stdClass Object ( [id] => 1370849 [title] => Je li Taylor Swift posljednja nada Bidenu da pobijedi Trumpa? U nekim državama njezina podrška mogla bi biti presudna [alias] => je-li-taylor-swift-posljednja-nada-bidenu-da-pobijedi-trumpa-u-nekim-drzavama-njezina-podrska-mogla-bi-biti-presudna [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Osam mjeseci prije američkih izbora, situacija za Demokratsku stranku i aktualnog predsjednika SAD-a Joea Bidena nije sjajna. U recentnim anketama republikanski favorit Donald Trump vodi za nekoliko postotaka, a sve više Amerikanaca – uključujući i pristaše demokrata – izražavaju rezerve prema visokoj dobi aktualnog predsjednika i njegovim sve očitijim znakovima demencije, koje protokol Bijele kuće sve teže pokriva.

Dodatnu otežavajuću okolnost za aspiracije Bidena i demokrata predstavlja anketna činjenica da Biden ubrzano gubi glasove među najmlađim američkim biračima, onima iz dobne skupine od 18 do 29 godina, koji su ogorčeni zbog njegove politike prema Izraelu.

Mladi birači uvijek su bili izborna uzdanica Demokratske stranke, pa je u toj skupini Biden prije četiri godine uvjerljivo porazio Trumpa sa 61 prema 37 posto, ali još od kraja prošle godine ankete pokazuju da američka omladina iz revolta zbog genocida u Gazi – koji se odvija pod zaštitom američkih ratnih brodova i uz američku vojnu pomoć Izraelu - masovno okreće leđa Bidenu, a neki od njih čak prilaze Trumpu, što bi u očekivano izjednačenoj utakmici moglo i presuditi izbore.

---

image

Možda je sve uzalud, ljude zaluđene Trumpom i pokretom MAGA ništa ne može razuvjeriti u namjeri da glasaju za njega

Afp
---

U takvim okolnostima Demokratska stranka uzda se u najpopularniju svjetsku pop zvijezdu, 35-godišnju američku pjevačicu Taylor Swift, koja je u prošlosti već pružala javnu podršku demokratima. Kao što je New York Times objavio krajem siječnja, Bidenova kampanja pokušava angažirati slavne osobe s puno pratitelja na društvenim mrežama za mlade - poput TikToka i Instagrama - da promoviraju aktualnog predsjednika među najmlađim biračima, a u tom smislu "kraljica utjecaja" svakako je Taylor Swift, koja na Instagramu ima oko 280 milijuna pratitelja.

Koliko god možda nekima zvučalo apsurdno, zbog specifičnosti američkog izbornog sustava ova pjevačica sa svojim prigodnim političkim aktivizmom doista može utjecati na rezultat ovogodišnjih američkih predsjedničkih izbora.

‘Ona je naša‘

Taylor Swift je u karijeri prešla razvojni put od country stila do visoko produciranog popa, prodavši dosad više od 270 milijuna albuma, a njezina aktualna koncertna turneja "The Eras Tour" – koja je započela lani u ožujku i nastavit će se sve do prosinca ove godine – postala je prva turneja u povijesti koja je zaradila više od milijardu USD. Iako je nacionalna zvijezda postala već s 19 godina, Swift se dugo vremena klonila ikakvih političkih izjava, gesta ili postupaka. Kad su je novinari Timea 2012. pitali o američkim predsjedničkim izborima, izjavila je da se ne smatra kompetentnom za tu temu:

"Ne govorim o politici jer bih mogla utjecati na druge ljude. I ne mislim da znam dovoljno u životu da govorim ljudima za koga će glasati", rekla je tada.

U to vrijeme, a i kasnije, nju su politički simpatizirale grupacije nespojive s Demokratskom strankom, uključujući radikalne desničare i bijele supremaciste, navodeći da je Swift njihova "jer je bijele puti" (škotsko, englesko, njemačko i talijansko porijeklo) i jer se "druži većinom s bijelcima". Pohvalio ju je i Donald Trump, a republikanski zastupnici zvali su je da posjeti Kongres.

---

image

A da je malo prileć... Kad bi slučajno pobijedio na izborima Joe Biden bi svoj drugi mandat u Bijeloj kući završio s 86 godina!!!

Afp
---

"Ostavljala je dvosmislen dojam. S jedne strane, u svojim autorskim tekstovima pokazivala je simpatije prema feminizmu, a s druge strane njezin imidž ostavljao je dojam tradicionalne američke (bijele) djevojke iz predgrađa ("the girl next door") koja skriveno podržava koncept Donalda Trumpa MAGA (Make America Great Again), ali to ne želi javno reći zbog izvjesnog medijskog linča američkih liberalnih medija", piše nedavno analitičar Matija Šerić u svojoj iscrpnoj analizi lika & djela Taylor Swift, objavljenoj na portalu Geopolitika News.

Kasnije je sama Swift priznala da je bila namjerno apolitična jer je kao 14-godišnja glazbena početnica vidjela kako je zbog svojih političkih stavova prošao ženski country bend Dixie Chicks iz Teksasa, čije su članice 2003. kritizirale predsjednika Georga W. Busha zbog invazije Iraka - nekoliko dana prije invazije na koncertu u Londonu su rekle da ne podržavaju rat i da se srame što je predsjednik Bush iz Teksasa - što im se vratilo kao bumerang: te izjave izazvale su bijes obožavatelja i bojkot glazbenih institucija, što je dovelo do višegodišnje diskografske i koncertne stanke u radu benda.

Vidjevši u tim nježnim godinama kako prolaze protivnici režima, Taylor Swift je bila potpuno apolitična sve do 2018. godine.

Trump je voli ‘25 posto manje‘

Kada je te 2018. konačno odlučila testirati svoj politički utjecaj, republikancima i krajnjoj desnici je postalo jasno da ipak "nije njihova": uoči međuizbora (midterms) u njezinoj saveznoj državi Tennessee, u objavi na Instagramu kritizirala je republikansku kandidatkinju Marshu Blackburn zbog njezina protivljenja Zakonu o nasilju nad ženama i istospolnim brakovima, te je podržala demokrata Phila Bredesena, što je oduševilo liberalni dio američke javnosti, a naljutilo konzervativce. Trump je izjavio da "sada voli njezinu glazbu 25 posto manje".

Iako je probno testiranje političkog utjecaja završilo neuspjehom - Blackburn je izabrana za senatoricu s 11 posto razlike - taj istup Taylor Swift bio je značajan zbog definitivnog "ukidanja političke dvosmislenosti" koja ju je dotad pratila: "djevojka iz predgrađa" tada je prvi put javno istupila kao promotorica Demokratske stranke i liberalnih vrijednosti.

---

image
Afp
---

Veliku političku uslugu Demokratskoj stranci Taylor Swift je potom učinila izborne 2020. godine, kada je u objavama na društvenim mrežama podržavala prava rasnih manjina i LGBTQ zajednice, kao i slobodan pristup pobačaju, istodobno kritizirajući Trumpa da je u svom mandatu "raspirio vatru bijele nadmoći i rasizma", te ga opisujući kao "lošeg vođu" tijekom pandemije. Konačno, mjesec dana uoči izbora decidirano je rekla da bi "s ponosom glasala" za Bidena jer "vjeruje da pod njegovim vodstvom Amerika ima priliku pokrenuti proces ozdravljenja koji joj je toliko potreban".

- Promjena koja nam je najpotrebnija je izabrati predsjednika koji prepoznaje da se obojeni ljudi zaslužuju osjećati sigurno i zastupljeno, da žene zaslužuju pravo birati što će se dogoditi s njihovim tijelima i da LGBTQIA+ zajednica zaslužuje biti priznata i uključena - rekla je tada Swift.

Neki drže da su upravo te njezine poruke na prošlim izborima donijele Bidenu tako uvjerljivu pobjedu nad Trumpom u najmlađoj dobnoj skupini. Podsjetimo, mladi od 18 do 29 godina tada su u omjeru 61:37 glasali za Bidena.

Swift nije Smith

"Politički stavovi Taylor Swift mogu se ukratko sumirati kao socijalno-liberalni. Kritizira bjelački suprematizam, rasizam, policijsku brutalnost, a promovira feminizam, ravnopravnost spolova, pravo na pobačaj, LGBT prava i zagovara kontrolu uporabe oružja. Takvi stavovi se (negdje više, a negdje manje eksplicitno) provlače kroz njezinu glazbu i nisu revolucionarni. To su klasični (woke) stavovi prosječnog američkog liberala-ljevičara", piše Šerić u spomenutoj analizi, ističući da Swift "nije uvela nikakvu novinu i nije npr. zagovarala neko zapostavljeno pitanje".

Drugim riječima, Taylor Swift nije glas lijevog, socijalističkog krila Demokratske stranke – za američke prilike revolucionarnog – koje adresira klasna pitanja i propituje postojeći društveno-ekonomski sistem, već je glas liberalnog mainstreama Demokratske stranke koji će se iskreno i zdušno boriti za rasnu i seksualnu ravnopravnost, kao i za pravo na slobodni pobačaj, ali će odšutjeti genocid u Gazi kao da Amerika nema ništa s tim.

Zato takvoj Demokratskoj stranci niti ne treba revolucionarna kantautorica protestnih pjesama poput Joan Baez ili Patti Smith, već je dovoljno da je kantautorica megapopularna.

U tom smislu, u prilog Taylor Swift ide to što je njezina objava na Instagramu lani u rujnu dovela do značajnog porasta registracije mladih birača. Pjevačica je povodom Nacionalnog dana registracije birača pozvala svoje pratitelje da se registriraju za glasanje, nudeći im i poveznicu za registraciju na Vote.org. Kako su kasnije objavili iz te organizacije, zabilježeno je više od 35.000 novih registracija, što je bio skok od 23 posto u odnosu na godinu ranije, a osobito je skočio broj registriranih 18-godišnjaka – za 115 posto.

"Kada Taylor Swift govori, njezini obožavatelji slušaju", konstatirao je tada američki Nacionalni javni radio (NPR). Dva mjeseca kasnije, početkom prosinca, časopis Time proglasio je Taylor Swift "osobom godine 2023."

‘Imovina Pentagona‘

Enormna popularnost ove pjevačice u SAD-u odnedavno se još i povećala nakon što je ušla u ljubavnu vezu sa zvijezdom američkog nogometa Travisom Kelceom, članom Kansas City Chiefsa, koji je prošlog mjeseca osvojio Super Bowl, proslavivši ga na terenu u zagrljaju Taylor Swift.

Budući da je Kelce još otprije na meti američke desnice - jer je sudjelovao u promociji Pfizerova cjepiva i dao potporu pokretu Black Lives Matter – s tog dijela političkog spektra počele su stizati i teorije po kojima je Swift "imovina Pentagona i dio složene sheme za podršku Bidenu", a ona i Kelce su "umjetno konstruiran par", jer su PR stručnjaci Demokratske stranke zaključili da bi dvoje probidenovskih celebrityja u ljubavnom zagrljaju bili dobra potpora aktualnom predsjedniku.

---

image

Swiftići su uglavnom mladi ljudi

Afp
---

Među ostalima, takve je aluzije širio i donedavni predsjednički kandidat GOP-a Vivek Ramaswamy, koji je već na početku predizbora odustao u Trumpovu korist, pa sada figurira kao mogući Trumpov potpredsjednik:

"Pitam se dolazi li ove jeseni velika predsjednička podrška od umjetno kulturološki potpomognutog para" - napisao je Ramaswamy još početkom ove godine. Kako je prošlog mjeseca pisao Business Insider, na krajnjoj američkoj desnici vrlo su zabrinuti mogućim angažmanom Taylor Swift, smatrajući da bi njezina povezanost s mladim glasačima mogla predstavljati problem republikancima.

"Taylor Swift će izići na predsjedničke izbore i mobilizirat će svoje obožavatelje. A mi ćemo biti kao: ‘Oh wow, odakle su došle sve te mlade glasačice?‘ Bolje da imamo plan za to", upozorio je u svojoj radio emisiji još lani u studenome Charlie Kirk, jedan od aktera američke radikalne desnice. A je li Taylor Swift dovoljno popularna za takvo nešto? Odnosno, preciznije: može li se njezina nesumnjiva megapopularnost pretočiti u politički utjecaj koji bi mogao presuditi američke izbore? To je pitanje koje zadnjih mjeseci razmatraju brojni analitičari.

Zemlja elektora

Anketa Morning Consulta iz ožujka 2023. pokazala je da su 53 posto Amerikanaca njezini fanovi, a 16 posto "strastveni fanovi". Pritom baza obožavatelja nije ideološki jednoumna: 55 posto "strastvenih fanova" Swift izjašnjavaju se kao demokrati, a po 23 posto su republikanci i neovisni. Prema ispitivanju javnog mnijenja koje je u siječnju objavio Newsweek, čak 18 posto američkih birača kaže da je "vjerojatnije" ili "znatno vjerojatnije" da će glasati za kandidata ako ga Swift podrži.

S druge strane, istraživanje koje su prošlog mjeseca proveli The Generation Lab i Axios na uzorku mladih odraslih osoba od 18 do 34 godine pokazalo je da bi samo četiri posto mladih ispitanika "razmislilo o promjeni" svog glasačkog izbora ako bi Swift podržala kandidata suprotne stranke.

Potonja anketa je otkrila i da bi eventualni poziv Taylor Swift da iziđu na izbore djelovao samo na šest posto mladih u smislu da bi "promijenio njihovu vjerojatnost glasanja". Na prvi pogled: nedovoljno.

---

image
Afp
---

"Ali šest posto od desetaka milijuna odraslih u dobi od 18 do 34 godine još uvijek može imati mjerljiv utjecaj na izbore", komentirao je tada Business Insider. Taj utjecaj Taylot Swift zapravo se može pokazati presudnim upravo zbog specifičnosti američkog izbornog sustava, u kojem predsjednik ne postaje onaj s najviše glasova birača, nego onaj s najviše osvojenih elektora. U takvom sustavu ključnu ulogu igra nekoliko tzv. swing država, u kojima su razlike između dviju stranaka tradicionalno izrazito male.

Recimo, na izborima prije četiri godine Biden je osvojio Wisconsin za 20.682 glasa, Arizonu za 10.457 glasova, a Georgiju za 11.779 glasova. Da je te tri države uzeo Trump, elektorski rezultat bi bio izjednačen (269:269), pa bi o pobjedniku odlučivao Kongres. A radi se sveukupno o jedva 40 tisuća glasova koji su okrenuli jezičac na Bidenovu stranu.

Posljednji adut

Stručnjaci smatraju kako je neupitno da Taylor Swift može utjecati da se veći broj njezinih mladih fanova ("swiftija") registrira i glasa. Prvenstveno može potaknuti mlade apolitične biračice – one koje nisu nikad glasale - da iziđu na biralište i daju svoj glas aktualnom predsjedniku.

"Čak i ako se radi o samo nekoliko tisuća ili nekoliko desetaka tisuća swiftija koji su izišli na birališta, to u swing saveznim državama može biti čimbenik koji će presuditi da ta država ode Bidenu", zaključuje Šerić u svojoj analizi.

Prošlomjesečno istraživanje koje je u sedam swing država - Arizoni, Georgiji, Pennsylvaniji, Michiganu, Sjevernoj Karolini, Nevadi i Wisconsinu - za list Bloomberg provela tvrtka Morning Consult, pokazalo je da u svih sedam država Trump trenutno vodi ispred Bidena. Najviše u Sjevernoj Karolini, za devet posto (50:41), potom za šest posto u u Arizoni, Nevadi, Georgiji i Pennsylvaniji, za četiri posto u Wisconsinu, te za dva posto u Michiganu (46:44).

Indikativno je da je na izborima 2020. šest od tih sedam država osvojio Biden, dok je jedino u Sjevernoj Karolini Trump pobijedio, za jedan posto.

Drugim riječima, stvari u swing državama – koje kriju ključ američke budućnosti - trenutno stoje nezavidno za Joea Bidena i Demokratsku stranku. Taylor Swift je možda jedan od posljednjih aduta koje imaju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLAMKA SPASA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => SLAMKA SPASA 2 0 13609 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-07 16:05:21 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-09 18:31:58 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2024-03-09 18:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Je li Taylor Swift posljednja nada Bidenu da pobijedi Trumpa? U nekim državama njezina podrška mogla bi biti presudna page_title=Je li Taylor Swift posljednja nada Bidenu da pobijedi Trumpa? U nekim državama njezina podrška mogla bi biti presudna [metakey] => Taylor Swift, Erase Tour, američki izbori, Joe Biden, Demokratska stranka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26644566.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26644562.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26713727.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26711421.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26720468.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26720466.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Mo\u017eda je sve uzalud, ljude zalu\u0111ene Trumpom i pokretom MAGA ni\u0161ta ne mo\u017ee razuvjeriti u namjeri da glasaju za njega<\/p>","

A da je malo prile\u0107... Kad bi slu\u010dajno pobijedio na izborima Joe Biden bi svoj drugi mandat u Bijeloj ku\u0107i zavr\u0161io s 86 godina!!!<\/p>","","

Swifti\u0107i su uglavnom mladi ljudi<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26644566_1920.jpg":"1920x1080","k_26644566_1280.jpg":"1280x1280","k_26644566_1024.jpg":"1024x1024","k_26644566_640.jpg":"640x640","k_26644566_480.jpg":"480x480","k_26644566_340.jpg":"340x340","k_26644566_220.jpg":"220x220","o_26644566_1280.jpg":"1280x853","o_26644566_1024.jpg":"1024x682","o_26644566_640.jpg":"640x426","o_26644566_480.jpg":"480x320","o_26644566_340.jpg":"340x226","o_26644566_220.jpg":"220x146","h_26644566_1280.jpg":"1280x854","h_26644566_1024.jpg":"1024x683","h_26644566_640.jpg":"640x427","h_26644566_480.jpg":"480x320","h_26644566_340.jpg":"340x227","h_26644566_220.jpg":"220x147","pp_26644566_1280.jpg":"1280x1628","pp_26644566_1024.jpg":"1024x1303","pp_26644566_640.jpg":"640x814","pp_26644566_480.jpg":"480x611","pp_26644566_340.jpg":"340x432","pp_26644566_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26644562_1920.jpg":"1920x1080","k_26644562_1280.jpg":"1280x1280","k_26644562_1024.jpg":"1024x1024","k_26644562_640.jpg":"640x640","k_26644562_480.jpg":"480x480","k_26644562_340.jpg":"340x340","k_26644562_220.jpg":"220x220","o_26644562_1280.jpg":"1280x853","o_26644562_1024.jpg":"1024x682","o_26644562_640.jpg":"640x426","o_26644562_480.jpg":"480x320","o_26644562_340.jpg":"340x226","o_26644562_220.jpg":"220x146","h_26644562_1280.jpg":"1280x854","h_26644562_1024.jpg":"1024x683","h_26644562_640.jpg":"640x427","h_26644562_480.jpg":"480x320","h_26644562_340.jpg":"340x227","h_26644562_220.jpg":"220x147","pp_26644562_1280.jpg":"1280x1628","pp_26644562_1024.jpg":"1024x1303","pp_26644562_640.jpg":"640x814","pp_26644562_480.jpg":"480x611","pp_26644562_340.jpg":"340x432","pp_26644562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26713727_1920.jpg":"1920x1080","k_26713727_1280.jpg":"1280x1280","k_26713727_1024.jpg":"1024x1024","k_26713727_640.jpg":"640x640","k_26713727_480.jpg":"480x480","k_26713727_340.jpg":"340x340","k_26713727_220.jpg":"220x220","o_26713727_1280.jpg":"1280x853","o_26713727_1024.jpg":"1024x682","o_26713727_640.jpg":"640x426","o_26713727_480.jpg":"480x320","o_26713727_340.jpg":"340x226","o_26713727_220.jpg":"220x146","h_26713727_1280.jpg":"1280x854","h_26713727_1024.jpg":"1024x683","h_26713727_640.jpg":"640x427","h_26713727_480.jpg":"480x320","h_26713727_340.jpg":"340x227","h_26713727_220.jpg":"220x147","pp_26713727_1280.jpg":"1280x1628","pp_26713727_1024.jpg":"1024x1303","pp_26713727_640.jpg":"640x814","pp_26713727_480.jpg":"480x611","pp_26713727_340.jpg":"340x432","pp_26713727_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1247","hd_26711421_1920.jpg":"1920x1080","k_26711421_1280.jpg":"1280x1280","k_26711421_1024.jpg":"1024x1024","k_26711421_640.jpg":"640x640","k_26711421_480.jpg":"480x480","k_26711421_340.jpg":"340x340","k_26711421_220.jpg":"220x220","o_26711421_1280.jpg":"1280x831","o_26711421_1024.jpg":"1024x665","o_26711421_640.jpg":"640x415","o_26711421_480.jpg":"480x311","o_26711421_340.jpg":"340x220","o_26711421_220.jpg":"220x142","h_26711421_1280.jpg":"1280x854","h_26711421_1024.jpg":"1024x683","h_26711421_640.jpg":"640x427","h_26711421_480.jpg":"480x320","h_26711421_340.jpg":"340x227","h_26711421_220.jpg":"220x147","pp_26711421_1280.jpg":"1280x1628","pp_26711421_1024.jpg":"1024x1303","pp_26711421_640.jpg":"640x814","pp_26711421_480.jpg":"480x611","pp_26711421_340.jpg":"340x432","pp_26711421_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26720468_1920.jpg":"1920x1080","k_26720468_1280.jpg":"1280x1280","k_26720468_1024.jpg":"1024x1024","k_26720468_640.jpg":"640x640","k_26720468_480.jpg":"480x480","k_26720468_340.jpg":"340x340","k_26720468_220.jpg":"220x220","o_26720468_1280.jpg":"1280x851","o_26720468_1024.jpg":"1024x681","o_26720468_640.jpg":"640x425","o_26720468_480.jpg":"480x319","o_26720468_340.jpg":"340x226","o_26720468_220.jpg":"220x146","h_26720468_1280.jpg":"1280x854","h_26720468_1024.jpg":"1024x683","h_26720468_640.jpg":"640x427","h_26720468_480.jpg":"480x320","h_26720468_340.jpg":"340x227","h_26720468_220.jpg":"220x147","pp_26720468_1280.jpg":"1280x1628","pp_26720468_1024.jpg":"1024x1303","pp_26720468_640.jpg":"640x814","pp_26720468_480.jpg":"480x611","pp_26720468_340.jpg":"340x432","pp_26720468_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26720466_1920.jpg":"1920x1080","k_26720466_1280.jpg":"1280x1280","k_26720466_1024.jpg":"1024x1024","k_26720466_640.jpg":"640x640","k_26720466_480.jpg":"480x480","k_26720466_340.jpg":"340x340","k_26720466_220.jpg":"220x220","o_26720466_1280.jpg":"1280x851","o_26720466_1024.jpg":"1024x681","o_26720466_640.jpg":"640x425","o_26720466_480.jpg":"480x319","o_26720466_340.jpg":"340x226","o_26720466_220.jpg":"220x146","h_26720466_1280.jpg":"1280x854","h_26720466_1024.jpg":"1024x683","h_26720466_640.jpg":"640x427","h_26720466_480.jpg":"480x320","h_26720466_340.jpg":"340x227","h_26720466_220.jpg":"220x147","pp_26720466_1280.jpg":"1280x1628","pp_26720466_1024.jpg":"1024x1303","pp_26720466_640.jpg":"640x814","pp_26720466_480.jpg":"480x611","pp_26720466_340.jpg":"340x432","pp_26720466_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5629012 Threads: 74 Questions: 1005547383 Slow queries: 0 Opens: 178638 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.636 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9014282 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/je-li-taylor-swift-posljednja-nada-bidenu-da-pobijedi-trumpa-u-nekim-drzavama-njezina-podrska-mogla-bi-biti-presudna-1370849 [printLink] => /vijesti/svijet/je-li-taylor-swift-posljednja-nada-bidenu-da-pobijedi-trumpa-u-nekim-drzavama-njezina-podrska-mogla-bi-biti-presudna-1370849?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 494454 [name] => Taylor Swift [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => taylor-swift [link] => /tag/taylor-swift ) [1] => stdClass Object ( [id] => 751112 [name] => Erase Tour [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-09 19:15:34 [main_article_id] => 0 [alias] => erase-tour [link] => /tag/erase-tour ) [2] => stdClass Object ( [id] => 235781 [name] => američki izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => americki-izbori [link] => /tag/americki-izbori ) [3] => stdClass Object ( [id] => 236577 [name] => joe biden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => joe-biden [link] => /tag/joe-biden ) [4] => stdClass Object ( [id] => 751113 [name] => Demokratska stranka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-09 19:15:34 [main_article_id] => 0 [alias] => demokratska-stranka [link] => /tag/demokratska-stranka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLAMKA SPASA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Je li Taylor Swift posljednja nada Bidenu da pobijedi Trumpa? U nekim državama njezina podrška mogla bi biti presudna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26644566.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26644566.jpg [title] => Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26644562.jpg [title] => Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26713727.jpg [title] =>

Možda je sve uzalud, ljude zaluđene Trumpom i pokretom MAGA ništa ne može razuvjeriti u namjeri da glasaju za njega

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26711421.jpg [title] =>

A da je malo prileć... Kad bi slučajno pobijedio na izborima Joe Biden bi svoj drugi mandat u Bijeloj kući završio s 86 godina!!!

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26720468.jpg [title] => Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26720466.jpg [title] =>

Swiftići su uglavnom mladi ljudi

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Osam mjeseci prije američkih izbora, situacija za Demokratsku stranku i aktualnog predsjednika SAD-a Joea Bidena nije sjajna. U recentnim anketama republikanski favorit Donald Trump vodi za nekoliko postotaka, a sve više Amerikanaca – uključujući i pristaše demokrata – izražavaju rezerve prema visokoj dobi aktualnog predsjednika i njegovim sve očitijim znakovima demencije, koje protokol Bijele kuće sve teže pokriva.

Dodatnu otežavajuću okolnost za aspiracije Bidena i demokrata predstavlja anketna činjenica da Biden ubrzano gubi glasove među najmlađim američkim biračima, onima iz dobne skupine od 18 do 29 godina, koji su ogorčeni zbog njegove politike prema Izraelu.

Mladi birači uvijek su bili izborna uzdanica Demokratske stranke, pa je u toj skupini Biden prije četiri godine uvjerljivo porazio Trumpa sa 61 prema 37 posto, ali još od kraja prošle godine ankete pokazuju da američka omladina iz revolta zbog genocida u Gazi – koji se odvija pod zaštitom američkih ratnih brodova i uz američku vojnu pomoć Izraelu - masovno okreće leđa Bidenu, a neki od njih čak prilaze Trumpu, što bi u očekivano izjednačenoj utakmici moglo i presuditi izbore.

---

image

Možda je sve uzalud, ljude zaluđene Trumpom i pokretom MAGA ništa ne može razuvjeriti u namjeri da glasaju za njega

Afp
---

U takvim okolnostima Demokratska stranka uzda se u najpopularniju svjetsku pop zvijezdu, 35-godišnju američku pjevačicu Taylor Swift, koja je u prošlosti već pružala javnu podršku demokratima. Kao što je New York Times objavio krajem siječnja, Bidenova kampanja pokušava angažirati slavne osobe s puno pratitelja na društvenim mrežama za mlade - poput TikToka i Instagrama - da promoviraju aktualnog predsjednika među najmlađim biračima, a u tom smislu "kraljica utjecaja" svakako je Taylor Swift, koja na Instagramu ima oko 280 milijuna pratitelja.

Koliko god možda nekima zvučalo apsurdno, zbog specifičnosti američkog izbornog sustava ova pjevačica sa svojim prigodnim političkim aktivizmom doista može utjecati na rezultat ovogodišnjih američkih predsjedničkih izbora.

‘Ona je naša‘

Taylor Swift je u karijeri prešla razvojni put od country stila do visoko produciranog popa, prodavši dosad više od 270 milijuna albuma, a njezina aktualna koncertna turneja "The Eras Tour" – koja je započela lani u ožujku i nastavit će se sve do prosinca ove godine – postala je prva turneja u povijesti koja je zaradila više od milijardu USD. Iako je nacionalna zvijezda postala već s 19 godina, Swift se dugo vremena klonila ikakvih političkih izjava, gesta ili postupaka. Kad su je novinari Timea 2012. pitali o američkim predsjedničkim izborima, izjavila je da se ne smatra kompetentnom za tu temu:

"Ne govorim o politici jer bih mogla utjecati na druge ljude. I ne mislim da znam dovoljno u životu da govorim ljudima za koga će glasati", rekla je tada.

U to vrijeme, a i kasnije, nju su politički simpatizirale grupacije nespojive s Demokratskom strankom, uključujući radikalne desničare i bijele supremaciste, navodeći da je Swift njihova "jer je bijele puti" (škotsko, englesko, njemačko i talijansko porijeklo) i jer se "druži većinom s bijelcima". Pohvalio ju je i Donald Trump, a republikanski zastupnici zvali su je da posjeti Kongres.

---

image

A da je malo prileć... Kad bi slučajno pobijedio na izborima Joe Biden bi svoj drugi mandat u Bijeloj kući završio s 86 godina!!!

Afp
---

"Ostavljala je dvosmislen dojam. S jedne strane, u svojim autorskim tekstovima pokazivala je simpatije prema feminizmu, a s druge strane njezin imidž ostavljao je dojam tradicionalne američke (bijele) djevojke iz predgrađa ("the girl next door") koja skriveno podržava koncept Donalda Trumpa MAGA (Make America Great Again), ali to ne želi javno reći zbog izvjesnog medijskog linča američkih liberalnih medija", piše nedavno analitičar Matija Šerić u svojoj iscrpnoj analizi lika & djela Taylor Swift, objavljenoj na portalu Geopolitika News.

Kasnije je sama Swift priznala da je bila namjerno apolitična jer je kao 14-godišnja glazbena početnica vidjela kako je zbog svojih političkih stavova prošao ženski country bend Dixie Chicks iz Teksasa, čije su članice 2003. kritizirale predsjednika Georga W. Busha zbog invazije Iraka - nekoliko dana prije invazije na koncertu u Londonu su rekle da ne podržavaju rat i da se srame što je predsjednik Bush iz Teksasa - što im se vratilo kao bumerang: te izjave izazvale su bijes obožavatelja i bojkot glazbenih institucija, što je dovelo do višegodišnje diskografske i koncertne stanke u radu benda.

Vidjevši u tim nježnim godinama kako prolaze protivnici režima, Taylor Swift je bila potpuno apolitična sve do 2018. godine.

Trump je voli ‘25 posto manje‘

Kada je te 2018. konačno odlučila testirati svoj politički utjecaj, republikancima i krajnjoj desnici je postalo jasno da ipak "nije njihova": uoči međuizbora (midterms) u njezinoj saveznoj državi Tennessee, u objavi na Instagramu kritizirala je republikansku kandidatkinju Marshu Blackburn zbog njezina protivljenja Zakonu o nasilju nad ženama i istospolnim brakovima, te je podržala demokrata Phila Bredesena, što je oduševilo liberalni dio američke javnosti, a naljutilo konzervativce. Trump je izjavio da "sada voli njezinu glazbu 25 posto manje".

Iako je probno testiranje političkog utjecaja završilo neuspjehom - Blackburn je izabrana za senatoricu s 11 posto razlike - taj istup Taylor Swift bio je značajan zbog definitivnog "ukidanja političke dvosmislenosti" koja ju je dotad pratila: "djevojka iz predgrađa" tada je prvi put javno istupila kao promotorica Demokratske stranke i liberalnih vrijednosti.

---

image
Afp
---

Veliku političku uslugu Demokratskoj stranci Taylor Swift je potom učinila izborne 2020. godine, kada je u objavama na društvenim mrežama podržavala prava rasnih manjina i LGBTQ zajednice, kao i slobodan pristup pobačaju, istodobno kritizirajući Trumpa da je u svom mandatu "raspirio vatru bijele nadmoći i rasizma", te ga opisujući kao "lošeg vođu" tijekom pandemije. Konačno, mjesec dana uoči izbora decidirano je rekla da bi "s ponosom glasala" za Bidena jer "vjeruje da pod njegovim vodstvom Amerika ima priliku pokrenuti proces ozdravljenja koji joj je toliko potreban".

- Promjena koja nam je najpotrebnija je izabrati predsjednika koji prepoznaje da se obojeni ljudi zaslužuju osjećati sigurno i zastupljeno, da žene zaslužuju pravo birati što će se dogoditi s njihovim tijelima i da LGBTQIA+ zajednica zaslužuje biti priznata i uključena - rekla je tada Swift.

Neki drže da su upravo te njezine poruke na prošlim izborima donijele Bidenu tako uvjerljivu pobjedu nad Trumpom u najmlađoj dobnoj skupini. Podsjetimo, mladi od 18 do 29 godina tada su u omjeru 61:37 glasali za Bidena.

Swift nije Smith

"Politički stavovi Taylor Swift mogu se ukratko sumirati kao socijalno-liberalni. Kritizira bjelački suprematizam, rasizam, policijsku brutalnost, a promovira feminizam, ravnopravnost spolova, pravo na pobačaj, LGBT prava i zagovara kontrolu uporabe oružja. Takvi stavovi se (negdje više, a negdje manje eksplicitno) provlače kroz njezinu glazbu i nisu revolucionarni. To su klasični (woke) stavovi prosječnog američkog liberala-ljevičara", piše Šerić u spomenutoj analizi, ističući da Swift "nije uvela nikakvu novinu i nije npr. zagovarala neko zapostavljeno pitanje".

Drugim riječima, Taylor Swift nije glas lijevog, socijalističkog krila Demokratske stranke – za američke prilike revolucionarnog – koje adresira klasna pitanja i propituje postojeći društveno-ekonomski sistem, već je glas liberalnog mainstreama Demokratske stranke koji će se iskreno i zdušno boriti za rasnu i seksualnu ravnopravnost, kao i za pravo na slobodni pobačaj, ali će odšutjeti genocid u Gazi kao da Amerika nema ništa s tim.

Zato takvoj Demokratskoj stranci niti ne treba revolucionarna kantautorica protestnih pjesama poput Joan Baez ili Patti Smith, već je dovoljno da je kantautorica megapopularna.

U tom smislu, u prilog Taylor Swift ide to što je njezina objava na Instagramu lani u rujnu dovela do značajnog porasta registracije mladih birača. Pjevačica je povodom Nacionalnog dana registracije birača pozvala svoje pratitelje da se registriraju za glasanje, nudeći im i poveznicu za registraciju na Vote.org. Kako su kasnije objavili iz te organizacije, zabilježeno je više od 35.000 novih registracija, što je bio skok od 23 posto u odnosu na godinu ranije, a osobito je skočio broj registriranih 18-godišnjaka – za 115 posto.

"Kada Taylor Swift govori, njezini obožavatelji slušaju", konstatirao je tada američki Nacionalni javni radio (NPR). Dva mjeseca kasnije, početkom prosinca, časopis Time proglasio je Taylor Swift "osobom godine 2023."

‘Imovina Pentagona‘

Enormna popularnost ove pjevačice u SAD-u odnedavno se još i povećala nakon što je ušla u ljubavnu vezu sa zvijezdom američkog nogometa Travisom Kelceom, članom Kansas City Chiefsa, koji je prošlog mjeseca osvojio Super Bowl, proslavivši ga na terenu u zagrljaju Taylor Swift.

Budući da je Kelce još otprije na meti američke desnice - jer je sudjelovao u promociji Pfizerova cjepiva i dao potporu pokretu Black Lives Matter – s tog dijela političkog spektra počele su stizati i teorije po kojima je Swift "imovina Pentagona i dio složene sheme za podršku Bidenu", a ona i Kelce su "umjetno konstruiran par", jer su PR stručnjaci Demokratske stranke zaključili da bi dvoje probidenovskih celebrityja u ljubavnom zagrljaju bili dobra potpora aktualnom predsjedniku.

---

image

Swiftići su uglavnom mladi ljudi

Afp
---

Među ostalima, takve je aluzije širio i donedavni predsjednički kandidat GOP-a Vivek Ramaswamy, koji je već na početku predizbora odustao u Trumpovu korist, pa sada figurira kao mogući Trumpov potpredsjednik:

"Pitam se dolazi li ove jeseni velika predsjednička podrška od umjetno kulturološki potpomognutog para" - napisao je Ramaswamy još početkom ove godine. Kako je prošlog mjeseca pisao Business Insider, na krajnjoj američkoj desnici vrlo su zabrinuti mogućim angažmanom Taylor Swift, smatrajući da bi njezina povezanost s mladim glasačima mogla predstavljati problem republikancima.

"Taylor Swift će izići na predsjedničke izbore i mobilizirat će svoje obožavatelje. A mi ćemo biti kao: ‘Oh wow, odakle su došle sve te mlade glasačice?‘ Bolje da imamo plan za to", upozorio je u svojoj radio emisiji još lani u studenome Charlie Kirk, jedan od aktera američke radikalne desnice. A je li Taylor Swift dovoljno popularna za takvo nešto? Odnosno, preciznije: može li se njezina nesumnjiva megapopularnost pretočiti u politički utjecaj koji bi mogao presuditi američke izbore? To je pitanje koje zadnjih mjeseci razmatraju brojni analitičari.

Zemlja elektora

Anketa Morning Consulta iz ožujka 2023. pokazala je da su 53 posto Amerikanaca njezini fanovi, a 16 posto "strastveni fanovi". Pritom baza obožavatelja nije ideološki jednoumna: 55 posto "strastvenih fanova" Swift izjašnjavaju se kao demokrati, a po 23 posto su republikanci i neovisni. Prema ispitivanju javnog mnijenja koje je u siječnju objavio Newsweek, čak 18 posto američkih birača kaže da je "vjerojatnije" ili "znatno vjerojatnije" da će glasati za kandidata ako ga Swift podrži.

S druge strane, istraživanje koje su prošlog mjeseca proveli The Generation Lab i Axios na uzorku mladih odraslih osoba od 18 do 34 godine pokazalo je da bi samo četiri posto mladih ispitanika "razmislilo o promjeni" svog glasačkog izbora ako bi Swift podržala kandidata suprotne stranke.

Potonja anketa je otkrila i da bi eventualni poziv Taylor Swift da iziđu na izbore djelovao samo na šest posto mladih u smislu da bi "promijenio njihovu vjerojatnost glasanja". Na prvi pogled: nedovoljno.

---

image
Afp
---

"Ali šest posto od desetaka milijuna odraslih u dobi od 18 do 34 godine još uvijek može imati mjerljiv utjecaj na izbore", komentirao je tada Business Insider. Taj utjecaj Taylot Swift zapravo se može pokazati presudnim upravo zbog specifičnosti američkog izbornog sustava, u kojem predsjednik ne postaje onaj s najviše glasova birača, nego onaj s najviše osvojenih elektora. U takvom sustavu ključnu ulogu igra nekoliko tzv. swing država, u kojima su razlike između dviju stranaka tradicionalno izrazito male.

Recimo, na izborima prije četiri godine Biden je osvojio Wisconsin za 20.682 glasa, Arizonu za 10.457 glasova, a Georgiju za 11.779 glasova. Da je te tri države uzeo Trump, elektorski rezultat bi bio izjednačen (269:269), pa bi o pobjedniku odlučivao Kongres. A radi se sveukupno o jedva 40 tisuća glasova koji su okrenuli jezičac na Bidenovu stranu.

Posljednji adut

Stručnjaci smatraju kako je neupitno da Taylor Swift može utjecati da se veći broj njezinih mladih fanova ("swiftija") registrira i glasa. Prvenstveno može potaknuti mlade apolitične biračice – one koje nisu nikad glasale - da iziđu na biralište i daju svoj glas aktualnom predsjedniku.

"Čak i ako se radi o samo nekoliko tisuća ili nekoliko desetaka tisuća swiftija koji su izišli na birališta, to u swing saveznim državama može biti čimbenik koji će presuditi da ta država ode Bidenu", zaključuje Šerić u svojoj analizi.

Prošlomjesečno istraživanje koje je u sedam swing država - Arizoni, Georgiji, Pennsylvaniji, Michiganu, Sjevernoj Karolini, Nevadi i Wisconsinu - za list Bloomberg provela tvrtka Morning Consult, pokazalo je da u svih sedam država Trump trenutno vodi ispred Bidena. Najviše u Sjevernoj Karolini, za devet posto (50:41), potom za šest posto u u Arizoni, Nevadi, Georgiji i Pennsylvaniji, za četiri posto u Wisconsinu, te za dva posto u Michiganu (46:44).

Indikativno je da je na izborima 2020. šest od tih sedam država osvojio Biden, dok je jedino u Sjevernoj Karolini Trump pobijedio, za jedan posto.

Drugim riječima, stvari u swing državama – koje kriju ključ američke budućnosti - trenutno stoje nezavidno za Joea Bidena i Demokratsku stranku. Taylor Swift je možda jedan od posljednjih aduta koje imaju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp Afp Afp Afp
Afp
Afp
Afp

Možda je sve uzalud, ljude zaluđene Trumpom i pokretom MAGA ništa ne može razuvjeriti u namjeri da glasaju za njega

Afp

A da je malo prileć... Kad bi slučajno pobijedio na izborima Joe Biden bi svoj drugi mandat u Bijeloj kući završio s 86 godina!!!

Afp
Afp

Swiftići su uglavnom mladi ljudi

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/je-li-taylor-swift-posljednja-nada-bidenu-da-pobijedi-trumpa-u-nekim-drzavama-njezina-podrska-mogla-bi-biti-presudna-1370849 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f9e8f109b03a35f7ee9cf220f0d8664ee6d35ba5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je+li+Taylor+Swift+posljednja+nada+Bidenu+da+pobijedi+Trumpa%3F+U+nekim+dr%C5%BEavama+njezina+podr%C5%A1ka+mogla+bi+biti+presudna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fje-li-taylor-swift-posljednja-nada-bidenu-da-pobijedi-trumpa-u-nekim-drzavama-njezina-podrska-mogla-bi-biti-presudna-1370849 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fje-li-taylor-swift-posljednja-nada-bidenu-da-pobijedi-trumpa-u-nekim-drzavama-njezina-podrska-mogla-bi-biti-presudna-1370849 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLAMKA SPASA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetSLAMKA SPASA

Je li Taylor Swift posljednja nada Bidenu da pobijedi Trumpa? U nekim državama njezina podrška mogla bi biti presudna

Piše Damir Pilić
9. ožujka 2024. - 19:14

Osam mjeseci prije američkih izbora, situacija za Demokratsku stranku i aktualnog predsjednika SAD-a Joea Bidena nije sjajna. U recentnim anketama republikanski favorit Donald Trump vodi za nekoliko postotaka, a sve više Amerikanaca – uključujući i pristaše demokrata – izražavaju rezerve prema visokoj dobi aktualnog predsjednika i njegovim sve očitijim znakovima demencije, koje protokol Bijele kuće sve teže pokriva.

Dodatnu otežavajuću okolnost za aspiracije Bidena i demokrata predstavlja anketna činjenica da Biden ubrzano gubi glasove među najmlađim američkim biračima, onima iz dobne skupine od 18 do 29 godina, koji su ogorčeni zbog njegove politike prema Izraelu.

Mladi birači uvijek su bili izborna uzdanica Demokratske stranke, pa je u toj skupini Biden prije četiri...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 05:41