stdClass Object ( [id] => 1125460 [title] => Učiteljica u Novom Pazaru umjesto srpske himne ‘Bože pravde‘ pustila pjesmu ‘Ja sin sam tvoj‘, himnu Bošnjaka u Sandžaku, privela je policija [alias] => uciteljica-u-novom-pazaru-umjesto-srpske-himne-boze-pravde-pustila-pjesmu-ja-sin-sam-tvoj-himnu-bosnjaka-u-sandzaku-privela-je-policija [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Učiteljica škole "Rifat Burdžović-Tršo" Adela Melajac Karahmetović dala je 5. rujna izjavu policiji, nakon što prvog dana školske godine u toj školi nije puštena himna Srbije.

Odluku da 1. rujna, prvi put u povijesti, u svim školama počne državnom himnom "Bože pravde" donelo je Ministarstvo prosvjete koje je 4. rujna priopćilo da se to nije dogodilo samo u školi "Rifat Burdžović-Tršo" u Novom Pazaru, što je ministar Branko Ružić nazvao "skandalom" i "nepoštovanjem države i svih njenih simbola", piše Radio Slobodna Evropa .

Iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa je li to Tužilaštvo tražilo saslušanje učiteljice i, ako jest, po kojoj osnovi.

Novi Pazar, grad u regiji Sandžak u jugozapadnoj Srbiji, čini većinsko bošnjačko stanovništvo, a odluka da školska godina počne himnom "Bože pravde" podijelila je javnost oko toga je li himna Srbije himna svih njenih građana te je li u školama potrebno promoviranje "patriotskih osjećaja" na taj način.

---

image
Srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da se himna, zastava i grb Srbije moraju "bezuvjetno poštovati"
Jure Mišković/Cropix
---

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je 6. rujna da himna, zastava i grb Srbije moraju "bezuvjetno poštovati" jer, kako je rekao, to pokazuje odnos prema državi.

Vulin je za televiziju Pink naveo da saslušanje učiteljice u policiji "govori da država funkcionira, ali i da izbor himne nije pitanje dobre volje".

Dio beogradskih medija je, pozivajući se na snimku s društvenih mreža, prenio da je đacima u školi u Novom Pazaru puštena pjesma "Ja sin sam tvoj", himna Bošnjaka u Sandžaku.

RSE nije mogao potvrditi autentičnost snimke.

Ni škola "Rifat Burdžović-Tršo", ni učiteljica Adela Melajac Karahmetović nisu odgovorili na upit piše Radija Slobodna Evropa.

"Nastavnica iz Novog Pazara je pustila neku pjesmu, to nije himna. Postoji zakon o grbu, himni i zastavi i taj akt mora se bezuvjetno poštovati. Nema opravdanja da ne poštujemo svoju zemlju", rekao je ministar policije.

 U Zakonu o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, navodi se da se himna pored događaja na kojima se po pravilu izvodi (polaganja zakletve predsjednika države ili službenih posjeta) može izvoditi i na proslavama i drugim manifestacijama kojima se službeno obilježavaju događaji značajni za Republiku Srbiju, prilikom međunarodnih susreta, natjecanja i drugih skupova, kao i u drugim slučajevima, ako njena upotreba nije u suprotnosti sa zakonom.

Neopravdano stroga mjera

Pod prekršajem za koji su predviđene novčane kazne (od 420 do 4200 eura) smatra se upotreba himne sa sadržajem ili melodijom koji nisu utvrđeni Ustavom ili zakonom.

Vladica Ilić iz nevladinog Beogradskog centra za ljudska prava kaže da na osnovi informacija iz medija ne zna o kojem bi se kaznenom djelu ili prekršaju moglo raditi u slučaju učiteljice iz Novog Pazara.

"Prvo, negdje mora da bude ustanovljena obaveza da se himne puštaju. Drugo, mora da bude predviđeno da kršenje te obaveze podrazumijeva nekakvu odgovornost, prekršajnu ili kaznenu, što mislim da bi bila neopravdano stroga mjera. Ako nije, policija tu nema što tražiti i to je za interni odnos unutar Ministarstva prosvjete, da snosi neke radno-pravne posljedice, ako uopće i za to ima osnove", rekao je Ilić.

Ukoliko je učiteljica saslušana po nalogu Tužilaštva to, kako dodaje Ilić, ukazuje na sumnju da je počinila kazneno delo.

"I vjerojatno misle na izazivanje rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Teško je zamislivo da neko intoniranjem neke himne, a neintoniranjem neke druge može izazvati nacionalnu mržnju. Samo time", navodi Ilić.

Ispred Policijske uprave gde je Adela Melajac Karahmetović 5. rujna dala izjavu okupili su se građani, nezadovoljni privođenjem učiteljice.

---

image
Novi Pazar je na nogama (ilustracija)
Shutterstock
---

Među okupljenima su bili roditelji učenika škole u kojoj predaje, ali i najviši predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća i opozicijske Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Melajac Karahmetović je Policijsku upravu napustila u pratnji predsjednika ove stranke Sulejmana Ugljanina.

Ugljanin je na konferenciji za novinare 6. rujna izjavio da su "tužilaštvo i policija grubo prekršili Ustav Srbije privođenjem učiteljice Adele Karahmetović Melajac na informativni razgovor", piše Radio Slobodna Evropa.

"Još uvijek nije poznato ime tužioca koji je pokrenuo postupak i po čijem nalogu, na osnovi čega i kojeg kaznenog djela je policija pozvala Adelu na informativni razgovor. Naši poslanici su pokušali to saznati od načelnika policije, ali nisu uspjeli", rekao je Ugljanin.

Himna 'Ja sin sam tvoj' je garantirana Ustavom

On je ocijenio da Bošnjaci u Sandžaku "trpe koordiniranu akciju pritisaka i zastrašivanja od policije, tužilaštva, Ministarstva prosvjete i režimskih medija", kako bi odustali od ustavom i zakonima garantiranih prava.

Poslanik Ugljaninove stranke Enis Imamović izjavio je da je himna "Ja sin sam tvoj" dio obrazovnog programa koji je odobrilo Ministarstvo prosvjete Srbije i da je pravo na himnu i obrazovanje na maternjem bošnjačkom jeziku garantirano Ustavom i zakonom.

"Himna 'Ja sin sam tvoj' je garantirana Ustavom i zakonima ove države. Dakle, to je pravo na osnovi utvrđenog školskog programa odobrenog od Ministarstva prosvjete, a taj program je namijenjen djeci koja uče nastavu na bošnjačkom jeziku", rekao je Imamović 6. rujna za televiziju N1.

Iz Ministarstva prosvjete nisu odgovorili na pitanja RSE povodom navoda poslanika SDA Sandžaka.

Nakon odluke da školska godina u svim školama u Srbiji počne državnom himnom "Bože pravde", Ministarstvo prosvjete i Bošnjačko nacionalno vijeće oštro su se sukobili priopćenjima o ovom pitanju, a intoniranje himne i ranijih godina bilo je predmet neslaganja na relaciji vlasti u Beogradu i Bošnjaka kao nacionalne manjine.

Ugljanin je na konferenciji 6. rujna podsjetio da je njegova stranka ranije inicirala promjenu državnih simbola, jer ne odgovaraju stanju na terenu, piše Radio Slobodna Evropa.

---

image
Intoniranje himne i ranijih godina bilo je predmet neslaganja na relaciji vlasti u Beogradu i Bošnjaka kao nacionalne manjine
Shutterstock
---

"Ovo su simboli koji afirmiraju jedan narod i imaju podršku u samo jednom dijelu srpskog naroda. Mi tražimo da se zastava, grb i himna Srbije usuglase, kako bi ih svi građani u zemlji osjećali svojim", rekao je Ugljanin.

Himna "Bože pravde" postala je službena himna Srbije donošenjem Ustava 2006. godine, a riječima se obraća bogu i poziva na spas i obranu srpske zemlje i srpskog roda.

Novopazaraci s kojima je RSE razgovarao smatraju da njeno uvođenje u škole nije dobra odluka.

"To nikada nije bilo. U mojih 60 i nešto godina himna se samo pjevala uz neke svečane prilike kao što je Dan Republike", rekao je Omer Fetahović.

I Dina iz Novog Pazara smatra da himnu ne bi trebalo uvoditi u škole, posebno kada je riječ o multinacionalnim sredinama.

"Mislim da to pravi još više razlike među djecom. Sva ova tenzija, sve je moglo bez ovoga proći."

S druge strane, ministar prosvjete Srbije Branko Ružić je, kako je rekao, ponosan.

"O razvijanju osjećaja zajedništva i pripadnosti društvenoj zajednici učimo kod kuće i u školi. Zato smatram važnim da je intoniranje himne postalo dio naših aktivnosti u tom pravcu", rekao je Ružić 1. rujna.

Prije donošenja odluke o himni u školama, Ministarstvo prosvjete je u ožujku formiralo radnu grupu za izmjene zakona kojima bi se stvorila osnova za "uvođenje udžbenika od posebnog nacionalnog interesa" za osnovnu i srednju školu.

Predloženo je da "udžbenički komplet, odnosno udžbenik od posebnog nacionalnog interesa" čine udžbenici za Srpski jezik i književnost, Povijest i Geografiju.

Vlada Srbije je početkom rujna, zajedno sa bosanskohercegovačkim entitetom Republika Srpska, usvojila i Prijedlog zakona o zaštiti i očuvanju ćirilice, piše Radio Slobodna Evropa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za pravdu spremna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => za pravdu spremna 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-07 10:25:04 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-07 12:32:53 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2021-09-07 12:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 53 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/07\/19233884.png","\/images\/slike\/2021\/09\/07\/19234372.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/07\/19233880.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/07\/19233900.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Dio Sand\u017ea\u010dana smatra da himnu ne bi trebalo uvoditi u \u0161kole, posebno kada je rije\u010d o multinacionalnim sredinama","Srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin poru\u010dio je da se himna, zastava i grb Srbije moraju \u201dbezuvjetno po\u0161tovati\u201d","Novi Pazar je na nogama (ilustracija)","Intoniranje himne i ranijih godina bilo je predmet neslaganja na relaciji vlasti u Beogradu i Bo\u0161njaka kao nacionalne manjine"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"2083x1250","hd_19233884_1920.png":"1920x1080","k_19233884_1280.png":"1280x1280","k_19233884_1024.png":"1024x1024","k_19233884_640.png":"640x640","k_19233884_480.png":"480x480","k_19233884_340.png":"340x340","k_19233884_220.png":"220x220","o_19233884_1280.png":"1280x768","o_19233884_1024.png":"1024x614","o_19233884_640.png":"640x384","o_19233884_480.png":"480x288","o_19233884_340.png":"340x204","o_19233884_220.png":"220x132","h_19233884_1280.png":"1280x854","h_19233884_1024.png":"1024x683","h_19233884_640.png":"640x427","h_19233884_480.png":"480x320","h_19233884_340.png":"340x227","h_19233884_220.png":"220x147","pp_19233884_1280.png":"1006x1280","pp_19233884_1024.png":"805x1024","pp_19233884_640.png":"503x640","pp_19233884_480.png":"377x480","pp_19233884_340.png":"267x340","pp_19233884_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19234372_1920.jpg":"1920x1080","k_19234372_1280.jpg":"1280x1280","k_19234372_1024.jpg":"1024x1024","k_19234372_640.jpg":"640x640","k_19234372_480.jpg":"480x480","k_19234372_340.jpg":"340x340","k_19234372_220.jpg":"220x220","o_19234372_1280.jpg":"1280x853","o_19234372_1024.jpg":"1024x682","o_19234372_640.jpg":"640x426","o_19234372_480.jpg":"480x320","o_19234372_340.jpg":"340x226","o_19234372_220.jpg":"220x146","h_19234372_1280.jpg":"1280x854","h_19234372_1024.jpg":"1024x683","h_19234372_640.jpg":"640x427","h_19234372_480.jpg":"480x320","h_19234372_340.jpg":"340x227","h_19234372_220.jpg":"220x147","pp_19234372_1280.jpg":"1006x1280","pp_19234372_1024.jpg":"805x1024","pp_19234372_640.jpg":"503x640","pp_19234372_480.jpg":"377x480","pp_19234372_340.jpg":"267x340","pp_19234372_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1275","hd_19233880_1920.jpg":"1920x1080","k_19233880_1280.jpg":"1280x1280","k_19233880_1024.jpg":"1024x1024","k_19233880_640.jpg":"640x640","k_19233880_480.jpg":"480x480","k_19233880_340.jpg":"340x340","k_19233880_220.jpg":"220x220","o_19233880_1280.jpg":"1280x850","o_19233880_1024.jpg":"1024x680","o_19233880_640.jpg":"640x425","o_19233880_480.jpg":"480x318","o_19233880_340.jpg":"340x225","o_19233880_220.jpg":"220x146","h_19233880_1280.jpg":"1280x854","h_19233880_1024.jpg":"1024x683","h_19233880_640.jpg":"640x427","h_19233880_480.jpg":"480x320","h_19233880_340.jpg":"340x227","h_19233880_220.jpg":"220x147","pp_19233880_1280.jpg":"1006x1280","pp_19233880_1024.jpg":"805x1024","pp_19233880_640.jpg":"503x640","pp_19233880_480.jpg":"377x480","pp_19233880_340.jpg":"267x340","pp_19233880_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1225","hd_19233900_1920.jpg":"1920x1080","k_19233900_1280.jpg":"1280x1280","k_19233900_1024.jpg":"1024x1024","k_19233900_640.jpg":"640x640","k_19233900_480.jpg":"480x480","k_19233900_340.jpg":"340x340","k_19233900_220.jpg":"220x220","o_19233900_1280.jpg":"1280x816","o_19233900_1024.jpg":"1024x653","o_19233900_640.jpg":"640x408","o_19233900_480.jpg":"480x306","o_19233900_340.jpg":"340x216","o_19233900_220.jpg":"220x140","h_19233900_1280.jpg":"1280x854","h_19233900_1024.jpg":"1024x683","h_19233900_640.jpg":"640x427","h_19233900_480.jpg":"480x320","h_19233900_340.jpg":"340x227","h_19233900_220.jpg":"220x147","pp_19233900_1280.jpg":"1006x1280","pp_19233900_1024.jpg":"805x1024","pp_19233900_640.jpg":"503x640","pp_19233900_480.jpg":"377x480","pp_19233900_340.jpg":"267x340","pp_19233900_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5685418 Threads: 75 Questions: 1017439066 Slow queries: 0 Opens: 180520 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.955 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9120081 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/uciteljica-u-novom-pazaru-umjesto-srpske-himne-boze-pravde-pustila-pjesmu-ja-sin-sam-tvoj-himnu-bosnjaka-u-sandzaku-privela-je-policija-1125460 [printLink] => /vijesti/regija/uciteljica-u-novom-pazaru-umjesto-srpske-himne-boze-pravde-pustila-pjesmu-ja-sin-sam-tvoj-himnu-bosnjaka-u-sandzaku-privela-je-policija-1125460?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 130093 [name] => sandžak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sandzak [link] => /tag/sandzak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 527749 [name] => novi pazar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novi-pazar [link] => /tag/novi-pazar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 18214 [name] => Himna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => himna [link] => /tag/himna ) [3] => stdClass Object ( [id] => 457865 [name] => početak školske godine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pocetak-skolske-godine [link] => /tag/pocetak-skolske-godine ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648708 [name] => Bože pravde [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-07 14:28:43 [main_article_id] => 0 [alias] => boze-pravde [link] => /tag/boze-pravde ) [5] => stdClass Object ( [id] => 491279 [name] => Srbi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbi [link] => /tag/srbi ) [6] => stdClass Object ( [id] => 378635 [name] => Bošnjaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bosnjaci [link] => /tag/bosnjaci ) [7] => stdClass Object ( [id] => 648709 [name] => Adela Melajac Karahmetović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-07 14:28:43 [main_article_id] => 0 [alias] => adela-melajac-karahmetovic [link] => /tag/adela-melajac-karahmetovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za pravdu spremna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Učiteljica u Novom Pazaru umjesto srpske himne ‘Bože pravde‘ pustila pjesmu ‘Ja sin sam tvoj‘, himnu Bošnjaka u Sandžaku, privela je policija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/07/19233884.png [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => Dio Sandžačana smatra da himnu ne bi trebalo uvoditi u škole, posebno kada je riječ o multinacionalnim sredinama [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/07/19233884.png [title] => Dio Sandžačana smatra da himnu ne bi trebalo uvoditi u škole, posebno kada je riječ o multinacionalnim sredinama Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/07/19234372.jpg [title] => Srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da se himna, zastava i grb Srbije moraju ”bezuvjetno poštovati” Jure Mišković/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/07/19233880.jpg [title] => Novi Pazar je na nogama (ilustracija) Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/07/19233900.jpg [title] => Intoniranje himne i ranijih godina bilo je predmet neslaganja na relaciji vlasti u Beogradu i Bošnjaka kao nacionalne manjine Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Učiteljica škole "Rifat Burdžović-Tršo" Adela Melajac Karahmetović dala je 5. rujna izjavu policiji, nakon što prvog dana školske godine u toj školi nije puštena himna Srbije.

Odluku da 1. rujna, prvi put u povijesti, u svim školama počne državnom himnom "Bože pravde" donelo je Ministarstvo prosvjete koje je 4. rujna priopćilo da se to nije dogodilo samo u školi "Rifat Burdžović-Tršo" u Novom Pazaru, što je ministar Branko Ružić nazvao "skandalom" i "nepoštovanjem države i svih njenih simbola", piše Radio Slobodna Evropa .

Iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa je li to Tužilaštvo tražilo saslušanje učiteljice i, ako jest, po kojoj osnovi.

Novi Pazar, grad u regiji Sandžak u jugozapadnoj Srbiji, čini većinsko bošnjačko stanovništvo, a odluka da školska godina počne himnom "Bože pravde" podijelila je javnost oko toga je li himna Srbije himna svih njenih građana te je li u školama potrebno promoviranje "patriotskih osjećaja" na taj način.

---

image
Srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da se himna, zastava i grb Srbije moraju "bezuvjetno poštovati"
Jure Mišković/Cropix
---

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je 6. rujna da himna, zastava i grb Srbije moraju "bezuvjetno poštovati" jer, kako je rekao, to pokazuje odnos prema državi.

Vulin je za televiziju Pink naveo da saslušanje učiteljice u policiji "govori da država funkcionira, ali i da izbor himne nije pitanje dobre volje".

Dio beogradskih medija je, pozivajući se na snimku s društvenih mreža, prenio da je đacima u školi u Novom Pazaru puštena pjesma "Ja sin sam tvoj", himna Bošnjaka u Sandžaku.

RSE nije mogao potvrditi autentičnost snimke.

Ni škola "Rifat Burdžović-Tršo", ni učiteljica Adela Melajac Karahmetović nisu odgovorili na upit piše Radija Slobodna Evropa.

"Nastavnica iz Novog Pazara je pustila neku pjesmu, to nije himna. Postoji zakon o grbu, himni i zastavi i taj akt mora se bezuvjetno poštovati. Nema opravdanja da ne poštujemo svoju zemlju", rekao je ministar policije.

 U Zakonu o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, navodi se da se himna pored događaja na kojima se po pravilu izvodi (polaganja zakletve predsjednika države ili službenih posjeta) može izvoditi i na proslavama i drugim manifestacijama kojima se službeno obilježavaju događaji značajni za Republiku Srbiju, prilikom međunarodnih susreta, natjecanja i drugih skupova, kao i u drugim slučajevima, ako njena upotreba nije u suprotnosti sa zakonom.

Neopravdano stroga mjera

Pod prekršajem za koji su predviđene novčane kazne (od 420 do 4200 eura) smatra se upotreba himne sa sadržajem ili melodijom koji nisu utvrđeni Ustavom ili zakonom.

Vladica Ilić iz nevladinog Beogradskog centra za ljudska prava kaže da na osnovi informacija iz medija ne zna o kojem bi se kaznenom djelu ili prekršaju moglo raditi u slučaju učiteljice iz Novog Pazara.

"Prvo, negdje mora da bude ustanovljena obaveza da se himne puštaju. Drugo, mora da bude predviđeno da kršenje te obaveze podrazumijeva nekakvu odgovornost, prekršajnu ili kaznenu, što mislim da bi bila neopravdano stroga mjera. Ako nije, policija tu nema što tražiti i to je za interni odnos unutar Ministarstva prosvjete, da snosi neke radno-pravne posljedice, ako uopće i za to ima osnove", rekao je Ilić.

Ukoliko je učiteljica saslušana po nalogu Tužilaštva to, kako dodaje Ilić, ukazuje na sumnju da je počinila kazneno delo.

"I vjerojatno misle na izazivanje rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Teško je zamislivo da neko intoniranjem neke himne, a neintoniranjem neke druge može izazvati nacionalnu mržnju. Samo time", navodi Ilić.

Ispred Policijske uprave gde je Adela Melajac Karahmetović 5. rujna dala izjavu okupili su se građani, nezadovoljni privođenjem učiteljice.

---

image
Novi Pazar je na nogama (ilustracija)
Shutterstock
---

Među okupljenima su bili roditelji učenika škole u kojoj predaje, ali i najviši predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća i opozicijske Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Melajac Karahmetović je Policijsku upravu napustila u pratnji predsjednika ove stranke Sulejmana Ugljanina.

Ugljanin je na konferenciji za novinare 6. rujna izjavio da su "tužilaštvo i policija grubo prekršili Ustav Srbije privođenjem učiteljice Adele Karahmetović Melajac na informativni razgovor", piše Radio Slobodna Evropa.

"Još uvijek nije poznato ime tužioca koji je pokrenuo postupak i po čijem nalogu, na osnovi čega i kojeg kaznenog djela je policija pozvala Adelu na informativni razgovor. Naši poslanici su pokušali to saznati od načelnika policije, ali nisu uspjeli", rekao je Ugljanin.

Himna 'Ja sin sam tvoj' je garantirana Ustavom

On je ocijenio da Bošnjaci u Sandžaku "trpe koordiniranu akciju pritisaka i zastrašivanja od policije, tužilaštva, Ministarstva prosvjete i režimskih medija", kako bi odustali od ustavom i zakonima garantiranih prava.

Poslanik Ugljaninove stranke Enis Imamović izjavio je da je himna "Ja sin sam tvoj" dio obrazovnog programa koji je odobrilo Ministarstvo prosvjete Srbije i da je pravo na himnu i obrazovanje na maternjem bošnjačkom jeziku garantirano Ustavom i zakonom.

"Himna 'Ja sin sam tvoj' je garantirana Ustavom i zakonima ove države. Dakle, to je pravo na osnovi utvrđenog školskog programa odobrenog od Ministarstva prosvjete, a taj program je namijenjen djeci koja uče nastavu na bošnjačkom jeziku", rekao je Imamović 6. rujna za televiziju N1.

Iz Ministarstva prosvjete nisu odgovorili na pitanja RSE povodom navoda poslanika SDA Sandžaka.

Nakon odluke da školska godina u svim školama u Srbiji počne državnom himnom "Bože pravde", Ministarstvo prosvjete i Bošnjačko nacionalno vijeće oštro su se sukobili priopćenjima o ovom pitanju, a intoniranje himne i ranijih godina bilo je predmet neslaganja na relaciji vlasti u Beogradu i Bošnjaka kao nacionalne manjine.

Ugljanin je na konferenciji 6. rujna podsjetio da je njegova stranka ranije inicirala promjenu državnih simbola, jer ne odgovaraju stanju na terenu, piše Radio Slobodna Evropa.

---

image
Intoniranje himne i ranijih godina bilo je predmet neslaganja na relaciji vlasti u Beogradu i Bošnjaka kao nacionalne manjine
Shutterstock
---

"Ovo su simboli koji afirmiraju jedan narod i imaju podršku u samo jednom dijelu srpskog naroda. Mi tražimo da se zastava, grb i himna Srbije usuglase, kako bi ih svi građani u zemlji osjećali svojim", rekao je Ugljanin.

Himna "Bože pravde" postala je službena himna Srbije donošenjem Ustava 2006. godine, a riječima se obraća bogu i poziva na spas i obranu srpske zemlje i srpskog roda.

Novopazaraci s kojima je RSE razgovarao smatraju da njeno uvođenje u škole nije dobra odluka.

"To nikada nije bilo. U mojih 60 i nešto godina himna se samo pjevala uz neke svečane prilike kao što je Dan Republike", rekao je Omer Fetahović.

I Dina iz Novog Pazara smatra da himnu ne bi trebalo uvoditi u škole, posebno kada je riječ o multinacionalnim sredinama.

"Mislim da to pravi još više razlike među djecom. Sva ova tenzija, sve je moglo bez ovoga proći."

S druge strane, ministar prosvjete Srbije Branko Ružić je, kako je rekao, ponosan.

"O razvijanju osjećaja zajedništva i pripadnosti društvenoj zajednici učimo kod kuće i u školi. Zato smatram važnim da je intoniranje himne postalo dio naših aktivnosti u tom pravcu", rekao je Ružić 1. rujna.

Prije donošenja odluke o himni u školama, Ministarstvo prosvjete je u ožujku formiralo radnu grupu za izmjene zakona kojima bi se stvorila osnova za "uvođenje udžbenika od posebnog nacionalnog interesa" za osnovnu i srednju školu.

Predloženo je da "udžbenički komplet, odnosno udžbenik od posebnog nacionalnog interesa" čine udžbenici za Srpski jezik i književnost, Povijest i Geografiju.

Vlada Srbije je početkom rujna, zajedno sa bosanskohercegovačkim entitetom Republika Srpska, usvojila i Prijedlog zakona o zaštiti i očuvanju ćirilice, piše Radio Slobodna Evropa.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Jure Mišković/Cropix Shutterstock Shutterstock
Shutterstock
Dio Sandžačana smatra da himnu ne bi trebalo uvoditi u škole, posebno kada je riječ o multinacionalnim sredinama
Jure Mišković/Cropix
Srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da se himna, zastava i grb Srbije moraju ”bezuvjetno poštovati”
Shutterstock
Novi Pazar je na nogama (ilustracija)
Shutterstock
Intoniranje himne i ranijih godina bilo je predmet neslaganja na relaciji vlasti u Beogradu i Bošnjaka kao nacionalne manjine
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/uciteljica-u-novom-pazaru-umjesto-srpske-himne-boze-pravde-pustila-pjesmu-ja-sin-sam-tvoj-himnu-bosnjaka-u-sandzaku-privela-je-policija-1125460 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cae46497b6c552d3297992176500207a7e0e2f27 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U%C4%8Diteljica+u+Novom+Pazaru+umjesto+srpske+himne+%E2%80%98Bo%C5%BEe+pravde%E2%80%98+pustila+pjesmu+%E2%80%98Ja+sin+sam+tvoj%E2%80%98%2C+himnu+Bo%C5%A1njaka+u+Sand%C5%BEaku%2C+privela+je+policija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fuciteljica-u-novom-pazaru-umjesto-srpske-himne-boze-pravde-pustila-pjesmu-ja-sin-sam-tvoj-himnu-bosnjaka-u-sandzaku-privela-je-policija-1125460 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fuciteljica-u-novom-pazaru-umjesto-srpske-himne-boze-pravde-pustila-pjesmu-ja-sin-sam-tvoj-himnu-bosnjaka-u-sandzaku-privela-je-policija-1125460 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za pravdu spremna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Regijaza pravdu spremna

Učiteljica u Novom Pazaru umjesto srpske himne ‘Bože pravde‘ pustila pjesmu ‘Ja sin sam tvoj‘, himnu Bošnjaka u Sandžaku, privela je policija

Piše PSD
7. rujna 2021. - 14:28
Dio Sandžačana smatra da himnu ne bi trebalo uvoditi u škole, posebno kada je riječ o multinacionalnim sredinamaShutterstock

Učiteljica škole "Rifat Burdžović-Tršo" Adela Melajac Karahmetović dala je 5. rujna izjavu policiji, nakon što prvog dana školske godine u toj školi nije puštena himna Srbije.

Odluku da 1. rujna, prvi put u povijesti, u svim školama počne državnom himnom "Bože pravde" donelo je Ministarstvo prosvjete koje je 4. rujna priopćilo da se to nije dogodilo samo u školi "Rifat Burdžović-Tršo" u Novom Pazaru, što je ministar Branko Ružić nazvao "skandalom" i "nepoštovanjem države i svih njenih simbola", piše Radio Slobodna Evropa .

Iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa je li to Tužilaštvo tražilo saslušanje učiteljice i, ako jest, po kojoj osnovi.

Novi Pazar, grad u regiji Sandžak u jugozapadnoj Srbiji, čini veći...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 21:21