StoryEditorOCM
Svijetgdje ste bili 2023.?

Inkubatori u Gazi se upravo gase, bijeli fosfor topi palestinsko meso, a snajperi ubijaju djecu. ‘Svi ste suučesnici!‘

Piše Marin Prvan
11. studenog 2023. - 20:24

Izrael je jučer započeo koordiniranu operaciju bombardiranja bolnica, koja je još uvijek u tijeku. Tako su istovremeno prijavljeni izraelski bombaški napadi Indonezijsku bolnicu, Al Awdu, Al-Shifu, Al-Rantisi i Al-Nasr. Zadnje dvije su dječje bolnice.

"Stanovnici Gaze, koji su smatrali prikladnim pretvoriti bolnice u teroristička gnijezda u pokušaju da iskoriste zapadnjački moral, oni su ti koji su sami sebi nanijeli uništenje – terorizam se mora eliminirati svugdje i na bilo koji način. Napad na teroristički stožer unutar bolnice je pravo, pa čak i dužnost IDF-a", poručili su iz Jeruzalema bombardiranim bolesnicima, trudnicama, djeci, starcima i i izbjeglicama.

Dolaskom noći, na bolnice su počele padati prve rakete, a na Al-Shifu je bačen i bijeli fosfor; čija se uporaba karakterizira kao ratni zločin jer, ukoliko dođe do doticaja s kožom, može nagristi meso do kosti. 

Neke bolnice su onda opkoljene s tenkovima, poput one dječje al-Rantisi.

Nakon toga, djeca iz te ustanove su se, noseći bijele zastavice, pokušala predati izraelskim vlastima. Međutim, u trenutku dok je njih 50-ak izlazilo iz dvorišta na ulicu, na njih se obrušila kiša snajperskih metaka. 

Osim njih izraelski snajperi su jučer gađali i raseljene osobe u bolnici Al-Quds, pri čemu je najmanje jedan Palestinac je ubijen, a 20 ih je ozlijeđeno.

Na kameru je uhvaćen i trenutak udara na Al-Shifu, bolnicu u kojoj se trenutno skriva 50.000 palestinskih izbjeglica. Nju su napali izraelski ratni zrakoplovi, ubivši nekoliko ljudi.

Liječnik iz Al-Shife je snimio stravične prizore nekoliko trenutaka nakon udara, koji su toliko uznemirujući da vam možemo pokazati samo zamagljenu snimku. 

“Pacijenti s odjela intenzivne njege napustili su bolnicu na svojim krevetima”, govori doktor.

A tek onda se granatiranje intenziviralo.

Na kameri je uhvaćen i trenutak javljanja reportera ispred Indonezijske bolnice, dok iza njega udara projektil u zgradu.

U isto vrijeme, Izrael javlja da oni ne gađaju bolnice, već to radi - Hamas.

“Analiza IDF-ovih operativnih sustava pokazuje da su diverzantski elementi jutros ispalili rakete ciljajući na IDF-ove snage koje djeluju u blizini bolnice Al-Shifa u gradu Gazi. Prema IDF sustavima, granate na raketni pogon pogodile su bolnicu. Dakle, prema informacijama kojima raspolaže IDF, za neuspjelo ispaljivanje projektila koji je pogodio bolnicu odgovorne su terorističke organizacije u Pojasu Gaze”, javljaju Izraelci.

A palestinski borci, čini se, vole gađati i palestinske škole. Tako je jučer u raketiranju škole Al-Buraq ubijeno 50 ljudi; većinom djece.

Svakako, čini se da su izraelski napadi bili uspješni. Naime, recimo, iz Al-Shife javljaju da su u njoj obustavljene sve operacije pošto je ustanova - ostala bez goriva. 

Ravnatelj bolnice Muhammad Abu Salmiya je opisao stanje: "Sve što mogu reći je da smo počeli gubiti živote. Pacijenti umiru iz minute u minutu, umiru i žrtve i ranjenici - čak i bebe u inkubatorima. Izgubili smo bebu u inkubatoru, izgubili smo i mladića na odjelu intenzivne njege. Okružje bolnice je ograđeno, a zgrade bolnice su gađane. Svaka osoba koja se kreće unutar kompleksa je meta. Izraelske okupacijske snage su vani i onemogućuju svakome da se kreće... Potpuno smo odsječeni od cijelog svijeta, minute nas dijele od neminovne smrti." 

Dodao je da je bolnica ostala bez struje, interneta, vode i sanitetskog materijala. Odjel intenzivne njege, odjel pedijatrije i uređaji za kisik su prestali raditi.

U međuvremenu su u bolnici umrle tri bebe. Liječnici na odjelu za novorođenčad sada su prisiljeni ručno izvoditi umjetno disanje na 36 beba o kojima se brinu, koje pokrivaju mekom podstavom i dekama, kao dio napora za njihovim preživljavanjem.

Šef odjela za vaskularnu kirurgiju Ahmad Abu Nada je poručio da, ako prežive, će "svo medicinsko osoblje trebati psihoterapiju".

Kirurg Marwan Abu Saada rekao je da je jučer pokušano iskopavanje masovne grobnice u bolnici Al-Shifa, ali su pokušaje omeli izraelski napadi. Saada objašnjava da "ne žele da izbije epidemije zbog ovih mrtvih tijela koja su izvan glavnog hladnjaka". Taj hladnjak "ne radi jer nema goriva za pogon generatora", dodaje.

Liječnici bez granica (MSF) kažu da je njihovo osoblje svjedoči pucanju u ljude koji su pokušali pobjeći iz opkoljene bolnice Al-Shifa. Potvrdili su i da su ljudi koji pokušaju otići ubijeni. MSF "snažno osuđuje smrtnu presudu koju je izraelska vojska odredila civilima blokiranima u bolnici Al Shifa" te traži "bezuvjetni prekid vatre". U međuvremenu, izvijestili su kako su izgubili kontakt s osobljem unutar bolnice.

"Na četvrtom smo katu, snajperist je tamo napao četiri pacijenta unutar bolnice. Jedan od njih ima prostrijelnu ranu direktno u vrat i on je kvadriplegičar, a drugi je (upucan) u trbuh", napisali su na Twitteru.

Abu Mughaisib, zamjenik medicinskog koordinatora MSF-a za Gazu, je javio da su liječnici iz pedijatrijske bolnice al-Nasr moralo ostaviti bebe u inkubatorima dok su se evakuirali prema jugu. “Medicinsko osoblje se evakuiralo zbog granatiranja pedijatrijske bolnice, a nisu mogli spasiti bebe da ih iznesu pa su pet beba ostavili same na intenzivnoj njezi na aparatima i respiratorima. To je situacija, ostaviti bebe sada same na respiratorima", rekao je.

Inače, udruga Defense for children je objavila da u subotu nije bilo ažuriranih podataka o broju palestinskih žrtava, jer su izraelske snage onemogućile svu komunikaciju na područjima koja su opsjedali.

Jedna reporterka je ispričala kako pacijentici liječnici nisu uspjeli sanirati ranu pa joj je ona amputirana. "Bolnicu je napustila bez jedne ruke, s kćerkom u drugoj", kazala je novinarka, skoro briznuvši u plač.  

Svjetska zdravstvena organizacija rekla da je "izuzetno uznemirena" zbog izvješća o izraelskim napadima u blizini. Norveško vijeće za izbjeglice (NRC), druga nevladina udruga, "užasnuta je informacijama o stalnim napadima na bolnice u Gazi". 

Glavni direktor Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Robert Mardini kazao je da je organizacija "šokirana i užasnuta slikama i izvješćima iz bolnice Al Shifa u Gazi". "Nepodnošljivo očajna situacija za pacijente i osoblje zarobljeno unutra mora prestati. Odmah", rekao je Mardini u objavi na X-u.

Norveški liječnik, specijalist anesteziologije Mads Gilbert, je iz Gaze snimio videoporuku za sve zapadne sukrivce ovih zbivanja.

- Gospodine Biden gospodine Blinken, možete li me čuti? Premijeri i predsjednici europskih zemalja, možete li me čuti? Možete li čuti vriskove iz Al-Shife? Možete li čuti vriskove nevinih ljudi? Izbjeglica koje se skrivaju i pokušavaju naći sigurno mjesto, dok ih izraelske snage bombardiraju u bolnicama. Bolnicama koje su hramovi ljudskosti i zaštite. Kada ćete ovo zaustaviti?! Svi ste suučesnici!

A poruku je s hitnog odjela iste bolnice snimio i palestinski student medicine Ezzedin Nour.

- Moguće je da će bolnica biti bombardirana zajedno s onima u njoj u nadolazećim satima. Okupatori su već nekoliko puta pogodili bolnicu, pokušavajući natjerati prognanike i medicinsko osoblje da odu. Ali nećemo ostaviti tisuće ozlijeđenih u bolnici. Nećemo ih ostaviti, a iz bolnice ćemo izaći samo kao pobjednici ili mučenici. Oprostite nam.

Opraštate li im? 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:42