StoryEditorOCM
Svijetpar godina za nas

Dramatična podudarnost: većina Rusa i Amerikanaca smatra da će uskoro početi Treći svjetski rat!

Piše Damir Pilić
23. lipnja 2024. - 20:19

Jedni bi rekli da te dvije ankete lede krv u žilama, a drugi bi komentirali da su Rusi i Amerikanci navikli na ratove. Iako jedno ne isključuje drugo. Sukus glasi da gotovo 60 posto Rusa i preko 60 posto Amerikanaca vjeruju da bi u sljedećih pet do deset godina mogao početi Treći svjetski rat.

Točnije, to vjeruje 57 posto Rusa i 61 posto Amerikanaca.

Ruska agencija Field svoje je istraživanje, na uzorku od 1617 građana Rusije, objavila sredinom ovog mjeseca, dok je britanska agencija YouGov anketu na 1000 američkih ispitanika provela u veljači. Ne znamo jesu li dvije agencije unaprijed dogovorile sličan anketni dizajn, ali činjenica je da su i ruski i američki ispitanici dobili sličan set pitanja vezanih uz mogućnost globalnog rata.

Dramatičnost ovih paralelnih anketa podcrtava i činjenica da samo 13 posto Rusa i 21 posto Amerikanaca smatraju da globalnog sukoba neće biti. Preostali ispitanici nisu bili sigurni, odnosno nisu se mogli odlučiti.

U obje ankete pokazalo se da natpolovična većina ispitanika u slučaju globalnog sukoba vjeruje u pobjedu svoje zemlje. Pritom je ratni optimizam nešto više izražen kod Rusa: njih oko 60 posto smatra da bi u svjetskom ratu pobijedila Rusija ili koalicija predvođena Rusijom, dok 53 posto Amerikanaca vjeruje da bi u u tom ratu pobjednici bili SAD i kolektivni Zapad.

Shodno tome, na obje strane je vrlo malo defetista: u američku ratnu pobjedu vjeruje tek šest posto Rusa, a u rusku pobjedu vjeruje samo 11 posto Amerikanaca.

Britanija i Njemačka protiv Kine i Indije

Ruska anketa imala je i neka dodatna pitanja vezana za mogućnost globalnog sukoba, kao i za aktualni rat u Ukrajini. Među ostalim, pokazalo se da na stav ruskih ispitanika o vjerojatnosti izbijanja svjetskog rata utječu faktori obrazovanja, visine prihoda i izvora informiranja.

Konkretno, među ispitanicima od 30 do 59 godina pokazalo se da su oni s visokim obrazovanjem i većim prihodima skloniji vjerovati u neizbježnost globalnog rata nego ispitanici s nižim obrazovanjem i manjim prihodima.

image

Natpolovična većina ispitanika u slučaju globalnog sukoba vjeruje u pobjedu svoje zemlje

AFP

Također, oni koji vijesti pronalaze putem interneta i preko Telegram kanala češće govore o mogućem svjetskom ratu od onih koji se pretežno informiraju preko televizije i novina.

Nadalje, kao potencijalne saveznike Amerike u hipotetskom globalnom ratu ruski ispitanici navode Britaniju, Francusku, Njemačku, Poljsku i baltičke države. S druge strane, kao glavni saveznici Rusije navedeni su Kina, Bjelorusija, Iran, Sjeverna Koreja, Indija i Kazahstan.

Što se tiče rata u Ukrajini, gotovo tri četvrtine ispitanika (73%) podržava ruski smjer u pogledu sukoba, a gotovo četiri petine (79%) smatra da „specijalna vojna operacija” ide dobro za rusku vojsku. Ipak, oko polovine ruskih ispitanika smatra da je vrijeme za mirovne pregovore i diplomatsko rješenje.

Egzistencijalni doživljaj rata

Možda je zanimljivo ovu rusku anketu usporediti sa sličnom anketom koju je u listopadu 2016. u Rusiji proveo nezavisni sociološki institut Levada Centar. I tada se od anketiranih Rusa tražilo da kažu vjeruju li u mogućnost izbijanja Trećeg svjetskog rata, a povod je bio rat u Siriji, u koji se Rusija uključila godinu dana ranije na službeni poziv vlade u Damasku.

Tada se pokazalo da je gotovo polovica Rusa strahovala da će rat u Siriji – u kojem je ruska vojska podržavala sirijsku vladu, dok je američka vojska podržavala pobunjenike, mahom islamističke skupine – uskoro prerasti u svjetski rat.

Konkretno, u izbijanje globalnog rata prije osam godina je vjerovalo 48 posto Rusa, dok je njih 42 posto smatralo da se sirijski rat neće izroditi u globalni sukob.

Na početku teksta smo naveli kako danas u izbijanje Trećeg svjetskog rata vjeruje 57 posto ruskih ispitanika, što znači da je u međuvremenu, u ovih osam godina, broj Rusa koji strahuju od WW3 porastao za još desetak posto, iako se i 2016. radilo o visokoj brojci. Očito je i Rusima jasno da je ukrajinski rat još veća opasnost za međunarodnu sigurnost od sirijskog rata.

Nadalje, potporu za rusku intervenciju u Siriji prije osam godina izrazilo je 52 posto ispitanika, a maloprije smo pokazali da je podrška za rat u Ukrajini dvadesetak posto veća. I to je znak da Rusi ukrajinski rat doživljavaju egzistencijalnim, što otežava završetak rata pod uvjetima koje bi Zapad prihvatio.

Drugim riječima, možda je vrijeme da se ovakve ankete počnu provoditi i u drugim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 20:20