StoryEditorOCM
Svijetkopčanje gumba

Amerikanac otkrio kako su školovali njegove 9-godišnje kćeri u Kini, bile su kao Titovi pioniri! ‘Nisu nas ni pitali...‘

Piše Vijesti SD
24. kolovoza 2024. - 09:35

Peter Benjamin Hessler američki je pisac i novinar. Autor je četiri knjige o Kini. Godine 2011. Hessler je dobio MacArthurovu stipendiju kao priznanje za njegove "pomno promatrane izvještaje običnih ljudi koji reagiraju na složenost života u društvima koja se brzo mijenjaju kao što je Kina u doba reformi".

U svojom autorskom tekstu za Guardian opisao je iskustvo svojih kćeri, koje su provele nekoliko godina unutar kineskog školskog sustava za vrijeme boravka obitelji Hessler u Kini. 

– Pred kraj trećeg razreda, moje kćeri blizanke, Ariel i Natasha, službeno su se pridružile "Mladim pionirima Kine". Ova je organizacija pod pokroviteljstvom Kineske komunističke partije, a članovi su u dobi između šest i 14 godina. Kako bi postale mladi pioniri u eksperimentalnoj osnovnoj školi Chengdu, javnoj ustanovi koju su moje kćeri pohađale u gradu na jugozapadu Kine, nije bilo prijave, intervjua i ceremonije.

Roditelji nisu konzultirani niti obaviješteni. Blizanke su se pojavile jednog poslijepodneva jednostavno noseći pribadače "Mladi pioniri" na prsima. Pribadače su sadržavale zlatnu zvijezdu, crvenu baklju i naziv organizacije – Zhongguo Shaoxiandui – ispisanu zlatnim kineskim slovima.

Supruzi Leslie i meni su rekle da će odsad morati nositi pribadače ponedjeljkom, kada Chengdu Experimental održava svoju tjednu ceremoniju podizanja zastave, kao i u drugim posebnim prilikama – napisao je Hessler.

image

Chinese Young Pioneers in a neat line

/Shutterstock

"Da biste se borili za stvar komunizma, budite spremni!"

Mladi pioniri također su nosili crvene marame oko vrata. Prema statutu organizacije, marame su crveni jer predstavljaju krv koju su žrtvovali mučenici komunističke revolucije 1949. godine. Kad je Hessler prvi put živio u Kini, sredinom 1990-ih, školarci su morali biti odabrani da postanu mlađi pioniri, a crvene marame bile su znak djece koja su bila politički naklonjena.

Ali kad se po drugi put vratio u Kinu, 2019. godine, članstvo je postalo obavezno u većini škola, uključujući Chengdu Experimental. Svakog ponedjeljka ujutro bilo je sve više tih prodavača, jer su neki mladi pioniri imali tendenciju zaboraviti svoje marame, unatoč službenom motu organizacije: "Da biste se borili za stvar komunizma, budite spremni!"

image
/Shutterstock

Hesslerove kćeri imale su devet godina, dob u kojoj je usvajanje jezika još uvijek relativno lako. Ali Kina nema tradiciju imigracije, a malo je škola imalo iskustvo uvrštavanja stranih učenika. Jedan od razloga zašto je odabrao Chengdu Experimental za svoje kćeri bio je taj što je ta ustanova bila na glasu kao relativno otvorena.

Čak i u vrijeme loših odnosa između Kine i Sjedinjenih Država, školski su upravitelji bili spremni prihvatiti Hesslerove kćeri. Djevojčice su smjestili u razred od 55 učenika koje je podučavala sredovječna žena, učiteljica Zhang.

image

Ilustracija - kineski osnovnoškolci simuliraju "Dugi marš", povijesni događaj koji su iskusili kineski komunisti za vrijeme Drugog svjetskog rata

Cfoto/Nurphoto Via Afp

"Volite stranku, volite državu, volite narod"

Hessler je brzo shvatio da je učiteljica Zhang izvanredna učiteljica. Nisje mogao zamisliti da vodi razred s 53 učenika trećeg razreda u relativno maloj prostoriji, a još manje da u njega doda još dvoje učenika koji čak ni ne govore jezik. Ali učiteljica Zhang je sve to prihvatio mirno. Odabrala je dvoje kolega iz razreda koji su donekle govorili engleski da prate blizance u prvim danima kako bi bila sigurna da razumiju ono bitno.

Do trenutka kada su blizanci postali mlađi pioniri, šest mjeseci kasnije, njihov jezik bio je više-manje na razini njihovih kolega iz razreda. Školska pravila, koja su bila istaknuta u središnjem dvorištu, započinjala su sljedećim riječima: "Volite stranku, volite državu, volite narod".

Kad je bračni par Hessler odlučio upisati svoje kćeri u državnu školu, brojni su ih prijatelji upozorili na političko okruženje. Otkako je Xi Jinping 2012. godine postao vođa nacije, nadgledao je gušenje političkih sloboda i drugih aspekata civilnog društva. Obrazovanje je bilo među brojnim Xijevim metama.

Jednom je u govoru na Sveučilištu u Pekingu opisao proces obrazovanja mladih u temeljnim socijalističkim vrijednostima sličnim "zakopčavanju gumba na odjeći". Ključ je, po Xijevom mišljenju, bio učiniti to ispravno od samog početka.

"Ako je prvo dugme krivo zakopčano", rekao je, "preostali gumbi će biti krivo zakopčani."

image

Posljednjih godina u Kini se njeguje kult predsjednika Xi Jinpinga 

Greg Baker/Afp

Nakon dvije godine obitelj Hessler se vratila u svoj dom u Coloradu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Posljednjeg dana školovanja mojih kćeri u Chengdu Experimental, Leslie i ja smo ih rano pokupili. Učiteljica Zhang i ostala djeca pripremili su oproštajni video, a nakon što su ga pustili, razrednici su jedan po jedan dolazili ispred sobe, davali male darove i pozdravljali se.

Učiteljica Zhang govorila je posljednja: Ove dvije godine bile su jako duge. Imali smo razdoblje kada smo bili kod kuće zbog pandemije. Ali uvijek ste učile i svi naši učenici mogu učiti na vašem primjeru. Najvažnije je ipak naše prijateljstvo...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 18:38