StoryEditorOCM
RegijaVremenska prognoza

Susjedi upozoravaju: ‘Stižu oluje, moguće su i poplave većih razmjera‘; Evo što meteorolozi najavljuju za Hrvatsku

Piše Vijesti SD
26. listopada 2023. - 22:14

Vlada Republike Slovenije izdala je upozorenje građanima preko društvenih mreža na moguće jake oluje i poplave koje bi one mogle izazvati - piše N1 info.

‘Obilne oborine s lokalno jakim olujama mogle bi u petak ponovno izazvati velike poplave, i to na mjestima koja su bila najteže pogođena poplavama u kolovozu.

ARSU je za petak izdao crveni meteoalarm za gotovo cijelu zemlju.

Geološki zavod Slovenije upozorava da postoji povećana opasnost od pojave novih klizišta i ponovnog aktiviranja onih iz zadnjih poplava, napisali su.

Zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan rekao je da je u pripremi uredba za podizanje pripravnosti cijelog sustava.

- Očekujem da će ljudi i ovaj put poslušati naša upozorenja. Cilj nam je smanjiti štetu, ali apsolutno spriječiti gubitke ljudskih života, prenosi slovenska vlada.

Kao što je pisala N1 Slovenija, navečer će Sloveniju zahvatiti oborine koje će jačati u drugom dijelu noći i u petak ujutro. Zbog toga su meteorolozi Arsa izdali crveno upozorenje za gotovo cijelu zemlju jer su moguće poplave većih razmjera.

Meteorolozi najveći utjecaj vremenskih poremećaja očekuju u drugoj polovici noći i u petak ujutro. “Kiša će početi padati večeras, ali ne očekujemo jake pljuskove do ponoći”, rekao je meteorolog Arsa Brane Gregorčič.

U drugoj polovici noći vjetar će pojačati, oborine će jačati, bit će nevremena s pljuskovima koji mogu trajati i po nekoliko sati.

Meteorolozi očekuju da će u brdskim predjelima u 12 sati pasti između 60 i 140 litara po četvornom metru. “Upozoravamo i na jak vjetar i na intenzivne oborine”, rekao je Gregorčič.

Oborine će biti intenzivne osobito u podnožju Julijskih Alpa, u planinskom dijelu zapadne Slovenije i u pojasu preko Škofjeloškog brda prema Savinjsko-Kamniškim Alpama.

Upaljen meteoalarm za dio Hrvatske za petak

Podsjetimo, tijekom četvrtka ujutro u Splitu je u vrlo kratkom vremenu palo 30 litara kiše po metru kvadratnome, a ponegdje je bilo i tuče.

Meteorolog Bojan Lipovšćak najavio je tijekom noći na petak naoblačenje i obilne oborine, a na Jadranu su moguće i grmljevine i kratkotrajne nevere.

Petak prijepodne oblačno s obilnom kišom, pljuskovima, mjestimice grmljavinom, na Jadranu i neverama. Kiša će se tijekom dana brzo premještati prema istoku, a poslijepodne u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu prestanak oborine i djelomično razvedravanje.

DHMZ

DHMZ je za petak izdao narančasti meteoalarm za Gospićku i Riječku regiju, te Zapadnu obalu Istre, Velebitski kanal i Kvarner i Kvarnerić. Mogući su olujni udari vjetra, obilna kiša koja može donijeti bujične i urbane poplave, posebno u Gorskom kotaru, a može se očekivati i grmljavinsko nevrijeme - piše N1 info.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:51