz koju se svrstao Dodik.

---

image

Srbi u Republici Srpskoj i dalje maštaju o državi

Afp
---

Budući da je Plavšićka, postavši miljenica međunarodnih predstavnika, preuzela vlasti u RS-u, uz njenu i pomoć tadašnjeg visokog predstavnika Carlosa Westendorpa i američkog veleposlanika Kauzlaricha, Dodik je protivno volji Karadžićevog SDS-a nakon izbora 1998. godine postao premijer Republike Srpske.

2000. godine je u trci za predsjednika RS-a izgubio od SDS-ovog kandidata Mirka Šarovića i narednih šest godina proveo u opoziciji.

Gubitak tih izbora Dodiku je poslužio kao lekcija za budućnost. Glasači u RS-u ne vole srpske političare koji se oslanjaju na pomoć zapadnih diplomata koji ionako, po njihovom mišljenju, nisu bili na strani Srba za vrijeme rata.

Zato je od 2006. kada je ponovo izabran za premijera RS-a Dodik postao ono što su nekoć bili pripadnici Karadžićevog SDS-a – najveći srpski nacionalist koji prkosi volji zapadnih političara. Istovremeno je oslonac tražio u službenom Beogradu od kojeg je redovito dobivao pomoć, bilo da se radi o Vojislavu Koštunici, Borisu Tadiću ili danas Aleksandru Vučiću. Očito je pronašao savršenu formulu za političku uspjeh jer s vlasti ne silazi, samo mijenja funkcije nakon isteka mandata.

I on se nada Trumpu

Uzastopne mandate premijera i predsjednika RS-a zamijenio je 2018. izborom za člana predsjedništva Bosne i Hercegovine. No, autokratski i naglašeno koruptivni manir njegove vlasti učinio ga je izoliranim od SAD-a i Europske Unije, a sve bližim Rusiji koja je pod Vladimirom Putinom na Balkanu odlučila još jednom u svojoj povijesti potvrđivati se kao relevantna svjetska sila. Da njegovi odnosi s ruskim režimom nisu nimalo benigni pokazao je i slučaj s pravoslavnom ikonom iz okupiranog područja Ukrajine koju je dobio od svog prijatelja ruskog tajkuna Konstantina Malofejeva, a koju je zatim poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu nakon čega je izbio diplomatski skandal. Komunist i Jugoslaven postao je srpski šovinist, pravoslavni zelot i najveći balkanski rusofil.

---

image

Dodik pred predstavnicima policije u povodu Dana Republike 9.siječnja

Ranko Šuvar/Cropix
---

Danas se može reći da između Putina i Dodika postoji malo razlika. Putin voli igrati hokej na ledu, ubijati političke protivnike i pokretati osvajačke ratove. Dodik voli igrati košarku, protivnike još uvijek pobjeđuje na izborima (djelomično i izbornim krađama) a za rat nema potrebne resurse.

No, s režimom Aleksandra Vučića s druge strane Drine to i nije neka utjeha. Iako su obećanja o disoluciji Bosne i Hercegovine i ujedinjenju Republike Srpske i Srbije s godinama postale izlizane predizborne fraze na koje su građani u BiH navikli, Dodik odnedavno, kao kontekst koji bi doveo do obistinjenja njegovih obećanja, navodi reizbor Trumpa za američkog predsjednika. U tom slučaju i najveći optimisti imali bi razloga za pesimizam glede mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.  

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ranko šuvar/Cropix Afp Afp Afp Afp Ranko Šuvar/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Ranko Šuvar/Cropix
Ranko šuvar/Cropix

Dodikovi plakati u Banja Luci

Afp

Kakav put, kakve promjene u političkom radu Milorada Dodika

Afp

Jedna od njezinih pogrešnih procjena. Nekadašnja američka državna tajnica Madelein Albright za Dodika je rekla da je on “dašak svježeg zraka na Balkanu”

Afp

Susret 21.veljače Dodika i Putina u Kazanu

Afp

Srbi u Republici Srpskoj i dalje maštaju o državi

Ranko Šuvar/Cropix

Dodik pred predstavnicima policije u povodu Dana Republike 9.siječnja

Ranko Šuvar/Cropix

Vije se Putin usred Banja Luka

 

 

Ranko Šuvar/Cropix

Šubara i kokarda, dozvoljeno i u Beogradu i u Banja Luci

 

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/prica-o-dodiku-mesar-i-svercer-komunist-pa-markovicev-jugoslaven-putinov-prijatelj-koji-se-radovao-napadu-na-zagreb-1368063 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=72e2a34aba453bee43b52646264419ac3d49be6a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+Dodiku+-+mesar+i+%C5%A1vercer%2C+komunist+pa+Markovi%C4%87ev+Jugoslaven%2C+Putinov+prijatelj+koji+se+radovao+napadu+na+Zagreb&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fprica-o-dodiku-mesar-i-svercer-komunist-pa-markovicev-jugoslaven-putinov-prijatelj-koji-se-radovao-napadu-na-zagreb-1368063 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fprica-o-dodiku-mesar-i-svercer-komunist-pa-markovicev-jugoslaven-putinov-prijatelj-koji-se-radovao-napadu-na-zagreb-1368063 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MILE RONHILL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaMILE RONHILL

Priča o Dodiku - mesar i švercer, komunist pa Markovićev Jugoslaven, Putinov prijatelj koji se radovao napadu na Zagreb

Piše Petar Čikeš
29. veljače 2024. - 09:05

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik za hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića je politička realnost, a za predsjednika vanjskopolitičkog odbora njemačkog Bundestaga Michaela Rotha on je jedna od najvećih prijetnji po mir i stabilnost na zapadnom Balkanu.

Ni jedno ni drugo mišljenje ne opovrgavaju Dodikove recentne aktivnosti. Prilikom nedavne posjete Minsku i Kazanju, još jednom prilikom je odao počast najdugovječnijim europskim diktatorima, bjeloruskom Aleksandru Lukašenku i ruskom Vladimiru Putinu. U Kazanju, glavnom gradu ruske federalne jedinice Tatarstana, od Putina je odlikovan ordenom Aleksandra Nevskog za “veliki doprinos razvijanju suradnje Rusije i Bosne i Hercegovine i jačanju partnerstva s Republikom Srpskom”.

‘Dašak svježeg zraka na Balk...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 11:18