StoryEditor
Svijetčetvrti val

Delta soj ubrzano se širi: tek nekoliko dana od popuštanja mjera, Južna Koreja bilježi drugi najveći dnevni broj zaraza od početka pandemije

7. srpnja 2021. - 11:02

Južna Koreja potvrdila je u srijedu drugi najveći dnevni broj zaraza koronavirusom od početka pandemije, tek nekoliko dana od popuštanja mjera u nekim dijelovima zemlje. 

Većina od 1212 novih slučajeva potvrđena je u gusto naseljenom Seulu pa su dužnosnici na najmanje tjedan dan produljili ograničenja kretanja u prijestolnici i okolnim regijama te razmatraju vraćanje ograničenja na najvišu razinu. 

Premijer Kim Boo-kyum rekao je da se četvrti val koronavirusa, potaknut delta varijantom, brzo širi - osobito među necijepljenima u 20-ima i 30-ima. 

Kim je pozvao te dobne skupine da se preventivno testiraju "kako bi zaštitili ne samo sebe, već sve članove svoje obitelji, prijatelje, u školi i zemlji". 

Predsjednik Moon Jae-in naredio je mobilizaciju vojske kako bi pomogli u praćenju kontakata i pozvao vlasti da uspostave dodatne centre za testiranje u gusto naseljenim područjima, rekao je njegova glasnogovornica Park Kyung-mee novinarima u srijedu.

Novi dnevni broj zaraza najgori je broj od 25. prosinca kad je Južnu Koreju zahvatio treći val pandemije. 

Dužnosnici su se proteklih tjedana kretali prema potpunom otvaranju zemlje. Ograničenja kretanja u većini zemlje su ukinuta 1. srpnja, iako su dužnosnici Seula to odgodili zbog porasta zaraza. 

Oko 85 posto novih lokalnih zaraza potvrđeno je u gradskom području Seula u kojemu živi više od polovice južnokorejskog stanovništva. 

Tek 10 posto od 52 milijuna stanovnika potpuno se cijepilo, dok ih je 30 posto primilo prvu dozu cjepiva, većinom oni stariji od 60. 

Korejsko liječničko udruženje pozvalo je vladu da se suzdrži od ishitrenih odluka popuštanja mjera fizičkog razmaka jer je cijepljenje na niskoj razini.

Južna Koreja zaprimila je 700.000 doza cjepiva Pfizera/BioNTecha od Izraela u srijedu prema dogovoru o zamjeni, zajedno s odvojenom pošiljkom od 627.000 izravno kupljenih doza.

item - id = 1110952
related id = 0 -> 1136076
related id = 1 -> 1135700
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 02:10