stdClass Object ( [id] => 1017170 [title] => Bili smo na talijanskom otoku na kojem pase pet puta više ovaca nego u cijeloj Hrvatskoj, otkrili su nam kako im to polazi za rukom [alias] => bili-smo-na-talijanskom-otoku-na-kojem-pase-pet-puta-vise-ovaca-nego-u-cijeloj-hrvatskoj-otkrili-su-nam-kako-im-to-polazi-za-rukom [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovčarstvo je, poslije turizma, glavna gospodarska grana na Sardiniji. Na tom sredozemnom talijanskom otoku uzgajaju više od - pazite ovu brojku - tri milijuna ovaca. Od njih godišnje dobiju do 700 milijuna litara mlijeka od kojega proizvedu gotovo 90 tisuća tona vrhunskog sira.

Od oko 3 milijuna janjaca sardinski ovčari za zanavljanje stada izluče oko 600 tisuća grla, a onih 2,4 milijuna postaju slasni zalogaji. Sardinija, podsjetimo, ima površinu 21.090 kilometara kvadratnih i 2,3 puta je manja od Hrvatske (56.578 kilometara kvadratnih), od koje ima i 2,6 puta manje stanovnika (1,6 milijuna). Ali kada je riječ o ovčarstvu, Sardinija je za Hrvatsku velesila, točnije misaona imenica.

Prema podacima FAO-a, Hrvatska ima 630.000 ovaca ili 4,7 puta manje nego Sardinija! U Hrvatskoj je, prema raspoloživim podacima, registriranih oko 420 proizvođača koji godišnje pomuzu 2,8 milijuna kilograma ovčjeg mlijeka. Razlika između stočara sa Sardinije i iz Hrvatske je u tomu što na tom talijanskom otoku i danas osvajaju brdske predjele i pretvaraju ih u pašnjake, a u Hrvatskoj su pašnjake već odavno prepustili drači i drugom divljem raslinju, jedino se domišljaju kako bez stoke od države uzeti poticaje za stočarstvo.

Hrvatska, usporedbe radi, proizvodi oko 450 milijuna litara kravljeg mlijeka ili 35 posto manje nego Sardinija ovčjeg.

Odveli nas u Sorgono

Još prije izbijanja epidemije domaćine na Sardiniji smo zamolili da nas povedu u posjet nekom od njihovih farmera. Odveli su nas daleko u brda u srcu otoka, nedaleko od grada Sorgono u pokrajini Nuoro, na obiteljsko gospodarstvo Torea Contasa. Zatekli smo ga kako upravo završava dnevnu proizvodnju sira u maloj izvanredno opremljenoj sirani koja blista od čistoće i bliješti od opreme i uređaja od nehrđajućeg čelika.

Tore Contas ima obiteljski posjed od 300 hektara koji se prostire u usjeku dviju padina između kojih protječe mala planinska rijeka. S glavne prometnice do posjeda vodi 3-4 kilometra duga makadamska pristupna cesta. Posjed je uglavnom obrastao hrastom plutnjakom ispod čijih krošanja je i pašnjak, a ostalo su livade s kojih se kosi sijeno i sprema za zimu. Na tom posjedu Contas ima 500 ovaca, 70 koza, 30 krava, 30-ak svinja, od kojih je desetak krmača, 50-ak odojaka i, za svoju i ljubav svoga sina, nekoliko sportskih konja.

Sve poslove na imanju obavljaju Tore Contas sa suprugom i sinom, povremeno pomogne i kći koja radi kao sanitarna tehničarka u bolnici u Oristanu, a imaju i dva pastira, Albanca i Senegalca.

Ovaj posjed, uvjerava nas Contas, njemu i obitelji osigurava iznadprosječni standard, a ovisno o pojedinim godinama i puno više od toga. Prošle godine odlično su rodili žirevi pa je zbog toga samo na hrani za stoku uštedio dodatnih 10 tisuća eura. A taj iznos ni kod seljaka na Sardiniji nije mali novac.

U tom dijelu Sardinije vlada matrijarhat. Dokaz? U Contasovoj obitelji glavnu riječ ima njegova supruga Eleonora. Svi članovi obitelji privređuju, ali Eleonora raspolaže novcem i nju se pita za svaki osobni trošak. Ona, pak, nikomu ne polaže račun za vlastitu potrošnju. Ipak, uvjerili smo se kada je u pitanju posao i operativno vođenje gospodarstva da je Tore glavni i najupućeniji.

Nikakva korist od EU fondova

- Mi Sardinci stoljećima uzgajamo ovce i živimo od toga. Naš problem je država koja nam postavlja barijere. Francuska ima razvijenu poljoprivredu i iz EU-a povlači novac za svoje seljake. Italiji je prioritet industrija, a u takvim okolnostima mi ovčari i cijela Sardinija loše prolazimo – kaže Tore.

Je li vaše obiteljsko gospodarstvo koristilo novac iz EU fondova? - pitamo Torea.

- Je, ali bilo bi bolje da nije. Ubuduće po dosadašnjim uvjetima sigurno nećemo. Novca ima i nije ga problem dobiti. Dali su nam za nabavu opreme za siranu, čak dio nepovratnog novca, ali su tolike kontrole i takvo administriranje da smo na ime penala i preskupog plaćanja administracije mi na kraju dali dvostruko više. Nametnuli su nam i ograničenja u proizvodnji i preradi mlijeka.

Pokušali su nas doslovno ugasiti.

Najprije su nam nametnuli da sve mlijeko preko propisane kvote moramo davati otkupljivačima po cijeni koja nam je puno manja od proizvodne. Kada smo to odbili, vlada u Rimu donijela je propis da će nam mlijeko plaćati 20 eurskih centi više, s tim da nas je obvezala da proizvodimo samo mlijeko, ali ne i janjce.

Meni i ostalim ovčarima Sardinije janjci trebaju za prodaju mesa, kao i za obnovu stada. Protiv toga smo ustali prosvjedima ispred vlade u Rimu i odbili provesti taj propis jer bi to značilo da ćemo za godinu, dvije, najviše tri, ostati bez stada. Propis je i dalje na snazi, ali mi smo nastavili po svome. Za sada nas ne diraju.

Što sve proizvodi vaše gospodarstvo?

- Ovčji i miješani ovčji i kozji sir te posebno kravlji sir. Proizvodimo i janjeće, ovčje i kozje meso, meso svinja i odojaka, teleće i goveđe meso. Od hrasta plutnjaka dobivamo pluto, a prodamo i veće količine drva za ogrjev.

Koliko sira proizvedete?

- Od ovaca i koza prosječno oko 45 kilograma dnevno. Posebno proizvodimo sir od kravljeg mlijeka.

Komu i gdje prodajete?

- Prije smo većinu naše proizvodnje davali otkupljivačima. Bilo ih je 6-7 i oni su sve preuzimali. U međuvremenu smo se uspjeli povezati s dijelom većih potrošača iz turizma bez posrednika, a što se tiče sira, otpremamo ga u paketima kupcima u Italiji i u veliki broj zemalja EU-a. Otkako smo na taj način krenuli s prodajom, zarada nam je značajno povećana.

Koliko ste kao proizvođač hrane povezani s turizmom?

- Samo se priča da turistima treba staviti na stol hranu proizvedenu na Sardiniji. Nešto smo postigli, ali posve malo. U tomu nas onemogućavaju veliki prodajni centri u koje pristiže jeftina hrana slabe kvalitete iz ostalih dijelova Italije i cijele Europe i svijeta.

Mi Sardinci ne prodajemo zemlju predaka

Ima li ovčarstvo na Sardiniji budućnost?

- Ja vjerujem da ima. Ne mogu svi živjeti od industrije. Sve donedavno ljudi sa Sardinije odlazili su raditi u tvornice u Milanu, Genovi, Rimu ili u druge veće gradove. Od plaća koje su primali tada su solidno živjeli. Danas više ne žive dobro. Ostaju bez posla i oni koji nisu prodali svoje posjede sve više se vraćaju. Mladi sa Sardinije sve manje odlaze. U Milanu, na primjer, danas dobiju plaću od 1200 do 1500 eura, a najmanji stan daleko na periferiji grada plaćaju 800 eura mjesečno. Od čega će živjeti?

Rekli ste da radite taj posao 40 godina. Zašto ne biste prodali posjed kao i neki vaši susjedi?

- To kao Sardinac ne smijem napraviti. Tim potezom iznevjerio bih svoje pretke i potomke. Posjed sam naslijedo od oca i sačuvat ću ga za sina koji danas radi zajedno sa mnom. Nema cijene za koju bih svoj posjed prodao. Ovaj posjed je jamstvo sigurnosti mojoj obitelji. On mi daje mlijeko, sir, meso, drvo, pluto.

Mi smo sigurni da nećemo umrijeti od gladi. Neki moji poznanici su prodali, kupili su solidne stanove u Cagliariju ili Milanu. Danas su ostali bez posla. Od čega će živjeti? Mogu jedino preživljavati od državne socijalne pomoći.

---

Kilogram od 6 do 8 eura


Janje od autohtone sardinske ovce ima između 7 i 11 kilograma čistog mesa koje se može kupiti po cijeni od 8 eura po kilogramu. Ako je janje teže, na primjer od 15 kilograma, tada mu cijena po kilogramu pada na 6 eura.

Najslađe je s ražnja na kojemu se peče polovica, ispeče se puno brže, a počinje se soliti tek kada počne kapati masnoća. Što se tiče sira, njegova cijena je između 10 i 12 eura po kilogramu.

---

---

Rupe od metaka kao upozorenje


Kada smo došli u planinski dio Sardinije, nadomak naselja Sorgono, primijetili smo rupe na prometnim znakovima. Nije trebalo previše pronicavosti za zaključak da su rupe nastale od metaka iz vatrenog oružja.

- Ovdje malo tko nema oružje. To je tradicija jer nekada nitko nenaoružan nije odlazio od kuće u brda. Ove rupe na prometnim znakovima služe kao poruka došljacima zlih namjera da znaju gdje su došli – kažu naši domaćini.

---

---

Lopovi nam kradu janjad


Ukradu mi janje s pašnjaka. Nerijetko i više komada. Ne samo meni, nego i drugim ovčarima. Ne osuđujem kradljivce. Ja sam za to kriv. Nisam dobro čuvao svoje stado. Druga je stvar kada bi došli ukrasti janje iz mojega ograđenog dvorišta, tu kod moje kuće. To bih doživio kao veliku uvredu, kao napad na moju obitelj i ako bih pronašao lopova, ne bi se dobro proveo.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sardinija bez drače [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => Sardinija bez drače 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-03-02 13:25:50 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-20 07:40:01 [modified_by] => 3221 [publish_up] => 2020-04-20 07:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13458166.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13458174.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13458164.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13458170.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Stado ovaca Torea Contasa na pa\u0161njaku ispod kro\u0161anja hrasta plutnjak","Ov\u010dji sir u zrionici","Tore je napravio sir, a onda je iz sirutke posebnim postupkom izvukao skutu","Okretanje mladog sira"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x933","k_13458166_1280.jpg":"1280x1280","k_13458166_1024.jpg":"1024x1024","k_13458166_640.jpg":"640x640","k_13458166_480.jpg":"480x480","k_13458166_340.jpg":"340x340","k_13458166_220.jpg":"220x220","o_13458166_1280.jpg":"1280x622","o_13458166_1024.jpg":"1024x497","o_13458166_640.jpg":"640x311","o_13458166_480.jpg":"480x233","o_13458166_340.jpg":"340x165","o_13458166_220.jpg":"220x106","h_13458166_1280.jpg":"1280x854","h_13458166_1024.jpg":"1024x683","h_13458166_640.jpg":"640x427","h_13458166_480.jpg":"480x320","h_13458166_340.jpg":"340x227","h_13458166_220.jpg":"220x147","pp_13458166_1280.jpg":"1006x1280","pp_13458166_1024.jpg":"805x1024","pp_13458166_640.jpg":"503x640","pp_13458166_480.jpg":"377x480","pp_13458166_340.jpg":"267x340","pp_13458166_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x933","k_13458174_1280.jpg":"1280x1280","k_13458174_1024.jpg":"1024x1024","k_13458174_640.jpg":"640x640","k_13458174_480.jpg":"480x480","k_13458174_340.jpg":"340x340","k_13458174_220.jpg":"220x220","o_13458174_1280.jpg":"1280x622","o_13458174_1024.jpg":"1024x497","o_13458174_640.jpg":"640x311","o_13458174_480.jpg":"480x233","o_13458174_340.jpg":"340x165","o_13458174_220.jpg":"220x106","h_13458174_1280.jpg":"1280x854","h_13458174_1024.jpg":"1024x683","h_13458174_640.jpg":"640x427","h_13458174_480.jpg":"480x320","h_13458174_340.jpg":"340x227","h_13458174_220.jpg":"220x147","pp_13458174_1280.jpg":"1006x1280","pp_13458174_1024.jpg":"805x1024","pp_13458174_640.jpg":"503x640","pp_13458174_480.jpg":"377x480","pp_13458174_340.jpg":"267x340","pp_13458174_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x933","k_13458164_1280.jpg":"1280x1280","k_13458164_1024.jpg":"1024x1024","k_13458164_640.jpg":"640x640","k_13458164_480.jpg":"480x480","k_13458164_340.jpg":"340x340","k_13458164_220.jpg":"220x220","o_13458164_1280.jpg":"1280x622","o_13458164_1024.jpg":"1024x497","o_13458164_640.jpg":"640x311","o_13458164_480.jpg":"480x233","o_13458164_340.jpg":"340x165","o_13458164_220.jpg":"220x106","h_13458164_1280.jpg":"1280x854","h_13458164_1024.jpg":"1024x683","h_13458164_640.jpg":"640x427","h_13458164_480.jpg":"480x320","h_13458164_340.jpg":"340x227","h_13458164_220.jpg":"220x147","pp_13458164_1280.jpg":"1006x1280","pp_13458164_1024.jpg":"805x1024","pp_13458164_640.jpg":"503x640","pp_13458164_480.jpg":"377x480","pp_13458164_340.jpg":"267x340","pp_13458164_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x933","k_13458170_1280.jpg":"1280x1280","k_13458170_1024.jpg":"1024x1024","k_13458170_640.jpg":"640x640","k_13458170_480.jpg":"480x480","k_13458170_340.jpg":"340x340","k_13458170_220.jpg":"220x220","o_13458170_1280.jpg":"1280x622","o_13458170_1024.jpg":"1024x497","o_13458170_640.jpg":"640x311","o_13458170_480.jpg":"480x233","o_13458170_340.jpg":"340x165","o_13458170_220.jpg":"220x106","h_13458170_1280.jpg":"1280x854","h_13458170_1024.jpg":"1024x683","h_13458170_640.jpg":"640x427","h_13458170_480.jpg":"480x320","h_13458170_340.jpg":"340x227","h_13458170_220.jpg":"220x147","pp_13458170_1280.jpg":"1006x1280","pp_13458170_1024.jpg":"805x1024","pp_13458170_640.jpg":"503x640","pp_13458170_480.jpg":"377x480","pp_13458170_340.jpg":"267x340","pp_13458170_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15299870 Threads: 3 Questions: 3180289539 Slow queries: 7132906 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235575848 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/bili-smo-na-talijanskom-otoku-na-kojem-pase-pet-puta-vise-ovaca-nego-u-cijeloj-hrvatskoj-otkrili-su-nam-kako-im-to-polazi-za-rukom-1017170 [printLink] => /vijesti/svijet/bili-smo-na-talijanskom-otoku-na-kojem-pase-pet-puta-vise-ovaca-nego-u-cijeloj-hrvatskoj-otkrili-su-nam-kako-im-to-polazi-za-rukom-1017170?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 284541 [name] => italija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => italija [link] => /tag/italija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 385057 [name] => Ovčarstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ovcarstvo [link] => /tag/ovcarstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 529189 [name] => sardinija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sardinija [link] => /tag/sardinija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sardinija bez drače [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bili smo na talijanskom otoku na kojem pase pet puta više ovaca nego u cijeloj Hrvatskoj, otkrili su nam kako im to polazi za rukom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13458166.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Stado ovaca Torea Contasa na pašnjaku ispod krošanja hrasta plutnjak [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13458166.jpg [title] => Stado ovaca Torea Contasa na pašnjaku ispod krošanja hrasta plutnjak ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13458174.jpg [title] => Ovčji sir u zrionici ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13458164.jpg [title] => Tore je napravio sir, a onda je iz sirutke posebnim postupkom izvukao skutu ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13458170.jpg [title] => Okretanje mladog sira ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovčarstvo je, poslije turizma, glavna gospodarska grana na Sardiniji. Na tom sredozemnom talijanskom otoku uzgajaju više od - pazite ovu brojku - tri milijuna ovaca. Od njih godišnje dobiju do 700 milijuna litara mlijeka od kojega proizvedu gotovo 90 tisuća tona vrhunskog sira.

Od oko 3 milijuna janjaca sardinski ovčari za zanavljanje stada izluče oko 600 tisuća grla, a onih 2,4 milijuna postaju slasni zalogaji. Sardinija, podsjetimo, ima površinu 21.090 kilometara kvadratnih i 2,3 puta je manja od Hrvatske (56.578 kilometara kvadratnih), od koje ima i 2,6 puta manje stanovnika (1,6 milijuna). Ali kada je riječ o ovčarstvu, Sardinija je za Hrvatsku velesila, točnije misaona imenica.

Prema podacima FAO-a, Hrvatska ima 630.000 ovaca ili 4,7 puta manje nego Sardinija! U Hrvatskoj je, prema raspoloživim podacima, registriranih oko 420 proizvođača koji godišnje pomuzu 2,8 milijuna kilograma ovčjeg mlijeka. Razlika između stočara sa Sardinije i iz Hrvatske je u tomu što na tom talijanskom otoku i danas osvajaju brdske predjele i pretvaraju ih u pašnjake, a u Hrvatskoj su pašnjake već odavno prepustili drači i drugom divljem raslinju, jedino se domišljaju kako bez stoke od države uzeti poticaje za stočarstvo.

Hrvatska, usporedbe radi, proizvodi oko 450 milijuna litara kravljeg mlijeka ili 35 posto manje nego Sardinija ovčjeg.

Odveli nas u Sorgono

Još prije izbijanja epidemije domaćine na Sardiniji smo zamolili da nas povedu u posjet nekom od njihovih farmera. Odveli su nas daleko u brda u srcu otoka, nedaleko od grada Sorgono u pokrajini Nuoro, na obiteljsko gospodarstvo Torea Contasa. Zatekli smo ga kako upravo završava dnevnu proizvodnju sira u maloj izvanredno opremljenoj sirani koja blista od čistoće i bliješti od opreme i uređaja od nehrđajućeg čelika.

Tore Contas ima obiteljski posjed od 300 hektara koji se prostire u usjeku dviju padina između kojih protječe mala planinska rijeka. S glavne prometnice do posjeda vodi 3-4 kilometra duga makadamska pristupna cesta. Posjed je uglavnom obrastao hrastom plutnjakom ispod čijih krošanja je i pašnjak, a ostalo su livade s kojih se kosi sijeno i sprema za zimu. Na tom posjedu Contas ima 500 ovaca, 70 koza, 30 krava, 30-ak svinja, od kojih je desetak krmača, 50-ak odojaka i, za svoju i ljubav svoga sina, nekoliko sportskih konja.

Sve poslove na imanju obavljaju Tore Contas sa suprugom i sinom, povremeno pomogne i kći koja radi kao sanitarna tehničarka u bolnici u Oristanu, a imaju i dva pastira, Albanca i Senegalca.

Ovaj posjed, uvjerava nas Contas, njemu i obitelji osigurava iznadprosječni standard, a ovisno o pojedinim godinama i puno više od toga. Prošle godine odlično su rodili žirevi pa je zbog toga samo na hrani za stoku uštedio dodatnih 10 tisuća eura. A taj iznos ni kod seljaka na Sardiniji nije mali novac.

U tom dijelu Sardinije vlada matrijarhat. Dokaz? U Contasovoj obitelji glavnu riječ ima njegova supruga Eleonora. Svi članovi obitelji privređuju, ali Eleonora raspolaže novcem i nju se pita za svaki osobni trošak. Ona, pak, nikomu ne polaže račun za vlastitu potrošnju. Ipak, uvjerili smo se kada je u pitanju posao i operativno vođenje gospodarstva da je Tore glavni i najupućeniji.

Nikakva korist od EU fondova

- Mi Sardinci stoljećima uzgajamo ovce i živimo od toga. Naš problem je država koja nam postavlja barijere. Francuska ima razvijenu poljoprivredu i iz EU-a povlači novac za svoje seljake. Italiji je prioritet industrija, a u takvim okolnostima mi ovčari i cijela Sardinija loše prolazimo – kaže Tore.

Je li vaše obiteljsko gospodarstvo koristilo novac iz EU fondova? - pitamo Torea.

- Je, ali bilo bi bolje da nije. Ubuduće po dosadašnjim uvjetima sigurno nećemo. Novca ima i nije ga problem dobiti. Dali su nam za nabavu opreme za siranu, čak dio nepovratnog novca, ali su tolike kontrole i takvo administriranje da smo na ime penala i preskupog plaćanja administracije mi na kraju dali dvostruko više. Nametnuli su nam i ograničenja u proizvodnji i preradi mlijeka.

Pokušali su nas doslovno ugasiti.

Najprije su nam nametnuli da sve mlijeko preko propisane kvote moramo davati otkupljivačima po cijeni koja nam je puno manja od proizvodne. Kada smo to odbili, vlada u Rimu donijela je propis da će nam mlijeko plaćati 20 eurskih centi više, s tim da nas je obvezala da proizvodimo samo mlijeko, ali ne i janjce.

Meni i ostalim ovčarima Sardinije janjci trebaju za prodaju mesa, kao i za obnovu stada. Protiv toga smo ustali prosvjedima ispred vlade u Rimu i odbili provesti taj propis jer bi to značilo da ćemo za godinu, dvije, najviše tri, ostati bez stada. Propis je i dalje na snazi, ali mi smo nastavili po svome. Za sada nas ne diraju.

Što sve proizvodi vaše gospodarstvo?

- Ovčji i miješani ovčji i kozji sir te posebno kravlji sir. Proizvodimo i janjeće, ovčje i kozje meso, meso svinja i odojaka, teleće i goveđe meso. Od hrasta plutnjaka dobivamo pluto, a prodamo i veće količine drva za ogrjev.

Koliko sira proizvedete?

- Od ovaca i koza prosječno oko 45 kilograma dnevno. Posebno proizvodimo sir od kravljeg mlijeka.

Komu i gdje prodajete?

- Prije smo većinu naše proizvodnje davali otkupljivačima. Bilo ih je 6-7 i oni su sve preuzimali. U međuvremenu smo se uspjeli povezati s dijelom većih potrošača iz turizma bez posrednika, a što se tiče sira, otpremamo ga u paketima kupcima u Italiji i u veliki broj zemalja EU-a. Otkako smo na taj način krenuli s prodajom, zarada nam je značajno povećana.

Koliko ste kao proizvođač hrane povezani s turizmom?

- Samo se priča da turistima treba staviti na stol hranu proizvedenu na Sardiniji. Nešto smo postigli, ali posve malo. U tomu nas onemogućavaju veliki prodajni centri u koje pristiže jeftina hrana slabe kvalitete iz ostalih dijelova Italije i cijele Europe i svijeta.

Mi Sardinci ne prodajemo zemlju predaka

Ima li ovčarstvo na Sardiniji budućnost?

- Ja vjerujem da ima. Ne mogu svi živjeti od industrije. Sve donedavno ljudi sa Sardinije odlazili su raditi u tvornice u Milanu, Genovi, Rimu ili u druge veće gradove. Od plaća koje su primali tada su solidno živjeli. Danas više ne žive dobro. Ostaju bez posla i oni koji nisu prodali svoje posjede sve više se vraćaju. Mladi sa Sardinije sve manje odlaze. U Milanu, na primjer, danas dobiju plaću od 1200 do 1500 eura, a najmanji stan daleko na periferiji grada plaćaju 800 eura mjesečno. Od čega će živjeti?

Rekli ste da radite taj posao 40 godina. Zašto ne biste prodali posjed kao i neki vaši susjedi?

- To kao Sardinac ne smijem napraviti. Tim potezom iznevjerio bih svoje pretke i potomke. Posjed sam naslijedo od oca i sačuvat ću ga za sina koji danas radi zajedno sa mnom. Nema cijene za koju bih svoj posjed prodao. Ovaj posjed je jamstvo sigurnosti mojoj obitelji. On mi daje mlijeko, sir, meso, drvo, pluto.

Mi smo sigurni da nećemo umrijeti od gladi. Neki moji poznanici su prodali, kupili su solidne stanove u Cagliariju ili Milanu. Danas su ostali bez posla. Od čega će živjeti? Mogu jedino preživljavati od državne socijalne pomoći.

---

Kilogram od 6 do 8 eura


Janje od autohtone sardinske ovce ima između 7 i 11 kilograma čistog mesa koje se može kupiti po cijeni od 8 eura po kilogramu. Ako je janje teže, na primjer od 15 kilograma, tada mu cijena po kilogramu pada na 6 eura.

Najslađe je s ražnja na kojemu se peče polovica, ispeče se puno brže, a počinje se soliti tek kada počne kapati masnoća. Što se tiče sira, njegova cijena je između 10 i 12 eura po kilogramu.

---

---

Rupe od metaka kao upozorenje


Kada smo došli u planinski dio Sardinije, nadomak naselja Sorgono, primijetili smo rupe na prometnim znakovima. Nije trebalo previše pronicavosti za zaključak da su rupe nastale od metaka iz vatrenog oružja.

- Ovdje malo tko nema oružje. To je tradicija jer nekada nitko nenaoružan nije odlazio od kuće u brda. Ove rupe na prometnim znakovima služe kao poruka došljacima zlih namjera da znaju gdje su došli – kažu naši domaćini.

---

---

Lopovi nam kradu janjad


Ukradu mi janje s pašnjaka. Nerijetko i više komada. Ne samo meni, nego i drugim ovčarima. Ne osuđujem kradljivce. Ja sam za to kriv. Nisam dobro čuvao svoje stado. Druga je stvar kada bi došli ukrasti janje iz mojega ograđenog dvorišta, tu kod moje kuće. To bih doživio kao veliku uvredu, kao napad na moju obitelj i ako bih pronašao lopova, ne bi se dobro proveo.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Stado ovaca Torea Contasa na pašnjaku ispod krošanja hrasta plutnjak

Ovčji sir u zrionici

Tore je napravio sir, a onda je iz sirutke posebnim postupkom izvukao skutu

Okretanje mladog sira
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/bili-smo-na-talijanskom-otoku-na-kojem-pase-pet-puta-vise-ovaca-nego-u-cijeloj-hrvatskoj-otkrili-su-nam-kako-im-to-polazi-za-rukom-1017170 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c94f291c5bb995c56a264083a9868c9d91a8d49f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bili+smo+na+talijanskom+otoku+na+kojem+pase+pet+puta+vi%C5%A1e+ovaca+nego+u+cijeloj+Hrvatskoj%2C+otkrili+su+nam+kako+im+to+polazi+za+rukom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fbili-smo-na-talijanskom-otoku-na-kojem-pase-pet-puta-vise-ovaca-nego-u-cijeloj-hrvatskoj-otkrili-su-nam-kako-im-to-polazi-za-rukom-1017170 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fbili-smo-na-talijanskom-otoku-na-kojem-pase-pet-puta-vise-ovaca-nego-u-cijeloj-hrvatskoj-otkrili-su-nam-kako-im-to-polazi-za-rukom-1017170 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sardinija bez drače [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
SvijetSardinija bez drače

Bili smo na talijanskom otoku na kojem pase pet puta više ovaca nego u cijeloj Hrvatskoj, otkrili su nam kako im to polazi za rukom

20. travnja 2020. - 09:35

Ovčarstvo je, poslije turizma, glavna gospodarska grana na Sardiniji. Na tom sredozemnom talijanskom otoku uzgajaju više od - pazite ovu brojku - tri milijuna ovaca. Od njih godišnje dobiju do 700 milijuna litara mlijeka od kojega proizvedu gotovo 90 tisuća tona vrhunskog sira.

Od oko 3 milijuna janjaca sardinski ovčari za zanavljanje stada izluče oko 600 tisuća grla, a onih 2,4 milijuna postaju slasni zalogaji. Sardinija, podsjetimo, ima površinu 21.090 kilometara kvadratnih i 2,3 puta je manja od Hrvatske (56.578 kilometara kvadratnih), od koje ima i 2,6 puta manje stanovnika (1,6 milijuna). Ali kada je riječ o ovčarstvu, Sardinija je za Hrvatsku velesila, točnije misaona imenica.

Prema podacima FAO-a, Hrvatska ima 630.000 ovaca ili 4,7 puta manje nego Sardinija! U Hrvatskoj ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 13:08