stdClass Object ( [id] => 1357531 [title] => Hoće li Gaza za Izraelce postati njihov Vijetnam? Što je tajna žestokog otpora Palestinaca pod vodstvom Yahye Sinwara? [alias] => hoce-li-gaza-za-izraelce-postati-njihov-vijetnam-sto-je-tajna-zestokog-otpora-palestinaca-pod-vodstvom-yahye-sinwara [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hamas će napasti i okupirati židovska naselja na jugu Izraela i nastojati pobiti što više Židova. Nakon toga okolne arapske države trebaju napasti Izrael i dovršiti uništenje židovske države.

Ovako je prije 35 godina jedan palestinski student politologije u saslušanju pred izraelskom tajnom službom opisao svoje buduće planove. Iako ga izraelski obavještajci nisu shvatili previše ozbiljno, riječi tog mladića ostvarile su se. Taj student, koji je tada imao 27 godina, bio je Yahya Sinwar, današnji vođa Hamasa u Gazi, koji, unatoč velikim gubicima, svoju organizaciju vjerojatno vodi u stratešku pobjedu.

U čitavoj priči ključna je Sinwarova odlučnost da se osveti Izraelu. Prema podacima koje je nedavno objavio Washington Post, obitelj Yahye Sinwara je u doba izraelskoga rata za nezavisnost 1948. prognana iz gradića Mađala, koji je nakon deportacije kompletnog palestinskoga stanovništva preimenovan u današnji izraelski grad Aškelon.

Yahya se rodio 1962. u Gazi i odrastao je u betonskoj kućici u vrlo teškim, nehigijenskim uvjetima. Zbog cijele te povijesti, zbog stradanja svoje obitelji, ali i cijelog naroda, Sinwar je odlučio žestoko se osvetiti Izraelcima.

S obzirom na to da je od 80-ih bio aktivni član islamističkoga Hamasa, bio je to i u ključnim trenucima izraelsko-palestinskoga političkoga kompromisa iz 1993. godine.

Yahya Sinwar protivio se Sporazumu iz Osla, koji je na duge staze predviđao stvaranje samostalne Palestine, ali mirnim putem. Upravo to Sinwar nije htio prihvatiti, postajući radikal koji je spreman žrtvovati sve i svakoga da bi s oružjem u ruci stvorio nezavisnu državu Palestinu. Kako je u svojoj nedavnoj vrlo detaljnoj analizi Sinwarove terorističko-revolucionarne karijere napisao njemački tjednik Der Spiegel, on je napadom Hamasa na jug Izraela 7. listopada 2023. odlučio iz temelja uzdrmati židovsku državu i u Židovima probuditi tisućljetni strah za opstanak.

---

image

Yahya al-Sinwar dva je desetljeća proveo u izraelskim zatvorima

MAfp
---

Sinwar i Hamas namjeravaju na budućim ruševinama Izraela stvoriti islamističku nezavisnu državu Palestinu. Da bi ostvario svoj cilj, Sinwar je tijekom dva desetljeća boravka u izraelskom zatvoru, gdje je služio kaznu za višestruka politička ubojstva, jako dobro upoznao svoga neprijatelja. Tečno je naučio hebrejski i temeljito je proučio izraelsku povijest i politiku. Na polici njegove zatvoreničke ćelije bile su knjige osnivača Izraela Davida Ben-Guriona, te izraelskih državnika kao što su Menahema Begina i Jitzak Rabin, a proučavao je i svetu knjigu židovstva Toru.

Kako u svojoj analizi piše Der Spiegel, Hamas je za vrijeme Sinwarova zatočeništva početkom 21. stoljeća sudjelovao u demokratskim izborima u Gazi i na Zapadnoj obali osvojivši natpolovičnu većinu u privremenom palestinskome parlamentu. No taj je demokratski eksperiment propao zbog zapadnoga bojkota Hamasa kao neprihvatljive islamističko-terorističke organizacije.

Kad je u listopadu 2011. Sinwar zajedno s još više od tisuću palestinskih zatvorenika zamijenjen za samo jednoga izraelskoga vojnika, u Gaza Cityju održan je masovni politički skup potpore.

Hamas je još od 2008. kontrolirao Gazu, koja je zapravo vrlo malena palestinska država površine od samo 360 četvornih kilometara, otprilike kao područje Splita, Podstrane i Omiša. To je vrlo gusto naseljeno područje s oko 2,1 milijun stanovnika (naravno, prije posljednjeg sukoba s Izraelom), a dobivalo je obilnu financijsku pomoć iz mnogih arapskih zemalja u kojima, osim toga, Hamas ima brojna poduzeća.

Komentirajući strateške planove svoje malene države, Sinwar je još 2018. otvoreno rekao novinarima:

"Narod Gaze je kao vrlo gladni tigar kojeg Izraelci drže u kavezu i ponižavaju. Uvjeti u Gazi su nepodnošljivi. Eksplozija je neizbježna."

---

image

Izraelski predstavnik u Ujedinjenim narodima s fotografijom Sinwara i njegovim telefonskim brojem te porukom kako za prekid rata treba nazvati vođu Hamasa

 

Afp
---

Kad se sve ovo zna, ne treba čuditi što je Yahya Sinwar organizirao veliku vojno-političku eksploziju i palestinskoga tigra iz Gaze 7. listopada 2023. poslao u rat protiv Izraela, kojemu je time donio velike strateške brige.

Prestižni Foreign Affairs tvrdi da Izrael u ovome trenutku nije nadomak ostvarenja svojega glavnoga cilja, uništenja Hamasa, koji je usprkos pogibiji 7000 boraca još uvijek opasna vojna snaga. U isto vrijeme Izrael mora motriti na Iran i njegove militantne saveznike u Libanonu i spriječiti palestinsku vojno-političku erupciju na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu. U diplomatskom smislu, Izrael mora voditi računa i o nezadovoljstvu službenoga Washingtona, koji prijekim okom gleda na goleme civilne žrtve i razaranja u Gazi.

Ipak, najveći je problem činjenica što je Yahya Sinwar uspio srušiti dosadašnji izraelski osjećaj sigurnosti, što bi moglo prisiliti službeni Tel Aviv na dalekosežno popuštanje kad je u pitanju konačno stvaranje nezavisne države Palestine.

To opet znači da bi nemilosrdni i učinkoviti Sinwar, koji se Izraelcima suprotstavlja znanjem koje je stekao u njihovim zatvorima, mogao Hamas odvesti u stratešku pobjedu.

Tako barem misli Foreign Affairs, koji je nekidan konstatirao kako Hamas s Yahyom Sinwarom na čelu vodi vrlo uspješnu propagandnu kampanju kojom potkopava diplomatsku vjerodostojnost Izraela i ističe malenu Gazu kao logično političko središte palestinskoga ujedinjenja. Kako stvari sada stoje, usprkos neupitnoj nadmoći izraelske vojske i usprkos oko 7000 poginulih palestinskih boraca i oko 17.000 stradalih palestinskih civila, Hamas je daleko od uništenja.

Nakon tri mjeseca nije se ostvarila prijetnja izraelskoga premijera Banjamina Netanyahua, koji je rekao kako je Yahya Sinwar "hodajući mrtvac".

Ništa od toga. Sinwar je u ovome trenutku vrlo učinkoviti partizansko-gerilski vođa koji Izraelu zadaje velike glavobolje. Te su glavobolje tolike da je, kako piše londonski Times, krajem prosinca prošle godine izraelska vojska iznad Gaze bacala letke nudeći 400 tisuća dolara za informaciju koja bi dovela do Sinwarova uhićenja. Prema izraelskim obavještajnim procjenama koje je nekidan objavio Washington Post, Yahya Sinwar se u ovome trenutku vrlo vjerojatno uspješno skriva u podzemnim tunelima Gaze (u dužini od čak 500 kilometara, dok su Izraelci u početku sukoba govorili o "tek" 300 kilometara tunela), okružen samo najpovjerljivijim ljudima. I još nešto, Sinwar je spreman voditi rat do zadnje kapi krvi. Palestinske i izraelske.

---

image

U svakom ratu, pa i u ovom, najviše stradaju civili

Afp
---

U nedavnoj analizi Der Spiegela navodi se kako je sukob u Gazi doveo do humanitarne katastrofe u kojoj je većina od 2,1 milijuna Palestinaca pretvorena u beskućnike i izbjeglice. Istovremeno, pred vladom u Tel Avivu u ovom je trenutku vrlo neugodno i teško strateško pitanje oko toga što proklamirano uništenje Hamasa znači. Iza diplomatskih kulisa izraelskoj vladi stižu upozorenja da bi taj cilj moglo biti nemoguće dostići jer iza Yahye Sinwara i Hamasa stoji vrlo čvrsta društveno-politička organizacija koja je nadahnuta ne samo terorističkom ideologijom islamizma, nego i ideologijom borbe za nezavisnu državu Palestinu.

Zbog toga postoji realna opasnost da će Gaza u budućnosti postati neka vrsta izraelskoga Afganistana ili Vijetnama, odnosno da će Izraelci biti prisiljeni povući se i de facto priznati nezavisnost malene palestinske države, koju će predvoditi Yahya Sinwar ili netko drugi iz njegova povjerljivoga kruga sadašnjega vodstva Hamasa. Takva bi državica, prema povjerljivim Hamasovim dokumentima koje je zaplijenila izraelska vojska i koje je objavio londonski Times, trebala biti središte stvaranja buduće veće nezavisne države Palestine, koja bi trebala obuhvatiti ne samo Gazu i Zapadnu obalu nego i istočni Jeruzalem, koji je Izrael anektirao još 1980.

Ako se ima na umu da na Zapadnoj obali živi 2,5 milijuna Palestinaca, u Gazi 2,1 milijun te u Izraelu 1,8 milijuna, dolazimo do brojke od 6,4 milijuna Palestinaca pod izraelskim nadzorom. S obzirom na to da, prema procjenama koje donosi CIA, u Izraelu živi otprilike 7,2 milijuna Židova, službeni izraelski premijer Benjamin Netanyahu ima puno razloga za zabrinutost.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽILAVI HAMAS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ŽILAVI HAMAS 2 0 7922 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-16 12:33:18 [created_by] => 3106 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-22 19:40:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-22 19:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hoće li Gaza za Izraelce postati njihov Vijetnam? Što je tajna žestokog otpora Palestinaca pod vodstvom Yahye Sinwara? page_title=Hoće li Gaza za Izraelce postati njihov Vijetnam? Što je tajna žestokog otpora Palestinaca pod vodstvom Yahye Sinwara? [metakey] => pojas gaze, Palestinska država, Jahja Sinwar, Hamas, izraelska vojska [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26132682.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26201690.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26209322.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26384535.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","MAfp"," Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Yahya al-Sinwar na skupu u Pojasu Gaze<\/p>","

Yahya al-Sinwar dva je desetlje\u0107a proveo u izraelskim zatvorima<\/p>","

Izraelski predstavnik u Ujedinjenim narodima s fotografijom Sinwara i njegovim telefonskim brojem te\u00a0porukom kako za prekid rata treba nazvati vo\u0111u Hamasa<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

U svakom ratu, pa i u ovom, najvi\u0161e stradaju civili<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_26132682_1920.jpg":"1920x1080","k_26132682_1280.jpg":"1280x1280","k_26132682_1024.jpg":"1024x1024","k_26132682_640.jpg":"640x640","k_26132682_480.jpg":"480x480","k_26132682_340.jpg":"340x340","k_26132682_220.jpg":"220x220","o_26132682_1280.jpg":"1280x854","o_26132682_1024.jpg":"1024x683","o_26132682_640.jpg":"640x427","o_26132682_480.jpg":"480x320","o_26132682_340.jpg":"340x226","o_26132682_220.jpg":"220x146","h_26132682_1280.jpg":"1280x854","h_26132682_1024.jpg":"1024x683","h_26132682_640.jpg":"640x427","h_26132682_480.jpg":"480x320","h_26132682_340.jpg":"340x227","h_26132682_220.jpg":"220x147","pp_26132682_1280.jpg":"1280x1628","pp_26132682_1024.jpg":"1024x1303","pp_26132682_640.jpg":"640x814","pp_26132682_480.jpg":"480x611","pp_26132682_340.jpg":"340x432","pp_26132682_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26201690_1920.jpg":"1920x1080","k_26201690_1280.jpg":"1280x1280","k_26201690_1024.jpg":"1024x1024","k_26201690_640.jpg":"640x640","k_26201690_480.jpg":"480x480","k_26201690_340.jpg":"340x340","k_26201690_220.jpg":"220x220","o_26201690_1280.jpg":"1280x852","o_26201690_1024.jpg":"1024x682","o_26201690_640.jpg":"640x426","o_26201690_480.jpg":"480x319","o_26201690_340.jpg":"340x226","o_26201690_220.jpg":"220x146","h_26201690_1280.jpg":"1280x854","h_26201690_1024.jpg":"1024x683","h_26201690_640.jpg":"640x427","h_26201690_480.jpg":"480x320","h_26201690_340.jpg":"340x227","h_26201690_220.jpg":"220x147","pp_26201690_1280.jpg":"1280x1628","pp_26201690_1024.jpg":"1024x1303","pp_26201690_640.jpg":"640x814","pp_26201690_480.jpg":"480x611","pp_26201690_340.jpg":"340x432","pp_26201690_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26209322_1920.jpg":"1920x1080","k_26209322_1280.jpg":"1280x1280","k_26209322_1024.jpg":"1024x1024","k_26209322_640.jpg":"640x640","k_26209322_480.jpg":"480x480","k_26209322_340.jpg":"340x340","k_26209322_220.jpg":"220x220","o_26209322_1280.jpg":"1280x853","o_26209322_1024.jpg":"1024x682","o_26209322_640.jpg":"640x426","o_26209322_480.jpg":"480x320","o_26209322_340.jpg":"340x226","o_26209322_220.jpg":"220x146","h_26209322_1280.jpg":"1280x854","h_26209322_1024.jpg":"1024x683","h_26209322_640.jpg":"640x427","h_26209322_480.jpg":"480x320","h_26209322_340.jpg":"340x227","h_26209322_220.jpg":"220x147","pp_26209322_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209322_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209322_640.jpg":"640x814","pp_26209322_480.jpg":"480x611","pp_26209322_340.jpg":"340x432","pp_26209322_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26384535_1920.jpg":"1920x1080","k_26384535_1280.jpg":"1280x1280","k_26384535_1024.jpg":"1024x1024","k_26384535_640.jpg":"640x640","k_26384535_480.jpg":"480x480","k_26384535_340.jpg":"340x340","k_26384535_220.jpg":"220x220","o_26384535_1280.jpg":"1280x853","o_26384535_1024.jpg":"1024x682","o_26384535_640.jpg":"640x426","o_26384535_480.jpg":"480x320","o_26384535_340.jpg":"340x226","o_26384535_220.jpg":"220x146","h_26384535_1280.jpg":"1280x854","h_26384535_1024.jpg":"1024x683","h_26384535_640.jpg":"640x427","h_26384535_480.jpg":"480x320","h_26384535_340.jpg":"340x227","h_26384535_220.jpg":"220x147","pp_26384535_1280.jpg":"1280x1628","pp_26384535_1024.jpg":"1024x1303","pp_26384535_640.jpg":"640x814","pp_26384535_480.jpg":"480x611","pp_26384535_340.jpg":"340x432","pp_26384535_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7792985 Threads: 13 Questions: 1568705512 Slow queries: 4785182 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111718721 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/hoce-li-gaza-za-izraelce-postati-njihov-vijetnam-sto-je-tajna-zestokog-otpora-palestinaca-pod-vodstvom-yahye-sinwara-1357531 [printLink] => /vijesti/svijet/hoce-li-gaza-za-izraelce-postati-njihov-vijetnam-sto-je-tajna-zestokog-otpora-palestinaca-pod-vodstvom-yahye-sinwara-1357531?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 334644 [name] => pojas gaze [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pojas-gaze [link] => /tag/pojas-gaze ) [1] => stdClass Object ( [id] => 737825 [name] => Palestinska država [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-23 16:20:11 [main_article_id] => 0 [alias] => palestinska-drzava [link] => /tag/palestinska-drzava ) [2] => stdClass Object ( [id] => 736651 [name] => Jahja Sinwar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-14 12:08:58 [main_article_id] => 0 [alias] => jahja-sinwar [link] => /tag/jahja-sinwar ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679221 [name] => Hamas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hamas [link] => /tag/hamas ) [4] => stdClass Object ( [id] => 237205 [name] => izraelska vojska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izraelska-vojska [link] => /tag/izraelska-vojska ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽILAVI HAMAS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hoće li Gaza za Izraelce postati njihov Vijetnam? Što je tajna žestokog otpora Palestinaca pod vodstvom Yahye Sinwara? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3106 [name] => Damir Dukić [username] => damir-duki [email] => damir-duki@sd.hr [password] => $2y$10$4XvR0CHZNNZ5LlpJtKt2ceBnaerCvA8MOcQ0FU3.rh67lDxCnMgC2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-dukic-3106 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1624 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/5af86cdb1f16fd1182b9bebdf0fca239?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26132682.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Yahya al-Sinwar na skupu u Pojasu Gaze

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26132682.jpg [title] =>

Yahya al-Sinwar na skupu u Pojasu Gaze

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26201690.jpg [title] =>

Yahya al-Sinwar dva je desetljeća proveo u izraelskim zatvorima

MAfp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26209322.jpg [title] =>

Izraelski predstavnik u Ujedinjenim narodima s fotografijom Sinwara i njegovim telefonskim brojem te porukom kako za prekid rata treba nazvati vođu Hamasa

 

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26384535.jpg [title] =>

U svakom ratu, pa i u ovom, najviše stradaju civili

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hamas će napasti i okupirati židovska naselja na jugu Izraela i nastojati pobiti što više Židova. Nakon toga okolne arapske države trebaju napasti Izrael i dovršiti uništenje židovske države.

Ovako je prije 35 godina jedan palestinski student politologije u saslušanju pred izraelskom tajnom službom opisao svoje buduće planove. Iako ga izraelski obavještajci nisu shvatili previše ozbiljno, riječi tog mladića ostvarile su se. Taj student, koji je tada imao 27 godina, bio je Yahya Sinwar, današnji vođa Hamasa u Gazi, koji, unatoč velikim gubicima, svoju organizaciju vjerojatno vodi u stratešku pobjedu.

U čitavoj priči ključna je Sinwarova odlučnost da se osveti Izraelu. Prema podacima koje je nedavno objavio Washington Post, obitelj Yahye Sinwara je u doba izraelskoga rata za nezavisnost 1948. prognana iz gradića Mađala, koji je nakon deportacije kompletnog palestinskoga stanovništva preimenovan u današnji izraelski grad Aškelon.

Yahya se rodio 1962. u Gazi i odrastao je u betonskoj kućici u vrlo teškim, nehigijenskim uvjetima. Zbog cijele te povijesti, zbog stradanja svoje obitelji, ali i cijelog naroda, Sinwar je odlučio žestoko se osvetiti Izraelcima.

S obzirom na to da je od 80-ih bio aktivni član islamističkoga Hamasa, bio je to i u ključnim trenucima izraelsko-palestinskoga političkoga kompromisa iz 1993. godine.

Yahya Sinwar protivio se Sporazumu iz Osla, koji je na duge staze predviđao stvaranje samostalne Palestine, ali mirnim putem. Upravo to Sinwar nije htio prihvatiti, postajući radikal koji je spreman žrtvovati sve i svakoga da bi s oružjem u ruci stvorio nezavisnu državu Palestinu. Kako je u svojoj nedavnoj vrlo detaljnoj analizi Sinwarove terorističko-revolucionarne karijere napisao njemački tjednik Der Spiegel, on je napadom Hamasa na jug Izraela 7. listopada 2023. odlučio iz temelja uzdrmati židovsku državu i u Židovima probuditi tisućljetni strah za opstanak.

---

image

Yahya al-Sinwar dva je desetljeća proveo u izraelskim zatvorima

MAfp
---

Sinwar i Hamas namjeravaju na budućim ruševinama Izraela stvoriti islamističku nezavisnu državu Palestinu. Da bi ostvario svoj cilj, Sinwar je tijekom dva desetljeća boravka u izraelskom zatvoru, gdje je služio kaznu za višestruka politička ubojstva, jako dobro upoznao svoga neprijatelja. Tečno je naučio hebrejski i temeljito je proučio izraelsku povijest i politiku. Na polici njegove zatvoreničke ćelije bile su knjige osnivača Izraela Davida Ben-Guriona, te izraelskih državnika kao što su Menahema Begina i Jitzak Rabin, a proučavao je i svetu knjigu židovstva Toru.

Kako u svojoj analizi piše Der Spiegel, Hamas je za vrijeme Sinwarova zatočeništva početkom 21. stoljeća sudjelovao u demokratskim izborima u Gazi i na Zapadnoj obali osvojivši natpolovičnu većinu u privremenom palestinskome parlamentu. No taj je demokratski eksperiment propao zbog zapadnoga bojkota Hamasa kao neprihvatljive islamističko-terorističke organizacije.

Kad je u listopadu 2011. Sinwar zajedno s još više od tisuću palestinskih zatvorenika zamijenjen za samo jednoga izraelskoga vojnika, u Gaza Cityju održan je masovni politički skup potpore.

Hamas je još od 2008. kontrolirao Gazu, koja je zapravo vrlo malena palestinska država površine od samo 360 četvornih kilometara, otprilike kao područje Splita, Podstrane i Omiša. To je vrlo gusto naseljeno područje s oko 2,1 milijun stanovnika (naravno, prije posljednjeg sukoba s Izraelom), a dobivalo je obilnu financijsku pomoć iz mnogih arapskih zemalja u kojima, osim toga, Hamas ima brojna poduzeća.

Komentirajući strateške planove svoje malene države, Sinwar je još 2018. otvoreno rekao novinarima:

"Narod Gaze je kao vrlo gladni tigar kojeg Izraelci drže u kavezu i ponižavaju. Uvjeti u Gazi su nepodnošljivi. Eksplozija je neizbježna."

---

image

Izraelski predstavnik u Ujedinjenim narodima s fotografijom Sinwara i njegovim telefonskim brojem te porukom kako za prekid rata treba nazvati vođu Hamasa

 

Afp
---

Kad se sve ovo zna, ne treba čuditi što je Yahya Sinwar organizirao veliku vojno-političku eksploziju i palestinskoga tigra iz Gaze 7. listopada 2023. poslao u rat protiv Izraela, kojemu je time donio velike strateške brige.

Prestižni Foreign Affairs tvrdi da Izrael u ovome trenutku nije nadomak ostvarenja svojega glavnoga cilja, uništenja Hamasa, koji je usprkos pogibiji 7000 boraca još uvijek opasna vojna snaga. U isto vrijeme Izrael mora motriti na Iran i njegove militantne saveznike u Libanonu i spriječiti palestinsku vojno-političku erupciju na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu. U diplomatskom smislu, Izrael mora voditi računa i o nezadovoljstvu službenoga Washingtona, koji prijekim okom gleda na goleme civilne žrtve i razaranja u Gazi.

Ipak, najveći je problem činjenica što je Yahya Sinwar uspio srušiti dosadašnji izraelski osjećaj sigurnosti, što bi moglo prisiliti službeni Tel Aviv na dalekosežno popuštanje kad je u pitanju konačno stvaranje nezavisne države Palestine.

To opet znači da bi nemilosrdni i učinkoviti Sinwar, koji se Izraelcima suprotstavlja znanjem koje je stekao u njihovim zatvorima, mogao Hamas odvesti u stratešku pobjedu.

Tako barem misli Foreign Affairs, koji je nekidan konstatirao kako Hamas s Yahyom Sinwarom na čelu vodi vrlo uspješnu propagandnu kampanju kojom potkopava diplomatsku vjerodostojnost Izraela i ističe malenu Gazu kao logično političko središte palestinskoga ujedinjenja. Kako stvari sada stoje, usprkos neupitnoj nadmoći izraelske vojske i usprkos oko 7000 poginulih palestinskih boraca i oko 17.000 stradalih palestinskih civila, Hamas je daleko od uništenja.

Nakon tri mjeseca nije se ostvarila prijetnja izraelskoga premijera Banjamina Netanyahua, koji je rekao kako je Yahya Sinwar "hodajući mrtvac".

Ništa od toga. Sinwar je u ovome trenutku vrlo učinkoviti partizansko-gerilski vođa koji Izraelu zadaje velike glavobolje. Te su glavobolje tolike da je, kako piše londonski Times, krajem prosinca prošle godine izraelska vojska iznad Gaze bacala letke nudeći 400 tisuća dolara za informaciju koja bi dovela do Sinwarova uhićenja. Prema izraelskim obavještajnim procjenama koje je nekidan objavio Washington Post, Yahya Sinwar se u ovome trenutku vrlo vjerojatno uspješno skriva u podzemnim tunelima Gaze (u dužini od čak 500 kilometara, dok su Izraelci u početku sukoba govorili o "tek" 300 kilometara tunela), okružen samo najpovjerljivijim ljudima. I još nešto, Sinwar je spreman voditi rat do zadnje kapi krvi. Palestinske i izraelske.

---

image

U svakom ratu, pa i u ovom, najviše stradaju civili

Afp
---

U nedavnoj analizi Der Spiegela navodi se kako je sukob u Gazi doveo do humanitarne katastrofe u kojoj je većina od 2,1 milijuna Palestinaca pretvorena u beskućnike i izbjeglice. Istovremeno, pred vladom u Tel Avivu u ovom je trenutku vrlo neugodno i teško strateško pitanje oko toga što proklamirano uništenje Hamasa znači. Iza diplomatskih kulisa izraelskoj vladi stižu upozorenja da bi taj cilj moglo biti nemoguće dostići jer iza Yahye Sinwara i Hamasa stoji vrlo čvrsta društveno-politička organizacija koja je nadahnuta ne samo terorističkom ideologijom islamizma, nego i ideologijom borbe za nezavisnu državu Palestinu.

Zbog toga postoji realna opasnost da će Gaza u budućnosti postati neka vrsta izraelskoga Afganistana ili Vijetnama, odnosno da će Izraelci biti prisiljeni povući se i de facto priznati nezavisnost malene palestinske države, koju će predvoditi Yahya Sinwar ili netko drugi iz njegova povjerljivoga kruga sadašnjega vodstva Hamasa. Takva bi državica, prema povjerljivim Hamasovim dokumentima koje je zaplijenila izraelska vojska i koje je objavio londonski Times, trebala biti središte stvaranja buduće veće nezavisne države Palestine, koja bi trebala obuhvatiti ne samo Gazu i Zapadnu obalu nego i istočni Jeruzalem, koji je Izrael anektirao još 1980.

Ako se ima na umu da na Zapadnoj obali živi 2,5 milijuna Palestinaca, u Gazi 2,1 milijun te u Izraelu 1,8 milijuna, dolazimo do brojke od 6,4 milijuna Palestinaca pod izraelskim nadzorom. S obzirom na to da, prema procjenama koje donosi CIA, u Izraelu živi otprilike 7,2 milijuna Židova, službeni izraelski premijer Benjamin Netanyahu ima puno razloga za zabrinutost.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp MAfp  Afp Afp
Afp

Yahya al-Sinwar na skupu u Pojasu Gaze

MAfp

Yahya al-Sinwar dva je desetljeća proveo u izraelskim zatvorima

Afp

Izraelski predstavnik u Ujedinjenim narodima s fotografijom Sinwara i njegovim telefonskim brojem te porukom kako za prekid rata treba nazvati vođu Hamasa

 

Afp

U svakom ratu, pa i u ovom, najviše stradaju civili

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/hoce-li-gaza-za-izraelce-postati-njihov-vijetnam-sto-je-tajna-zestokog-otpora-palestinaca-pod-vodstvom-yahye-sinwara-1357531 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4e184f89ce0f35de8c8d7b4a41bb2c7a9b172d00 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ho%C4%87e+li+Gaza+za+Izraelce+postati+njihov+Vijetnam%3F+%C5%A0to+je+tajna+%C5%BEestokog+otpora+Palestinaca+pod+vodstvom+Yahye+Sinwara%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fhoce-li-gaza-za-izraelce-postati-njihov-vijetnam-sto-je-tajna-zestokog-otpora-palestinaca-pod-vodstvom-yahye-sinwara-1357531 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fhoce-li-gaza-za-izraelce-postati-njihov-vijetnam-sto-je-tajna-zestokog-otpora-palestinaca-pod-vodstvom-yahye-sinwara-1357531 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽILAVI HAMAS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetŽILAVI HAMAS

Hoće li Gaza za Izraelce postati njihov Vijetnam? Što je tajna žestokog otpora Palestinaca pod vodstvom Yahye Sinwara?

Piše Tihomir Rajčić
22. siječnja 2024. - 20:40

Hamas će napasti i okupirati židovska naselja na jugu Izraela i nastojati pobiti što više Židova. Nakon toga okolne arapske države trebaju napasti Izrael i dovršiti uništenje židovske države.

Ovako je prije 35 godina jedan palestinski student politologije u saslušanju pred izraelskom tajnom službom opisao svoje buduće planove. Iako ga izraelski obavještajci nisu shvatili previše ozbiljno, riječi tog mladića ostvarile su se. Taj student, koji je tada imao 27 godina, bio je Yahya Sinwar, današnji vođa Hamasa u Gazi, koji, unatoč velikim gubicima, svoju organizaciju vjerojatno vodi u stratešku pobjedu.

U čitavoj priči ključna je Sinwarova odlučnost da se osveti Izraelu. Prema podacima koje je nedavno objavio Washington Post, obitelj Yahye Sinwara je u doba izraelskoga...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 13:58