StoryEditorOCM
SvijetIzvanredno obraćanje

Američki ministar obrane: ‘Postoje dokazi da su trupe Sjeverne Koreje u Rusiji‘

Piše L. T./JL, Hina
23. listopada 2024. - 13:39
‘Ruski instruktori procjenjuju da sjevernokorejska vojska ima izvrsne fizičke osobine i moral, ali da joj nedostaje razumijevanja modernog ratovanja kao što su napadi dronovima‘Str/Afp

Američki ministar obrane Lloyd Austin danas je rekao da postoje dokazi da su sjevernokorejske trupe u Rusiji, no rekao je da tek ostaje za vidjeti što će tamo raditi.

- Postoje dokazi da su trupe Demokratske Narodne Republike Koreje u Rusiji. Što oni točno rade? Ostaje za vidjeti. To su stvari koje moramo riješiti, dodao je Austin, prenosi Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je, citirajući obavještajne podatke, ranije govorio o pripremi dviju jedinica s mogućih 12.000 sjevernokorejskih vojnika koji bi sudjelovali u ratu uz ruske snage, prenosi Jutarnji list.

image

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da postoje dokazi da su sjevernokorejske trupe u Rusiji, no rekao je da tek ostaje za vidjeti što će tamo raditi

Sergei Olexandrov/Afp

Sjeverna Koreja poslala je 3000 vojnika u Rusiju kao podršku u ratu protiv Ukrajine, rekli su i južnokorejski zastupnici nakon što ih je obavijestila nacionalna obavještajna agencija, a ta je procjena dvostuko veća od prvotnog broja.

Pjongjang je obećao osigurati ukupno oko 10. 000 vojnika, čije se raspoređivanje očekuje do prosinca, rekli su zastupnici novinarima.

Najnovije brojke stigle su nakon što je južnokorejska nacionalna obavještajna služba u petak rekla da je Sjeverna Koreja brodom poslala oko 1500 specijalaca u Rusiju.

Sve je otkriveno u rujnu

"Znakovi da se vojnici obučavaju u Sjevernoj Koreji otkriveni su u rujnu i listopadu", rekao je Park Sun-won, član parlamentarnog odbora za obavještajne poslove.

"Čini se da su vojnici sada raspršeni u više objekata za obuku u Rusiji i prilagođavaju se lokalnom okružju", dodao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je optužio Pjongjang da se priprema poslati 10.000 vojnika u Rusiju, pozivajući saveznike u utorak da odgovore na dokaze o umiješanosti Sjeverne Koreje u ruski rat.

image

Volodimir Zelenski je ranije govorio o pripremi dviju jedinica s mogućih 12.000 sjevernokorejskih vojnika

Afp

I Moskva i Pjongjang zanijekali su transfere oružja, ali su obećali jačanje vojnih veza, potpisavši sporazum o međusobnoj obrani na samitu u lipnju. Kremlj je odbacio kao "lažnu vijest" tvrdnju Južne Koreje o slanju vojnika Sjevera.

U ponedjeljak je visoki američki diplomat rekao da se Washington savjetuje sa saveznicima o implikacijama upletanja Sjeverne Koreje, dodajući da bi, ako je to istina, takav razvoj događaja bio "opasan i vrlo zabrinjavajući".

 Rusija regrutirala prevoditelje

Pjongjang nije javno odgovorio na tvrdnje Seula i Kijeva, ali su tamošnje vlasti uložile napore kako bi spriječile širenje vijesti o slanju vojnika, rekao je Lee Seong-kweun, drugi zastupnik.

"Također postoje znakovi da su sjevernokorejske vlasti preselile i izolirale (njihove) obitelji na određeno mjesto kako bi ih učinkovito kontrolirale i temeljito razbile glasine", rekao je.

image

U Južnoj Koreji budno prate što se događa s vojnicima sjevernih susjeda

Anthony Wallace/Afp

Lee je također rekao da je agencija potvrdila da je Rusija regrutirala "velik broj" prevoditelja za sjevernokorejske vojnike, dok ih je obučavala u korištenju vojne opreme, poput bespilotnih letjelica.

"Ruski instruktori procjenjuju da sjevernokorejska vojska ima izvrsne fizičke osobine i moral, ali da joj nedostaje razumijevanja modernog ratovanja kao što su napadi dronovima", dodao je zastupnik.

"Stoga bi moglo biti mnogo žrtava ako budu raspoređeni na prve crte", rekao je južnokorejski zastupnik.

image

‘Sjevernokorejski vojnici sada su raspršeni u više objekata za obuku u Rusiji i prilagođavaju se lokalnom okružju‘

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 13:40