StoryEditorOCM
Regijalokalno i globalno

Sukobe Albanaca i Rusa na Kosovu na daljinski vodi Vučić, ali sve više se vidi trag obavještajaca jedne svjetske sile

Piše Vlado Vurušić/ JL
28. rujna 2023. - 10:25
Kosovski policajci u Banjskoj poslije oružanog sukoba, istraga o počiniteljima i nalogodavcima donosi nova otkrićaArmend Nimani/Afp

Provučićevski mediji o teroristima s Kosova posljednjih dana pišu kao o herojima, a u Srbiji je proglašen i dan žalosti. Doduše, vješto je sročeno objašnjenje prema kojemu ne žaluju samo za četvoricom ubijenih napadača, nego bi se moglo shvatiti da se odaje počast i ubijenom albanskom policajcu, ali i ne. U svakom slučaju, ovo je velik udarac za Aleksandra Vučića koji će morati dati odgovore na pitanja kontrolira li on situaciju na Kosovu ili ne, radi li mu o glavi netko u njegovoj neposrednoj blizini i je li ovo poruka Moskve da ima mehanizme kojima može upravljati situacijom u Srbiji, piše Jutarnji list.

image

Kosovski Srbi okupili su se u velikom broju da odaju počast poginulima, dio ih smatra da ih je Vučić ‘prodao‘

Afp

Među napadačima je viđen i Milan Radoičić, jedan od najbližih Vučićevih ljudi na Kosovu, potpredsjednik Srpske liste, političke "organizacije" koja okuplja i predstavlja kosovske Srbe koji funkcioniraju na Vučićev daljinski upravljač.

je li vučić ‘prodao‘ kosovske Srbe

Svi Srbi su na Vučićev mig prošle godine napustili svoje funkcije u tijelima kosovske vlasti, od državne do lokalne razine. Vučić je time želio pokazati da je on gazda koji kontrolira situaciju te da će biti kako on kaže, a to je samo dodatno otežalo položaj Srba i neke njihove političke zahtjeve.

Došlo je do raskola u srpskoj zajednici, između Srba sa sjevera i Srba iz tzv. enklava (njihova glavna političarka Rada Trajković u Beogradu je proglašena prodanom dušom) koji smatraju da ih je Vučić "prodao", a oni su, s obzirom na svoj položaj, skloniji razgovoru s Prištinom i žele naći kompromis s kosovskim vlastima te osigurati određenu lokalnu autonomiju i samostalnost.

image

Na mig Aleksandra Vučića svi Srbi su prošle godine napustili svoje funkcije u tijelima kosovske vlasti, od državne do lokalne razine

Oliver Bunić/Afp

Radoičić je bio taj koji je provodio tu Vučićevu nesmotrenu naredbu i on je osoba koja dodatno kompromitira Vučića. Milan Radoičić sumnjivi je poduzetnik kojemu je krenulo nakon što je od države počeo dobivati poslove, a kosovske vlasti sumnjiče ga da je upleten u atentat na srpskog umjerenog političara s Kosova, Olivera Ivanovića.

Dva Vulinova posjeta Moskvi

Uz to, dodatni problem je da se ustanovilo kako je jedan od poginulih Bojan Mijailović, tjelohranitelj direktora srpske obavještajne službe BIA Aleksandra Vulina, tijekom njegova posjeta Kosovu 2013 godine. Vulin je inače otvoreno "ruski igrač". Podsjetimo da je on već dva puta bio u Moskvi od početka ruske agresije na Ukrajinu i tamo provodio vrijeme s Nikolajem Patruševim, koji koordinira ruskim obavještajnim službama.

image

Srpski umjereni političar s Kosova Oliver Ivanović, kosovske vlasti za atentat na njega sumnjiče poduzetnika i političara Milana Radoičića, koji je viđen među napadačima

Saša Đorđević/Afp

Nakon krize oko manastira Banjska, Vučić je prvo požurio kod ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka, a tek sljedeći dan otišao je kod ambasadora Kvinte, odnosno vodećih zapadnih zemalja, s kojima je sastanak, prema navodima beogradskih neovisnih medija, "bio vrlo mučan i napet".

Sve ovo pogotovo je zanimljivo jer se napominje/ pretpostavlja da bi Rusija mogla biti upetljana u ovu eksplozivnu aferu koja dodatno destabilizira ne samo Kosovo, nego i Srbiju, pa i šire. Moskvi odgovaraju komplikacije i eskalacija krize te koristi svaki povod da barem malo odvrati pozornost od rata protiv Ukrajine. Podsjetimo da je 2016. godine pod vodstvom ruskih agenata GRU izvršen pokušaj puča u Crnoj Gori kako bi se spriječio njezin ulazak u NATO, piše Jutarnji list.

image

Nikolaj Patrušev koordinitor ruskih obavještajnih službi dvaput je primio Aleksandra Vulina

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:24