StoryEditorOCM
Svijetprijeti joj zatvor

Zatvorska kazna za 95-godišnju Njemicu: Ovo joj nije prva presuda zbog ustrajnog negiranja holokausta

Piše hina
26. lipnja 2024. - 19:43

Sud u Hamburgu je u srijedu 95-godišnju ženu osudio na zatvorsku kaznu od skoro godinu i pol dana zbog ustrajnog negiranja holokausta.

Optužnica protiv Ursule Haverbeck je rezultat njezinih izjava 2015. tijekom suđenja bivšem nacističkom pripadniku Oskaru Goeringu koji je u Auschwizu služio kao stražar.

Haverbeck je tada novinarima tvrdila da je Auschwitz, u kojem su po procjenama povjesničara nacisti sustavno pobili najmanje 1,1 milijun ljudi, većinom Židova, bio radni logor, a ne logor za istrebljenje.

Sud u Hamburgu ju je kaznio s godinom i četiri mjeseca zatvora, a četiri mjeseca će se smatrati odsluženim zbog dugih zastoja u sudskom postupku. Također, presuda nije konačna jer postoji mogućnost žalbe.

Zloglasna poricateljica holokausta i poznata u krajnje desničarskim krugovima, Haverbeck je 2015. na okružnom sudu prvotno bila osuđena na 10 mjeseci zatvora bez mogućnosti kušnje. Podnijela je žalbu na tu presudu, no suđenje je tek počelo devet godina kasnije.

Sudovi se godinama bave njezinim izjavama u kojima negira holokaust, najveći pomor Židova u povijesti.

Postarija ekstremistica je prvi puta zbog svojih izjava kažnjena 2004. i to novčanom kaznom. Zbog poricanja holokausta je u zatvoru već provela više od dvije godine. Berlinski sud ju je potom 2022. osudio na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog poticanja na mržnju. Tu kaznu još uvijek nije odslužila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 21:38