stdClass Object ( [id] => 1295294 [title] => Vučić je zadnji koji bi trebao slaviti zbog pljuske Zapada Prištini: vrijeme suočavanja s bolnom istinom je sve bliže [alias] => vucic-je-zadnji-koji-bi-trebao-slaviti-zbog-pljuske-zapada-pristini-vrijeme-suocavanja-s-bolnom-istinom-je-sve-blize [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nije baš uobičajeno, pesimisti će reći da nije ni moguće, ali priču o Kosovu valja nam početi jedinom mogućom dobrom viješću. A ona glasi: odnosi službenog Beograda i Prištine teško mogu biti gori od sadašnjih!

Unatoč svim tenzijama i međusobnom prebacivanju krivnje za izazivanje kaosa, rat u ovom trenutku ipak nije opcija! Ne zato što se usijane glave i ratni profiteri svih vrsta na obje strane ne bi ni po koju cijenu upustili u tu krvavu avanturu, nego zato što im to međunarodna zajednica, na Kosovu najvidljivija kroz misiju NATO-a, jednostavno neće dopustiti takvo što.

Uz Ukrajinu pod ruskom invazijom, nikome ne treba još jedno područje potencijalne destabilizacije Europe! Zato je jasno da će NATO učiniti sve da zaustavi slobodan pad kugle koja bi mogla izazvati lavinu. Nešto što bi, na široj geopolitičkoj mapi, u ovom trenutku odgovaralo jedino režimu Vladimira Putina.

Vidi se takav stav Zapada i iz šamara koji je zbog najnovije eskalacije napetosti na sjeveru Kosova “popila” službena Priština. Osim na diplomatsku jezikovu juhu (od one Josepa Borrella, šefa diplomacije EU-a, do Carla Bildta, nekadašnjeg visokog predstavnika za BiH, pa nadalje), pritom mislim i na odluku NATO-a da Kosovarima uskrati mogućnost sudjelovanja na vojnoj vježbi “Defender Europe 2023” koju su proteklih dana na njihovom tlu predvodili Amerikanci.

---

image

Glavna

Stringer/Afp
---

Zahtjev Kurtiju

“Zatražili smo od premijera Albina Kurtija da odmah poduzme korake za smirivanje situacije na sjeveru, ali on nije odgovorio na te zahtjeve i zato razmatramo naše sljedeće akcije. Vlada Kosova nije koordinirala s Washingtonom akcije koje je poduzela... Za Kosovo su ove vježbe završene!”, jasan je bio američki veleposlanik na Kosovu Jeffrey M. Hovenier.

NATO je ondje odlučio rasporediti dodatnih 700 vojnika, a francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz zatražili su da se što prije organiziraju novi lokalni izbori u četiri općine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom i da na njima sudjeluju i predstavnici Srba.

Naime, na izborima od 23. travnja odaziv je iznosio jedva 3,5 posto birača s pravom glasa! Podsjetimo, ti su izbori bili raspisani jer su predstavnici Srpske liste u studenome prošle godine napustili institucije Kosova zbog odluke vlade u Prištini o recipročnoj zamjeni srpskih registarskih oznaka kosovskim, kao i zbog suspenzije direktora Regionalne policije sjevera Kosova Nenada Đurića.

Bio tadašnji izborni bojkot Srba vođen računicom manipulacije i instrumentalizacije iz Beograda ili ne, činjenica je da sadašnji sastav vlasti ne reprezentira stvarni omjer političkih snaga (čitaj: nacionalne zastupljenosti!) na terenu. I da zapravo sadašnja zastupljenost Srba i Albanaca u lokalnim vlastima u tom dijelu Kosova nema veze s temeljnim postulatima predstavničke demokracije. Na izborima je, naime, glasalo ukupno 1567 od ukupno registriranih 45.950 birača, a Beograd je tvrdio da je među njima bilo samo 13 Srba!

---

image

Srbi u Zvečanu na ulicama

Stringer/Afp
---

Upravo je zato pokušaj albanskih dužnosnika da konzumiraju tako osvojenu lokalnu izvršnu vlast (od općinskih zgrada u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću u koje su ovih dana ušli dužnosnici albanske nacionalnosti do prvih albanskih sela ima više od 10 kilometara!) i doveo do nemira koji su odjeknuli čitavom regijom pa i šire; odnosno do sukoba srpskih prosvjednika s kosovskom policijom, ali i pripadnicima KFOR-a. Pravo je čudo da u sveopćem metežu nije bilo mrtvih, jer je ozlijeđeno više od 50 prosvjednika i više od 40 vojnika u misiji KFOR-a. Albanska strana se pritom pravdala da je 28. svibnja istjecao zakonski rok za stupanje novih gradonačelnika na dužnost.

Hrvati čuvaju Dečane

Naravno, Srbija nema razloga za slavlje zbog osuda koje su na račun kosovskog načina prakticiranja suverenosti stigle sa Zapada, iako je nemoguće ne primijetiti da najnoviji kosovski neredi predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću stižu, gle čuda, kao naručeni! Baš u trenutku kad su višetjedni prosvjedi građana ogorčenih valom nasilja (“Srbija protiv nasilja”) zaprijetili da poljuljaju i njegovu, naizgled nedodirljivu poziciju.

To što Zapad trenutno inzistira na zaštiti prava kosovskih Srba i na tome da demokratska pravila ne budu tek alat za ono što se u teoriji naziva “terorom većine”, vrlo će vjerojatno ubrzo značiti i inzistiranje na provedbi Sporazuma o putu ka normalizaciji Kosova i Srbije, o kojem su se lideri dviju strana – istina, bez potpisa! - usuglasili na razgovorima 27. veljače u Bruxellesu te 18. ožujka u Ohridu, u Makedoniji. A taj sporazum sadrži i neke točke koje se zapravo mogu tumačiti kao veliki korak Srbije prema priznavanju neovisnosti Kosova u praksi,

Uostalom, zbog toga je srpska krajnja desnica Vučića napala, a onda i kazneno prijavila zbog “veleizdaje, kapitulacije i protuustavnog djelovanja”. Podsjetimo, još posljednjeg dana ožujka, kaznene prijave protiv predsjednika Srbije predane su Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu s potpisima 28 zastupnika Novog DSS-a, Zavjetnika, Dveri i Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS).

---

image
-/Afp
---

Istodobno, i Priština će morati učiniti konkretne korake prema uspostavljanju zajednice srpskih općina, što je – ne zaboravimo! - dio Briselskog sporazuma potpisanog još 2013., ali i nešto čemu se kosovski premijer Albin Kurti u dosadašnjoj političkoj karijeri oštro protivio. No, i on će morati shvatiti šire značenje pojma demokracije i tolerancije, odnosno da pitanje prava srpske manjine na sjeveru svoje zemlje neće moći rješavati isključivo pendrekom i suzavcem.

Koliko god Srbija još bila nespremna za punu istinu o Kosovu – a ona glasi da je ono bespovratno izgubljeno - Vučiću ne bi škodila pravovremena spoznaja da neće moći vječno manipulirati temom Kosova u dnevnopolitičke svrhe. To je igra “na sve ali ništa”. Tutorskom politikom prema preostalim tamošnjim Srbima i poticanjem nacionalne mitomanije izgubljeni kosovski teritorij nikad neće vratiti, a u međuvremenu bi mogao ostati i bez Srba na sjeveru Kosova. A onda, teoretski, i bez mogućnosti da Srbi posjećuju Dečane, Gazimestan, Gračanicu, redom mitska mjesta srpskog nacionalnog identiteta visoke simbolike i impregniranog emocionalnog naboja. Zvuči li vam sve to odnekud poznato?

Inače, upravo je osiguravanje manastira Visoki Dečani Srpske pravoslavne crkve dio zadataka koje na Kosovu u misiji KFOR-a obavljaju i članovi hrvatskog kontingenta (39. HRVCON čini 151 vojnik, a ukupno je do sada ondje bilo 1548 pripadnika HV-a) koji nisu sudjelovali u najnovijim incidentima.

“Zabrinut sam, ali nisam uplašen... SAD su poslale snažnu poruku, trudimo se pronaći izlaz. Prvo moramo izaći iz krize na sjeveru, što znači vladavinu prava. Drugi kolosijek je brza, bezuvjetna primjena sporazuma koji smo dogovorili”, izjavio je nakon svega očito puno hladnije glave Kurti.

---

image
Armend Nimani/Afp
---

Moglo je i drukčije

Iako je Kosovo proglasilo neovisnost još 17. veljače 2008., nema sumnje da će morati još puno učiti – i o demokraciji i vladavini prava, jednako kao i o diplomaciji.

Vučić u međuvremenu likuje zbog privremene “pobjede”: em je Kurti ispao “gori od njega”, em je zbog kosovske drame otupljena oštrica prosvjeda u Srbiji. Ali, to ne znači da je i definitivni pobjednik u ovoj priči, u kojoj Kosovo i dalje tretira kao svojevrsni “joker zovi”, kad god se u Srbiji događa nešto što bi ga moglo ugroziti.

Uostalom, to je ovih dana najbolje sažeo Dejan Ilić, publicist i urednik beogradske izdavačke kuće Fabrika knjiga: “Bez ijednog dobrog razloga Srbi napuštaju institucije. Bez ijednog dobrog razloga ne izlaze na izbore. Bez ijednog dobrog razloga, kolektivno dolaze u Beograd (na prosvjed podrške predsjedniku, op. H.P.). Sve na Vučićev zahtjev. Rezultat je – u institucijama na sjeveru Kosova sada su Albanci... Da je moglo drukčije, vidjeli smo. Onako kako su zastupnici sa Srpske liste ostali u parlamentu Kosova, tako su, iz istih razloga, mogli izaći i na izbore – i svega ovoga ne bi bilo. Ali, Vučić je rekao ne... Dakle, postoji važna predpovijest... I njezin glavni akter nije samo Kurti. Naprotiv, kada se početak pomakne malo dalje u prošlost, glavni akter postaje Vučić... Samo, dok on bira početke svojih priča, promaklo mu je da shvati kako mu je došao kraj”, kaže Ilić. Jedno je sigurno: otrježnjenje će biti bolno. I Vučićevo i kolektivno.

Jer Kosovo i Srbija su danas dva entiteta.

A kao što je politolog Dejan Jović primijetio u svom tekstu “Rješenje za Kosovo”, još iz veljače 2008. godine: “Srpski zahtjevi da se Kosovo vrati pod srpski suverenitet ne znače istodobno i da su Srbi doista spremni i voljni živjeti s Albancima u istoj državi – govori se uglavnom o povratku teritorija, dok političke stranke ne nude nikakav program stvarne reintegracije društva”...

Dakle, jedini mogući zaključak glasi - zbilja je krajnje vrijeme za buđenje i suočavanje s realnošću. S Vučićem ili bez njega.

---

image
Afp/
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na kosovu ništa novo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => na kosovu ništa novo 2 0 8897 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-02 06:44:56 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-04 11:14:47 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2023-06-04 09:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 44 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vučić je zadnji koji bi trebao slaviti zbog pljuske Zapada Prištini: vrijeme suočavanja s bolnom istinom je sve bliže [metakey] => kosovo, srbija, Dejan Jović, Aleksandar Vučić, Jeffrey M. Hovenier, Albin Kurti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25000099.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/24997089.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25003670.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25000129.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25000132.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/24998714.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25004012.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Armend Nimani\/Afp","Afp\/","Stringer\/Afp","Armend Nimani\/Afp","Armend Nimani\/Afp","-\/Afp","Stringer\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Glavna<\/p>","","","","

Srbi u Zve\u010danu na ulicama<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25000099_1920.jpg":"1920x1080","k_25000099_1280.jpg":"1280x1280","k_25000099_1024.jpg":"1024x1024","k_25000099_640.jpg":"640x640","k_25000099_480.jpg":"480x480","k_25000099_340.jpg":"340x340","k_25000099_220.jpg":"220x220","o_25000099_1280.jpg":"1280x853","o_25000099_1024.jpg":"1024x682","o_25000099_640.jpg":"640x426","o_25000099_480.jpg":"480x320","o_25000099_340.jpg":"340x226","o_25000099_220.jpg":"220x146","h_25000099_1280.jpg":"1280x854","h_25000099_1024.jpg":"1024x683","h_25000099_640.jpg":"640x427","h_25000099_480.jpg":"480x320","h_25000099_340.jpg":"340x227","h_25000099_220.jpg":"220x147","pp_25000099_1280.jpg":"1280x1628","pp_25000099_1024.jpg":"1024x1303","pp_25000099_640.jpg":"640x814","pp_25000099_480.jpg":"480x611","pp_25000099_340.jpg":"340x432","pp_25000099_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1571","hd_24997089_1920.jpg":"1920x1080","k_24997089_1280.jpg":"1280x1280","k_24997089_1024.jpg":"1024x1024","k_24997089_640.jpg":"640x640","k_24997089_480.jpg":"480x480","k_24997089_340.jpg":"340x340","k_24997089_220.jpg":"220x220","o_24997089_1280.jpg":"1280x1047","o_24997089_1024.jpg":"1024x837","o_24997089_640.jpg":"640x523","o_24997089_480.jpg":"480x392","o_24997089_340.jpg":"340x278","o_24997089_220.jpg":"220x180","h_24997089_1280.jpg":"1280x854","h_24997089_1024.jpg":"1024x683","h_24997089_640.jpg":"640x427","h_24997089_480.jpg":"480x320","h_24997089_340.jpg":"340x227","h_24997089_220.jpg":"220x147","pp_24997089_1280.jpg":"1280x1628","pp_24997089_1024.jpg":"1024x1303","pp_24997089_640.jpg":"640x814","pp_24997089_480.jpg":"480x611","pp_24997089_340.jpg":"340x432","pp_24997089_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25003670_1920.jpg":"1920x1080","k_25003670_1280.jpg":"1280x1280","k_25003670_1024.jpg":"1024x1024","k_25003670_640.jpg":"640x640","k_25003670_480.jpg":"480x480","k_25003670_340.jpg":"340x340","k_25003670_220.jpg":"220x220","o_25003670_1280.jpg":"1280x853","o_25003670_1024.jpg":"1024x682","o_25003670_640.jpg":"640x426","o_25003670_480.jpg":"480x320","o_25003670_340.jpg":"340x226","o_25003670_220.jpg":"220x146","h_25003670_1280.jpg":"1280x854","h_25003670_1024.jpg":"1024x683","h_25003670_640.jpg":"640x427","h_25003670_480.jpg":"480x320","h_25003670_340.jpg":"340x227","h_25003670_220.jpg":"220x147","pp_25003670_1280.jpg":"1280x1628","pp_25003670_1024.jpg":"1024x1303","pp_25003670_640.jpg":"640x814","pp_25003670_480.jpg":"480x611","pp_25003670_340.jpg":"340x432","pp_25003670_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25000129_1920.jpg":"1920x1080","k_25000129_1280.jpg":"1280x1280","k_25000129_1024.jpg":"1024x1024","k_25000129_640.jpg":"640x640","k_25000129_480.jpg":"480x480","k_25000129_340.jpg":"340x340","k_25000129_220.jpg":"220x220","o_25000129_1280.jpg":"1280x851","o_25000129_1024.jpg":"1024x681","o_25000129_640.jpg":"640x425","o_25000129_480.jpg":"480x319","o_25000129_340.jpg":"340x226","o_25000129_220.jpg":"220x146","h_25000129_1280.jpg":"1280x854","h_25000129_1024.jpg":"1024x683","h_25000129_640.jpg":"640x427","h_25000129_480.jpg":"480x320","h_25000129_340.jpg":"340x227","h_25000129_220.jpg":"220x147","pp_25000129_1280.jpg":"1280x1628","pp_25000129_1024.jpg":"1024x1303","pp_25000129_640.jpg":"640x814","pp_25000129_480.jpg":"480x611","pp_25000129_340.jpg":"340x432","pp_25000129_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25000132_1920.jpg":"1920x1080","k_25000132_1280.jpg":"1280x1280","k_25000132_1024.jpg":"1024x1024","k_25000132_640.jpg":"640x640","k_25000132_480.jpg":"480x480","k_25000132_340.jpg":"340x340","k_25000132_220.jpg":"220x220","o_25000132_1280.jpg":"1280x852","o_25000132_1024.jpg":"1024x681","o_25000132_640.jpg":"640x426","o_25000132_480.jpg":"480x319","o_25000132_340.jpg":"340x226","o_25000132_220.jpg":"220x146","h_25000132_1280.jpg":"1280x854","h_25000132_1024.jpg":"1024x683","h_25000132_640.jpg":"640x427","h_25000132_480.jpg":"480x320","h_25000132_340.jpg":"340x227","h_25000132_220.jpg":"220x147","pp_25000132_1280.jpg":"1280x1628","pp_25000132_1024.jpg":"1024x1303","pp_25000132_640.jpg":"640x814","pp_25000132_480.jpg":"480x611","pp_25000132_340.jpg":"340x432","pp_25000132_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1295","hd_24998714_1920.jpg":"1920x1080","k_24998714_1280.jpg":"1280x1280","k_24998714_1024.jpg":"1024x1024","k_24998714_640.jpg":"640x640","k_24998714_480.jpg":"480x480","k_24998714_340.jpg":"340x340","k_24998714_220.jpg":"220x220","o_24998714_1280.jpg":"1280x863","o_24998714_1024.jpg":"1024x690","o_24998714_640.jpg":"640x431","o_24998714_480.jpg":"480x323","o_24998714_340.jpg":"340x229","o_24998714_220.jpg":"220x148","h_24998714_1280.jpg":"1280x854","h_24998714_1024.jpg":"1024x683","h_24998714_640.jpg":"640x427","h_24998714_480.jpg":"480x320","h_24998714_340.jpg":"340x227","h_24998714_220.jpg":"220x147","pp_24998714_1280.jpg":"1280x1628","pp_24998714_1024.jpg":"1024x1303","pp_24998714_640.jpg":"640x814","pp_24998714_480.jpg":"480x611","pp_24998714_340.jpg":"340x432","pp_24998714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25004012_1920.jpg":"1920x1080","k_25004012_1280.jpg":"1280x1280","k_25004012_1024.jpg":"1024x1024","k_25004012_640.jpg":"640x640","k_25004012_480.jpg":"480x480","k_25004012_340.jpg":"340x340","k_25004012_220.jpg":"220x220","o_25004012_1280.jpg":"1280x853","o_25004012_1024.jpg":"1024x682","o_25004012_640.jpg":"640x426","o_25004012_480.jpg":"480x320","o_25004012_340.jpg":"340x226","o_25004012_220.jpg":"220x146","h_25004012_1280.jpg":"1280x854","h_25004012_1024.jpg":"1024x683","h_25004012_640.jpg":"640x427","h_25004012_480.jpg":"480x320","h_25004012_340.jpg":"340x227","h_25004012_220.jpg":"220x147","pp_25004012_1280.jpg":"1280x1628","pp_25004012_1024.jpg":"1024x1303","pp_25004012_640.jpg":"640x814","pp_25004012_480.jpg":"480x611","pp_25004012_340.jpg":"340x432","pp_25004012_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6192516 Threads: 82 Questions: 1125074451 Slow queries: 0 Opens: 209384 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.682 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10118950 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/vucic-je-zadnji-koji-bi-trebao-slaviti-zbog-pljuske-zapada-pristini-vrijeme-suocavanja-s-bolnom-istinom-je-sve-blize-1295294 [printLink] => /vijesti/regija/vucic-je-zadnji-koji-bi-trebao-slaviti-zbog-pljuske-zapada-pristini-vrijeme-suocavanja-s-bolnom-istinom-je-sve-blize-1295294?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 712393 [name] => kosovo, srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-12 00:23:44 [main_article_id] => 0 [alias] => kosovo-srbija [link] => /tag/kosovo-srbija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 359945 [name] => Dejan Jović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dejan-jovic [link] => /tag/dejan-jovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 369827 [name] => Aleksandar Vučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-vucic [link] => /tag/aleksandar-vucic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 718512 [name] => Jeffrey M. Hovenier [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-02 18:10:17 [main_article_id] => 0 [alias] => jeffrey-m-hovenier [link] => /tag/jeffrey-m-hovenier ) [4] => stdClass Object ( [id] => 630968 [name] => Albin Kurti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-15 07:07:15 [main_article_id] => 0 [alias] => albin-kurti [link] => /tag/albin-kurti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na kosovu ništa novo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vučić je zadnji koji bi trebao slaviti zbog pljuske Zapada Prištini: vrijeme suočavanja s bolnom istinom je sve bliže [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25000099.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Armend Nimani/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25000099.jpg [title] => Armend Nimani/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/24997089.jpg [title] => Afp/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25003670.jpg [title] =>

Glavna

Stringer/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25000129.jpg [title] => Armend Nimani/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25000132.jpg [title] => Armend Nimani/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/24998714.jpg [title] => -/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25004012.jpg [title] =>

Srbi u Zvečanu na ulicama

Stringer/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nije baš uobičajeno, pesimisti će reći da nije ni moguće, ali priču o Kosovu valja nam početi jedinom mogućom dobrom viješću. A ona glasi: odnosi službenog Beograda i Prištine teško mogu biti gori od sadašnjih!

Unatoč svim tenzijama i međusobnom prebacivanju krivnje za izazivanje kaosa, rat u ovom trenutku ipak nije opcija! Ne zato što se usijane glave i ratni profiteri svih vrsta na obje strane ne bi ni po koju cijenu upustili u tu krvavu avanturu, nego zato što im to međunarodna zajednica, na Kosovu najvidljivija kroz misiju NATO-a, jednostavno neće dopustiti takvo što.

Uz Ukrajinu pod ruskom invazijom, nikome ne treba još jedno područje potencijalne destabilizacije Europe! Zato je jasno da će NATO učiniti sve da zaustavi slobodan pad kugle koja bi mogla izazvati lavinu. Nešto što bi, na široj geopolitičkoj mapi, u ovom trenutku odgovaralo jedino režimu Vladimira Putina.

Vidi se takav stav Zapada i iz šamara koji je zbog najnovije eskalacije napetosti na sjeveru Kosova “popila” službena Priština. Osim na diplomatsku jezikovu juhu (od one Josepa Borrella, šefa diplomacije EU-a, do Carla Bildta, nekadašnjeg visokog predstavnika za BiH, pa nadalje), pritom mislim i na odluku NATO-a da Kosovarima uskrati mogućnost sudjelovanja na vojnoj vježbi “Defender Europe 2023” koju su proteklih dana na njihovom tlu predvodili Amerikanci.

---

image

Glavna

Stringer/Afp
---

Zahtjev Kurtiju

“Zatražili smo od premijera Albina Kurtija da odmah poduzme korake za smirivanje situacije na sjeveru, ali on nije odgovorio na te zahtjeve i zato razmatramo naše sljedeće akcije. Vlada Kosova nije koordinirala s Washingtonom akcije koje je poduzela... Za Kosovo su ove vježbe završene!”, jasan je bio američki veleposlanik na Kosovu Jeffrey M. Hovenier.

NATO je ondje odlučio rasporediti dodatnih 700 vojnika, a francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz zatražili su da se što prije organiziraju novi lokalni izbori u četiri općine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom i da na njima sudjeluju i predstavnici Srba.

Naime, na izborima od 23. travnja odaziv je iznosio jedva 3,5 posto birača s pravom glasa! Podsjetimo, ti su izbori bili raspisani jer su predstavnici Srpske liste u studenome prošle godine napustili institucije Kosova zbog odluke vlade u Prištini o recipročnoj zamjeni srpskih registarskih oznaka kosovskim, kao i zbog suspenzije direktora Regionalne policije sjevera Kosova Nenada Đurića.

Bio tadašnji izborni bojkot Srba vođen računicom manipulacije i instrumentalizacije iz Beograda ili ne, činjenica je da sadašnji sastav vlasti ne reprezentira stvarni omjer političkih snaga (čitaj: nacionalne zastupljenosti!) na terenu. I da zapravo sadašnja zastupljenost Srba i Albanaca u lokalnim vlastima u tom dijelu Kosova nema veze s temeljnim postulatima predstavničke demokracije. Na izborima je, naime, glasalo ukupno 1567 od ukupno registriranih 45.950 birača, a Beograd je tvrdio da je među njima bilo samo 13 Srba!

---

image

Srbi u Zvečanu na ulicama

Stringer/Afp
---

Upravo je zato pokušaj albanskih dužnosnika da konzumiraju tako osvojenu lokalnu izvršnu vlast (od općinskih zgrada u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću u koje su ovih dana ušli dužnosnici albanske nacionalnosti do prvih albanskih sela ima više od 10 kilometara!) i doveo do nemira koji su odjeknuli čitavom regijom pa i šire; odnosno do sukoba srpskih prosvjednika s kosovskom policijom, ali i pripadnicima KFOR-a. Pravo je čudo da u sveopćem metežu nije bilo mrtvih, jer je ozlijeđeno više od 50 prosvjednika i više od 40 vojnika u misiji KFOR-a. Albanska strana se pritom pravdala da je 28. svibnja istjecao zakonski rok za stupanje novih gradonačelnika na dužnost.

Hrvati čuvaju Dečane

Naravno, Srbija nema razloga za slavlje zbog osuda koje su na račun kosovskog načina prakticiranja suverenosti stigle sa Zapada, iako je nemoguće ne primijetiti da najnoviji kosovski neredi predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću stižu, gle čuda, kao naručeni! Baš u trenutku kad su višetjedni prosvjedi građana ogorčenih valom nasilja (“Srbija protiv nasilja”) zaprijetili da poljuljaju i njegovu, naizgled nedodirljivu poziciju.

To što Zapad trenutno inzistira na zaštiti prava kosovskih Srba i na tome da demokratska pravila ne budu tek alat za ono što se u teoriji naziva “terorom većine”, vrlo će vjerojatno ubrzo značiti i inzistiranje na provedbi Sporazuma o putu ka normalizaciji Kosova i Srbije, o kojem su se lideri dviju strana – istina, bez potpisa! - usuglasili na razgovorima 27. veljače u Bruxellesu te 18. ožujka u Ohridu, u Makedoniji. A taj sporazum sadrži i neke točke koje se zapravo mogu tumačiti kao veliki korak Srbije prema priznavanju neovisnosti Kosova u praksi,

Uostalom, zbog toga je srpska krajnja desnica Vučića napala, a onda i kazneno prijavila zbog “veleizdaje, kapitulacije i protuustavnog djelovanja”. Podsjetimo, još posljednjeg dana ožujka, kaznene prijave protiv predsjednika Srbije predane su Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu s potpisima 28 zastupnika Novog DSS-a, Zavjetnika, Dveri i Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS).

---

image
-/Afp
---

Istodobno, i Priština će morati učiniti konkretne korake prema uspostavljanju zajednice srpskih općina, što je – ne zaboravimo! - dio Briselskog sporazuma potpisanog još 2013., ali i nešto čemu se kosovski premijer Albin Kurti u dosadašnjoj političkoj karijeri oštro protivio. No, i on će morati shvatiti šire značenje pojma demokracije i tolerancije, odnosno da pitanje prava srpske manjine na sjeveru svoje zemlje neće moći rješavati isključivo pendrekom i suzavcem.

Koliko god Srbija još bila nespremna za punu istinu o Kosovu – a ona glasi da je ono bespovratno izgubljeno - Vučiću ne bi škodila pravovremena spoznaja da neće moći vječno manipulirati temom Kosova u dnevnopolitičke svrhe. To je igra “na sve ali ništa”. Tutorskom politikom prema preostalim tamošnjim Srbima i poticanjem nacionalne mitomanije izgubljeni kosovski teritorij nikad neće vratiti, a u međuvremenu bi mogao ostati i bez Srba na sjeveru Kosova. A onda, teoretski, i bez mogućnosti da Srbi posjećuju Dečane, Gazimestan, Gračanicu, redom mitska mjesta srpskog nacionalnog identiteta visoke simbolike i impregniranog emocionalnog naboja. Zvuči li vam sve to odnekud poznato?

Inače, upravo je osiguravanje manastira Visoki Dečani Srpske pravoslavne crkve dio zadataka koje na Kosovu u misiji KFOR-a obavljaju i članovi hrvatskog kontingenta (39. HRVCON čini 151 vojnik, a ukupno je do sada ondje bilo 1548 pripadnika HV-a) koji nisu sudjelovali u najnovijim incidentima.

“Zabrinut sam, ali nisam uplašen... SAD su poslale snažnu poruku, trudimo se pronaći izlaz. Prvo moramo izaći iz krize na sjeveru, što znači vladavinu prava. Drugi kolosijek je brza, bezuvjetna primjena sporazuma koji smo dogovorili”, izjavio je nakon svega očito puno hladnije glave Kurti.

---

image
Armend Nimani/Afp
---

Moglo je i drukčije

Iako je Kosovo proglasilo neovisnost još 17. veljače 2008., nema sumnje da će morati još puno učiti – i o demokraciji i vladavini prava, jednako kao i o diplomaciji.

Vučić u međuvremenu likuje zbog privremene “pobjede”: em je Kurti ispao “gori od njega”, em je zbog kosovske drame otupljena oštrica prosvjeda u Srbiji. Ali, to ne znači da je i definitivni pobjednik u ovoj priči, u kojoj Kosovo i dalje tretira kao svojevrsni “joker zovi”, kad god se u Srbiji događa nešto što bi ga moglo ugroziti.

Uostalom, to je ovih dana najbolje sažeo Dejan Ilić, publicist i urednik beogradske izdavačke kuće Fabrika knjiga: “Bez ijednog dobrog razloga Srbi napuštaju institucije. Bez ijednog dobrog razloga ne izlaze na izbore. Bez ijednog dobrog razloga, kolektivno dolaze u Beograd (na prosvjed podrške predsjedniku, op. H.P.). Sve na Vučićev zahtjev. Rezultat je – u institucijama na sjeveru Kosova sada su Albanci... Da je moglo drukčije, vidjeli smo. Onako kako su zastupnici sa Srpske liste ostali u parlamentu Kosova, tako su, iz istih razloga, mogli izaći i na izbore – i svega ovoga ne bi bilo. Ali, Vučić je rekao ne... Dakle, postoji važna predpovijest... I njezin glavni akter nije samo Kurti. Naprotiv, kada se početak pomakne malo dalje u prošlost, glavni akter postaje Vučić... Samo, dok on bira početke svojih priča, promaklo mu je da shvati kako mu je došao kraj”, kaže Ilić. Jedno je sigurno: otrježnjenje će biti bolno. I Vučićevo i kolektivno.

Jer Kosovo i Srbija su danas dva entiteta.

A kao što je politolog Dejan Jović primijetio u svom tekstu “Rješenje za Kosovo”, još iz veljače 2008. godine: “Srpski zahtjevi da se Kosovo vrati pod srpski suverenitet ne znače istodobno i da su Srbi doista spremni i voljni živjeti s Albancima u istoj državi – govori se uglavnom o povratku teritorija, dok političke stranke ne nude nikakav program stvarne reintegracije društva”...

Dakle, jedini mogući zaključak glasi - zbilja je krajnje vrijeme za buđenje i suočavanje s realnošću. S Vučićem ili bez njega.

---

image
Afp/
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Armend Nimani/Afp Afp/ Stringer/Afp Armend Nimani/Afp Armend Nimani/Afp -/Afp Stringer/Afp
Stringer/Afp

Glavna

Stringer/Afp

Srbi u Zvečanu na ulicama

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/vucic-je-zadnji-koji-bi-trebao-slaviti-zbog-pljuske-zapada-pristini-vrijeme-suocavanja-s-bolnom-istinom-je-sve-blize-1295294 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cdb66f20a9c25456e420b57f25d8bbd3b10e8e19 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vu%C4%8Di%C4%87+je+zadnji+koji+bi+trebao+slaviti+zbog+pljuske+Zapada+Pri%C5%A1tini%3A+vrijeme+suo%C4%8Davanja+s+bolnom+istinom+je+sve+bli%C5%BEe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fvucic-je-zadnji-koji-bi-trebao-slaviti-zbog-pljuske-zapada-pristini-vrijeme-suocavanja-s-bolnom-istinom-je-sve-blize-1295294 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fvucic-je-zadnji-koji-bi-trebao-slaviti-zbog-pljuske-zapada-pristini-vrijeme-suocavanja-s-bolnom-istinom-je-sve-blize-1295294 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na kosovu ništa novo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Regijana kosovu ništa novo

Vučić je zadnji koji bi trebao slaviti zbog pljuske Zapada Prištini: vrijeme suočavanja s bolnom istinom je sve bliže

4. lipnja 2023. - 11:09

Nije baš uobičajeno, pesimisti će reći da nije ni moguće, ali priču o Kosovu valja nam početi jedinom mogućom dobrom viješću. A ona glasi: odnosi službenog Beograda i Prištine teško mogu biti gori od sadašnjih!

Unatoč svim tenzijama i međusobnom prebacivanju krivnje za izazivanje kaosa, rat u ovom trenutku ipak nije opcija! Ne zato što se usijane glave i ratni profiteri svih vrsta na obje strane ne bi ni po koju cijenu upustili u tu krvavu avanturu, nego zato što im to međunarodna zajednica, na Kosovu najvidljivija kroz misiju NATO-a, jednostavno neće dopustiti takvo što.

Uz Ukrajinu pod ruskom invazijom, nikome ne treba još jedno područje potencijalne destabilizacije Europe! Zato je jasno da će NATO učiniti sve da zaustavi slobodan pad kugle koja bi mogla izazvati la...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 18:13