StoryEditorOCM
SvijetREZULTAT ANKETE

Europljani rekli svoje: samo 10 posto ih vjeruje da Ukrajina još uvijek može pobijediti Rusiju!

Piše VIJESTI SD
21. veljače 2024. - 15:42

Samo deset posto Europljana smatra da Ukrajina još uvijek može pobijediti Rusiju, a kompromisno rješenje vidi se kao najizgledniji ishod, pokazala je anketa.

Od 12 ispitanih zemalja, njih deset smatra da Rusija ima veće šanse za pobjedu u ratu, pokazalo je istraživanje britanske agencije za ispitivanje javnog mišljenja YouGov - javlja Daily Mail.

Samo dvije zemlje vjeruju da će Ukrajina ipak pobijediti, a to su Poljska i Portugal, pri čemu prva samo marginalno podržava svog geografskog susjeda u odnosu na Rusiju.

Zemlja koja najmanje vjeruje u Ukrajinu je Grčka, gdje vrlo mali broj ispitanika kaže da će ta zemlja u ovom sukobu dobiti rat.

Ne zaostaje puno ni Mađarska, koja također graniči s ratom razorenom zemljom.

Kako prenosi Guardian, autori ankete otkrili su da na drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu Europljani nisu herojski raspoloženi, pa čak ni optimistični u pogledu situacije.

Unatoč tome, predanost Europljana da spriječe rusku pobjedu navodno nije posustala.

Međutim, druga anketa pokazuje da Europljani možda više nisu tako privrženi svojoj moralnoj lojalnosti Ukrajini kao što su nekad bili.

Velika većina ljudi ispitanih u anketi u 12 zemalja vjeruje da bi zemlje u bratu trebale postići mirovni sporazum, a ne da Ukrajina inzistira na pobjedi.

Koautor izvješća, Mark Leonard, iz Europskog vijeća za vanjske odnose (ECFR), koji je naručio anketu, rekao je Guardianu da većina Europljana očajnički želi spriječiti rusku pobjedu, ali bi se zalagali samo za pružanje pomoći, dok sumnjaju u vojnu sposobnost Ukrajine.

To je u oštroj suprotnosti s općom percepcijom diljem Europe na početku rata, kada su zemlje poput Velike Britanije bile jako odlučne u zaustavljanju Putina, pri čemu su svjesno dopustile vrtoglavi skok cijena plina i nafte zbog blokade Rusije, a sve u znak solidarnosti sa žrtvama rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:00