StoryEditorOCM
SvijetU TUNELIMA GAZE

Izraelci ubili zloglasnog vođu Hamasa! Na potezu je sada njegov jednako opaki brat...

Piše J. K.
17. listopada 2024. - 16:09
Izraelski veleposlanik u UN držao je sliku Yahye Sinwara za vrijeme posebne sjednice Skupštine UN kada se razgovaralo o palestinskom zahtjevu da postane punopravni član UN-a.Charly Triballeau/Afp

Izraelski mediji javljaju da je IDF u Gazi likvidirao vođu Hamasa Yahyu Sinwara. Nakon što je u Teheranu u kolovozu ove godine ubijen Ismail Haniyeh, on je postao novi politički lider Hamasa.

Inače je jedan od arhitekata prošlogodišnjeg brutalnog napada na Izrael u kojem je ubijeno 1200, a oteto oko 250 ljudi. Uz njega, za pripremu napada znali su samo još Mohammed al-Deif, utemeljitelj i vođa brigade Al-Qassam; Mohammed Sinwar (Yahyin brat); Rouhi Mushtaha, vođa Hamasa blizak Sinwaru te Ayman Nofal, bliski suradnik al-Deifa i bivši šef obavještajne službe Al-Qassam Brigada. Od svih njih, danas se u tunelima Gaze skriva još jedino Yahyin brat Mohammed Sinwar

Jasno je da će Hamasom od sada upravljati ključni pomoćnik pokojnog al-Deifa, čovjek koji je osobno ubijao Palestince za koje se vjerovalo da rade za IDF. 

image

Yahya Sinwar

Mahmud Hams/Afp

Prema IDF-u, u jučerašnjem srazu s četvoricom terorista u Pojasu Gaze eliminiran je terorist izgledom sličan Sinwaru. U zgradi nisu pronađeni tragovi otetih, a na tijelima terorista pronađene su lažne novčanice i osobne iskaznice.

Sigurnosni i politički izvori prethodno su također izrazili procjene da je Sinwar eliminiran. Također, izvor iz Pentagona rekao je danas za Sky News na arapskom da je Sinwar ubijen tijekom "razmjene vatre" u Rafi.

Imaju arhivran DNK

Sigurnosni dužnosnici kažu da, budući da je Sinwar bio u izraelskom zatvoru - Izrael ima Sinwarov DNK, pa je relativno lako razumjeti je li on vođa Hamasa. Kanal Al-Arabiya izvijestio je da je preliminarni DNK test otkrio da se radi o Sinwaru.

Članovi sigurnosnog kabineta obaviješteni su da je čelnik Hamasa Yahya Sinwar vrlo vjerojatno mrtav, rekla su dva dužnosnika upoznata s tim slučajem. Dva izraelska medija, Kan i Kanal 12, također citiraju izraelske dužnosnike koji kažu da je Sinwar mrtav.

Prema snimkama objavljenim na društvenim mrežama, čini se da prikazuju vođu Hamasa među ruševinama s ozbiljnim ozljedama, uključujući i ozljede glave. Uspoređujući prethodne fotografije Sinwara, Sky News javlja da su uspjeli identificirati niz sličnosti lica - one uključuju madež između kuta lijevog oka i sljepoočnice, liniju kose, oblik ušiju i zuba.

Izraelski Kanal 12 citirao je višeg izraelskog dužnosnika za kojeg kaže da je potvrdio da je vođa Hamasa Yahya Sinwar likvidiran. Internetom već kruže fotografije ubijene osobe za koju se vjeruje da je vrlo vjerojatno vođa Hamasa.

Vojnici IDF-a koji djeluju u Gazi u incidentu u kojem je, kako piše The Times of Israel, vjerojatno ubijen Yahya Sinwar, nisu ga ciljali i nisu znali da bi on mogao biti u zgradi u kojoj su djelovali, pišu hebrejski mediji.

Izraelski vojnici su uočili nekoliko boraca kako ulaze u zgradu u incidentu koji je počeo jučer i naređen je napad na njih, koji je djelomično srušio strukturu. Tek nakon što su izraelski vojnici stigli i razmotrili štetu, shvatili su da jedan od trojice ubijenih jako podsjeća na Sinwara.

Iz tijela je uzet DNK uzorak za ubrzano testiranje u Izraelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 17:44