stdClass Object ( [id] => 1359968 [title] => Zašto Tony ne pjeva na fešti Olimpijade, zašto se više nikad neće održati u Sarajevu i tko je prevario Kirka Douglasa [alias] => zasto-tony-ne-pjeva-na-festi-olimpijade-zasto-se-vise-nikad-nece-odrzati-u-sarajevu-i-tko-je-prevario-kirka-douglasa [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U kafani kod Cuce vazda se evociraju uspomene, ima ih pun zid! A đe ćeš ljepše i veće od Olimpijade?! Sklonjena je mrvu s glavne ulice. Titove. Kafana, jok Olimpijada! Vako dođe Vječna vatra, a vako Napredak. Uđeš u jedno unutrašnje dvorište i eto te...

Konobaru Seji stari je bio filmadžija. Pa ga je vodo po svim setovima: Neretva, Kozara, Sutjeska. Družio se Sejo s glumcima, mogo bi o tom tri dana i ništa dvaput da ne ponovi! Vadi mobitel i pokazuje staru sliku. Sa snimanja "Klopke za generala", filma o hapšenju Draže Mihailovića. Ljuba Tadić igro Nikolu Kalabića Rasa, komandanta Gorske kraljevske garde. Rade Marković bio Čiča.

Veli Sejo, razvaljujuć se pritom od smijeha i pružajuć nam mobitel:

– A vidi mi starog, što je bio četnik!

– Ha-ha-ha...

---

---

---

image

Sead Tahmiščija: Jarane, ja se i sad naježim! Treba Olimpijada da počme, niđe snijega!

Tom Dubravec/Cropix
---

Popodnevni su sati, kiša lagano propada i kvasi ono malo sarajevskog snijega. Sa Sejom su nekada u firmi radili Ibro i Mirso. Al‘ su oni inžinjeri. U Seada je Tahmiščija prezime. Pradedo mu bio tahmis, jedini je mogo uvozit, prerađivat i prodavat kafu. Ibrahimovi su kućom – Bosto, dok su svi Mirsadovi Salkići.

Sva su ova trojica jarana platu primala u "Energoinvestu". Gigant je to bio, pedeset hiljada zaposlenih imo!

Ide Olimpijada, a niđe snijega

– Jarane, ja se i sad naježim! Treba Olimpijada da počme, niđe snijega! A kad je onu noć pred otvaranje usuo, ti se obranit nisi mogo. Bilo ga je do za vrat! Prvo ga zazivali, a onda ga čistili. Kolko je god lopata u gradu bilo, sve jedna je čistila. Zatvorenici iz Radne jedinice Miljacka čistili obalu i sve bacali dolje u rijeku. Ja gledo!

Sejo je tada radio u hotelu Košuta. Na Jahorini planini, đe se ženski slalom vozio. Vodio magacin. I baš je "Energoinvest" izgradio hotel.

– Jok samo hotel, uradila je firma sve žičare i ski liftove za Olimpijadu! Tako ti je bilo: svi mogući domaći resursi iskorišteni su za gradnju objekata – kaže Mirso.

– Čim je ZOI 84 prošo, u "Košutu" su na odmor mogli naši radnici. I za malo para. Ako je ko danas 80 maraka ful cijena bila, onda je za uposlenike bilo 20 – veli Sejo.

– Jeftinije je bilo boravit gore nego kod kuće – tvrdi Ibro.

---

image

Mirsad Salkić, Ibrahim Bosto i Sead Tahmiščija - kao da je Olimpijada jučer bila

Tom Dubravec/Cropix
---

Ali, šta je, ova dvojica inžinjera vidjela su svijeta. Malo jači frajeri su bili u firmi. Jedan bio samo dan na Olimpijadi, drugi ni to!

– Ja se našo na hokeju. Naši igrali s Nijemcima i povedoše 1:0. Haos u Skenderiji! Kasnije nas izmeli 8:1... Otvaranje sam gledo u Ženevi, a zatvaranje u Zairu. U Kinšasi! Zairska televizija javila je bila i kad je snijeg pao u Sarajevu. Ja gledo – sjeća se Ibro.

A Mirsu je Olimpijada zatekla u Iraku. Iako je prije Igara uplaćivo za izgradnju, ima kod kuće i dvije plakete:

– To je na dobrovoljnoj bazi bilo, al‘ isto niko nije bio protiv. Druga je stvar što je među nekim republikama bilo antagonizama. Slovenci su, recimo, htjeli da je oni organizuju.

Takav je sistem bio, govore inžinjeri, država i partija stali su iza svega, a kad je trebalo pogurat – poslaše Branka Mikulića. Ko što su bili poslali Staneta Dolanca da pogura Mediteranske igre u Splitu 1979. godine.

– Iluzorno bi bilo organizovat nove Olimpijske igre! Ne mogu se oni danas dogovorit ni oko dnevnog reda, a đe bi oko jedne Olimpijade?! – kaže Mirso.

Donesite banana i ananasa

Uslikali smo svu trojicu drugova iz Cucine kafane, pa nek imaju za zida! I smijali se kako je raja po Dalmaciji tada pričala da ima u Sarajevu za Olimpijadu i banana i ananasa. I kafe! Ničeg da ne fali. Ko u nas što fali. Pa ako iko bude gore išo, nek ponose na povratku. Pošto je svuda okolo bila stabilizacija.

I prođe otad četerest godina. Još čitav rat protutnja Šeherom, ni dva olimpijska ciklusa nakon Olimpijade. I poruši, zapali pola onog što se bilo novo izgradilo. Izmijenila se i čaršija. Isto ko splitska Riva: sad je došo turizam, išćero domaći svijet.

---

image

Jasmina Batalović: Ja jesam malehna bila, al‘ isto pamtim da se čitav svijet sjatio u Sarajevo. Planulo nam sve iz radnje za 24 sata

Tom Dubravec/Cropix
---

– Mi smo stara firma, nismo mi novopečene gazde. A ni Kinezi! Ja jesam malehna bila, al‘ isto pamtim da se čitav svijet sjatio u Sarajevo. Planulo nam sve iz radnje za 24 sata. Jednom se to desi u životu i daj bože da ponovi, al‘ ne vjerujem – kaže nam Jasmina Batalović, ispred kazandžijsko-veziljske radnje Enise Batalović na Baščaršiji.

Bakreni servisi za kafu, fildžani i džezve, onda razni nakit u bakru: minđuše, đerdani, pojasevi za žene, prstenje i narukvice. Sve se radi kod kuće u radionici. A đe su još pletiva, džemperi, vuneni ćilimi, vezeni jastuci, stolnjaci. Đe je Nick Nolte, đe Mickey Rourke i Penelope Cruz, pride?!

Jedno se ipak nije promijenilo: onaj miris ćumura, uglja za grijanje, a i za roštilja. Kažu žene da veš ne mereš ničim izbijelit, vazda da je siv. Ako se sušio na izvanu. Normalno, ljepše je s proljeća, kad sve probehara. Il‘ tamo nekad u septembru, prije kiša, kad sve zori. A turisti letaju...

– Bruka Kineza dolazi! Pitaju za Valtera. Kod njih je on još popularan, nema ko nije gledo "Valter brani Sarajevo". I svi traže đe dođe kazandžijska ulica – govori nam Mehmed Cik, Mehom ga zovu.

---

image

Mehmed Meho Cik: Kinezi stalno pitaju za Valtera. Kod njih je on još popularan, nema ko nije gledo ‘Valter brani Sarajevo‘

Tom Dubravec/Cropix
---

– Što, bolan, traže baš tu ulicu?

– Eno ti pa ih upitaj...

Ima ona jedna scena iz filma kad se puca po čaršiji, gore s one sahat kule. I kad se svi rastrčaše za Valterom. On zamako u kazandžiluk. A čuje se dok trči po kaldrmi. Odzvanjaju mu one kundure. Al‘ ne spavaju klasno svjesni kazandžije, jok, već onim čekićima stadoše tucat bakar za ibrike, tanjire i kazane. Ko biva, da Valter lakše umakne.

– Pamtim ja kad je Bata Živojinović trčo ovuda, kad se "Valter" snimo. Cijelu nam ulicu bilo zatvorilo, pa čitavu heftu nisi mogo radit. Ja se jedini pobunio. Reko, ljudi, nema pazara danima, haj da nam filmadžije to malo nadokande. Džaba sam ja to pito...

Muhamed Huseinović u radnji je preko 60 godina. Sve živo pamti: Olimpijadu, sportaše, delegacije, snijeg, pionire koji su dežurali kod semafora s kantama vruće vode i sunđerima, da počiste smrznuta i prljava svjetla. Vojsku na skijama koja taba snijegom zametene staze. Ne bi ratrak bolje!

– Svi su čaršijski dućani i radnje bili otvoreni svaki dan do dvanest sati noću. Bez obzira prodaju li suvenire il‘ šporete. I onog svijeta sila: za Jugu čuli nisu, al‘ za Saraj‘vo jesu. Par dana do pred otvaranje, trava do koljena. A kad snijeg zasu onu noć, čak su i vozovi bili obustavljeni.

Kazandžija Muhamed dođe ko sarajevski ambasador. Nema đe ga nije doteklo, a i k njemu su dolazili:

Paddy Ashdown, onaj visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, došo vidjet mene prije nego Aliju Izetbegovića!

‘Volimo Jureka više od bureka‘

Bit će velika fešta u gradu za godišnjicu, tamo nekad početkom februara. Tačnije, osmog. Već traju i pripreme. Imaju i olimpijski krugovi po većim raskrsnicama. Bit će veliki bal u Europi, hotelu onom, svi dolaze. I Sanda Dubravčić, ona je zapalila olimpijski plamen na Koševu. Fina uvijek bila, kažu da je doktorica. Trebo bi i legendarni Jure Franko, jedini je osvojio medalju za Jugoslaviju. Srebro u veleslalomu. Pa mu napisali: "Volimo Jureka više od bureka!" Bilo je govora da će Sarajlijama i gostima pjevat Tony Cetinski, al‘ se i to – izgleda – izjalovilo.

---

image

Muhamed Huseinović: Svi su čaršijski dućani i radnje bili otvoreni svaki dan do dvanest sati noću. Bez obzira prodaju li suvenire il‘ šporete

Tom Dubravec/Cropix
---

– Kako i ne bi, jarane, zamisli da vama u Splitu za godišnjicu Mediteranskih igara Halid pjeva Miljacku! Kontaš?! Svak voli Tonija, al‘ nije Tony za Olimpijade! Trebo je Čola da pjeva, on je dao glas Vučku!

To su vam sarajevski rezoni. Nije da nema logike, je l‘ de?!

Bila je među kazandžijskim radnjama, tamo na kraju, prema Hasetovoj ćevabdžinici, bila je jedna kafana ko iz stare priče. Prava bosanska, original origanala! S ćilimima, sećijama i niskim stolićima. Taman! "Index" joj bilo ime. Sad u lokalu prodaju đinđe turistima. Šteta! E, u toj je kafani nekad radio ovaj naš Mehmed Cik, spominjali smo ga gore.

Prebacio nogu preko noge, zapalio onu cigaru i vako kaže:

– Ja sam najviše dežuro. Čuvo gore stazu za bobu. Na Trebeviću. I po čaršiji isto. Drot ja bio. Rezervni sastav milicije. Da me ne ganjaju u vojnu rezervu, jebo vojsku! Dežuralo se, bogami, i kad je ono Tito umro. Svuda: po firmama, po školama...

– A za Olimpijadu?

– Za nju ti i pričam! To je, bolan, frtutma bila: isto raje na ulici bilo u dva popodne i u dva ujutru. Ti to danas ne možeš ni da zamisliš, ne znaš ni ko pije ni ko plaća.

– Čuj?!

– Ja, bolan, treba Olimpijada da krene – nema snijega! A onda ko iz pune vreće da sipa. Preko metra! Ona jedna američka novinarka napisala: "Sarajlije fataju snijeg u zraku!" Nego, hoće l‘ se taj članak vidjet u Makarskoj?

---

image

Olimpijska pahuljica u ulici Ferhadija

Tom Dubravec/Cropix
---

– Kako to misliš?

– Taj što ćeš ga pisat... Ja sam najviše ljeti po Makarskoj bio, imam ja dolje raje i dandanas.

– Vidjet će se, vidjet...

– Mi smo sve to jedva čekali i svi bili angažovani oko Olimpijade. Sarajevo bilo najveće gradilište u Evropi! Sve je ferceralo kako treba. Znaš šta je reko Branko Mikulić? Reko je: "Sve vam obećajem sem snijega." I bilo je sve gotovo godinu dana prije Igara, svi objekti. Haj, da ih vidim danas! Al‘ dade bog i snijeg...

Kako Kirk nije ništa skonto

Danas ne mogu ni okrečit ono što je Tito izgradio, a kamal će novo podizat!

Priča Meho kako su neki gosti i sportaši bili malo i zbunjeni. Nisu oni znali kakvi su sve običaji u nas:

– Kad im zovneš piće, oni misle da si budala. Il‘ si peder! Kanađani posebno. Al‘ su se brzo naučili i prifatili.

– A kako su zalevatili onog kauboja Kirka Douglasa?!

– Nije on to bio ni skonto, nit se iko bunio. Nego je onaj turistički vodič prokužio da je konobar napiso veći ceh. Nije to ni bilo puno za Kirka, on svakako i ne plaća, možda ga je namazalo za sto maraka, nije više.

– Đe je to bilo?

---

image


 

Tom Dubravec/Cropix
---

– Na čaršiji. Restoran "Una" bio. Zatvorilo ga odma sutra.

– I šta bi s njima poslije?

– Ništa. Opet otvorili. Čovjek je kasnije umro, a žena onda prodala poso dalje...

Pitamo Mehu đe su se u ta doba jeli ćevapi i ima l‘ danas iko živ. Da ga odemo upitat kako je to sve bilo.

– Nemaš ti, jarane, koga više pitat. Sve je to pomrlo, ko dekretom: i Hase, i Mrkva, i Željo. Danas im ćevabdžinice drži unučad, a šta oni o tom znaju?! Mislim, kako je bilo za Olimpijadu...

– A je l‘ vakat za novu?

– Jok, ne bi im dao Dodik, ha-ha-ha...

I tu je na pravo mjesto upo mladi kazandžija Adnan Hidić, u čijoj smo radnji i sjedili s Mehom. Ado lično navija za Želju i nije mu bilo mrsko kad je čuo da znamo "Pjesmu o Đildi". Pa je vako reko:

– Al‘ je zato vakat da taj Hajduk konačno uzme titulu! Hajmo, bijeli, vrime je...

---

image

Evo Vučka u jednoj od kazandžijskih radnji na Baščaršiji

Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image

Radnje na Baščaršiji

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Olimpijski suveniri na Baščaršiji

Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image

Bilo kuda, Vučko svuda

Tom Dubravec/Cropix
------
image

I poštanske marke na temu ZOI ‘84.

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Olimpijska pahuljica na ulazu u olimpijsko selo

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Olimpijska obilježja na dimnjaku toplane

Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image

Turisti na Baščaršiji.
 

Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPOMEN NA 1984. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SPOMEN NA 1984. 2 0 10802 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-31 10:23:47 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-31 14:38:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-31 14:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zašto Tony ne pjeva na fešti Olimpijade, zašto se više nikad neće održati u Sarajevu i tko je prevario Kirka Douglasa page_title=Zašto Tony ne pjeva na fešti Olimpijade, zašto se više nikad neće održati u Sarajevu i tko je prevario Kirka Douglasa [metakey] => Olimpi, Branko Mikulić, KIRK DOUGLAS, ZOI 84., Sarajevo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476907.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476990.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476912.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476892.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476899.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476904.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476903.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476911.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476908.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476902.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476900.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476901.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476898.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476897.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476895.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476894.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477007.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476996.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476995.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476988.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476986.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476906.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476909.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476910.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sve je spremno za obilje\u017eavanje 40 godina Olimpijade<\/p>","

Sead Tahmi\u0161\u010dija: Jarane, ja se i sad naje\u017eim! Treba Olimpijada da po\u010dme, ni\u0111e snijega!<\/p>","

Mirsad Salki\u0107, Ibrahim Bosto i Sead Tahmi\u0161\u010dija - kao da je Olimpijada ju\u010der bila<\/p>","

Jasmina Batalovi\u0107: Ja jesam malehna bila, al\u2018 isto pamtim da se \u010ditav svijet sjatio u Sarajevo. Planulo nam sve iz radnje za 24 sata<\/p>","

Mehmed Meho Cik: Kinezi stalno pitaju za Valtera<\/strong>. Kod njih je on jo\u0161 popularan, nema ko nije gledo \u2018Valter brani Sarajevo\u2018<\/p>","

Muhamed Huseinovi\u0107: Svi su \u010dar\u0161ijski du\u0107ani i radnje bili otvoreni svaki dan do dvanest sati no\u0107u. Bez obzira prodaju li suvenire il\u2018 \u0161porete<\/p>","

Muhamed Huseinovi\u0107: Svi su \u010dar\u0161ijski du\u0107ani i radnje bili otvoreni svaki dan do dvanest sati no\u0107u. Bez obzira prodaju li suvenire il\u2018 \u0161porete<\/p>","

Olimpijska pahuljica u ulici Ferhadija<\/p>","

Prizor s Ba\u0161\u010dar\u0161ije<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","

Evo Vu\u010dka u jednoj od kazand\u017eijskih radnji na Ba\u0161\u010dar\u0161iji<\/p>","","

Radnje na Ba\u0161\u010dar\u0161iji<\/p>","

Olimpijski suveniri na Ba\u0161\u010dar\u0161iji<\/p>","","

Bilo kuda, Vu\u010dko svuda<\/p>","

I po\u0161tanske marke na temu ZOI \u201884.<\/p>","

Olimpijska pahuljica na ulazu u olimpijsko selo<\/p>","

Olimpijska obilje\u017eja na dimnjaku toplane<\/p>","","","

Turisti na Ba\u0161\u010dar\u0161iji.
\n\u00a0<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","60:59","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1390","hd_26476907_1920.jpg":"1920x1080","k_26476907_1280.jpg":"1280x1280","k_26476907_1024.jpg":"1024x1024","k_26476907_640.jpg":"640x640","k_26476907_480.jpg":"480x480","k_26476907_340.jpg":"340x340","k_26476907_220.jpg":"220x220","o_26476907_1280.jpg":"1280x926","o_26476907_1024.jpg":"1024x741","o_26476907_640.jpg":"640x463","o_26476907_480.jpg":"480x347","o_26476907_340.jpg":"340x246","o_26476907_220.jpg":"220x159","h_26476907_1280.jpg":"1280x854","h_26476907_1024.jpg":"1024x683","h_26476907_640.jpg":"640x427","h_26476907_480.jpg":"480x320","h_26476907_340.jpg":"340x227","h_26476907_220.jpg":"220x147","pp_26476907_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476907_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476907_640.jpg":"640x814","pp_26476907_480.jpg":"480x611","pp_26476907_340.jpg":"340x432","pp_26476907_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476990_1920.jpg":"1920x1080","k_26476990_1280.jpg":"1280x1280","k_26476990_1024.jpg":"1024x1024","k_26476990_640.jpg":"640x640","k_26476990_480.jpg":"480x480","k_26476990_340.jpg":"340x340","k_26476990_220.jpg":"220x220","o_26476990_1280.jpg":"1280x853","o_26476990_1024.jpg":"1024x682","o_26476990_640.jpg":"640x426","o_26476990_480.jpg":"480x320","o_26476990_340.jpg":"340x226","o_26476990_220.jpg":"220x146","h_26476990_1280.jpg":"1280x854","h_26476990_1024.jpg":"1024x683","h_26476990_640.jpg":"640x427","h_26476990_480.jpg":"480x320","h_26476990_340.jpg":"340x227","h_26476990_220.jpg":"220x147","pp_26476990_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476990_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476990_640.jpg":"640x814","pp_26476990_480.jpg":"480x611","pp_26476990_340.jpg":"340x432","pp_26476990_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1247","hd_26476912_1920.jpg":"1920x1080","k_26476912_1280.jpg":"1280x1280","k_26476912_1024.jpg":"1024x1024","k_26476912_640.jpg":"640x640","k_26476912_480.jpg":"480x480","k_26476912_340.jpg":"340x340","k_26476912_220.jpg":"220x220","o_26476912_1280.jpg":"1280x831","o_26476912_1024.jpg":"1024x665","o_26476912_640.jpg":"640x415","o_26476912_480.jpg":"480x311","o_26476912_340.jpg":"340x220","o_26476912_220.jpg":"220x142","h_26476912_1280.jpg":"1280x854","h_26476912_1024.jpg":"1024x683","h_26476912_640.jpg":"640x427","h_26476912_480.jpg":"480x320","h_26476912_340.jpg":"340x227","h_26476912_220.jpg":"220x147","pp_26476912_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476912_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476912_640.jpg":"640x814","pp_26476912_480.jpg":"480x611","pp_26476912_340.jpg":"340x432","pp_26476912_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476892_1920.jpg":"1920x1080","k_26476892_1280.jpg":"1280x1280","k_26476892_1024.jpg":"1024x1024","k_26476892_640.jpg":"640x640","k_26476892_480.jpg":"480x480","k_26476892_340.jpg":"340x340","k_26476892_220.jpg":"220x220","o_26476892_1280.jpg":"1280x853","o_26476892_1024.jpg":"1024x682","o_26476892_640.jpg":"640x426","o_26476892_480.jpg":"480x320","o_26476892_340.jpg":"340x226","o_26476892_220.jpg":"220x146","h_26476892_1280.jpg":"1280x854","h_26476892_1024.jpg":"1024x683","h_26476892_640.jpg":"640x427","h_26476892_480.jpg":"480x320","h_26476892_340.jpg":"340x227","h_26476892_220.jpg":"220x147","pp_26476892_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476892_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476892_640.jpg":"640x814","pp_26476892_480.jpg":"480x611","pp_26476892_340.jpg":"340x432","pp_26476892_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476899_1920.jpg":"1920x1080","k_26476899_1280.jpg":"1280x1280","k_26476899_1024.jpg":"1024x1024","k_26476899_640.jpg":"640x640","k_26476899_480.jpg":"480x480","k_26476899_340.jpg":"340x340","k_26476899_220.jpg":"220x220","o_26476899_1280.jpg":"1280x853","o_26476899_1024.jpg":"1024x682","o_26476899_640.jpg":"640x426","o_26476899_480.jpg":"480x320","o_26476899_340.jpg":"340x226","o_26476899_220.jpg":"220x146","h_26476899_1280.jpg":"1280x854","h_26476899_1024.jpg":"1024x683","h_26476899_640.jpg":"640x427","h_26476899_480.jpg":"480x320","h_26476899_340.jpg":"340x227","h_26476899_220.jpg":"220x147","pp_26476899_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476899_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476899_640.jpg":"640x814","pp_26476899_480.jpg":"480x611","pp_26476899_340.jpg":"340x432","pp_26476899_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476904_1920.jpg":"1920x1080","k_26476904_1280.jpg":"1280x1280","k_26476904_1024.jpg":"1024x1024","k_26476904_640.jpg":"640x640","k_26476904_480.jpg":"480x480","k_26476904_340.jpg":"340x340","k_26476904_220.jpg":"220x220","o_26476904_1280.jpg":"1280x853","o_26476904_1024.jpg":"1024x682","o_26476904_640.jpg":"640x426","o_26476904_480.jpg":"480x320","o_26476904_340.jpg":"340x226","o_26476904_220.jpg":"220x146","h_26476904_1280.jpg":"1280x854","h_26476904_1024.jpg":"1024x683","h_26476904_640.jpg":"640x427","h_26476904_480.jpg":"480x320","h_26476904_340.jpg":"340x227","h_26476904_220.jpg":"220x147","pp_26476904_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476904_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476904_640.jpg":"640x814","pp_26476904_480.jpg":"480x611","pp_26476904_340.jpg":"340x432","pp_26476904_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476903_1920.jpg":"1920x1080","k_26476903_1280.jpg":"1280x1280","k_26476903_1024.jpg":"1024x1024","k_26476903_640.jpg":"640x640","k_26476903_480.jpg":"480x480","k_26476903_340.jpg":"340x340","k_26476903_220.jpg":"220x220","o_26476903_1280.jpg":"1280x853","o_26476903_1024.jpg":"1024x682","o_26476903_640.jpg":"640x426","o_26476903_480.jpg":"480x320","o_26476903_340.jpg":"340x226","o_26476903_220.jpg":"220x146","h_26476903_1280.jpg":"1280x854","h_26476903_1024.jpg":"1024x683","h_26476903_640.jpg":"640x427","h_26476903_480.jpg":"480x320","h_26476903_340.jpg":"340x227","h_26476903_220.jpg":"220x147","pp_26476903_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476903_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476903_640.jpg":"640x814","pp_26476903_480.jpg":"480x611","pp_26476903_340.jpg":"340x432","pp_26476903_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1294","hd_26476911_1920.jpg":"1920x1080","k_26476911_1280.jpg":"1280x1280","k_26476911_1024.jpg":"1024x1024","k_26476911_640.jpg":"640x640","k_26476911_480.jpg":"480x480","k_26476911_340.jpg":"340x340","k_26476911_220.jpg":"220x220","o_26476911_1280.jpg":"1280x862","o_26476911_1024.jpg":"1024x690","o_26476911_640.jpg":"640x431","o_26476911_480.jpg":"480x323","o_26476911_340.jpg":"340x229","o_26476911_220.jpg":"220x148","h_26476911_1280.jpg":"1280x854","h_26476911_1024.jpg":"1024x683","h_26476911_640.jpg":"640x427","h_26476911_480.jpg":"480x320","h_26476911_340.jpg":"340x227","h_26476911_220.jpg":"220x147","pp_26476911_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476911_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476911_640.jpg":"640x814","pp_26476911_480.jpg":"480x611","pp_26476911_340.jpg":"340x432","pp_26476911_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1292","hd_26476908_1920.jpg":"1920x1080","k_26476908_1280.jpg":"1280x1280","k_26476908_1024.jpg":"1024x1024","k_26476908_640.jpg":"640x640","k_26476908_480.jpg":"480x480","k_26476908_340.jpg":"340x340","k_26476908_220.jpg":"220x220","o_26476908_1280.jpg":"1280x861","o_26476908_1024.jpg":"1024x689","o_26476908_640.jpg":"640x430","o_26476908_480.jpg":"480x323","o_26476908_340.jpg":"340x228","o_26476908_220.jpg":"220x148","h_26476908_1280.jpg":"1280x854","h_26476908_1024.jpg":"1024x683","h_26476908_640.jpg":"640x427","h_26476908_480.jpg":"480x320","h_26476908_340.jpg":"340x227","h_26476908_220.jpg":"220x147","pp_26476908_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476908_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476908_640.jpg":"640x814","pp_26476908_480.jpg":"480x611","pp_26476908_340.jpg":"340x432","pp_26476908_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476902_1920.jpg":"1920x1080","k_26476902_1280.jpg":"1280x1280","k_26476902_1024.jpg":"1024x1024","k_26476902_640.jpg":"640x640","k_26476902_480.jpg":"480x480","k_26476902_340.jpg":"340x340","k_26476902_220.jpg":"220x220","o_26476902_1280.jpg":"1280x853","o_26476902_1024.jpg":"1024x682","o_26476902_640.jpg":"640x426","o_26476902_480.jpg":"480x320","o_26476902_340.jpg":"340x226","o_26476902_220.jpg":"220x146","h_26476902_1280.jpg":"1280x854","h_26476902_1024.jpg":"1024x683","h_26476902_640.jpg":"640x427","h_26476902_480.jpg":"480x320","h_26476902_340.jpg":"340x227","h_26476902_220.jpg":"220x147","pp_26476902_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476902_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476902_640.jpg":"640x814","pp_26476902_480.jpg":"480x611","pp_26476902_340.jpg":"340x432","pp_26476902_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476900_1920.jpg":"1920x1080","k_26476900_1280.jpg":"1280x1280","k_26476900_1024.jpg":"1024x1024","k_26476900_640.jpg":"640x640","k_26476900_480.jpg":"480x480","k_26476900_340.jpg":"340x340","k_26476900_220.jpg":"220x220","o_26476900_1280.jpg":"1280x853","o_26476900_1024.jpg":"1024x682","o_26476900_640.jpg":"640x426","o_26476900_480.jpg":"480x320","o_26476900_340.jpg":"340x226","o_26476900_220.jpg":"220x146","h_26476900_1280.jpg":"1280x854","h_26476900_1024.jpg":"1024x683","h_26476900_640.jpg":"640x427","h_26476900_480.jpg":"480x320","h_26476900_340.jpg":"340x227","h_26476900_220.jpg":"220x147","pp_26476900_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476900_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476900_640.jpg":"640x814","pp_26476900_480.jpg":"480x611","pp_26476900_340.jpg":"340x432","pp_26476900_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476901_1920.jpg":"1920x1080","k_26476901_1280.jpg":"1280x1280","k_26476901_1024.jpg":"1024x1024","k_26476901_640.jpg":"640x640","k_26476901_480.jpg":"480x480","k_26476901_340.jpg":"340x340","k_26476901_220.jpg":"220x220","o_26476901_1280.jpg":"1280x853","o_26476901_1024.jpg":"1024x682","o_26476901_640.jpg":"640x426","o_26476901_480.jpg":"480x320","o_26476901_340.jpg":"340x226","o_26476901_220.jpg":"220x146","h_26476901_1280.jpg":"1280x854","h_26476901_1024.jpg":"1024x683","h_26476901_640.jpg":"640x427","h_26476901_480.jpg":"480x320","h_26476901_340.jpg":"340x227","h_26476901_220.jpg":"220x147","pp_26476901_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476901_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476901_640.jpg":"640x814","pp_26476901_480.jpg":"480x611","pp_26476901_340.jpg":"340x432","pp_26476901_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476898_1920.jpg":"1920x1080","k_26476898_1280.jpg":"1280x1280","k_26476898_1024.jpg":"1024x1024","k_26476898_640.jpg":"640x640","k_26476898_480.jpg":"480x480","k_26476898_340.jpg":"340x340","k_26476898_220.jpg":"220x220","o_26476898_1280.jpg":"1280x853","o_26476898_1024.jpg":"1024x682","o_26476898_640.jpg":"640x426","o_26476898_480.jpg":"480x320","o_26476898_340.jpg":"340x226","o_26476898_220.jpg":"220x146","h_26476898_1280.jpg":"1280x854","h_26476898_1024.jpg":"1024x683","h_26476898_640.jpg":"640x427","h_26476898_480.jpg":"480x320","h_26476898_340.jpg":"340x227","h_26476898_220.jpg":"220x147","pp_26476898_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476898_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476898_640.jpg":"640x814","pp_26476898_480.jpg":"480x611","pp_26476898_340.jpg":"340x432","pp_26476898_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476897_1920.jpg":"1920x1080","k_26476897_1280.jpg":"1280x1280","k_26476897_1024.jpg":"1024x1024","k_26476897_640.jpg":"640x640","k_26476897_480.jpg":"480x480","k_26476897_340.jpg":"340x340","k_26476897_220.jpg":"220x220","o_26476897_1280.jpg":"1280x853","o_26476897_1024.jpg":"1024x682","o_26476897_640.jpg":"640x426","o_26476897_480.jpg":"480x320","o_26476897_340.jpg":"340x226","o_26476897_220.jpg":"220x146","h_26476897_1280.jpg":"1280x854","h_26476897_1024.jpg":"1024x683","h_26476897_640.jpg":"640x427","h_26476897_480.jpg":"480x320","h_26476897_340.jpg":"340x227","h_26476897_220.jpg":"220x147","pp_26476897_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476897_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476897_640.jpg":"640x814","pp_26476897_480.jpg":"480x611","pp_26476897_340.jpg":"340x432","pp_26476897_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476895_1920.jpg":"1920x1080","k_26476895_1280.jpg":"1280x1280","k_26476895_1024.jpg":"1024x1024","k_26476895_640.jpg":"640x640","k_26476895_480.jpg":"480x480","k_26476895_340.jpg":"340x340","k_26476895_220.jpg":"220x220","o_26476895_1280.jpg":"1280x853","o_26476895_1024.jpg":"1024x682","o_26476895_640.jpg":"640x426","o_26476895_480.jpg":"480x320","o_26476895_340.jpg":"340x226","o_26476895_220.jpg":"220x146","h_26476895_1280.jpg":"1280x854","h_26476895_1024.jpg":"1024x683","h_26476895_640.jpg":"640x427","h_26476895_480.jpg":"480x320","h_26476895_340.jpg":"340x227","h_26476895_220.jpg":"220x147","pp_26476895_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476895_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476895_640.jpg":"640x814","pp_26476895_480.jpg":"480x611","pp_26476895_340.jpg":"340x432","pp_26476895_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476894_1920.jpg":"1920x1080","k_26476894_1280.jpg":"1280x1280","k_26476894_1024.jpg":"1024x1024","k_26476894_640.jpg":"640x640","k_26476894_480.jpg":"480x480","k_26476894_340.jpg":"340x340","k_26476894_220.jpg":"220x220","o_26476894_1280.jpg":"1280x853","o_26476894_1024.jpg":"1024x682","o_26476894_640.jpg":"640x426","o_26476894_480.jpg":"480x320","o_26476894_340.jpg":"340x226","o_26476894_220.jpg":"220x146","h_26476894_1280.jpg":"1280x854","h_26476894_1024.jpg":"1024x683","h_26476894_640.jpg":"640x427","h_26476894_480.jpg":"480x320","h_26476894_340.jpg":"340x227","h_26476894_220.jpg":"220x147","pp_26476894_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476894_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476894_640.jpg":"640x814","pp_26476894_480.jpg":"480x611","pp_26476894_340.jpg":"340x432","pp_26476894_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477007_1920.jpg":"1920x1080","k_26477007_1280.jpg":"1280x1280","k_26477007_1024.jpg":"1024x1024","k_26477007_640.jpg":"640x640","k_26477007_480.jpg":"480x480","k_26477007_340.jpg":"340x340","k_26477007_220.jpg":"220x220","o_26477007_1280.jpg":"1280x853","o_26477007_1024.jpg":"1024x682","o_26477007_640.jpg":"640x426","o_26477007_480.jpg":"480x320","o_26477007_340.jpg":"340x226","o_26477007_220.jpg":"220x146","h_26477007_1280.jpg":"1280x854","h_26477007_1024.jpg":"1024x683","h_26477007_640.jpg":"640x427","h_26477007_480.jpg":"480x320","h_26477007_340.jpg":"340x227","h_26477007_220.jpg":"220x147","pp_26477007_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477007_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477007_640.jpg":"640x814","pp_26477007_480.jpg":"480x611","pp_26477007_340.jpg":"340x432","pp_26477007_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1231","hd_26476996_1920.jpg":"1920x1080","k_26476996_1280.jpg":"1280x1280","k_26476996_1024.jpg":"1024x1024","k_26476996_640.jpg":"640x640","k_26476996_480.jpg":"480x480","k_26476996_340.jpg":"340x340","k_26476996_220.jpg":"220x220","o_26476996_1280.jpg":"1280x820","o_26476996_1024.jpg":"1024x656","o_26476996_640.jpg":"640x410","o_26476996_480.jpg":"480x307","o_26476996_340.jpg":"340x217","o_26476996_220.jpg":"220x141","h_26476996_1280.jpg":"1280x854","h_26476996_1024.jpg":"1024x683","h_26476996_640.jpg":"640x427","h_26476996_480.jpg":"480x320","h_26476996_340.jpg":"340x227","h_26476996_220.jpg":"220x147","pp_26476996_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476996_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476996_640.jpg":"640x814","pp_26476996_480.jpg":"480x611","pp_26476996_340.jpg":"340x432","pp_26476996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1188","hd_26476995_1920.jpg":"1920x1080","k_26476995_1280.jpg":"1280x1280","k_26476995_1024.jpg":"1024x1024","k_26476995_640.jpg":"640x640","k_26476995_480.jpg":"480x480","k_26476995_340.jpg":"340x340","k_26476995_220.jpg":"220x220","o_26476995_1280.jpg":"1280x792","o_26476995_1024.jpg":"1024x633","o_26476995_640.jpg":"640x396","o_26476995_480.jpg":"480x297","o_26476995_340.jpg":"340x210","o_26476995_220.jpg":"220x136","h_26476995_1280.jpg":"1280x854","h_26476995_1024.jpg":"1024x683","h_26476995_640.jpg":"640x427","h_26476995_480.jpg":"480x320","h_26476995_340.jpg":"340x227","h_26476995_220.jpg":"220x147","pp_26476995_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476995_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476995_640.jpg":"640x814","pp_26476995_480.jpg":"480x611","pp_26476995_340.jpg":"340x432","pp_26476995_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1223","hd_26476988_1920.jpg":"1920x1080","k_26476988_1280.jpg":"1280x1280","k_26476988_1024.jpg":"1024x1024","k_26476988_640.jpg":"640x640","k_26476988_480.jpg":"480x480","k_26476988_340.jpg":"340x340","k_26476988_220.jpg":"220x220","o_26476988_1280.jpg":"1280x815","o_26476988_1024.jpg":"1024x652","o_26476988_640.jpg":"640x407","o_26476988_480.jpg":"480x305","o_26476988_340.jpg":"340x216","o_26476988_220.jpg":"220x140","h_26476988_1280.jpg":"1280x854","h_26476988_1024.jpg":"1024x683","h_26476988_640.jpg":"640x427","h_26476988_480.jpg":"480x320","h_26476988_340.jpg":"340x227","h_26476988_220.jpg":"220x147","pp_26476988_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476988_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476988_640.jpg":"640x814","pp_26476988_480.jpg":"480x611","pp_26476988_340.jpg":"340x432","pp_26476988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476986_1920.jpg":"1920x1080","k_26476986_1280.jpg":"1280x1280","k_26476986_1024.jpg":"1024x1024","k_26476986_640.jpg":"640x640","k_26476986_480.jpg":"480x480","k_26476986_340.jpg":"340x340","k_26476986_220.jpg":"220x220","o_26476986_1280.jpg":"1280x853","o_26476986_1024.jpg":"1024x682","o_26476986_640.jpg":"640x426","o_26476986_480.jpg":"480x320","o_26476986_340.jpg":"340x226","o_26476986_220.jpg":"220x146","h_26476986_1280.jpg":"1280x854","h_26476986_1024.jpg":"1024x683","h_26476986_640.jpg":"640x427","h_26476986_480.jpg":"480x320","h_26476986_340.jpg":"340x227","h_26476986_220.jpg":"220x147","pp_26476986_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476986_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476986_640.jpg":"640x814","pp_26476986_480.jpg":"480x611","pp_26476986_340.jpg":"340x432","pp_26476986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476906_1920.jpg":"1920x1080","k_26476906_1280.jpg":"1280x1280","k_26476906_1024.jpg":"1024x1024","k_26476906_640.jpg":"640x640","k_26476906_480.jpg":"480x480","k_26476906_340.jpg":"340x340","k_26476906_220.jpg":"220x220","o_26476906_1280.jpg":"1280x853","o_26476906_1024.jpg":"1024x682","o_26476906_640.jpg":"640x426","o_26476906_480.jpg":"480x320","o_26476906_340.jpg":"340x226","o_26476906_220.jpg":"220x146","h_26476906_1280.jpg":"1280x854","h_26476906_1024.jpg":"1024x683","h_26476906_640.jpg":"640x427","h_26476906_480.jpg":"480x320","h_26476906_340.jpg":"340x227","h_26476906_220.jpg":"220x147","pp_26476906_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476906_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476906_640.jpg":"640x814","pp_26476906_480.jpg":"480x611","pp_26476906_340.jpg":"340x432","pp_26476906_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_26476909_1920.jpg":"1920x1080","k_26476909_1280.jpg":"1280x1280","k_26476909_1024.jpg":"1024x1024","k_26476909_640.jpg":"640x640","k_26476909_480.jpg":"480x480","k_26476909_340.jpg":"340x340","k_26476909_220.jpg":"220x220","o_26476909_1280.jpg":"1280x843","o_26476909_1024.jpg":"1024x674","o_26476909_640.jpg":"640x421","o_26476909_480.jpg":"480x316","o_26476909_340.jpg":"340x224","o_26476909_220.jpg":"220x144","h_26476909_1280.jpg":"1280x854","h_26476909_1024.jpg":"1024x683","h_26476909_640.jpg":"640x427","h_26476909_480.jpg":"480x320","h_26476909_340.jpg":"340x227","h_26476909_220.jpg":"220x147","pp_26476909_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476909_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476909_640.jpg":"640x814","pp_26476909_480.jpg":"480x611","pp_26476909_340.jpg":"340x432","pp_26476909_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1264","hd_26476910_1920.jpg":"1920x1080","k_26476910_1280.jpg":"1280x1280","k_26476910_1024.jpg":"1024x1024","k_26476910_640.jpg":"640x640","k_26476910_480.jpg":"480x480","k_26476910_340.jpg":"340x340","k_26476910_220.jpg":"220x220","o_26476910_1280.jpg":"1280x842","o_26476910_1024.jpg":"1024x674","o_26476910_640.jpg":"640x421","o_26476910_480.jpg":"480x316","o_26476910_340.jpg":"340x223","o_26476910_220.jpg":"220x144","h_26476910_1280.jpg":"1280x854","h_26476910_1024.jpg":"1024x683","h_26476910_640.jpg":"640x427","h_26476910_480.jpg":"480x320","h_26476910_340.jpg":"340x227","h_26476910_220.jpg":"220x147","pp_26476910_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476910_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476910_640.jpg":"640x814","pp_26476910_480.jpg":"480x611","pp_26476910_340.jpg":"340x432","pp_26476910_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7924922 Threads: 6 Questions: 1586073997 Slow queries: 4843483 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112178763 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/regija/zasto-tony-ne-pjeva-na-festi-olimpijade-zasto-se-vise-nikad-nece-odrzati-u-sarajevu-i-tko-je-prevario-kirka-douglasa-1359968 [printLink] => /vijesti/regija/zasto-tony-ne-pjeva-na-festi-olimpijade-zasto-se-vise-nikad-nece-odrzati-u-sarajevu-i-tko-je-prevario-kirka-douglasa-1359968?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 746169 [name] => Olimpi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-31 15:39:27 [main_article_id] => 0 [alias] => olimpi [link] => /tag/olimpi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 746170 [name] => Branko Mikulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-31 15:39:27 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-mikulic [link] => /tag/branko-mikulic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679260 [name] => KIRK DOUGLAS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kirk-douglas [link] => /tag/kirk-douglas ) [3] => stdClass Object ( [id] => 746171 [name] => ZOI 84. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-31 15:39:27 [main_article_id] => 0 [alias] => zoi-84 [link] => /tag/zoi-84 ) [4] => stdClass Object ( [id] => 389768 [name] => Sarajevo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sarajevo [link] => /tag/sarajevo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPOMEN NA 1984. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto Tony ne pjeva na fešti Olimpijade, zašto se više nikad neće održati u Sarajevu i tko je prevario Kirka Douglasa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476907.jpg [galleryCount] => 24 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Sve je spremno za obilježavanje 40 godina Olimpijade

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476907.jpg [title] =>

Sve je spremno za obilježavanje 40 godina Olimpijade

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476990.jpg [title] =>

Sead Tahmiščija: Jarane, ja se i sad naježim! Treba Olimpijada da počme, niđe snijega!

Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476912.jpg [title] =>

Mirsad Salkić, Ibrahim Bosto i Sead Tahmiščija - kao da je Olimpijada jučer bila

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476892.jpg [title] =>

Jasmina Batalović: Ja jesam malehna bila, al‘ isto pamtim da se čitav svijet sjatio u Sarajevo. Planulo nam sve iz radnje za 24 sata

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476899.jpg [title] =>

Mehmed Meho Cik: Kinezi stalno pitaju za Valtera. Kod njih je on još popularan, nema ko nije gledo ‘Valter brani Sarajevo‘

Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476904.jpg [title] =>

Muhamed Huseinović: Svi su čaršijski dućani i radnje bili otvoreni svaki dan do dvanest sati noću. Bez obzira prodaju li suvenire il‘ šporete

Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476903.jpg [title] =>

Muhamed Huseinović: Svi su čaršijski dućani i radnje bili otvoreni svaki dan do dvanest sati noću. Bez obzira prodaju li suvenire il‘ šporete

Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476911.jpg [title] =>

Olimpijska pahuljica u ulici Ferhadija

Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476908.jpg [title] =>

Prizor s Baščaršije

Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476902.jpg [title] =>


 

Tom Dubravec/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476900.jpg [title] =>

Evo Vučka u jednoj od kazandžijskih radnji na Baščaršiji

Tom Dubravec/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476901.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476898.jpg [title] =>

Radnje na Baščaršiji

Tom Dubravec/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476897.jpg [title] =>

Olimpijski suveniri na Baščaršiji

Tom Dubravec/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476895.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476894.jpg [title] =>

Bilo kuda, Vučko svuda

Tom Dubravec/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477007.jpg [title] =>

I poštanske marke na temu ZOI ‘84.

Tom Dubravec/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476996.jpg [title] =>

Olimpijska pahuljica na ulazu u olimpijsko selo

Tom Dubravec/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476995.jpg [title] =>

Olimpijska obilježja na dimnjaku toplane

Tom Dubravec/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476988.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476986.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476906.jpg [title] =>

Turisti na Baščaršiji.
 

Tom Dubravec/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476909.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476910.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U kafani kod Cuce vazda se evociraju uspomene, ima ih pun zid! A đe ćeš ljepše i veće od Olimpijade?! Sklonjena je mrvu s glavne ulice. Titove. Kafana, jok Olimpijada! Vako dođe Vječna vatra, a vako Napredak. Uđeš u jedno unutrašnje dvorište i eto te...

Konobaru Seji stari je bio filmadžija. Pa ga je vodo po svim setovima: Neretva, Kozara, Sutjeska. Družio se Sejo s glumcima, mogo bi o tom tri dana i ništa dvaput da ne ponovi! Vadi mobitel i pokazuje staru sliku. Sa snimanja "Klopke za generala", filma o hapšenju Draže Mihailovića. Ljuba Tadić igro Nikolu Kalabića Rasa, komandanta Gorske kraljevske garde. Rade Marković bio Čiča.

Veli Sejo, razvaljujuć se pritom od smijeha i pružajuć nam mobitel:

– A vidi mi starog, što je bio četnik!

– Ha-ha-ha...

---

---

---

image

Sead Tahmiščija: Jarane, ja se i sad naježim! Treba Olimpijada da počme, niđe snijega!

Tom Dubravec/Cropix
---

Popodnevni su sati, kiša lagano propada i kvasi ono malo sarajevskog snijega. Sa Sejom su nekada u firmi radili Ibro i Mirso. Al‘ su oni inžinjeri. U Seada je Tahmiščija prezime. Pradedo mu bio tahmis, jedini je mogo uvozit, prerađivat i prodavat kafu. Ibrahimovi su kućom – Bosto, dok su svi Mirsadovi Salkići.

Sva su ova trojica jarana platu primala u "Energoinvestu". Gigant je to bio, pedeset hiljada zaposlenih imo!

Ide Olimpijada, a niđe snijega

– Jarane, ja se i sad naježim! Treba Olimpijada da počme, niđe snijega! A kad je onu noć pred otvaranje usuo, ti se obranit nisi mogo. Bilo ga je do za vrat! Prvo ga zazivali, a onda ga čistili. Kolko je god lopata u gradu bilo, sve jedna je čistila. Zatvorenici iz Radne jedinice Miljacka čistili obalu i sve bacali dolje u rijeku. Ja gledo!

Sejo je tada radio u hotelu Košuta. Na Jahorini planini, đe se ženski slalom vozio. Vodio magacin. I baš je "Energoinvest" izgradio hotel.

– Jok samo hotel, uradila je firma sve žičare i ski liftove za Olimpijadu! Tako ti je bilo: svi mogući domaći resursi iskorišteni su za gradnju objekata – kaže Mirso.

– Čim je ZOI 84 prošo, u "Košutu" su na odmor mogli naši radnici. I za malo para. Ako je ko danas 80 maraka ful cijena bila, onda je za uposlenike bilo 20 – veli Sejo.

– Jeftinije je bilo boravit gore nego kod kuće – tvrdi Ibro.

---

image

Mirsad Salkić, Ibrahim Bosto i Sead Tahmiščija - kao da je Olimpijada jučer bila

Tom Dubravec/Cropix
---

Ali, šta je, ova dvojica inžinjera vidjela su svijeta. Malo jači frajeri su bili u firmi. Jedan bio samo dan na Olimpijadi, drugi ni to!

– Ja se našo na hokeju. Naši igrali s Nijemcima i povedoše 1:0. Haos u Skenderiji! Kasnije nas izmeli 8:1... Otvaranje sam gledo u Ženevi, a zatvaranje u Zairu. U Kinšasi! Zairska televizija javila je bila i kad je snijeg pao u Sarajevu. Ja gledo – sjeća se Ibro.

A Mirsu je Olimpijada zatekla u Iraku. Iako je prije Igara uplaćivo za izgradnju, ima kod kuće i dvije plakete:

– To je na dobrovoljnoj bazi bilo, al‘ isto niko nije bio protiv. Druga je stvar što je među nekim republikama bilo antagonizama. Slovenci su, recimo, htjeli da je oni organizuju.

Takav je sistem bio, govore inžinjeri, država i partija stali su iza svega, a kad je trebalo pogurat – poslaše Branka Mikulića. Ko što su bili poslali Staneta Dolanca da pogura Mediteranske igre u Splitu 1979. godine.

– Iluzorno bi bilo organizovat nove Olimpijske igre! Ne mogu se oni danas dogovorit ni oko dnevnog reda, a đe bi oko jedne Olimpijade?! – kaže Mirso.

Donesite banana i ananasa

Uslikali smo svu trojicu drugova iz Cucine kafane, pa nek imaju za zida! I smijali se kako je raja po Dalmaciji tada pričala da ima u Sarajevu za Olimpijadu i banana i ananasa. I kafe! Ničeg da ne fali. Ko u nas što fali. Pa ako iko bude gore išo, nek ponose na povratku. Pošto je svuda okolo bila stabilizacija.

I prođe otad četerest godina. Još čitav rat protutnja Šeherom, ni dva olimpijska ciklusa nakon Olimpijade. I poruši, zapali pola onog što se bilo novo izgradilo. Izmijenila se i čaršija. Isto ko splitska Riva: sad je došo turizam, išćero domaći svijet.

---

image

Jasmina Batalović: Ja jesam malehna bila, al‘ isto pamtim da se čitav svijet sjatio u Sarajevo. Planulo nam sve iz radnje za 24 sata

Tom Dubravec/Cropix
---

– Mi smo stara firma, nismo mi novopečene gazde. A ni Kinezi! Ja jesam malehna bila, al‘ isto pamtim da se čitav svijet sjatio u Sarajevo. Planulo nam sve iz radnje za 24 sata. Jednom se to desi u životu i daj bože da ponovi, al‘ ne vjerujem – kaže nam Jasmina Batalović, ispred kazandžijsko-veziljske radnje Enise Batalović na Baščaršiji.

Bakreni servisi za kafu, fildžani i džezve, onda razni nakit u bakru: minđuše, đerdani, pojasevi za žene, prstenje i narukvice. Sve se radi kod kuće u radionici. A đe su još pletiva, džemperi, vuneni ćilimi, vezeni jastuci, stolnjaci. Đe je Nick Nolte, đe Mickey Rourke i Penelope Cruz, pride?!

Jedno se ipak nije promijenilo: onaj miris ćumura, uglja za grijanje, a i za roštilja. Kažu žene da veš ne mereš ničim izbijelit, vazda da je siv. Ako se sušio na izvanu. Normalno, ljepše je s proljeća, kad sve probehara. Il‘ tamo nekad u septembru, prije kiša, kad sve zori. A turisti letaju...

– Bruka Kineza dolazi! Pitaju za Valtera. Kod njih je on još popularan, nema ko nije gledo "Valter brani Sarajevo". I svi traže đe dođe kazandžijska ulica – govori nam Mehmed Cik, Mehom ga zovu.

---

image

Mehmed Meho Cik: Kinezi stalno pitaju za Valtera. Kod njih je on još popularan, nema ko nije gledo ‘Valter brani Sarajevo‘

Tom Dubravec/Cropix
---

– Što, bolan, traže baš tu ulicu?

– Eno ti pa ih upitaj...

Ima ona jedna scena iz filma kad se puca po čaršiji, gore s one sahat kule. I kad se svi rastrčaše za Valterom. On zamako u kazandžiluk. A čuje se dok trči po kaldrmi. Odzvanjaju mu one kundure. Al‘ ne spavaju klasno svjesni kazandžije, jok, već onim čekićima stadoše tucat bakar za ibrike, tanjire i kazane. Ko biva, da Valter lakše umakne.

– Pamtim ja kad je Bata Živojinović trčo ovuda, kad se "Valter" snimo. Cijelu nam ulicu bilo zatvorilo, pa čitavu heftu nisi mogo radit. Ja se jedini pobunio. Reko, ljudi, nema pazara danima, haj da nam filmadžije to malo nadokande. Džaba sam ja to pito...

Muhamed Huseinović u radnji je preko 60 godina. Sve živo pamti: Olimpijadu, sportaše, delegacije, snijeg, pionire koji su dežurali kod semafora s kantama vruće vode i sunđerima, da počiste smrznuta i prljava svjetla. Vojsku na skijama koja taba snijegom zametene staze. Ne bi ratrak bolje!

– Svi su čaršijski dućani i radnje bili otvoreni svaki dan do dvanest sati noću. Bez obzira prodaju li suvenire il‘ šporete. I onog svijeta sila: za Jugu čuli nisu, al‘ za Saraj‘vo jesu. Par dana do pred otvaranje, trava do koljena. A kad snijeg zasu onu noć, čak su i vozovi bili obustavljeni.

Kazandžija Muhamed dođe ko sarajevski ambasador. Nema đe ga nije doteklo, a i k njemu su dolazili:

Paddy Ashdown, onaj visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, došo vidjet mene prije nego Aliju Izetbegovića!

‘Volimo Jureka više od bureka‘

Bit će velika fešta u gradu za godišnjicu, tamo nekad početkom februara. Tačnije, osmog. Već traju i pripreme. Imaju i olimpijski krugovi po većim raskrsnicama. Bit će veliki bal u Europi, hotelu onom, svi dolaze. I Sanda Dubravčić, ona je zapalila olimpijski plamen na Koševu. Fina uvijek bila, kažu da je doktorica. Trebo bi i legendarni Jure Franko, jedini je osvojio medalju za Jugoslaviju. Srebro u veleslalomu. Pa mu napisali: "Volimo Jureka više od bureka!" Bilo je govora da će Sarajlijama i gostima pjevat Tony Cetinski, al‘ se i to – izgleda – izjalovilo.

---

image

Muhamed Huseinović: Svi su čaršijski dućani i radnje bili otvoreni svaki dan do dvanest sati noću. Bez obzira prodaju li suvenire il‘ šporete

Tom Dubravec/Cropix
---

– Kako i ne bi, jarane, zamisli da vama u Splitu za godišnjicu Mediteranskih igara Halid pjeva Miljacku! Kontaš?! Svak voli Tonija, al‘ nije Tony za Olimpijade! Trebo je Čola da pjeva, on je dao glas Vučku!

To su vam sarajevski rezoni. Nije da nema logike, je l‘ de?!

Bila je među kazandžijskim radnjama, tamo na kraju, prema Hasetovoj ćevabdžinici, bila je jedna kafana ko iz stare priče. Prava bosanska, original origanala! S ćilimima, sećijama i niskim stolićima. Taman! "Index" joj bilo ime. Sad u lokalu prodaju đinđe turistima. Šteta! E, u toj je kafani nekad radio ovaj naš Mehmed Cik, spominjali smo ga gore.

Prebacio nogu preko noge, zapalio onu cigaru i vako kaže:

– Ja sam najviše dežuro. Čuvo gore stazu za bobu. Na Trebeviću. I po čaršiji isto. Drot ja bio. Rezervni sastav milicije. Da me ne ganjaju u vojnu rezervu, jebo vojsku! Dežuralo se, bogami, i kad je ono Tito umro. Svuda: po firmama, po školama...

– A za Olimpijadu?

– Za nju ti i pričam! To je, bolan, frtutma bila: isto raje na ulici bilo u dva popodne i u dva ujutru. Ti to danas ne možeš ni da zamisliš, ne znaš ni ko pije ni ko plaća.

– Čuj?!

– Ja, bolan, treba Olimpijada da krene – nema snijega! A onda ko iz pune vreće da sipa. Preko metra! Ona jedna američka novinarka napisala: "Sarajlije fataju snijeg u zraku!" Nego, hoće l‘ se taj članak vidjet u Makarskoj?

---

image

Olimpijska pahuljica u ulici Ferhadija

Tom Dubravec/Cropix
---

– Kako to misliš?

– Taj što ćeš ga pisat... Ja sam najviše ljeti po Makarskoj bio, imam ja dolje raje i dandanas.

– Vidjet će se, vidjet...

– Mi smo sve to jedva čekali i svi bili angažovani oko Olimpijade. Sarajevo bilo najveće gradilište u Evropi! Sve je ferceralo kako treba. Znaš šta je reko Branko Mikulić? Reko je: "Sve vam obećajem sem snijega." I bilo je sve gotovo godinu dana prije Igara, svi objekti. Haj, da ih vidim danas! Al‘ dade bog i snijeg...

Kako Kirk nije ništa skonto

Danas ne mogu ni okrečit ono što je Tito izgradio, a kamal će novo podizat!

Priča Meho kako su neki gosti i sportaši bili malo i zbunjeni. Nisu oni znali kakvi su sve običaji u nas:

– Kad im zovneš piće, oni misle da si budala. Il‘ si peder! Kanađani posebno. Al‘ su se brzo naučili i prifatili.

– A kako su zalevatili onog kauboja Kirka Douglasa?!

– Nije on to bio ni skonto, nit se iko bunio. Nego je onaj turistički vodič prokužio da je konobar napiso veći ceh. Nije to ni bilo puno za Kirka, on svakako i ne plaća, možda ga je namazalo za sto maraka, nije više.

– Đe je to bilo?

---

image


 

Tom Dubravec/Cropix
---

– Na čaršiji. Restoran "Una" bio. Zatvorilo ga odma sutra.

– I šta bi s njima poslije?

– Ništa. Opet otvorili. Čovjek je kasnije umro, a žena onda prodala poso dalje...

Pitamo Mehu đe su se u ta doba jeli ćevapi i ima l‘ danas iko živ. Da ga odemo upitat kako je to sve bilo.

– Nemaš ti, jarane, koga više pitat. Sve je to pomrlo, ko dekretom: i Hase, i Mrkva, i Željo. Danas im ćevabdžinice drži unučad, a šta oni o tom znaju?! Mislim, kako je bilo za Olimpijadu...

– A je l‘ vakat za novu?

– Jok, ne bi im dao Dodik, ha-ha-ha...

I tu je na pravo mjesto upo mladi kazandžija Adnan Hidić, u čijoj smo radnji i sjedili s Mehom. Ado lično navija za Želju i nije mu bilo mrsko kad je čuo da znamo "Pjesmu o Đildi". Pa je vako reko:

– Al‘ je zato vakat da taj Hajduk konačno uzme titulu! Hajmo, bijeli, vrime je...

---

image

Evo Vučka u jednoj od kazandžijskih radnji na Baščaršiji

Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image

Radnje na Baščaršiji

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Olimpijski suveniri na Baščaršiji

Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image

Bilo kuda, Vučko svuda

Tom Dubravec/Cropix
------
image

I poštanske marke na temu ZOI ‘84.

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Olimpijska pahuljica na ulazu u olimpijsko selo

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Olimpijska obilježja na dimnjaku toplane

Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image

Turisti na Baščaršiji.
 

Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Sve je spremno za obilježavanje 40 godina Olimpijade

Tom Dubravec/Cropix

Sead Tahmiščija: Jarane, ja se i sad naježim! Treba Olimpijada da počme, niđe snijega!

Tom Dubravec/Cropix

Mirsad Salkić, Ibrahim Bosto i Sead Tahmiščija - kao da je Olimpijada jučer bila

Tom Dubravec/Cropix

Jasmina Batalović: Ja jesam malehna bila, al‘ isto pamtim da se čitav svijet sjatio u Sarajevo. Planulo nam sve iz radnje za 24 sata

Tom Dubravec/Cropix

Mehmed Meho Cik: Kinezi stalno pitaju za Valtera. Kod njih je on još popularan, nema ko nije gledo ‘Valter brani Sarajevo‘

Tom Dubravec/Cropix

Muhamed Huseinović: Svi su čaršijski dućani i radnje bili otvoreni svaki dan do dvanest sati noću. Bez obzira prodaju li suvenire il‘ šporete

Tom Dubravec/Cropix

Muhamed Huseinović: Svi su čaršijski dućani i radnje bili otvoreni svaki dan do dvanest sati noću. Bez obzira prodaju li suvenire il‘ šporete

Tom Dubravec/Cropix

Olimpijska pahuljica u ulici Ferhadija

Tom Dubravec/Cropix

Prizor s Baščaršije

Tom Dubravec/Cropix

Evo Vučka u jednoj od kazandžijskih radnji na Baščaršiji

Tom Dubravec/Cropix

Radnje na Baščaršiji

Tom Dubravec/Cropix

Olimpijski suveniri na Baščaršiji

Tom Dubravec/Cropix

Bilo kuda, Vučko svuda

Tom Dubravec/Cropix

I poštanske marke na temu ZOI ‘84.

Tom Dubravec/Cropix

Olimpijska pahuljica na ulazu u olimpijsko selo

Tom Dubravec/Cropix

Olimpijska obilježja na dimnjaku toplane

Tom Dubravec/Cropix

Turisti na Baščaršiji.
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/zasto-tony-ne-pjeva-na-festi-olimpijade-zasto-se-vise-nikad-nece-odrzati-u-sarajevu-i-tko-je-prevario-kirka-douglasa-1359968 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ededc23e780b57cbaee28ef9c8a1b0bc52992272 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+Tony+ne+pjeva+na+fe%C5%A1ti+Olimpijade%2C+za%C5%A1to+se+vi%C5%A1e+nikad+ne%C4%87e+odr%C5%BEati+u+Sarajevu+i+tko+je+prevario+Kirka+Douglasa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fzasto-tony-ne-pjeva-na-festi-olimpijade-zasto-se-vise-nikad-nece-odrzati-u-sarajevu-i-tko-je-prevario-kirka-douglasa-1359968 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fzasto-tony-ne-pjeva-na-festi-olimpijade-zasto-se-vise-nikad-nece-odrzati-u-sarajevu-i-tko-je-prevario-kirka-douglasa-1359968 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPOMEN NA 1984. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaSPOMEN NA 1984.

Zašto Tony ne pjeva na fešti Olimpijade, zašto se više nikad neće održati u Sarajevu i tko je prevario Kirka Douglasa

Piše Damir Tolj
31. siječnja 2024. - 15:38

U kafani kod Cuce vazda se evociraju uspomene, ima ih pun zid! A đe ćeš ljepše i veće od Olimpijade?! Sklonjena je mrvu s glavne ulice. Titove. Kafana, jok Olimpijada! Vako dođe Vječna vatra, a vako Napredak. Uđeš u jedno unutrašnje dvorište i eto te...

Konobaru Seji stari je bio filmadžija. Pa ga je vodo po svim setovima: Neretva, Kozara, Sutjeska. Družio se Sejo s glumcima, mogo bi o tom tri dana i ništa dvaput da ne ponovi! Vadi mobitel i pokazuje staru sliku. Sa snimanja "Klopke za generala", filma o hapšenju Draže Mihailovića. Ljuba Tadić igro Nikolu Kalabića Rasa, komandanta Gorske kraljevske garde. Rade Marković bio Čiča.

Veli Sejo, razvaljujuć se pritom od smijeha i pružajuć nam mobitel:

– A vidi mi starog, što je bio četnik!

– Ha-ha-ha...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 02:37