stdClass Object ( [id] => 1352659 [title] => Tko je političarka koju Vučićevi poltroni zovu ‘balerinom‘? ‘Nisam gladna hrane, gladna sam slobode i pravde!‘ [alias] => tko-je-politicarka-koju-vucicevi-poltroni-zovu-balerinom-nisam-gladna-hrane-gladna-sam-slobode-i-pravde [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Izvinjavam se što ne mogu, a i nemam vam puno toga kazati. Već sam sve rekla, da ovi izbori moraju biti poništeni – rekla je dva dana prije Nove godine i dvanaestog dana štrajka glađu nova ikona srpske oporbe Marinika Tepić. Vidno narušenog zdravlja, potpomognuta stranačkim suborcima, popela se na pozornicu na beogradskim Terazijama i uspjela se kratko obratiti okupljenim prosvjednicima, da bi zatim bila odvedena u bolnicu na njegu.

Sutradan je objavljeno da je prekinula štrajk glađu i da je Novu godinu provela u krugu svoje obitelji, iako cilj zbog kojeg je štrajk glađu pokrenut – raspisivanje beogradskih izbora – nije postignut. U zadnjoj fazi borbe srpskog društva za demokraciju glavna uloga pripala je Mariniki Tepić. No kako je došlo do toga da donedavno marginalna političarka uđe u centar poslovično uzavrele srpske političke arene?

Rođena je 1974. godine u obitelji rumunjskog podrijetla, u Pančevu, gradiću smještenom u etnički mješovitoj Vojvodini, koja je status autonomne pokrajine u današnjoj Srbiji naslijedila iz socijalističke Jugoslavije. Na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirala je engleski i rumunjski jezik i književnost. Tijekom devedesetih predavala je engleski jezik u osnovnoj školi, da bi zatim karijeru nastavila u novinarskim vodama.

Iako pripadnica nacionalne manjine, svoj politički put nije gradila kroz stranke etničkoga, već građanskoga predznaka. Na listi Lige socijaldemokrata Vojvodine birana je dva puta, 2014. i 2016. godine, za zastupnicu u Narodnoj skupštini Srbije. Dugogodišnji predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine u to vrijeme bio je, danas politički umirovljeni, Nenad Čanak, koji je, barem u Hrvatskoj, zaslužio poštovanje zbog aktivnog suprotstavljanja progonu Hrvata u Srijemu devedesetih, a koji su provodili pripadnici Srpske radikalne stranke, kojoj je tada pripadao Aleksandar Vučić.

---

image

Zahvaljujući svojoj hrabrosti i britkom jeziku s vremenom je postala sve važnije lice fragmentirane srpske oporbe

AFP
---

Ligu je, zbog neslaganja s kandidaturom Nenada Čanka za predsjednika Srbije, napustila 2017. godine. Jedna od pamtljivih političkih gesta Marinike Tepić iz tog razdoblja njezino je sudjelovanje, kao jedne od jedanaest potpisnika, u podnošenju prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici. Srpska skupština broji 250 zastupnika, a polovina potpisnika bili su pripadnici stranke Bošnjaka iz Sandžaka, sunarodnjaci žrtava genocida u Srebrenici, pa je njezin postupak, lišen oportunizma, već tada bio znak političke hrabrosti.

Na napade srpskih nacionalista upućene liberalnoj političarki, pritom pripadnici nacionalne manjine, nije trebalo dugo čekati. Godine 2017. bila je žrtva prijetnji i poziva na nasilje preko društvenih mreža, koje je dobivala od ultradesničarskih grupa nakon što je problematizirala činjenicu da je u službenim prostorijama Vlade Srbije boravio škotski neonacist Jim Dowson. Iste godine došlo je do raskida s njezinom dotadašnjom strankom zbog neslaganja s kandidaturom Nenada Čanka za predsjednika Republike, što je tadašnjem glavnom Vučićevu takmacu Saši Jankoviću oduzimalo prijeko potrebne glasove na tadašnjim predsjedničkim izborima.

Svoje političko djelovanje nastavila je članstvom u Novoj stranci Zorana Živkovića, bliskog suradnika Zorana Đinđića i kratkotrajnog predsjednika Vlade Srbije nakon Đinđićeva ubojstva. Sa Živkovićem je surađivala godinu dana, da bi se potom učlanila u Stranku slobode i pravde Dragana Đilasa, bivšega gradonačelnika Beograda i člana Demokratske stranke u eri predsjednikovanja Borisa Tadića. Pravu popularnost i vidljivost u javnosti stekla je kao suradnica Dragana Đilasa, čija stranka čini okosnicu oporbenog okupljanja protiv sve autoritarnijeg i korumpiranijeg režima Aleksandra Vučića.

---

image

Naslovi iz prorežimskog tabloida Informer

---

Na konferencijama za medije počela je otkrivati skandalozne afere koje vlast nije mogla ignorirati, poput kupovanja privatnih medija novcem poreznih obveznika od strane Telekoma Srbije ili prodaje oružja proizvedenog u tvornici Krušik u državnom vlasništvu na međunarodnom crnom tržištu od strane trgovaca bliskih režimu. Njezino ustrajno prozivanje korumpirane vlasti dovelo je i do reakcije samog Aleksandra Vučića.

– Ne postoji nijedan čovjek u zemlji koji je više stranaka promijenio od nje. Ne postoji nijedan, imate one profesionalne preletače, ali ne postoji nijedan koji je sedam stranaka promijenio kao ona. Može da me ispravi, šest! Šest ili sedam, molim vas da mi ne zamjerite ako sam pogriješio – bio je Vučićev, uobičajeno promašenog sadržaja, komentar na Tepićkino prozivanje za aferu Krušik.

Predsjednik Vučić, koji je Mariniku, pored toliko blijedih oporbenjaka, počeo sve ozbiljnije shvaćati, nije stao na svojim uvredama, već je zadužio "sve predsjednikove ljude" da obave posao blaćenja. Seksistički komentari, poput "balerina", ili šovinističke invektive na račun njezina podrijetla u političkim talk-showovima na televizijama s nacionalnom frekvencijom, ili naslovi u tabloidima, poput "Marinika priziva krv i nasilje!", postali su uobičajeni repertoar uvreda s kojima se suočava Tepićeva.

Ipak je najviše prašine u javnosti diglo Marinikino otkrivanje afere podvođenja maloljetnica na "bunga bunga žurkama" koje je organizirao Dragan Marković Palma, koalicijski partner Ivice Dačića, time posredno i Vučića, Arkanov i Bandićev prijatelj te dugogodišnji gradonačelnik Jagodine. Nažalost, afera s gnusnim optužbama na račun Palme ostala je bez svoga pravosudnog epiloga.

---

---

Zahvaljujući svojoj hrabrosti i britkom jeziku s vremenom je postala sve važnije lice fragmentirane srpske oporbe. Na parlamentarnim izborima 2022. godine bila je nositeljica liste "Ujedinjeni za pobjedu Srbije", koalicije oporbenih stranaka kojom su još jednom neuspješno pokušali pobijediti Vučića. U Srbiji su se nakon još jedne Vučićeve pobjede dogodile nezapamćene tragedije, tj. pokolji u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu.

Oporba je masovne građanske prosvjede nakon tragičnih događaja iskoristila za još jedno proturežimsko okupljanje, ovaj put pod imenom "Srbija protiv nasilja". Nakon kratkog razdoblja zatišja, oružani incident na sjeveru Kosova isprovocirao je Vučića da raspiše četvrte po redu izvanredne izbore otkako je na vlasti. Nositelji liste "Srbija protiv nasilja" za izbore održane 17. prosinca 2023. godine bili su Marinika Tepić i Miroslav Miki Aleksić, predsjednik Narodnog pokreta Srbije, koji u toj vrlo heterogenoj koaliciji figurira kao njezino desno krilo.

Izbore u Beogradu obilježile su grube nepravilnosti i manipulacije s glasovima. Vučić je organizirao dolazak nebrojenih autobusa iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, čijim je građanima dao fiktivna prebivališta u Beogradu i time osigurao pobjedu svoje liste.

Očekivano, nepošteno održani izbori doveli su do masovnih prosvjeda ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK). Prosvjedi su u jednom trenutku postali nasilni pa se na televizijama čiji su novinari uživo pratili prosvjede moglo vidjeti oporbene političare koji su se "najeli" suzavca, ili policajce koji tuku studente. Na prosvjedu nije izostala ni Marinika Tepić.

---

image

Marinika Tepić proglasila je štrajk glađu u prostorijama RIK-a 

AFP
---

– Sasvim je jasno da je ovo lopovluk neviđenih razmjera, neviđen ikada. Ne mogu se osloboditi tog utiska i stalno to pričam. Diktator je vidio da ga narod više neće i sad je odlučio mijenjati narod, kao Zoran Radmilović u "Kralju Ibiju" – izjavila je dan nakon izbora.

Izrevoltirana kompromitacijom demokratskih izbora, Marinika Tepić je još jednom pokazala hrabrost odlučivši se na radikalan potez, proglasila je štrajk glađu. Napuštena od Miroslava Aleksića koji je izjavio da mu vjera ne dopušta štrajk glađu, Mariniki Tepić se u zgradi RIK-a pridružilo dvoje suboraca iz njezine stranke. Kako su dani promicali, tako je njezino zdravstveno stanje postajalo sve teže, a simpatije javnosti sve veće.

– Nisam gladna hrane, gladna sam slobode i pravde, života koji ne smijemo prepustiti besmislu... Imamo samo jedan život – rekla je u intervjuu Vremenu za vrijeme štrajka.

Unatoč kritikama promatrača Vijeća Europe, građanskim prosvjedima, pažnji regionalnih i europskih medija, Vučić ni ovaj put nije pokleknuo. Objavio je da je na ponovljenom brojenju glasova njegova lista i dalje pobjednička. Iscrpljena Marinika zadovoljila se utješnom nagradom, dodatnim ogoljenjem Vučićeve autokratske vlasti u očima europske javnosti, koja se manifestirala izostankom čestitki na izbornoj pobjedi koje su prije redovito upućivane srpskom predsjedniku. Na svom Twitter nalogu čestitala je novu 2024. godinu i zahvalila se na brizi i podršci. Briga i podrška u borbi za demokraciju u Srbiji sigurno će joj biti potrebne u budućnosti.

---

image

Marinika Tepić obraća se prosvjednicima u Beogradu dvanaestog dana štrajka glađu

AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USTRAJNA BORBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => USTRAJNA BORBA 2 0 8618 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-03 10:44:29 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Petar Čikeš [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-04 16:27:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-04 16:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tko je političarka koju Vučićevi poltroni zovu 'balerinom'? 'Nisam gladna hrane, gladna sam slobode i pravde!' page_title=Tko je političarka koju Vučićevi poltroni zovu 'balerinom'? 'Nisam gladna hrane, gladna sam slobode i pravde!' [metakey] => Marinika Tepić, Srbija, izbori, štrajk glađu [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/03\/26276022.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/03\/26285265.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/03\/26264055.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/03\/26276019.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/03\/26301293.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nisam gladna hrane, gladna sam slobode i pravde, \u017eivota koji ne smijemo prepustiti besmislu... Imamo samo jedan \u017eivot, poru\u010dila je\u00a0Marinika Tepi\u0107 za vrijeme \u0161trajka<\/p>","

Marinika Tepi\u0107 obra\u0107a se prosvjednicima u Beogradu dvanaestog dana \u0161trajka gla\u0111u<\/p>","

Zahvaljuju\u0107i svojoj hrabrosti i britkom jeziku s vremenom je postala sve va\u017enije lice fragmentirane srpske oporbe<\/p>","

Marinika Tepi\u0107 proglasila je \u0161trajk gla\u0111u u prostorijama RIK-a\u00a0<\/p>","

Naslovi iz prore\u017eimskog tabloida Informer<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26276022_1920.jpg":"1920x1080","k_26276022_1280.jpg":"1280x1280","k_26276022_1024.jpg":"1024x1024","k_26276022_640.jpg":"640x640","k_26276022_480.jpg":"480x480","k_26276022_340.jpg":"340x340","k_26276022_220.jpg":"220x220","o_26276022_1280.jpg":"1280x853","o_26276022_1024.jpg":"1024x682","o_26276022_640.jpg":"640x426","o_26276022_480.jpg":"480x320","o_26276022_340.jpg":"340x226","o_26276022_220.jpg":"220x146","h_26276022_1280.jpg":"1280x854","h_26276022_1024.jpg":"1024x683","h_26276022_640.jpg":"640x427","h_26276022_480.jpg":"480x320","h_26276022_340.jpg":"340x227","h_26276022_220.jpg":"220x147","pp_26276022_1280.jpg":"1280x1628","pp_26276022_1024.jpg":"1024x1303","pp_26276022_640.jpg":"640x814","pp_26276022_480.jpg":"480x611","pp_26276022_340.jpg":"340x432","pp_26276022_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26285265_1920.jpg":"1920x1080","k_26285265_1280.jpg":"1280x1280","k_26285265_1024.jpg":"1024x1024","k_26285265_640.jpg":"640x640","k_26285265_480.jpg":"480x480","k_26285265_340.jpg":"340x340","k_26285265_220.jpg":"220x220","o_26285265_1280.jpg":"1280x853","o_26285265_1024.jpg":"1024x682","o_26285265_640.jpg":"640x426","o_26285265_480.jpg":"480x320","o_26285265_340.jpg":"340x226","o_26285265_220.jpg":"220x146","h_26285265_1280.jpg":"1280x854","h_26285265_1024.jpg":"1024x683","h_26285265_640.jpg":"640x427","h_26285265_480.jpg":"480x320","h_26285265_340.jpg":"340x227","h_26285265_220.jpg":"220x147","pp_26285265_1280.jpg":"1280x1628","pp_26285265_1024.jpg":"1024x1303","pp_26285265_640.jpg":"640x814","pp_26285265_480.jpg":"480x611","pp_26285265_340.jpg":"340x432","pp_26285265_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26264055_1920.jpg":"1920x1080","k_26264055_1280.jpg":"1280x1280","k_26264055_1024.jpg":"1024x1024","k_26264055_640.jpg":"640x640","k_26264055_480.jpg":"480x480","k_26264055_340.jpg":"340x340","k_26264055_220.jpg":"220x220","o_26264055_1280.jpg":"1280x853","o_26264055_1024.jpg":"1024x682","o_26264055_640.jpg":"640x426","o_26264055_480.jpg":"480x320","o_26264055_340.jpg":"340x226","o_26264055_220.jpg":"220x146","h_26264055_1280.jpg":"1280x854","h_26264055_1024.jpg":"1024x683","h_26264055_640.jpg":"640x427","h_26264055_480.jpg":"480x320","h_26264055_340.jpg":"340x227","h_26264055_220.jpg":"220x147","pp_26264055_1280.jpg":"1280x1628","pp_26264055_1024.jpg":"1024x1303","pp_26264055_640.jpg":"640x814","pp_26264055_480.jpg":"480x611","pp_26264055_340.jpg":"340x432","pp_26264055_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26276019_1920.jpg":"1920x1080","k_26276019_1280.jpg":"1280x1280","k_26276019_1024.jpg":"1024x1024","k_26276019_640.jpg":"640x640","k_26276019_480.jpg":"480x480","k_26276019_340.jpg":"340x340","k_26276019_220.jpg":"220x220","o_26276019_1280.jpg":"1280x853","o_26276019_1024.jpg":"1024x682","o_26276019_640.jpg":"640x426","o_26276019_480.jpg":"480x320","o_26276019_340.jpg":"340x226","o_26276019_220.jpg":"220x146","h_26276019_1280.jpg":"1280x854","h_26276019_1024.jpg":"1024x683","h_26276019_640.jpg":"640x427","h_26276019_480.jpg":"480x320","h_26276019_340.jpg":"340x227","h_26276019_220.jpg":"220x147","pp_26276019_1280.jpg":"1280x1628","pp_26276019_1024.jpg":"1024x1303","pp_26276019_640.jpg":"640x814","pp_26276019_480.jpg":"480x611","pp_26276019_340.jpg":"340x432","pp_26276019_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1440","hd_26301293_1920.jpg":"1920x1080","k_26301293_1280.jpg":"1280x1280","k_26301293_1024.jpg":"1024x1024","k_26301293_640.jpg":"640x640","k_26301293_480.jpg":"480x480","k_26301293_340.jpg":"340x340","k_26301293_220.jpg":"220x220","o_26301293_1280.jpg":"1280x1280","o_26301293_1024.jpg":"1024x1024","o_26301293_640.jpg":"640x640","o_26301293_480.jpg":"480x480","o_26301293_340.jpg":"340x340","o_26301293_220.jpg":"220x220","h_26301293_1280.jpg":"1280x854","h_26301293_1024.jpg":"1024x683","h_26301293_640.jpg":"640x427","h_26301293_480.jpg":"480x320","h_26301293_340.jpg":"340x227","h_26301293_220.jpg":"220x147","pp_26301293_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301293_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301293_640.jpg":"640x814","pp_26301293_480.jpg":"480x611","pp_26301293_340.jpg":"340x432","pp_26301293_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14810241 Threads: 4 Questions: 3132760320 Slow queries: 6975464 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234623298 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/tko-je-politicarka-koju-vucicevi-poltroni-zovu-balerinom-nisam-gladna-hrane-gladna-sam-slobode-i-pravde-1352659 [printLink] => /vijesti/regija/tko-je-politicarka-koju-vucicevi-poltroni-zovu-balerinom-nisam-gladna-hrane-gladna-sam-slobode-i-pravde-1352659?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 630536 [name] => Marinika Tepić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-09 21:44:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marinika-tepic [link] => /tag/marinika-tepic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 399013 [name] => Srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbija [link] => /tag/srbija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [3] => stdClass Object ( [id] => 319116 [name] => štrajk glađu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => strajk-gladu [link] => /tag/strajk-gladu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USTRAJNA BORBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko je političarka koju Vučićevi poltroni zovu ‘balerinom‘? ‘Nisam gladna hrane, gladna sam slobode i pravde!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-19-08-16-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/03/26276022.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Nisam gladna hrane, gladna sam slobode i pravde, života koji ne smijemo prepustiti besmislu... Imamo samo jedan život, poručila je Marinika Tepić za vrijeme štrajka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/03/26276022.jpg [title] =>

Nisam gladna hrane, gladna sam slobode i pravde, života koji ne smijemo prepustiti besmislu... Imamo samo jedan život, poručila je Marinika Tepić za vrijeme štrajka

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/03/26285265.jpg [title] =>

Marinika Tepić obraća se prosvjednicima u Beogradu dvanaestog dana štrajka glađu

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/03/26264055.jpg [title] =>

Zahvaljujući svojoj hrabrosti i britkom jeziku s vremenom je postala sve važnije lice fragmentirane srpske oporbe

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/03/26276019.jpg [title] =>

Marinika Tepić proglasila je štrajk glađu u prostorijama RIK-a 

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/03/26301293.jpg [title] =>

Naslovi iz prorežimskog tabloida Informer

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Izvinjavam se što ne mogu, a i nemam vam puno toga kazati. Već sam sve rekla, da ovi izbori moraju biti poništeni – rekla je dva dana prije Nove godine i dvanaestog dana štrajka glađu nova ikona srpske oporbe Marinika Tepić. Vidno narušenog zdravlja, potpomognuta stranačkim suborcima, popela se na pozornicu na beogradskim Terazijama i uspjela se kratko obratiti okupljenim prosvjednicima, da bi zatim bila odvedena u bolnicu na njegu.

Sutradan je objavljeno da je prekinula štrajk glađu i da je Novu godinu provela u krugu svoje obitelji, iako cilj zbog kojeg je štrajk glađu pokrenut – raspisivanje beogradskih izbora – nije postignut. U zadnjoj fazi borbe srpskog društva za demokraciju glavna uloga pripala je Mariniki Tepić. No kako je došlo do toga da donedavno marginalna političarka uđe u centar poslovično uzavrele srpske političke arene?

Rođena je 1974. godine u obitelji rumunjskog podrijetla, u Pančevu, gradiću smještenom u etnički mješovitoj Vojvodini, koja je status autonomne pokrajine u današnjoj Srbiji naslijedila iz socijalističke Jugoslavije. Na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirala je engleski i rumunjski jezik i književnost. Tijekom devedesetih predavala je engleski jezik u osnovnoj školi, da bi zatim karijeru nastavila u novinarskim vodama.

Iako pripadnica nacionalne manjine, svoj politički put nije gradila kroz stranke etničkoga, već građanskoga predznaka. Na listi Lige socijaldemokrata Vojvodine birana je dva puta, 2014. i 2016. godine, za zastupnicu u Narodnoj skupštini Srbije. Dugogodišnji predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine u to vrijeme bio je, danas politički umirovljeni, Nenad Čanak, koji je, barem u Hrvatskoj, zaslužio poštovanje zbog aktivnog suprotstavljanja progonu Hrvata u Srijemu devedesetih, a koji su provodili pripadnici Srpske radikalne stranke, kojoj je tada pripadao Aleksandar Vučić.

---

image

Zahvaljujući svojoj hrabrosti i britkom jeziku s vremenom je postala sve važnije lice fragmentirane srpske oporbe

AFP
---

Ligu je, zbog neslaganja s kandidaturom Nenada Čanka za predsjednika Srbije, napustila 2017. godine. Jedna od pamtljivih političkih gesta Marinike Tepić iz tog razdoblja njezino je sudjelovanje, kao jedne od jedanaest potpisnika, u podnošenju prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici. Srpska skupština broji 250 zastupnika, a polovina potpisnika bili su pripadnici stranke Bošnjaka iz Sandžaka, sunarodnjaci žrtava genocida u Srebrenici, pa je njezin postupak, lišen oportunizma, već tada bio znak političke hrabrosti.

Na napade srpskih nacionalista upućene liberalnoj političarki, pritom pripadnici nacionalne manjine, nije trebalo dugo čekati. Godine 2017. bila je žrtva prijetnji i poziva na nasilje preko društvenih mreža, koje je dobivala od ultradesničarskih grupa nakon što je problematizirala činjenicu da je u službenim prostorijama Vlade Srbije boravio škotski neonacist Jim Dowson. Iste godine došlo je do raskida s njezinom dotadašnjom strankom zbog neslaganja s kandidaturom Nenada Čanka za predsjednika Republike, što je tadašnjem glavnom Vučićevu takmacu Saši Jankoviću oduzimalo prijeko potrebne glasove na tadašnjim predsjedničkim izborima.

Svoje političko djelovanje nastavila je članstvom u Novoj stranci Zorana Živkovića, bliskog suradnika Zorana Đinđića i kratkotrajnog predsjednika Vlade Srbije nakon Đinđićeva ubojstva. Sa Živkovićem je surađivala godinu dana, da bi se potom učlanila u Stranku slobode i pravde Dragana Đilasa, bivšega gradonačelnika Beograda i člana Demokratske stranke u eri predsjednikovanja Borisa Tadića. Pravu popularnost i vidljivost u javnosti stekla je kao suradnica Dragana Đilasa, čija stranka čini okosnicu oporbenog okupljanja protiv sve autoritarnijeg i korumpiranijeg režima Aleksandra Vučića.

---

image

Naslovi iz prorežimskog tabloida Informer

---

Na konferencijama za medije počela je otkrivati skandalozne afere koje vlast nije mogla ignorirati, poput kupovanja privatnih medija novcem poreznih obveznika od strane Telekoma Srbije ili prodaje oružja proizvedenog u tvornici Krušik u državnom vlasništvu na međunarodnom crnom tržištu od strane trgovaca bliskih režimu. Njezino ustrajno prozivanje korumpirane vlasti dovelo je i do reakcije samog Aleksandra Vučića.

– Ne postoji nijedan čovjek u zemlji koji je više stranaka promijenio od nje. Ne postoji nijedan, imate one profesionalne preletače, ali ne postoji nijedan koji je sedam stranaka promijenio kao ona. Može da me ispravi, šest! Šest ili sedam, molim vas da mi ne zamjerite ako sam pogriješio – bio je Vučićev, uobičajeno promašenog sadržaja, komentar na Tepićkino prozivanje za aferu Krušik.

Predsjednik Vučić, koji je Mariniku, pored toliko blijedih oporbenjaka, počeo sve ozbiljnije shvaćati, nije stao na svojim uvredama, već je zadužio "sve predsjednikove ljude" da obave posao blaćenja. Seksistički komentari, poput "balerina", ili šovinističke invektive na račun njezina podrijetla u političkim talk-showovima na televizijama s nacionalnom frekvencijom, ili naslovi u tabloidima, poput "Marinika priziva krv i nasilje!", postali su uobičajeni repertoar uvreda s kojima se suočava Tepićeva.

Ipak je najviše prašine u javnosti diglo Marinikino otkrivanje afere podvođenja maloljetnica na "bunga bunga žurkama" koje je organizirao Dragan Marković Palma, koalicijski partner Ivice Dačića, time posredno i Vučića, Arkanov i Bandićev prijatelj te dugogodišnji gradonačelnik Jagodine. Nažalost, afera s gnusnim optužbama na račun Palme ostala je bez svoga pravosudnog epiloga.

---

---

Zahvaljujući svojoj hrabrosti i britkom jeziku s vremenom je postala sve važnije lice fragmentirane srpske oporbe. Na parlamentarnim izborima 2022. godine bila je nositeljica liste "Ujedinjeni za pobjedu Srbije", koalicije oporbenih stranaka kojom su još jednom neuspješno pokušali pobijediti Vučića. U Srbiji su se nakon još jedne Vučićeve pobjede dogodile nezapamćene tragedije, tj. pokolji u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu.

Oporba je masovne građanske prosvjede nakon tragičnih događaja iskoristila za još jedno proturežimsko okupljanje, ovaj put pod imenom "Srbija protiv nasilja". Nakon kratkog razdoblja zatišja, oružani incident na sjeveru Kosova isprovocirao je Vučića da raspiše četvrte po redu izvanredne izbore otkako je na vlasti. Nositelji liste "Srbija protiv nasilja" za izbore održane 17. prosinca 2023. godine bili su Marinika Tepić i Miroslav Miki Aleksić, predsjednik Narodnog pokreta Srbije, koji u toj vrlo heterogenoj koaliciji figurira kao njezino desno krilo.

Izbore u Beogradu obilježile su grube nepravilnosti i manipulacije s glasovima. Vučić je organizirao dolazak nebrojenih autobusa iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, čijim je građanima dao fiktivna prebivališta u Beogradu i time osigurao pobjedu svoje liste.

Očekivano, nepošteno održani izbori doveli su do masovnih prosvjeda ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK). Prosvjedi su u jednom trenutku postali nasilni pa se na televizijama čiji su novinari uživo pratili prosvjede moglo vidjeti oporbene političare koji su se "najeli" suzavca, ili policajce koji tuku studente. Na prosvjedu nije izostala ni Marinika Tepić.

---

image

Marinika Tepić proglasila je štrajk glađu u prostorijama RIK-a 

AFP
---

– Sasvim je jasno da je ovo lopovluk neviđenih razmjera, neviđen ikada. Ne mogu se osloboditi tog utiska i stalno to pričam. Diktator je vidio da ga narod više neće i sad je odlučio mijenjati narod, kao Zoran Radmilović u "Kralju Ibiju" – izjavila je dan nakon izbora.

Izrevoltirana kompromitacijom demokratskih izbora, Marinika Tepić je još jednom pokazala hrabrost odlučivši se na radikalan potez, proglasila je štrajk glađu. Napuštena od Miroslava Aleksića koji je izjavio da mu vjera ne dopušta štrajk glađu, Mariniki Tepić se u zgradi RIK-a pridružilo dvoje suboraca iz njezine stranke. Kako su dani promicali, tako je njezino zdravstveno stanje postajalo sve teže, a simpatije javnosti sve veće.

– Nisam gladna hrane, gladna sam slobode i pravde, života koji ne smijemo prepustiti besmislu... Imamo samo jedan život – rekla je u intervjuu Vremenu za vrijeme štrajka.

Unatoč kritikama promatrača Vijeća Europe, građanskim prosvjedima, pažnji regionalnih i europskih medija, Vučić ni ovaj put nije pokleknuo. Objavio je da je na ponovljenom brojenju glasova njegova lista i dalje pobjednička. Iscrpljena Marinika zadovoljila se utješnom nagradom, dodatnim ogoljenjem Vučićeve autokratske vlasti u očima europske javnosti, koja se manifestirala izostankom čestitki na izbornoj pobjedi koje su prije redovito upućivane srpskom predsjedniku. Na svom Twitter nalogu čestitala je novu 2024. godinu i zahvalila se na brizi i podršci. Briga i podrška u borbi za demokraciju u Srbiji sigurno će joj biti potrebne u budućnosti.

---

image

Marinika Tepić obraća se prosvjednicima u Beogradu dvanaestog dana štrajka glađu

AFP
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP
AFP

Nisam gladna hrane, gladna sam slobode i pravde, života koji ne smijemo prepustiti besmislu... Imamo samo jedan život, poručila je Marinika Tepić za vrijeme štrajka

AFP

Marinika Tepić obraća se prosvjednicima u Beogradu dvanaestog dana štrajka glađu

AFP

Zahvaljujući svojoj hrabrosti i britkom jeziku s vremenom je postala sve važnije lice fragmentirane srpske oporbe

AFP

Marinika Tepić proglasila je štrajk glađu u prostorijama RIK-a 


Naslovi iz prorežimskog tabloida Informer

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/tko-je-politicarka-koju-vucicevi-poltroni-zovu-balerinom-nisam-gladna-hrane-gladna-sam-slobode-i-pravde-1352659 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=78b8dea86486f18bfe53217fb516e63f84e32aad [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+je+politi%C4%8Darka+koju+Vu%C4%8Di%C4%87evi+poltroni+zovu+%E2%80%98balerinom%E2%80%98%3F+%E2%80%98Nisam+gladna+hrane%2C+gladna+sam+slobode+i+pravde%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Ftko-je-politicarka-koju-vucicevi-poltroni-zovu-balerinom-nisam-gladna-hrane-gladna-sam-slobode-i-pravde-1352659 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Ftko-je-politicarka-koju-vucicevi-poltroni-zovu-balerinom-nisam-gladna-hrane-gladna-sam-slobode-i-pravde-1352659 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USTRAJNA BORBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaUSTRAJNA BORBA

Tko je političarka koju Vučićevi poltroni zovu ‘balerinom‘? ‘Nisam gladna hrane, gladna sam slobode i pravde!‘

Piše Petar Čikeš
4. siječnja 2024. - 17:27
Nisam gladna hrane, gladna sam slobode i pravde, života koji ne smijemo prepustiti besmislu... Imamo samo jedan život, poručila je Marinika Tepić za vrijeme štrajkaAFP

Izvinjavam se što ne mogu, a i nemam vam puno toga kazati. Već sam sve rekla, da ovi izbori moraju biti poništeni – rekla je dva dana prije Nove godine i dvanaestog dana štrajka glađu nova ikona srpske oporbe Marinika Tepić. Vidno narušenog zdravlja, potpomognuta stranačkim suborcima, popela se na pozornicu na beogradskim Terazijama i uspjela se kratko obratiti okupljenim prosvjednicima, da bi zatim bila odvedena u bolnicu na njegu.

Sutradan je objavljeno da je prekinula štrajk glađu i da je Novu godinu provela u krugu svoje obitelji, iako cilj zbog kojeg je štrajk glađu pokrenut – raspisivanje beogradskih izbora – nije postignut. U zadnjoj fazi borbe srpskog društva za demokraciju glavna uloga pripala je Mariniki Tepić. No kako je došlo do toga da donedavno marginalna politi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 21:08