StoryEditorOCM
Svijetveliki zaokret

Kako je Francuska napustila staro savezništvo i prešla na ukrajinsku stranu i što Macron traži u zakulisnim pregovorima?

Piše Tihomir RAJČIĆ
24. listopada 2023. - 16:57
Službeni Pariz sve odlučnije napušta staro savezništvo s Rusijom i okreće se Ukrajini, koja bi trebala postati predziđe EuropeAFP

"Europski stup obrane unutar NATO-a na duge staze mora biti vjerodostojan", upozorio je ljetos francuski predsjednik Emmanuel Macron, ističući kako se Europa mora naučiti živjeti s Rusijom budućnosti, ali bez naivnosti.

Iza tih riječi krije se činjenica da službeni Pariz sve odlučnije napušta staro savezništvo s Rusijom i okreće se Ukrajini, koja bi trebala postati predziđe Europe.

Strateško savezništvo Francuske i Rusije nastalo je krajem 19. stoljeća, kada je republikanska i demokratska Francuska prigrlila despotsku Rusiju, a sve zbog straha od snage ujedinjene Njemačke. Ovaj savez Rusiji je donio golemi priljev francuskoga kapitala, kojim je, među ostalim, izgrađena poznata Transsibirska željeznica. Kada je u Drugom svjetskom ratu Francuska pretrpjela potpuni poraz, njezin...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:04