StoryEditorOCM
Svijetpoznato tko su?

Poznato otkud dolaze napadači odgovorni za pokolj u Moskvi? ISIS: ‘Naši borci su se sigurno vratili u svoju bazu‘

Piše JL, Vijesti SD
22. ožujka 2024. - 22:27

Telegram kanal Vchk-Ogpu javlja da se traže muškarci iz Ingušetije zbog sumnje da su umiješani u današnji napad, javlja Meduza koja ističe da nije uspjela provjeriti ovu informaciju. Nedugo zatim, odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Ono što je zanimljivo, u priopćenju stoji da su se napadači nakon ‘napada na veliki skup kršćana‘ sigurno vratili u svoju bazu.

Ruski mediji koji su tijekom večeri objavili fotografije osoba iz Ingušetije, za koje se pretpostavljalo da su napadači na dvoranu 20 kilometara zapadno od Moskve, počeli su povlačiti objave uz dodatak kako je utvrđeno da su te osobe ubijene u sukobima u Ingušetiji početkom ožujka.

Ruske državne novinske agencije 2. ožujka u večernjim satima izvijestile su o pokretanju protuterorističke operacije u gradu Karabulak u Ingušetiji, na sjevernom Kavkazu.

Navedeno je bilo da su militanti u gradu Karabulaku, kada su ih pokušali uhititi, otvorili vatru na snage reda, a policijske snage su krenule u oružani obračun.

Na društvenim mrežama tada su se pojavile i snimke pucnjave i eksplozija u tom gradu.

Neki korisnici X-a, bivšeg Twittera, navodili su tada da ruske specijalne snage provode borbenu operaciju uništavanja ISIS-a u Ingušetiji te da se čuje pucnjava po ulicama, no te se informacije nisu mogle se neovisno provjeriti.

Regionalni operativni stožer izvijestio je tada da je uveden režim CTO (režim protuterorističke operacije) u dijelu grada Karabulak u Ingušetiji.

"U cilju suzbijanja terorističkih akata i zločina terorističke prirode, šef ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) za Republiku Ingušetiju, pukovnik M. Ševljakov, odlučio je provesti protuterorističku operaciju na području grada Karabulaka od 2. ožujka 2024. u 19:30 sati", stajalo je u priopćenju, kako je prenijela ruska državna agencija RIA Novosti.

Ingušetija je nestabilna autonomna republika u sastavu Ruske Federacije. Na zapadu graniči s ruskom republikom Sjevernom Osetijom, na istoku sa Čečenijom, a na jugu s Gruzijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:53