StoryEditorOCM
Svijetnemilosrdni su

Kako ubija jedna od najtajnovitijih organizacija na svijetu: broji čak 7000 ljudi, a godišnje troši tri milijarde dolara

Piše Iva Badanjak/JL
19. rujna 2024. - 23:40

Nazivaju je jednom od najefikasnijih tajnih službi u svijetu, iako je tijekom sedam desetljeća postojanja doživjela i nemali broj propusta. Mossad, Središnji institut za obavještajne i specijalne operacije, jedna je od tri glavne obavještajne organizacije u Izraelu, uz Aman (vojna obavještajna služba) i Shin Bet (unutarnja sigurnost i kontraobavještajne aktivnosti), piše Jutarnji list.

Osnovana je u prosincu 1949. godine s ciljem koordinacije i podizanja obavještajnih djelovanja na višu razinu. Međutim, već u prvih nekoliko godina organizacija je doživjela veliku sramotu: 1951. je izraelski špijunski lanac u Bagdadu razotkriven, a obavještajci su uhićeni. Nakon što je na čelo Mossada došao Isser Harel, bivši direktor Shin Beta, organizacija je počela djelovati profesionalnije.

Primjerice, 1960. godine članovi Mossada uhvatili su nacista Adolfa Eichmanna u Argentini i protjerali ga u Izrael gdje mu se sudilo za ratne zločine. Osuđen je na smrt i pogubljen u Jeruzalemu. Jedno od prvih velikih postignuća Mossada bilo je postavljanje jednog od njegovih ljudi u najviši ešalon sirijskog vodstva. Eli Cohen uspio je uspostaviti bliske kontakte unutar političke i vojne hijerarhije najvećeg izraelskog neprijatelja ranih 1960-ih i čak je postao savjetnik sirijskog ministra obrane. Cohen je došao u posjed strogo povjerljivih obavještajnih podataka za koje se smatra da su pomogli Izraelu da se pripremi za rat na Bliskom istoku 1967. godine.

image

David Barnea, direktor Mossada

Gil Cohen-magen/Afp

Mossadovi agenti izvršili su atentat na članove palestinske grupe Crni rujan, odgovorne za masakr izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine. Riječ je o jednoj od najpoznatijih Mossadovih operacija, "Božji gnjev", u kojoj su 15 godina izraelski agenti diljem svijeta lovili i eliminirali jednog po jednog člana militantne skupine. Činili su to uz pomoć autobombi, paketa eksploziva i telefona u koje bi umetnuli eksploziv te ga detonirali kad bi osoba odgovorila na poziv. Tijekom tih operacija ponekad bi stradale i nevine žrtve, pogrešno identificirane kao mete, poput Ahmeda Bouchikija, marokanskog konobara kojeg su zamijenili za člana skupine Crni rujan i ustrijelili dok je s trudnom suprugom izlazio iz kinodvorane.

Među najpoznatijim uspješnim slučajevima Mossada je onaj iz 1996. kad je Hamasov glavni proizvođač bombi ubijen nakon što je odgovorio na telefonski poziv svog oca. Telefon je u Gazu donio kolaboracionist, a Hamasov inženjer Yahya Ayyash ubijen je kada je skriveni eksploziv detoniran.

S godinama je Mossad razvijao svoje vještine i koristio sve naprednije kibernetičke sposobnosti, ali je princip praktički ostao isti. U posljednja dva desetljeća u primarnom fokusu Mossada bio je Iran, a posebno njegovi tajnoviti nuklearni i raketni programi. Izraelska je vlada 2004. naredila Mossadu da spriječi Iran da dođe do nuklearnog oružja, piše The New York Times. Tijekom sljedećih nekoliko godina agencija je provela kampanju sabotaže i kibernetičkih napada na iranske nuklearne objekte i metodično birala stručnjake zadužene za program razvoja oružja. Mossadovi agenti ubili su pet iranskih nuklearnih znanstvenika i ranili još jednog. Kulminacija se dogodila 2020. kada je glavni iranski znanstvenik za nuklearno oružje Mohsen Fakhrizadeh ubijen hicem iz strojnice kojom se upravljalo putem satelita.

image

Ronen Bar, zapovjednik ‘Shin Beta‘, David Barnea i vojni zapobjednik Herzi Halevi

Menahem Kahana/Afp

Mossad je odgovoran i za ubojstvo Mahmouda al-Mabhouha, jednog od osnivača Hamasova vojnog krila i ključne osobe odgovorne za krijumčarenje oružja iz Irana u pojas Gaze. On je ubijen 2010. ubrizgavanjem otrova i gušenjem jastukom u hotelskoj sobi u Dubaiju. U atentatu je sudjelovalo 26 agenata Mossada koji su koristili krivotvorene izraelske, britanske, francuske, njemačke i irske putovnice kako bi se neometano kretali i pratili metu.

Jedna misteriozna visokotehnološka operacija Mossada, za koju se vjeruje da je izvedena uz pomoć CIA-e, također se dogodila 2010. godine. Naime, centrifuge iranskog nuklearnog programa, uređaji koji omogućavaju obogaćivanje uranija, iznenada su počele ubrzavati bez kontrole sve dok nisu postale beskorisne. Na kraju se pokazalo da je u računalne sustave koji su upravljali centrifugama bio instaliran virus koji je uništio petinu svih centrifuga i odgodio razvoj iranskog nuklearnog programa.

Dok jedni Mossad smatraju najvećom obavještajnom službom na svijetu, drugi ističu da je to jedna od najnemilosrdnijih i najneprozirnijih organizacija, odgovorna za brojna nasilna ubojstva i sabotaže. Mnogo toga oko rada i sastava organizacije je obavijeno velom tajni i treba uzeti sa zrnom soli.

image
Mahmoud Zayyat/Afp

Organizacija navodno ima 7000 djelatnika i godišnji budžet od tri milijarde dolara. Prema izraelskim piscima i novinarima Yossiju Melmanu Danu Ravivu, Mossad je tijekom povijesti imao osam odjela, koji su se bavili prikupljanjem, operativnim planiranjem i koordinacijom, istraživanjem, političkim djelovanjem i vezama, obukom, tehnologijom, psihološkim ratovanjem, obmanama i tehničkim operacijama. Odjel za prikupljanje informacija je najveći i odgovoran je za tajne operacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 23:40