StoryEditorOCM
Regijaužas u crnoj gori

Psa vezao za automobil i vukao ga do smrti - kod kuće već 40 godina uzgaja čopor vukova. Vrlo uznemirujuća fotografija!

Piše vijesti sd
4. lipnja 2024. - 13:45

Podgoričanin Aco Novović lišen je slobode zbog sumnje da je prije nekoliko dana u naselju Blok IX u Podgorici mučio i ubio psa, neslužbeno saznaju “Vijesti”.

Iz Osnovnog državnog tužiteljstva (ODT) u Podgorici, jučer su priopćili da je A.N.-u određeno zadržavanje do 72 sata, “zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa”.

“Osumnjičeni je vezao psa za svoje vozilo i tako ga vukao po ulici”, naveli su iz ODT.

Iz Uprave policije (UP) jučer su “Vijestima” rekli da je njima događaj prijavljen 1. lipnja.

“Upravi policije – Odjelu sigurnosti Podgorica je 1. lipnja prijavljen navedeni događaj. Službenici toga odjela su po prijavi, a u suradnji s Osnovnim državnim tužiteljstvom (ODT) u Podgorici, poduzeli mjere i radnje na rasvjetljavanju navedenog događaja, nakon čega je A.N. identificiran i lišen slobode. On će uz kaznenu prijavu biti sproveden nadležnom tužitelju na daljnje postupanje zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa”, kazali su iz policije, izvještava Adria TV, koja objavljuje i vrlo uznemirujuću fotografiju.

 Moguća i godina dana zatvora

“Vuče svezanog psa za njegovo vozilo duž Ulice Vlada Ćetkovića, nakon čega sam došla… Zatječem na licu mjesta uginulog psa, svezanog za vozilo navedenog lica…”, piše, pored ostalog, u prijavi.

Nakon što je podnositelj prijave uspio fotografirati vozilo i psa, vozač se, kako se dodaje, udaljio u nepoznatom pravcu, “vukući za sobom vozilom i dalje svezanog psa, koji je već bio mrtav”.

U prijavi je navedeno i da su protiv iste osobe više puta i ranije podnošene prijave zbog mučenja i zlostavljanja životinja.

Prema kaznenom zakonu Crne Gore, za ubojstvo životinje predviđene su novčana kazna ili do godinu dana zatvora.

image

Pas kojega je ubio osumnjičeni A.N.
 

Screenshot Facebook

Osumnjičeni, protiv kojega je podnesena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja i razaranja njihovog staništa, javnosti je godinama poznat, jer u gradskom naselju Tološi drži vukove.

Zbog toga što drži vukove u naseljenom mjestu i u blizini njihovih kuća, više puta negodovali su i susjedi. Više puta reagirale su i nadležne službe, među kojima i ekološka inspekcija.

 U rujnu 2020. godine, organizirana je i potjera za jednom od životinja, nakon što je vuk pobjegao iz njegovog dvorišta.

 Mogao bi ostati bez 40.000 eura

Samo tri mjeseca ranije, iz Uprave za inspekcijske poslove tada su rekli “Vijestima” da osumnjičeni ne posjeduje dozvolu za držanje vukova i da je podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu “uz koji je sudu, shodno tada važećem Zakonu o zaštiti prirode, dan prijedlog da se izvrši oduzimanje divljih životinja i da se iste smjeste kod ovlaštenog pravnog lica koje za to ispunjava uvjete”.

Inspektori su tada utvrdili da osumnjičeni, u više kaveza, u naseljenom mjestu drži više od 20 vukova.

Prema navodima on vukove drži skoro 40 godina, a više puta kazao je i da je prve mladunce nabavio. Ostali su, kako je rekao inspektorima, uzgojeni u zatočeništvu.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, svi koji nabave divlju vrstu životinja koju namjeravaju  držati u zatočeništvu, u obavezi su da podnesu zahtjev za izdavanje dozvole i da o tome obavijeste nadležne, u roku od 30 dana od dana pribavljanja životinje. U suprotnom, riskiraju novčanu kaznu od 2.000 do 40.000 eura za pravnu, odnosno 250 do 2.000 eura, za fizičku osobu.

image

Uredovala je crnogorska policija i tužiteljstvo pa je A.N.-u određeno zadržavanje do 72 sata (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 04:47