StoryEditorOCM
Svijetkupci na mukama

Cijene ovog proizvoda izbezumile potrošače: košta dvostruko više nego prije, a bit će još skuplji

Piše vijesti sd
6. lipnja 2024. - 11:33
Trgovcima u blagajnama ostaje sve više eura, dok ih je potrošačima u novčanicima sve manje (ilustracija) /Shutterstock

Potrošače u Njemačkoj iznenadila je vijest da je toaletni papir sada gotovo dvostruko skuplji nego prije. Kupci jedva vjeruju svojim očima kada vide cijene.

Kako navode njemački mediji, toaletni papir sada je gotovo dvaput skuplji nego prije. Dogodila se prava eksplozija cijena, piše N1.

Svi se još sjećamo kada smo morali juriti za toaletnim papirom u vrijeme pandemije koronavirusa. Tada ni toaletni papir skupljih marki nije ostajao na policama.

Svatko tko je želio koristiti vlažni toaletni papir ili vlažne maramice također je bio razočaran, jer je i tu vladala nestašica. Police su dugo bile prazne, a onda kada je roba stigla, rasprodana je tako brzo da je većina ljudi iz supermarketa ili diskonta morala otići praznih ruku.

Kad se po kućanstvu smjelo prodati samo određeni broj komada, pojedinci su tek tada mogli doći do nekoliko rola. Osim toga, enormno su porasle cijene potrebnih higijenskih proizvoda.

image

U pandemiji se nije gledalo na cijenu toaletnog papira, danas ga ima dovoljno, ali nema dovoljno novca

Theo Rouby/Afp

Kako navode mediji, u Njemačkoj je toaletni papir poskupio čak 40 posto. Situacija je slična i u ostalim zemljama. U Italiji četiri role toaletnog papira plaćate između 3 i 3,50 eura.

Razlog tome nije samo inflacija, već i rast cijena energije i sirovina. U siječnju ove godine cijena kratkih vlakana (papira koji nam je potreban za toaletni papir) porasla je na 68 posto.

I postoji još jedna stvar koja uznemiruje kupce: čini se da je i toaletni papir jedan od proizvoda koji će nastaviti poskupljivati.

Također, proizvođači su smanjili pakiranja. Kupci sada za njega plaćaju više, a dobivaju manje.

Toaletni papir postaje sve tanji i više nema toliko slojeva kao prije. Budući da je potrošnja toaletnog papira enormno porasla, stručnjaci upozoravaju na rasipanje resursa i preporučuju kupnju recikliranog papira.

image

Najcrnja projekcija budućnosti, listić toaletnoh papira od 200 eura

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 05:04