StoryEditorOCM
Svijettko će u bijelu kuću

Biden i Trump u prvoj reprizi izborne utrke nakon 70 godina? Već su krenuli suparnički skupovi, izbori su 5. studenog

Piše Hina
13. ožujka 2024. - 07:58

Američki predsjednik Joe Biden dobio je u utorak dovoljno delegata da osigura nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore, a vjerojatni protukandidat ponovno će mu biti Donald Trump, što bi bila prva repriza izborne utrke nakon gotovo 70 godina.

Bidenu je za osvajanje nominacije bilo potrebno 1968 delegata, a istraživanje Edison Researcha pokazalo je da je taj broj prešao u utorak navečer, dok pristižu rezultati predizbora u Georgiji nakon kojih se očekuju još i oni iz Mississippija, države Washington, Sjevernomarijanskih otoka te demokrata koji žive u inozemstvu.

Očekuje se da će Trump izboriti nominaciju Republikanske stranke u utorak navečer, dok se održavaju predizbori u četiri države, među kojima je i Georgia gdje se Trump suočava s optužnicom za pokušaj poništavanja rezultata na izborima 2020. godine.

Rezultat je u osnovi unaprijed poznat, budući da je zadnja Trumpova suparnica za republikansku nominaciju, bivša veleposlanica u UN-u Nikki Haley odustala od kampanje kada je Trump prošloga tjedna, u super utorak, osvojio većinu na predizborima u 14 od 15 država.

Prema Edison Researchu, Trumpu je u ponedjeljak bilo potrebno još 139 delegata kako bi dosegao 1215 potrebnih za republikansku nominaciju. Još je 161 delegat u pitanju u Georgiji, Mississippiju, državi Washington i na Havajima.

Biden se, u međuvremenu, na demokratskim predizborima suočio tek sa simboličnom oporbom, premda su liberalni aktivisti, ljutiti zbog njegove potpore ratu Izraela u Gazi, uvjerili određeni broj demokrata da iz protesta glasaju "suzdržano".

I Biden i Trump već su se okrenuli prema predsjedničkim izborima 5. studenoga te su u subotu održali suparničke skupove u Georgiji.

Sedamdesetsedmogodišnji Trump na skupu u gradu Romeu ponovio je svoje lažne tvrdnje da su izbori 2020. bili "prevara" te je optužio tužiteljicu okruga Fulton Fani Willis da ga progoni iz političkih razloga. Napao je i Bidena jer nije suzbio priljev migranata preko južne granice SAD-a, a što je pitanje na koje se kani usredotočiti u kampanji, baš kao i 2020.

Osamdesetjednogodišnji Biden na skupu u Atlanti ponovno je upozorio da Trump predstavlja opasnost za američku demokraciju te je kritizirao zaoštrenu retoriku bivšega predsjednika o migrantima.

Zadnji put se repriza na izborima održala 1956. godine kada je tadašnji predsjednik, republikanac Dwight Eisenhower drugi put na izborima pobijedio bivšega guvernera Illinoisa, demokrata Adlaia Stevensona.

Ove su godine glasači pokazali slabo zanimanje za ponavljanje ogorčene borbe za predsjedničku dužnost iz 2020. godine. Prema anketi Reuters/Ipsosa i Biden i Trump su nepopularni kod većine glasača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:27