StoryEditorOCM
RegijaMUČENJE U RAKITJU

Sjećate li se tipa koji je lijepio iskaznicu HDZ-a na čelo? U Beogradu je osuđen na osam godina zatvora

Piše vijesti sd
25. travnja 2024. - 18:08

Branko Tunić, pripadnik 1. brigade Zbora narodne garde kojega hrvatski građani pamte po lijepljenju HDZ-ove članske iskaznice na čelo i valjanja po podu u HDZ-ovom stožeru nakon objave izbornih rezultata 2015. godine, nepravomoćno je u odsutnosti u Beogradu osuđen na osam godina zatvora zbog ratnoga zločina na zarobljenim pripadnicima JNA-a 1991. godine.

Kako su objavile Novosti, Tunić je osuđen zbog mučenja 16 zarobljenih pripadnika JNA u logoru Rakitje u rujnu 1991. godine, od kojih je jednoga i ubio. Međutim, za konkretno ga ubojstvo beogradski sud nije osudio jer ga je hrvatski sud 1999. oslobodio krivnje. Tad je utvrđeno da je to djelo počinio u nužnoj obrani. Kako mu se ne može suditi dva puta za isto djelo, beogradski ga sud za njega nije osudio - prenosi Jutarnji list.

Predsjednica sudskoga vijeća sutkinja Snežana Nikolić Garotić rekla je da je Tunić kriv što je kao pripadnik Zbora narodne garde u sukobu JNA i hrvatskih oružanih snaga u više navrata zarobljene vojnike mučio, zastrašivao, tjelesno ozljeđivao na izrazito ponižavajući način, a Marka Utržana (20) iz Kikinde na kraju i ubio.

"Okrivljeni je zarobljene vojnike tukao kundakom po tijelu i glavi, gumenom palicom po tijelu, tabanima i dlanovima, vezivao ih lisicama, obarao na pod, gdje ih je gazio i skakao po njima, gasio im cigarete po tijelu, prijetio pištoljem i nožem, kojima im je kružio oko očiju i po licu. Zločin je počinio s predumišljajem, bio je svjestan da su oni ratni zarobljenici, a vidio je i njihove godine, da su to golobradi mladići u razvoju od 18 do 21 godine. Pokazao je upornost, bezobzirnost i bahatost. Oštećeni su bili vojnici na redovnom služenju vojnog roka u Prečecu, gdje su pali u ruke hrvatskih snaga. Iako je bio dogovor da se predaju i da će ih pustiti kućama, oni su zarobljeni i odvedeni u logor Rakitje. Nalaze se na popisu ratnih zarobljenika i na popisu razmijenjenih ratnih zarobljenika. Srbi su razdvojeni na jednu stranu, a sve ostale nacionalnosti na drugu. Mučili su ih i tukli, a u svemu je prednjačio okrivljeni Tunić. Svi ga opisuju na isti način i prepoznaju ga na slikama", rekla je sutkinja.

Osim po "slavljenju" pobjede u stožeru HDZ-a 2015. godine, Tunić je ostao upamćen i po burnom slavlju godišnjice Oluje 2015. godine kada je u odori Hrvatske vojske pao na koljena na mimohodu oružanih snaga u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:09