stdClass Object ( [id] => 1175737 [title] => Unuk zatekao baku od 88 godina punu modrica i podljeva, iz doma za starije pravdaju se da se opirala ispiranju šampona protiv ušiju, policija provodi istragu [alias] => unuk-zatekao-baku-od-88-godina-punu-modrica-i-podljeva-iz-doma-za-starije-pravdaju-se-da-se-opirala-ispiranju-sampona-protiv-usiju-policija-provodi-istragu [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Unuk korisnice jednog beogradskog staračkog doma G.B. (88) zatekao je svoju baku s modricama i podljevima, a zbog sumnje da je baka bila tučena, sve je prijavio policiji. S druge strane, u privatnom domu za stare u Beogradu "Palma Magnolija", gdje je ona bila korisnica, sve ocjenjuju kao nesretan slučaj prilikom tretmana korisnice preparatima za uši i negiraju bilo kakvo zlostavljanje.

Najmlađi unuk A.M., koji je ujedno postao i zakonski staratelj, G.B. naveo je da je njegova baka bila u procesu premještaja u državni dom na Bežanijskoj kosi, a da je nakon nekoliko dana odlaganja prebacivanja, kako kaže njen unuk, nju zatekao sa modricama i podljevima, piše Aleksandar Nastevski za Nova.rs.

U domu za stare "Palma Magnolija" tvrde da su nesretnim slučajem podljevi nastali u petak 4. ožujka, dok sin sumnja da su ozljede nastale u dužem vremenskom periodu.

Njegova baka u privatnom domu "Palma Magnolija" u općini Voždovac bila je nekoliko godina, a zbog situacije s pandemijom koronavirusa, često su bili zabranjivane posjete, A.M. je nije viđao još od kolovoza prošle godine.

"Kako smo ušli u proceduru njenog premještaja u državni dom na Bežanijskoj kosi, ja sam krajem veljače obavijestio vlasnicu privatnog doma da ćemo u idućem periodu prekinuti suradnju. U petak 4. ožujka, obavijestio sam zaposlene da ću doći po baku u ponedjeljak ujutro da je odvezem na PCR testiranje radi prijema u državni dom. Otišao sam do doma poslije radnog vremena odnijeti lijekove za baku koje sam zbog virusa predavao ispred doma.

Nervozne medicinske sestre

U kraćem razgovoru sam pitao sestru koja je izašla kako je baka i jesu li je obavijestili o izlasku, nakon čega je ona odgovorila da je sve u redu, kao što su uvijek govorili i usputno mi rekla 'da se ne iznenadim' ako primijetim 'sitnu' ogrebotinu ispod oka, jer se posvađala s cimericom iz sobe oko toaleta", započinje priču A.M. i nastavlja:

"Sutradan, u subotu 5. ožujka, pozvala me je druga sestra i rekla da baka navodno ima temperaturu i da sumnjaju na urinarnu infekciju. Ja sam začuđeno upitao otkud sada to kada je prethodni dan bilo sve u redu i pitao sam na osnovi čega su to utvrdili, kao i je li poslan urin na analizu i je li joj dan neki lijek za temperaturu. Dobio sam odgovor da su kontaktirali liječnika telefonski i da im je to rečeno. Ono što je meni probudilo sumnju je molba sestre da odložimo izlazak na testiranje za PCR i premještaj za idući tjedan."

Unuk za naš portal tvrdi da je u nedjelju 6. ožujka ponovo pozvao dom da vidi kako je baka i jesu li radili analize, a sestra je rekla da, kako navodi unuk, nisu jer navodno laboratorij s kojim surađuju ne radi nedjeljom.

"Dva sata nakon razgovora sam otišao u dom i na inzistiranje ušao da vidim baku i zatekao je vidno uplašenu, s udarcem na jagodici, crvenilom i ogrebotinom na lijevoj strani lica, kao i podljevima na šakama, pa sam joj zavrnuo rukave i vidio da je puna modrica, različitih veličina i boja sve do lakta. Baka, iako dementna, povremeno vrlo svjesna i nedvosmisleno jasna, rekla mi je da su je tukli jer 'nije bila dobra'. Vidno uznemiren sam upitao sestre od čega je ovo nastalo, dobio sam različite odgovore očigledno nervoznih sestara koje su rekle da vlasnica nije tu, a prethodno sam je zvao i na mobitel na koji se nije javljala. Nakon moje odluke da pozovem policiju, pojavila se i vlasnica koja mi je rekla da joj je veoma žao i da se ona iznervirala kada ju je takvu vidjela pre neki dan, i da je definitivno sestra bila pretjerano gruba", priča za Nova.rs unuk G.B.

---

image

Vlasnica doma brojne modrice pravda davanjem infuzije

Screenshot Privatni album
---

On ističe da je tada baki osobno izmjerio temperaturu i da je G.B. nije imala, a sestre su mu priznale da, kako kaže, baka nije imala infekciju.

"Sestre nisu željele da je vidim takvu. Ispričano mi je nekoliko verzija da je baka ozljede navodno dobila za vrijeme tuširanja, kao i od davanja infuzija, te zbog svađe s cimericom i još nekoliko verzija. I sami policijski službenici, koji su ubrzo došli i kojima sam sve ove detalje ispričao, i oni su dobili različite verzije priča od sestara i vlasnice, samo nisu dobili konkretan odgovor kako su ozljede nastale. Baku nažalost nisam imao gdje tada smjestiti, pa je morala ostati još tri noći u tom domu, gdje mi je i sama rekla da je nakon moga dolaska i dolaska policije više nisu maltretirali. Sutradan smo je brat i ja odveli u Urgentni na preglede, gdje su konstatirani podljevi na obje ruke, ali, hvala Bogu, bez ozljeda u grudnom košu i ostatku tijela", navodi unuk G.B. i dodaje:

"Prilikom pregleda u Urgentnom, bilo je više komentara iznenađenih liječnika da su već čuli za ovaj dom i slučajeve ozlijeđenih pacijenata. Brat je kontaktirao Ministarstvo za socijalni rad i detaljno ih obavijestio o slučaju, ja sam dao dopunsku izjavu u policijskoj stanici Voždovac, gdje su mi rekli da će slučaj biti proslijeđen nadležnom tužiteljstvu na razmatranje u što kraćem roku. Također je prilikom prijema u državni dom o događaju obaviještena i socijalna služba. Važno je napomenuti da je još ljetos, kada su kratko bili dopušteni posjeti, i bakina rođena sestra izrazila sumnju da su u domu vrlo grubi, možda i nasilni jer je vidjela brojne modrice po rukama, koje mi je vlasnica tada pravdala davanjem infuzije i u čiju sam priču tada, nažalost, povjerovao."

Baka s više bolesti i dijagnoza

Njen unuk navodi da može razumjeti kako ljudi u poznim godinama imaju izuzetno osjetljivu kožu i kapilare, ali da se pokazujući fotografije može "zaključiti da ovakve ozljede ne mogu nastati jačim stiskom ili davanjem infuzije".

A.M. za Nova.rs kaže da je baku odveo i na vještačenje na Institut za sudsku medicinu, a o svemu je obaviješteno i tužiteljstvo, ali i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, tvrdi unuk G.B.

Oni će pokrenuti inspkecijski nadzor doma u idućem periodu, rekao je A.M. za Nova.rs.

Vlasnica doma za stare "Palma Magnolija" na Voždovcu navodi da je dala izjavu u policiji povodom ovog slučaja i navela da su sporni podljevi nastali nesretnim slučajem prilikom tretmana ušiju, te da žale zbog toga.

Vlasnica doma navodi da je prilikom pranja kose preparatom protiv ušiju, baki je navodno šampon upao u oči te da je G.B. pokušala pobjeći iz kupaonice, a da ju je radnica doma "malo jače stisla" kako bi joj isprala oči od šampona da "ne bi baka ostala slijepa".

Ističe i da je G.B. dementna i da ima više bolesti i dijagnoza.

---

image

Baka je zaslužila mirniju starost

Screenshot Privatni album
---

"Taj šampon za uši se drži kratko na glavi pa se ispere. Prilikom pranja baka se u kupaonici opirala da neće, a valjda joj je malo šampona ušlo u oko te je vikala da je peče. Onda se počela opirati i pokušala pobjeći iz kupaonice. Radnica se našla u čudu i nije znala što da radi jer je korisnica imala već dvije operacije oka i glaukom. Morala je u minutu-dvije da joj što prije ispere oči pa joj je ruke malo jače stisla. Tako su nastale modrice. Točno je da su one nastale na rukama. Radnica je u sekundi morala odlučiti da li da G.B. pusti iz kupaonice pa da dođe do, ne daj Bože, težih posljedica po vid, što bi i ujedno bila i teža posljedica po dom ili da joj malo jače stisne ruke i žrtvuje te plavice koje će proći kroz 15-ak dana", rekla je vlasnica za Nova.rs i dodala da se sporni događaj zbio 4. ožujka.

Ona je navela kako je bilo važnije da se G.B. "spasi vid".

"Međutim, to je starija žena, i to osjetljivije ruke, malo da se takne odmah izađu plavice. Mi znamo kada joj dajemo infuziju, pucaju vene i odmah izađu plavice. Krvne žile su tako krhke kod tih infuzija, a radnica je malo jače stisla i izašle su plavice. Njen unuk je bio jako ljut i mi smo se ispričali u tim okolnostima jer je takva bila situacija. Mi to nismo uradili namjerno i žao nam je", izjavila je ona.

Vlasnica doma je rekla da je G.B. kod njih bila četiri godine i da nikada nije bilo primjedbi.

"Žao nam je, dogodio se nesretni slučaj. Htjeli smo joj istrijebiti uši prije odlaska u drugi dom da ne bi bila naša sramota i bruka da tamo žena dolazi s ušima, pa da nas prozivaju", dodala je.

Ona navodi da je unuk G.B. pozvao policiju već u nedjelju i da je dao izjavu i fotografirao ruke G.B. i dodaje da je i ona dala izjavu kao i njeni radnici.

---

image

Bakine ruke zaista ne izgledaju dobro

Screenshot Privatni album
---

"Ja sam otišla dati izjavu i sada se postupa po službenoj dužnosti pa će javni tužitelj procijeniti. Ministarstvu sam poslala izvještaje i dokumentaciju, kao i njene dijagnoze i nalaze neuropsihijatra", navodi ona.

Na optužbe o odlaganju prebacivanja G.B., vlasnica doma je navela da je G.B. tih dana "svakih pet minuta išla u toalet" i da su kontaktirali liječnika koji im je, kako tvrdi, rekao da trebaju ići u laboratorij.

Ona negira i da se G.B. potukla s cimericom oko toaleta i dodala da kolegica iz noćne smjene navodno nije bila upoznata s tim slučajem, zbog čega je "pomislila da su korisnice potukle".

"Tako je nastupila ta izjava, naprosto žena nije bila upoznata jer je preuzela smjenu kada se pojavio unuk i donio lijekove, pa je ona mislila je došlo do tog njihovog konflikta i to nije istina. Koškaju se oko jakni, ali nije tu bilo nikakvih ozljeda što se toga tiče", navodi naša sugovornica.

"Bila nam je divna i omiljena, iako je imala bipolarni poremećaj, demenciju i tu shizofreniju. Inače, mi imamo i dokaza da su bile uši u domu, za to imamo papire", zaključila je ona.

Nova.rs je uputila pitanja o ovom slučaju resornom ministarstvu i Ministarstvu unutarnjih poslova, ali do objave teksta nismo dobili odgovore, piše Nova.rs.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kakva skrb [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => kakva skrb 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-15 10:44:15 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-15 11:27:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-15 11:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 88 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21276824.png","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21276818.png","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21276820.png","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21276822.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Screenshot Privatni album","Screenshot Privatni album","Screenshot Privatni album","Screenshot Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Bakini podljevi izgledaju zabrinjavaju\u0107e<\/p>\n","

Baka je zaslu\u017eila mirniju starost<\/p>\n","

Bakine ruke zaista ne izgledaju dobro<\/p>\n","

Vlasnica doma brojne modrice pravda davanjem infuzije<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"583x356","hd_21276824_1920.png":"1920x1080","k_21276824_1280.png":"1280x1280","k_21276824_1024.png":"1024x1024","k_21276824_640.png":"640x640","k_21276824_480.png":"480x480","k_21276824_340.png":"340x340","k_21276824_220.png":"220x220","o_21276824_1280.png":"1280x781","o_21276824_1024.png":"1024x625","o_21276824_640.png":"640x390","o_21276824_480.png":"480x293","o_21276824_340.png":"340x207","o_21276824_220.png":"220x134","h_21276824_1280.png":"1280x854","h_21276824_1024.png":"1024x683","h_21276824_640.png":"640x427","h_21276824_480.png":"480x320","h_21276824_340.png":"340x227","h_21276824_220.png":"220x147","pp_21276824_1280.png":"1006x1280","pp_21276824_1024.png":"805x1024","pp_21276824_640.png":"503x640","pp_21276824_480.png":"377x480","pp_21276824_340.png":"267x340","pp_21276824_220.png":"173x220"},{"size0":"444x571","hd_21276818_1920.png":"1920x1080","k_21276818_1280.png":"1280x1280","k_21276818_1024.png":"1024x1024","k_21276818_640.png":"640x640","k_21276818_480.png":"480x480","k_21276818_340.png":"340x340","k_21276818_220.png":"220x220","o_21276818_1280.png":"1280x1646","o_21276818_1024.png":"1024x1316","o_21276818_640.png":"640x823","o_21276818_480.png":"480x617","o_21276818_340.png":"340x437","o_21276818_220.png":"220x282","h_21276818_1280.png":"1280x854","h_21276818_1024.png":"1024x683","h_21276818_640.png":"640x427","h_21276818_480.png":"480x320","h_21276818_340.png":"340x227","h_21276818_220.png":"220x147","pp_21276818_1280.png":"1006x1280","pp_21276818_1024.png":"805x1024","pp_21276818_640.png":"503x640","pp_21276818_480.png":"377x480","pp_21276818_340.png":"267x340","pp_21276818_220.png":"173x220"},{"size0":"444x572","hd_21276820_1920.png":"1920x1080","k_21276820_1280.png":"1280x1280","k_21276820_1024.png":"1024x1024","k_21276820_640.png":"640x640","k_21276820_480.png":"480x480","k_21276820_340.png":"340x340","k_21276820_220.png":"220x220","o_21276820_1280.png":"1280x1649","o_21276820_1024.png":"1024x1319","o_21276820_640.png":"640x824","o_21276820_480.png":"480x618","o_21276820_340.png":"340x438","o_21276820_220.png":"220x283","h_21276820_1280.png":"1280x854","h_21276820_1024.png":"1024x683","h_21276820_640.png":"640x427","h_21276820_480.png":"480x320","h_21276820_340.png":"340x227","h_21276820_220.png":"220x147","pp_21276820_1280.png":"1006x1280","pp_21276820_1024.png":"805x1024","pp_21276820_640.png":"503x640","pp_21276820_480.png":"377x480","pp_21276820_340.png":"267x340","pp_21276820_220.png":"173x220"},{"size0":"592x414","hd_21276822_1920.png":"1920x1080","k_21276822_1280.png":"1280x1280","k_21276822_1024.png":"1024x1024","k_21276822_640.png":"640x640","k_21276822_480.png":"480x480","k_21276822_340.png":"340x340","k_21276822_220.png":"220x220","o_21276822_1280.png":"1280x895","o_21276822_1024.png":"1024x716","o_21276822_640.png":"640x447","o_21276822_480.png":"480x335","o_21276822_340.png":"340x237","o_21276822_220.png":"220x153","h_21276822_1280.png":"1280x854","h_21276822_1024.png":"1024x683","h_21276822_640.png":"640x427","h_21276822_480.png":"480x320","h_21276822_340.png":"340x227","h_21276822_220.png":"220x147","pp_21276822_1280.png":"1006x1280","pp_21276822_1024.png":"805x1024","pp_21276822_640.png":"503x640","pp_21276822_480.png":"377x480","pp_21276822_340.png":"267x340","pp_21276822_220.png":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5907203 Threads: 82 Questions: 1062020899 Slow queries: 0 Opens: 191053 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.784 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9518781 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/unuk-zatekao-baku-od-88-godina-punu-modrica-i-podljeva-iz-doma-za-starije-pravdaju-se-da-se-opirala-ispiranju-sampona-protiv-usiju-policija-provodi-istragu-1175737 [printLink] => /vijesti/regija/unuk-zatekao-baku-od-88-godina-punu-modrica-i-podljeva-iz-doma-za-starije-pravdaju-se-da-se-opirala-ispiranju-sampona-protiv-usiju-policija-provodi-istragu-1175737?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 670546 [name] => baka s podljevima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-15 12:27:15 [main_article_id] => 0 [alias] => baka-s-podljevima [link] => /tag/baka-s-podljevima ) [1] => stdClass Object ( [id] => 380341 [name] => dom za starije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-za-starije [link] => /tag/dom-za-starije ) [2] => stdClass Object ( [id] => 504157 [name] => starost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => starost [link] => /tag/starost ) [3] => stdClass Object ( [id] => 670547 [name] => šampon protiv ušiju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-15 12:27:15 [main_article_id] => 0 [alias] => sampon-protiv-usiju [link] => /tag/sampon-protiv-usiju ) [4] => stdClass Object ( [id] => 272367 [name] => socijalna skrb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => socijalna-skrb [link] => /tag/socijalna-skrb ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kakva skrb [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Unuk zatekao baku od 88 godina punu modrica i podljeva, iz doma za starije pravdaju se da se opirala ispiranju šampona protiv ušiju, policija provodi istragu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21276824.png [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Screenshot Privatni album [mainImageDesc] =>

Bakini podljevi izgledaju zabrinjavajuće

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21276824.png [title] =>

Bakini podljevi izgledaju zabrinjavajuće

Screenshot Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21276818.png [title] =>

Baka je zaslužila mirniju starost

Screenshot Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21276820.png [title] =>

Bakine ruke zaista ne izgledaju dobro

Screenshot Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21276822.png [title] =>

Vlasnica doma brojne modrice pravda davanjem infuzije

Screenshot Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Unuk korisnice jednog beogradskog staračkog doma G.B. (88) zatekao je svoju baku s modricama i podljevima, a zbog sumnje da je baka bila tučena, sve je prijavio policiji. S druge strane, u privatnom domu za stare u Beogradu "Palma Magnolija", gdje je ona bila korisnica, sve ocjenjuju kao nesretan slučaj prilikom tretmana korisnice preparatima za uši i negiraju bilo kakvo zlostavljanje.

Najmlađi unuk A.M., koji je ujedno postao i zakonski staratelj, G.B. naveo je da je njegova baka bila u procesu premještaja u državni dom na Bežanijskoj kosi, a da je nakon nekoliko dana odlaganja prebacivanja, kako kaže njen unuk, nju zatekao sa modricama i podljevima, piše Aleksandar Nastevski za Nova.rs.

U domu za stare "Palma Magnolija" tvrde da su nesretnim slučajem podljevi nastali u petak 4. ožujka, dok sin sumnja da su ozljede nastale u dužem vremenskom periodu.

Njegova baka u privatnom domu "Palma Magnolija" u općini Voždovac bila je nekoliko godina, a zbog situacije s pandemijom koronavirusa, često su bili zabranjivane posjete, A.M. je nije viđao još od kolovoza prošle godine.

"Kako smo ušli u proceduru njenog premještaja u državni dom na Bežanijskoj kosi, ja sam krajem veljače obavijestio vlasnicu privatnog doma da ćemo u idućem periodu prekinuti suradnju. U petak 4. ožujka, obavijestio sam zaposlene da ću doći po baku u ponedjeljak ujutro da je odvezem na PCR testiranje radi prijema u državni dom. Otišao sam do doma poslije radnog vremena odnijeti lijekove za baku koje sam zbog virusa predavao ispred doma.

Nervozne medicinske sestre

U kraćem razgovoru sam pitao sestru koja je izašla kako je baka i jesu li je obavijestili o izlasku, nakon čega je ona odgovorila da je sve u redu, kao što su uvijek govorili i usputno mi rekla 'da se ne iznenadim' ako primijetim 'sitnu' ogrebotinu ispod oka, jer se posvađala s cimericom iz sobe oko toaleta", započinje priču A.M. i nastavlja:

"Sutradan, u subotu 5. ožujka, pozvala me je druga sestra i rekla da baka navodno ima temperaturu i da sumnjaju na urinarnu infekciju. Ja sam začuđeno upitao otkud sada to kada je prethodni dan bilo sve u redu i pitao sam na osnovi čega su to utvrdili, kao i je li poslan urin na analizu i je li joj dan neki lijek za temperaturu. Dobio sam odgovor da su kontaktirali liječnika telefonski i da im je to rečeno. Ono što je meni probudilo sumnju je molba sestre da odložimo izlazak na testiranje za PCR i premještaj za idući tjedan."

Unuk za naš portal tvrdi da je u nedjelju 6. ožujka ponovo pozvao dom da vidi kako je baka i jesu li radili analize, a sestra je rekla da, kako navodi unuk, nisu jer navodno laboratorij s kojim surađuju ne radi nedjeljom.

"Dva sata nakon razgovora sam otišao u dom i na inzistiranje ušao da vidim baku i zatekao je vidno uplašenu, s udarcem na jagodici, crvenilom i ogrebotinom na lijevoj strani lica, kao i podljevima na šakama, pa sam joj zavrnuo rukave i vidio da je puna modrica, različitih veličina i boja sve do lakta. Baka, iako dementna, povremeno vrlo svjesna i nedvosmisleno jasna, rekla mi je da su je tukli jer 'nije bila dobra'. Vidno uznemiren sam upitao sestre od čega je ovo nastalo, dobio sam različite odgovore očigledno nervoznih sestara koje su rekle da vlasnica nije tu, a prethodno sam je zvao i na mobitel na koji se nije javljala. Nakon moje odluke da pozovem policiju, pojavila se i vlasnica koja mi je rekla da joj je veoma žao i da se ona iznervirala kada ju je takvu vidjela pre neki dan, i da je definitivno sestra bila pretjerano gruba", priča za Nova.rs unuk G.B.

---

image

Vlasnica doma brojne modrice pravda davanjem infuzije

Screenshot Privatni album
---

On ističe da je tada baki osobno izmjerio temperaturu i da je G.B. nije imala, a sestre su mu priznale da, kako kaže, baka nije imala infekciju.

"Sestre nisu željele da je vidim takvu. Ispričano mi je nekoliko verzija da je baka ozljede navodno dobila za vrijeme tuširanja, kao i od davanja infuzija, te zbog svađe s cimericom i još nekoliko verzija. I sami policijski službenici, koji su ubrzo došli i kojima sam sve ove detalje ispričao, i oni su dobili različite verzije priča od sestara i vlasnice, samo nisu dobili konkretan odgovor kako su ozljede nastale. Baku nažalost nisam imao gdje tada smjestiti, pa je morala ostati još tri noći u tom domu, gdje mi je i sama rekla da je nakon moga dolaska i dolaska policije više nisu maltretirali. Sutradan smo je brat i ja odveli u Urgentni na preglede, gdje su konstatirani podljevi na obje ruke, ali, hvala Bogu, bez ozljeda u grudnom košu i ostatku tijela", navodi unuk G.B. i dodaje:

"Prilikom pregleda u Urgentnom, bilo je više komentara iznenađenih liječnika da su već čuli za ovaj dom i slučajeve ozlijeđenih pacijenata. Brat je kontaktirao Ministarstvo za socijalni rad i detaljno ih obavijestio o slučaju, ja sam dao dopunsku izjavu u policijskoj stanici Voždovac, gdje su mi rekli da će slučaj biti proslijeđen nadležnom tužiteljstvu na razmatranje u što kraćem roku. Također je prilikom prijema u državni dom o događaju obaviještena i socijalna služba. Važno je napomenuti da je još ljetos, kada su kratko bili dopušteni posjeti, i bakina rođena sestra izrazila sumnju da su u domu vrlo grubi, možda i nasilni jer je vidjela brojne modrice po rukama, koje mi je vlasnica tada pravdala davanjem infuzije i u čiju sam priču tada, nažalost, povjerovao."

Baka s više bolesti i dijagnoza

Njen unuk navodi da može razumjeti kako ljudi u poznim godinama imaju izuzetno osjetljivu kožu i kapilare, ali da se pokazujući fotografije može "zaključiti da ovakve ozljede ne mogu nastati jačim stiskom ili davanjem infuzije".

A.M. za Nova.rs kaže da je baku odveo i na vještačenje na Institut za sudsku medicinu, a o svemu je obaviješteno i tužiteljstvo, ali i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, tvrdi unuk G.B.

Oni će pokrenuti inspkecijski nadzor doma u idućem periodu, rekao je A.M. za Nova.rs.

Vlasnica doma za stare "Palma Magnolija" na Voždovcu navodi da je dala izjavu u policiji povodom ovog slučaja i navela da su sporni podljevi nastali nesretnim slučajem prilikom tretmana ušiju, te da žale zbog toga.

Vlasnica doma navodi da je prilikom pranja kose preparatom protiv ušiju, baki je navodno šampon upao u oči te da je G.B. pokušala pobjeći iz kupaonice, a da ju je radnica doma "malo jače stisla" kako bi joj isprala oči od šampona da "ne bi baka ostala slijepa".

Ističe i da je G.B. dementna i da ima više bolesti i dijagnoza.

---

image

Baka je zaslužila mirniju starost

Screenshot Privatni album
---

"Taj šampon za uši se drži kratko na glavi pa se ispere. Prilikom pranja baka se u kupaonici opirala da neće, a valjda joj je malo šampona ušlo u oko te je vikala da je peče. Onda se počela opirati i pokušala pobjeći iz kupaonice. Radnica se našla u čudu i nije znala što da radi jer je korisnica imala već dvije operacije oka i glaukom. Morala je u minutu-dvije da joj što prije ispere oči pa joj je ruke malo jače stisla. Tako su nastale modrice. Točno je da su one nastale na rukama. Radnica je u sekundi morala odlučiti da li da G.B. pusti iz kupaonice pa da dođe do, ne daj Bože, težih posljedica po vid, što bi i ujedno bila i teža posljedica po dom ili da joj malo jače stisne ruke i žrtvuje te plavice koje će proći kroz 15-ak dana", rekla je vlasnica za Nova.rs i dodala da se sporni događaj zbio 4. ožujka.

Ona je navela kako je bilo važnije da se G.B. "spasi vid".

"Međutim, to je starija žena, i to osjetljivije ruke, malo da se takne odmah izađu plavice. Mi znamo kada joj dajemo infuziju, pucaju vene i odmah izađu plavice. Krvne žile su tako krhke kod tih infuzija, a radnica je malo jače stisla i izašle su plavice. Njen unuk je bio jako ljut i mi smo se ispričali u tim okolnostima jer je takva bila situacija. Mi to nismo uradili namjerno i žao nam je", izjavila je ona.

Vlasnica doma je rekla da je G.B. kod njih bila četiri godine i da nikada nije bilo primjedbi.

"Žao nam je, dogodio se nesretni slučaj. Htjeli smo joj istrijebiti uši prije odlaska u drugi dom da ne bi bila naša sramota i bruka da tamo žena dolazi s ušima, pa da nas prozivaju", dodala je.

Ona navodi da je unuk G.B. pozvao policiju već u nedjelju i da je dao izjavu i fotografirao ruke G.B. i dodaje da je i ona dala izjavu kao i njeni radnici.

---

image

Bakine ruke zaista ne izgledaju dobro

Screenshot Privatni album
---

"Ja sam otišla dati izjavu i sada se postupa po službenoj dužnosti pa će javni tužitelj procijeniti. Ministarstvu sam poslala izvještaje i dokumentaciju, kao i njene dijagnoze i nalaze neuropsihijatra", navodi ona.

Na optužbe o odlaganju prebacivanja G.B., vlasnica doma je navela da je G.B. tih dana "svakih pet minuta išla u toalet" i da su kontaktirali liječnika koji im je, kako tvrdi, rekao da trebaju ići u laboratorij.

Ona negira i da se G.B. potukla s cimericom oko toaleta i dodala da kolegica iz noćne smjene navodno nije bila upoznata s tim slučajem, zbog čega je "pomislila da su korisnice potukle".

"Tako je nastupila ta izjava, naprosto žena nije bila upoznata jer je preuzela smjenu kada se pojavio unuk i donio lijekove, pa je ona mislila je došlo do tog njihovog konflikta i to nije istina. Koškaju se oko jakni, ali nije tu bilo nikakvih ozljeda što se toga tiče", navodi naša sugovornica.

"Bila nam je divna i omiljena, iako je imala bipolarni poremećaj, demenciju i tu shizofreniju. Inače, mi imamo i dokaza da su bile uši u domu, za to imamo papire", zaključila je ona.

Nova.rs je uputila pitanja o ovom slučaju resornom ministarstvu i Ministarstvu unutarnjih poslova, ali do objave teksta nismo dobili odgovore, piše Nova.rs.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Screenshot Privatni album Screenshot Privatni album Screenshot Privatni album Screenshot Privatni album
Screenshot Privatni album

Bakini podljevi izgledaju zabrinjavajuće

Screenshot Privatni album

Baka je zaslužila mirniju starost

Screenshot Privatni album

Bakine ruke zaista ne izgledaju dobro

Screenshot Privatni album

Vlasnica doma brojne modrice pravda davanjem infuzije

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/unuk-zatekao-baku-od-88-godina-punu-modrica-i-podljeva-iz-doma-za-starije-pravdaju-se-da-se-opirala-ispiranju-sampona-protiv-usiju-policija-provodi-istragu-1175737 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8c77a3e2b7518e1d90c17e76377693f7505206b5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Unuk+zatekao+baku+od+88+godina+punu+modrica+i+podljeva%2C+iz+doma+za+starije+pravdaju+se+da+se+opirala+ispiranju+%C5%A1ampona+protiv+u%C5%A1iju%2C+policija+provodi+istragu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Funuk-zatekao-baku-od-88-godina-punu-modrica-i-podljeva-iz-doma-za-starije-pravdaju-se-da-se-opirala-ispiranju-sampona-protiv-usiju-policija-provodi-istragu-1175737 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Funuk-zatekao-baku-od-88-godina-punu-modrica-i-podljeva-iz-doma-za-starije-pravdaju-se-da-se-opirala-ispiranju-sampona-protiv-usiju-policija-provodi-istragu-1175737 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kakva skrb [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Regijakakva skrb

Unuk zatekao baku od 88 godina punu modrica i podljeva, iz doma za starije pravdaju se da se opirala ispiranju šampona protiv ušiju, policija provodi istragu

Piše PSD
15. ožujka 2022. - 12:27

Unuk korisnice jednog beogradskog staračkog doma G.B. (88) zatekao je svoju baku s modricama i podljevima, a zbog sumnje da je baka bila tučena, sve je prijavio policiji. S druge strane, u privatnom domu za stare u Beogradu "Palma Magnolija", gdje je ona bila korisnica, sve ocjenjuju kao nesretan slučaj prilikom tretmana korisnice preparatima za uši i negiraju bilo kakvo zlostavljanje.

Najmlađi unuk A.M., koji je ujedno postao i zakonski staratelj, G.B. naveo je da je njegova baka bila u procesu premještaja u državni dom na Bežanijskoj kosi, a da je nakon nekoliko dana odlaganja prebacivanja, kako kaže njen unuk, nju zatekao sa modricama i podljevima, piše Aleksandar Nastevski za Nova.rs.

U domu za stare "Palma Magnolija" tvrde da su nesretnim slučajem podljevi nastali u petak 4...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 10:57