StoryEditor
RegijaSKANDALOZNA PRAKSA

Roditelji beba nestalih u srpskim rodilištima do sada dokumentirali više od stotinu slučajeva, sudovi im produžili rok za prijave do studenoga

Piše PSD.
16. rujna 2020. - 12:25
Vojko Bašić/Ilustracija/Cropix

Nova afera u Srbiji: Grupa roditelja nestalih beba dostavila je srbijanskim sudovima 70 prijava, odnosno, novih slučajeva, zbog čega su tamošnji sudovi pomaknuli rok za dodatne prijave, javlja beogradski program N1.

Naime, "stari" rok je isticao 11. rujna, a sada je produžen do 3. studenoga. Do tog datuma roditelji beba koje su nestale iz rodilišta prijedlog za utvrđivanje činjenica o statusu svoje djece. 

"Večernje novosti" u današnjem broju navode da im je to i službeno potvrđeno u višim sudovima u Beogradu i Nišu te da je "prvobitni rok produžen u skladu s uredbom o rokovima u sudskim postupcima za vrijeme izvanrednog stanja".

Kako je za "Novosti" potvrđeno u Vrhovnom kasacijskom sudu, postupak po Zakonu o utvrđivanju činjenica o statusu beba za koje se sumnja da su nestale iz rodilišta, do 1. lipnja je pokrenulo 37 roditelja.

"U petak smo predali 70 obrađenih predmeta Višem sudu u Beogradu, a spremamo još njih tridesetak koje su nam u međuvremenu roditelji dostavili. Nadamo se da će ih sudovi prihvatiti", kazao je Goran Filipović iz Grupe roditelja nestalih beba.

"Novosti" navode da je u Nišu za 18. rujna zakazana obuka sudaca kako postupati po novom zakonu, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 12:49