StoryEditorOCM
Svijetnestanak podmornice

Hrvatski ronioci i znanstvenici pesimistični: ‘Prije će se neka domaćica spustiti Boeingom nego što će Titan izroniti‘

Piše vijesti sd
20. lipnja 2023. - 23:57

Nastavlja se velika akcija potrage za podmornicom koja je turiste vozila u obilazak ostataka Titanika. Da je potraga na velikim dubinama itekako neizvjesna, smatraju i hrvatski stručnjaci. Ali ne žele se upuštati u prognoze što je sve nakon polaska pošlo po krivu.

"Puno je veća vjerojatnost da će se neka domaćica spustiti Boeingom, nego da će oni izroniti", smatra Damir Zec, profesor s Pomorskog fakulteta u Rijeci u prilogu Dnevnika Nove TV.

Hrvatski stručnjaci nisu nimalo optimistični oko sudbine Titana, kanadske turističke podmornice na električni pogon.

"Ta podmornica se uputila u područje svijeta koje je najopasnije, u kojem su tlakovi četristotinjak bara i u takvim uvjetima bilo kakva greška bilo koga ili bilo čega je pogibeljna", dodaje. I na tim dubinama - nepopravljiva, smatra Zec.

"A da još nismo uopće spomenuli temperature, tlakove, morske struje i sve ono što vlada na tim dubinama - najnegostoljubiviji dijelovi naše planete", navodi.

image

Titan u nekim boljim danima

Handout/Afp

Teško mu je, kaže, procjenjivati što je na putu do Titanika pošlo po zlu. Nije riječ o klasičnoj podmornici, pojašnjava.

"Bilo kakav kvar na baterijskom sustavu, na upravljačima, na sustavu za recirkulaciju i dobavu zraka... Tisuće je mjesta gdje je moglo doći do greške", zaključuje Zec.

"Bojim se da su motivi ove akcije bili takvi da ljudi nemaju ni tehničke ni psihološke predispozicije... Teško je utvrditi gdje se nalaze, jesu li svi unutra, je li zavladala neka panika, jesu li bili spremni, to je komercijalni plov", navodi ronilac Arsen Brajković.

Upitno je i koliko su uopće bili pripremljeni za ovu turističku ekspediciju, ali i jesu li svladali protokol spašavanja - smatra ovaj Puljanin.

Svojedobno je od potapanja vojnog broda u bivšoj državi napravio ronilačku atrakciju.

"To nisu ni profesionalni vojnici koji su spremni za takve stresne situacije, pričamo o turistima i znatiželjnicima koji su imali dovoljno novaca da plate to", kazao je Brajković.

A sada im je vrijeme - važnije od novca.

image
Handout/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:13