StoryEditorOCM
Svijetsrušili ruske rakete

Dugoočekivani borbeni lovci F-16 postigli svoje prve pobjede u Ukrajini: ‘Napokon! Divota ih je vidjeti u akciji‘

Piše Vijesti SD
28. kolovoza 2024. - 10:58

Ukrajinske letjelice Lockheed Martin F-16 zabilježile su svoje prve zračne pobjede. Prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nadzvučni F-16 oborili su ruske krstareće rakete tijekom ruskih zračnih napada na ukrajinske gradove u ponedjeljak, piše Forbes

Obaranje je uslijedilo tri tjedna nakon što je prvi od oko 85 F-16, koje su obećale Belgija, Danska, Nizozemska i Norveška, stigao u Ukrajinu.

"Odlično je vidjeti ih u akciji," napisao je finski analitičar Joni Askola.

Od početka je bilo jasno da će ukrajinsko ratno zrakoplovstvo dodijeliti F-16 za zračno-obrambene zadatke. Viđeni su u letu s parovima infracrvenim AIM-9 raketama i radarskim AIM-120 raketama. Nisu viđeni s ubojitim sredstvima za napade na ciljeve na tlu, iako su kompatibilni s najboljim zapadnim proturadarskim raketama i GPS navođenim bombama koje Ukrajina posjeduje.

Logično je da F-16 lete u zračno-obrambenim patrolama. Ukrajina je pod stalnim zračnim napadima—i njezine oružane snage mobiliziraju svako raspoloživo oružje kako bi ublažile svakodnevne napade.

Napadi u ponedjeljak u rano jutro bili su najgori dosad u 29-mjesečnom ratu Rusije protiv Ukrajine. Stotine ruskih balističkih i krstarećih raketa i eksplozivnih dronova—ispaljenih s ratnih brodova, teških bombardera i lansera na kopnu—pogodile su Kijev i druge gradove, uništavajući velike dijelove ukrajinske električne mreže i tjerajući tisuće civila u skloništa. Četiri osobe su poginule.

image

Arhivska fotografija F16

Nicolas Economou/Nurphoto Via Afp

Starije, ali pouzdane

Šteta je mogla biti i veća. Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo i vojska tvrde da su oborili 102 rakete i 99 dronova. U očajničkom pokušaju da pojačaju svoju protuzračnu obranu, Ukrajinci su počeli koristiti helikoptere naoružane topovima za patroliranje protiv dronova, čime su ojačali mrežu protuzračne obrane koja također uključuje dugodometne raketne sustave, pokretne patrole kamiona naoružanih topovima i sada F-16.

Nadograđeni lovci iz 1980-ih prilično su dobro opremljeni za tu ulogu. Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo oprema svoje F-16 iz 1980-ih s AIM-120B raketama iz 1990-ih koje dosežu do 40 milja, vođene malim radarima u nosu. Za bliže borbe, F-16 nosi AIM-9L/M rakete,prvi put uvedene 80-ih, koje mogu pogoditi ciljeve udaljene nekoliko milja prateći njihove infracrvene signale.

Ove rakete nisu najnovije, ali su pouzdane i ima ih dovoljno u arsenalima ukrajinskih saveznika. Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo ne bi trebalo imati problema održavati F-16 naoružane čak i kad stiže više jednokomornih lovaca tijekom iduće godine.

Prvi zadaci ukrajinskih F-16 bili su usmjereni na ruske krstareće rakete koje ne mogu uzvratiti udarac. Kako stigne više lovaca i kako ukrajinsko ratno zrakoplovstvo proširi njihov opseg misija, F-16 bi mogli krenuti u borbu protiv ciljeva koji mogu uzvratiti udarac: ruskih lovaca i protuzračnih baterija.

"Kada Ukrajina nabavi dodatne F-16 zrakoplove, više pilota, dva Saab AEW zrakoplova, više iskustva i više raketa, zrakoplovi će biti korišteni za svrhe koje nadilaze samo zračnu obranu," predviđa Askola, misleći na dva švedska Saab 340 zrakoplova za radarsko rano upozoravanje koje Ukrajina treba dobiti.

Zavarava rakete

Zračne snage pripremaju lovce za ove opasne sukobe. Kako bi zaštitila F-16 od ruskih raketa, Ukrajina je zadržala nedavno instalirane sustave za ispuštanje metalnih traka i zapaljivih bljeskalica za ometanje radarski i infracrveno vođenih raketa, kao i integrirane sustave za elektroničko ratovanje: PIDS i ECIPS.

PIDS ispušta metalne trake i zapaljive bljeskalice kako bi prevario dolazne radarske i infracrveno vođene rakete. ECIPS sadrži pasivne obrambene sustave koji nadopunjuju aktivne trake i bljeskalice, uključujući AN/ALQ-162 ometač za neutraliziranje radara na tlu, kao i AN/AAR-60 sustav za upozoravanje na rakete koji aktivira pasivnu obranu.

Ometač zahtijeva specifično programiranje kako bi prepoznao i neutralizirao najnovije ruske radare. Američko ratno zrakoplovstvo pomoglo je u ovom programiranju, rasporedivši zrakoplovce iz 68. eskadrile za elektroničko ratovanje sa sjedištem u Floridi u Europu kako bi prilagodili ometače F-16.

"Oslanjajući se na podatke koje su dostavili Danska i Norveška, te prilagođavajući nove procese i pristupe uobičajenom procesu, tim je uspio razumjeti sustav i započeti svoj rad," izjavila je eskadrila.

"Jedan F-16 s reprogramiranim modulom neće sam postići zračnu dominaciju, ali može vam pružiti trenutnu zračnu nadmoć u određenom trenutku kako biste postigli cilj koji ima stratešku važnost i utjecaj," rekao je dužnosnik eskadrile.

image
Ukrainian Air Force/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 10:33