StoryEditor
Regijakraj mandata

Susjedi uzbuđeni zbog dolaska Angele Merkel, Vučić joj zahvaljuje zbog sve što je za njih učinila: ‘Uvijek je imala poseban odnos sa Srbijom‘

Piše PSD
13. rujna 2021. - 19:59

Angela Merkel dolazi u posjet Srbiji i to će joj biti jedna od posljednjih vanjskopolitičkih aktivnosti na kraju četvrtog, posljednjeg mandata njemačke kancelarke.

Merkel će stići oko 16 sati, a s predsjednikom Aleksandrom Vučićem sastat će se odmah nakon svečanog prijema ispred Palače Srbije u 18 sati.

Prilike za razgovor tada će biti na zajedničkoj večeri koja će se održati u uskom krugu najvažnijih sudionika. Kancelarka će prespavati u Beogradu, a dan kasnije otputovat će u Tiranu, gdje će imati zajednički sastanak s premijerima svih zemalja zapadnog Balkana.  

Kako saznaje Blic, glavne teme razgovora Merkel i Vučića bit će dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, integraciji Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u EU te njemačkim ulaganjima u njihovu zemlju.

Ognjen Pribičević, bivši veleposlanik Srbije u Berlinu i Londonu, rekao je za Blic kako je sama činjenica da njemačka kancelarka dolazi u Beograd izuzetno važna za Srbiju.

- U simboličkom smislu ovaj je posjet iznimno važan, ali trebamo i realno sagledati praktični opseg tog posjeta, prvenstveno sa stajališta kojega Merkel napušta. Najvažnije je da Angela Merkel simbolizira jednu prošlost koja je prošla. Predstavlja vrijeme uspona liberalizma i jedan je od najvažnijih državnika tog razdoblja. No barem desetljeće cijela Europa i ovaj dio svijeta, Amerika ... ulaze u potpuno novo vrijeme, koje se jako razlikuje od vremena kada je kancelarka došla na vlast - kaže Pribićević.

- Što se tiče regije, svakako je važno da Srbija i regija inzistiraju na ideji i potrebi ulaska u Europsku uniju, iako je u posljednjih deset godina malo učinjeno. Nije bilo strateškog razmišljanja o važnosti naše regije za EU, pa je drugim važnim silama, poput Kine i Rusije, dopušten ulazak u regiju. Ovo svakako predstavlja jedno od najvećih iznevjerenih očekivanja, ali ne samo za nas nego i za Europu koja se sada suočava s nedostatkom strateškog razmišljanja o budućnosti regije. I Srbija i cijela regija morali su biti u Europskoj uniji davno, prije desetak godina. Budući da je u strateškom interesu EU dovršiti svoj teritorij. No nije bilo strateškog razmišljanja i vodila se birokratska politika otvaranja i zatvaranja poglavlja. To je otvorilo prostor za druge sile. Sada kada Merkel odlazi, kao jedan od posljednjih velikih čelnika, imam velike rezerve da će u narednom razdoblju biti određenog napretka - rekao je Pribićević. 

Aleksandar Popov, direktor novosadske organizacije Centar za regionalizam, vjeruje da će predstavnici njihove vlade "dobro plakati" za kancelarkom Merkel.

- Imala je poseban odnos sa Srbijom. Ne znamo je li to čisti pragmatizam zbog problema Kosova ili narodne stranke u Europi imaju više razumijevanja za Vučićevu politiku.

- Vladi će posebno biti žao gospođe Merkel ako Socijaldemokratska i Zelena koalicija dođe na čelo Njemačke, za što postoje najveće šanse. Oni će zasigurno imati drugačiji odnos prema našoj vladi. Narodni blok u Europi, gdje su i Merkel i Sebastian Kurz, tolerira kod nas stvari koje ne bi. S druge strane, Vučić je o Merkel govorio samo u superlativima, ali nije riješio problem Kosova, što se od njega očekivalo - rekao je Popov. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jučer kako je velika čast što njemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u Beograd i ostaje ovdje najduže, te da će s njom imati još sastanaka i radnu večeru. Nakon otvaranja tvornice Leoni rekao je da će Merkel prenoćiti u Srbiji, što je dodatni dio.

- Uvijek sam otvoren s njom, a ona sa mnom. Nikada neću zaboraviti podršku koju nam je pružila 2015. godine, kao ni kada su nam Hrvati uveli sankcije zbog migranata i onoga što je potaknulo ulaganja. Njezini ministri rade na dovođenju investitora, a to se ne bi dogodilo da nije bilo nje, rekao je Vučić i dodao kako je zahvalan Merkel što je pružila podršku Berlinskom procesu. Istaknuo je da je sretan zbog posjeta, bez obzira na to što ću čuti od Merkel pred sam kraj njezina mandata.

- Hvala joj- zaključio je prvi čovjek Srbije te dodao kako će im uskoro u posjet doći i Ursula von der Leyen. 

item - id = 1127025
related id = 0 -> 1135751
related id = 1 -> 1135575
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2021 23:44