StoryEditor
Svijetcenzura i zabrane

Godina represije u Rusiji: građanima koji izađu na izbore vlast obećava ‘milijun nagrada‘. Oporba upozorava: Ovo nisu izbori!

Piše PSD
15. rujna 2021. - 12:21

Prošlu je godinu obilježila represija nad opozicijom i posrtanje u anketama Jedinstvene Rusije, stranke predsjednika Vladimira Putina, javlja portal Dnevni avaz. Ruske vlasti čine što mogu kako bi povećale interes za parlamentarne izbore koji se održavaju od petka do nedjelje.

Plakati širom Moskve oglašavaju „milijun nagrada” za birače koji se odluče glasati elektroničkim putem, a prema posljednjim podacima se da zaključiti kako će Putinova Jedinstvena Rusija ponovno dobiti većinu, iako nije popularna.

Budući da je glavni kremaljski neprijatelj Aleksej Navaljni u zatvoru, a drugi oporbenjaci potisnuti na marginu, kritičari smatraju da će izbori potvrditi prevlast Putinovih saveznika. 

- Nemamo pravog izbora, svi to znamo i vidimo - rekao je Grigorij Matvejev iz Moskve, izrazivši tako i stav svojih sugrađana.

Bira se 450 zastupnika donjeg doma Dume, u kojem Jedinstvena Rusija sada ima 334 mjesta, te nekoliko lokalnih skupština.

Socijaldemokratska stranka Pravedna Rusija te Komunistička partija i nacionalistička Liberalno demokratska stranka - obje nominalno oporbene iako nemaju običaj kritizirati Putina - drže ostala mjesta.

image
A man walks past a poster announcing the upcoming Russian parliamentary and local elections in Moscow on September 14, 2021. (Photo by Yuri KADOBNOV/AFP)
Yuri Kadobnov/AFP

U normalnim okolnostima, napominje se na portalu Dnevni avaz, Jedinstvena Rusija bi trebala biti ranjiva, ali to nije slučaj budući da životni standard već zadnjih deset godina slabi te je dodatno pogođen korona krizom.

U Rusiji osobni prihodi padaju, a cijene rastu te je inflacija je u kolovozu iznosila 6,7 posto.

Očekuje se da će Jedinstvena Rusija zadržati dvotrećinsku većinu u Dumi, što je dovoljno za izmjene ustava poput onih prošle godine, kad su usvojene reforme koje su omogućile Putinu da ostane na vlasti do 2036.

Po mišljenju Leonida Volkova, Navaljnijevog bliskog suradnika, razlog za to je jednostavan: „Ovo nisu izbori”.

- Isključili su sve iz utrke, onemogućili su drugim kandidatima da sudjeluju… to nisu kompetitivni izbori, namjerno - rekao je Volkov, koji živi u egzilu.

Ova izborna godina jedna je od najrepresivnijih u Putinovoj dvadesetogodišnjoj vladavini.

Represija je počela nakon što su provladine stranke pretrpjele gubite na lokalnim izborima zbog plana „pametnog glasanja” koji je osmislio Navaljni nakon što je njegovim saveznicima zabranjeno da sudjeluju na izborima. Taktika se sastojala u tome da birači glasaju za kandidata koji će najvjerojatnije poraziti vladajuću stranku, a omogućila je da kandidati bliski Kremlju ostanu bez mjesta u moskovskoj skupštini 2019.

Pošto je bio otrovan u kolovozu 2020. nervnim otrovom novičokom, Navaljni se u siječnju vratio iz Njemačke samo da bi bio ubrzo uhićen i smješten u zatvor na više od dvije godine. Mreža njegovih organizacija zabranjena je kao „ekstremistička”, mnogi njegovi saveznici su uhićeni, a nekoliko bliskih suradnika pobjeglo je iz zemlje, prenosi Dnevni avaz.

Vlasti su pojačale pritisak i na neovisne medije, ograničivši njihovo djelovanje.

Ove je godine mnogim alternativnim kandidatima zabranjeno sudjelovanje na izborima.

- Kremlj se bori protiv ‘pametnog glasanja’ kao protiv vatre jer su procijenili mogući utjecaj… i jako su dobro svjesni da bi mogao biti golem - rekao je Volkov.

Putin, kojega i dalje podržava između 60 i 65 posto birača, nastoji poboljšati izglede Jedinstvene Rusije tako što je naložio isplatu gotovine u iznosu od 10.000 rublji (116 eura) umirovljenicima i 15.000 rublji (174 eura) policiji i vojnicima prije glasanja.

item - id = 1127452
related id = 0 -> 1135862
related id = 1 -> 1135819
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2021 11:15