stdClass Object ( [id] => 1340560 [title] => Katalonska ministrica vanjskih poslova stiže u Hrvatsku: ‘Nismo odustali od neovisnosti, novi referendum je izvjestan‘ [alias] => katalonska-ministrica-vanjskih-poslova-stize-u-hrvatsku-nismo-odustali-od-neovisnosti-novi-referendum-je-izvjestan [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U posjet Hrvatskoj 21. studenog stiže katalonska ministrica vanjskih poslova, zadužena za Europsku uniju, Meritxell Serret.

U vladi najrazvijenije španjolske pokrajine prethodno je vodila resor poljoprivrede, a europska i svjetska javnost imali su je prilike upoznati 2017. godine, kad se dogodio neuspjeli pokušaj referenduma za nezavisnost.

---

---

Zbog svojeg beskompromisnog stava o pravu naroda na samoodređenje, zajedno s drugim katalonskim političarima morala je izbjeći iz Španjolske i utočište je našla u Belgiji. U Barcelonu se vratila 2021. godine.

Koji je razlog vašeg dolaska u Zagreb i Dubrovnik?

– U Hrvatsku dolazim zbog dviju tema koje su vrlo važne za vladu Katalonije. U Zagrebu ćemo održati institucionalne sastanke na visokoj razini kako bismo razmijenili iskustva o procesu uključivanja hrvatskog kao službenog jezika u europske institucije. U pregovorima smo da katalonski bude službeni jezik u Europskoj uniji. Pripremamo se da sve bude spremno i zato će ova razmjena biti važna.

U Dubrovniku ćemo se sastati sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem kako bismo zajedno nastavili promovirati mediteransku makroregiju. U Barceloni 24. studenog organiziramo samit na najvišoj razini o makroregiji i računamo na vašu podršku.

Očekujete li od Hrvatske da bez zadrške podrži vašu inicijativu o katalonskom jeziku kao službenom unutar EU-a?

– Nije na nama da govorimo nijednoj državi članici što da radi, ali predano radimo na tome da im predstavimo razloge zašto bi katalonski trebao biti službeni jezik u europskim institucijama. Zahtjev za službenim statusom katalonskog seže u povijest. Europska unija ima priliku riješiti ovu demokratsku anomaliju i priznati jezična prava 10 milijuna europskih građana.

Ne zaboravimo da je katalonski jedan od 15 jezika na kontinentu s najviše govornika. Ne tražimo nikakvo pogodovanje, nego jezičnu ravnopravnost. Osim toga, katalonski, kao i baskijski i galicijski, koji su također u zahtjevu, imaju jedinstvenu poziciju na europskoj razini. To su jezici koji su priznati kao službeni na teritoriju španjolske države, ali ne i u europskim institucijama, i to ih čini iznimkama.

---

image

Pokret za neovisnost Katalonije ima široku potporu

AFP
---

Desni blok

Španjolska je dobila novu vladu uz podršku katalonskih stranaka, koje će biti ta prevaga u odnosu na desni blok. Zbog toga, ali više zbog ponuđene amnestije za vaše čelnike koji su godinama u bijegu, događaju se demonstracije diljem Španjolske, pa i u samoj Barceloni. Ima li ta vlada šanse za opstanak i uspjeh?

– Sporazum koji smo postigli s PSOE-om (Španjolska socijalistička radnička stranka), posebno u pogledu amnestije, donijet će stabilnost koja je potrebna Španjolskoj i Kataloniji za rješavanje postojećeg političkog sukoba. Amnestija je bitan korak naprijed da se ovaj sukob riješi političkim putem, na terenu na kojem se uvijek i trebao rješavati.

Amnestija je alat koji je u potpunosti u skladu sa španjolskim, europskim i međunarodnim ustavnim okvirom, a preporučuju ga renomirani stručnjaci za rješavanje sukoba. Stoga pozdravljamo ovaj sporazum i naporno ćemo raditi na unaprjeđenju pregovora i dijaloga.

I sami ste jedno vrijeme bili u egzilu, pa vas želim pitati što će značiti povratak preostalih katalonskih političara, s Carlesom Puidgemontom na čelu? Može li to još više radikalizirati situaciju?

– Zaista je zadovoljena pravda kada se svi političari koji su morali otići u egzil jer su organizirali referendum u demokraciji mogu vratiti kući. Također vas želim podsjetiti na to da je referendum dekriminaliziran u španjolskoj državi od 2005. godine. Ni u jednoj demokraciji ne smije biti mjesta za kriminalizaciju legitimnog političkog projekta koji ima široku podršku javnosti, kao što ima neovisnost Katalonije. Ni u jednoj demokraciji ne može se smatrati zločinom obrana i korištenje prava glasa.

I nismo mi jedini koji to tvrdimo, brojna međunarodna tijela, poput Vijeća Europe ili izvjestitelja Ujedinjenih naroda, branili su to svih ovih godina.

Pitanje svih pitanja jest referendum o neovisnosti Katalonije. Koliko je uopće više izvjesno da će do njega doći u nekom srednjoročnom razdoblju?

– Ne nagađamo s rokovima. Pokazalo se da su pregovori pravi put i da urode plodom. Rekli su da pomilovanja za političke zatvorenike neće biti, a sada ih imamo. Rekli su da neće biti moguće ukloniti kazneno djelo pobune iz španjolskog kaznenog zakona, a uklonjeno je. Rekli su da neće biti amnestije, a ona je postignuta.

Ovim paktom s PSOE-om i amnestijom vratili smo brojač na nulu, što je nužan korak za pregovore pod jednakim uvjetima sa španjolskom državom, za priznavanje dviju strana i postojećeg političkog sukoba. Ulazimo u novu fazu koja nas mora voditi prema samoodređenju.

---

image

‘U Zagreb dolazim kako bismo razmijenili iskustva o procesu uključivanja hrvatskog kao službenog jezika u europske institucije, dok ćemo u Dubrovniku sa županom Nikolom Dobroslavićem razgovarati o projektu mediteranske makroregije‘

Raquel Perez
---

Ključni faktor

Je li se pomalo ohladio pokret za neovisnost koji je okupljao katalonsku ljevicu i desnicu? Prijedlog vaše stranke i vlade, a koji je za Kataloniju predlagao rješenja na tragu kanadskog Québeca i išao u smjeru dogovora s Madridom, druga strana dočekala je na nož.

– Pokret za neovisnost vrlo je živ, a to je vidljivo iz pregovaračke snage koju smo imali u ovom sporazumu s PSOE-om. Mi smo ključni faktor u upravljanju Španjolskom i nećemo nimalo smanjiti naše zahtjeve kako bismo napredovali u pregovorima. Istovremeno, napredujemo u razradi Sporazuma o jasnosti (Clarity act – Quebec), kako bismo stvorili konsenzus o prijedlogu referenduma koji bi podržalo katalonsko društvo.

Ne zaboravimo da više od 70 posto građana Katalonije želi politički sukob riješiti referendumom. Jedna od prednosti pokreta za neovisnost je ta što je raznolik, čine ga stranke različitih ideologija i socioekonomske vizije. Unatoč tome, u prošlosti, sadašnjosti i svakako budućnosti i dalje imamo iste ciljeve i strategije.

Kakvi bi, po vašem mišljenju, bili rezultati referenduma da se sutra održi? Prema posljednjim istraživanjima, navodno su zagovornici neovisnosti pali debelo ispod 50 posto, a većina hoće dogovor sa središnjom vladom.

– U Kataloniji je prisutna većina od oko 70 posto koja je ostala nepromijenjena, ideološki transverzalna i koja traži da se politički sukob riješi glasanjem. Zbog toga katalonska vlada promiče spomenuti Sporazum o jasnosti (Clarity act) kako bi zahtjev javnosti pretočila u praktičan prijedlog. U početku, ugledna i multidisciplinarna skupina stručnjaka izradila je znanstveni rad o načinima održavanja referenduma.

Sljedeći je korak da se o tim idejama raspravlja s političkim skupinama i društvenim akterima kako bi se postigao konsenzus. Konačno, prijedlog koji će prihvatiti katalonsko društvo bit će prebačen za pregovarački stol sa španjolskom državom.

Rat Hamasa i Izraela, kao i u nizu drugih zemalja, u Španjolskoj je izazvao prijepore. U Španjolskoj postoje mišljenja da bi Palestinu trebalo odmah priznati, a neki bi Izraelu nametnuli sankcije i etiketu terorističke države. Kakav je vaš stav?

– Rat između Hamasa i Izraela zabrinjava nas i žalosti. U Gazi je u tijeku izvanredna humanitarna situacija. Iz vlade Katalonije vjerujemo da izraelska vlada mora poštovati međunarodno pravo, a međunarodna zajednica je tu da to zajamči. Pozivamo na trenutačni prekid vatre, koji bi donio stabilnost i omogućio humanitarnoj pomoći da pristupi Gazi.

Od samog početka pokazali smo potporu i predanost Ujedinjenim narodima i doprinijeli smo s više od milijun eura agenciji koja radi na terenu. Nasilje nikada ne može biti opcija, bez obzira na to odakle dolazi. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Meritxell Serret [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Meritxell Serret 2 0 7441 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-17 10:16:23 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-20 13:28:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-20 13:28:10 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Katalonska ministrica vanjskih poslova stiže u Hrvatsku: 'Nismo odustali od neovisnosti, novi referendum je izvjestan' page_title=Katalonska ministrica vanjskih poslova stiže u Hrvatsku: 'Nismo odustali od neovisnosti, novi referendum je izvjestan' [metakey] => katalonija, Meritxell Serret [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26070888.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26070887.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26070895.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/25748018.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/25748013.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Raquel Perez","Raquel Perez","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Meritxell Serret:\u00a0Pokret za neovisnost vrlo je \u017eiv. Mi smo klju\u010dni faktor u upravljanju \u0160panjolskom i ne\u0107emo nimalo smanjiti na\u0161e zahtjeve kako bismo napredovali u pregovorima<\/p>","

\u2018U Zagreb dolazim kako bismo razmijenili iskustva o procesu uklju\u010divanja hrvatskog kao slu\u017ebenog jezika u europske institucije, dok \u0107emo u Dubrovniku sa \u017eupanom Nikolom Dobroslavi\u0107em razgovarati o projektu mediteranske makroregije\u2018<\/p>","","

Pokret za neovisnost Katalonije ima \u0161iroku potporu<\/p>","

Pokret za neovisnost Katalonije ima \u0161iroku potporu AFP<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_26070888_1920.jpg":"1920x1080","k_26070888_1280.jpg":"1280x1280","k_26070888_1024.jpg":"1024x1024","k_26070888_640.jpg":"640x640","k_26070888_480.jpg":"480x480","k_26070888_340.jpg":"340x340","k_26070888_220.jpg":"220x220","o_26070888_1280.jpg":"1280x854","o_26070888_1024.jpg":"1024x683","o_26070888_640.jpg":"640x427","o_26070888_480.jpg":"480x320","o_26070888_340.jpg":"340x226","o_26070888_220.jpg":"220x146","h_26070888_1280.jpg":"1280x854","h_26070888_1024.jpg":"1024x683","h_26070888_640.jpg":"640x427","h_26070888_480.jpg":"480x320","h_26070888_340.jpg":"340x227","h_26070888_220.jpg":"220x147","pp_26070888_1280.jpg":"1280x1628","pp_26070888_1024.jpg":"1024x1303","pp_26070888_640.jpg":"640x814","pp_26070888_480.jpg":"480x611","pp_26070888_340.jpg":"340x432","pp_26070888_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26070887_1920.jpg":"1920x1080","k_26070887_1280.jpg":"1280x1280","k_26070887_1024.jpg":"1024x1024","k_26070887_640.jpg":"640x640","k_26070887_480.jpg":"480x480","k_26070887_340.jpg":"340x340","k_26070887_220.jpg":"220x220","o_26070887_1280.jpg":"1280x854","o_26070887_1024.jpg":"1024x683","o_26070887_640.jpg":"640x427","o_26070887_480.jpg":"480x320","o_26070887_340.jpg":"340x226","o_26070887_220.jpg":"220x146","h_26070887_1280.jpg":"1280x854","h_26070887_1024.jpg":"1024x683","h_26070887_640.jpg":"640x427","h_26070887_480.jpg":"480x320","h_26070887_340.jpg":"340x227","h_26070887_220.jpg":"220x147","pp_26070887_1280.jpg":"1280x1628","pp_26070887_1024.jpg":"1024x1303","pp_26070887_640.jpg":"640x814","pp_26070887_480.jpg":"480x611","pp_26070887_340.jpg":"340x432","pp_26070887_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26070895_1920.jpg":"1920x1080","k_26070895_1280.jpg":"1280x1280","k_26070895_1024.jpg":"1024x1024","k_26070895_640.jpg":"640x640","k_26070895_480.jpg":"480x480","k_26070895_340.jpg":"340x340","k_26070895_220.jpg":"220x220","o_26070895_1280.jpg":"1280x851","o_26070895_1024.jpg":"1024x681","o_26070895_640.jpg":"640x425","o_26070895_480.jpg":"480x319","o_26070895_340.jpg":"340x226","o_26070895_220.jpg":"220x146","h_26070895_1280.jpg":"1280x854","h_26070895_1024.jpg":"1024x683","h_26070895_640.jpg":"640x427","h_26070895_480.jpg":"480x320","h_26070895_340.jpg":"340x227","h_26070895_220.jpg":"220x147","pp_26070895_1280.jpg":"1280x1628","pp_26070895_1024.jpg":"1024x1303","pp_26070895_640.jpg":"640x814","pp_26070895_480.jpg":"480x611","pp_26070895_340.jpg":"340x432","pp_26070895_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25748018_1920.jpg":"1920x1080","k_25748018_1280.jpg":"1280x1280","k_25748018_1024.jpg":"1024x1024","k_25748018_640.jpg":"640x640","k_25748018_480.jpg":"480x480","k_25748018_340.jpg":"340x340","k_25748018_220.jpg":"220x220","o_25748018_1280.jpg":"1280x853","o_25748018_1024.jpg":"1024x682","o_25748018_640.jpg":"640x426","o_25748018_480.jpg":"480x320","o_25748018_340.jpg":"340x226","o_25748018_220.jpg":"220x146","h_25748018_1280.jpg":"1280x854","h_25748018_1024.jpg":"1024x683","h_25748018_640.jpg":"640x427","h_25748018_480.jpg":"480x320","h_25748018_340.jpg":"340x227","h_25748018_220.jpg":"220x147","pp_25748018_1280.jpg":"1280x1628","pp_25748018_1024.jpg":"1024x1303","pp_25748018_640.jpg":"640x814","pp_25748018_480.jpg":"480x611","pp_25748018_340.jpg":"340x432","pp_25748018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25748013_1920.jpg":"1920x1080","k_25748013_1280.jpg":"1280x1280","k_25748013_1024.jpg":"1024x1024","k_25748013_640.jpg":"640x640","k_25748013_480.jpg":"480x480","k_25748013_340.jpg":"340x340","k_25748013_220.jpg":"220x220","o_25748013_1280.jpg":"1280x853","o_25748013_1024.jpg":"1024x682","o_25748013_640.jpg":"640x426","o_25748013_480.jpg":"480x320","o_25748013_340.jpg":"340x226","o_25748013_220.jpg":"220x146","h_25748013_1280.jpg":"1280x854","h_25748013_1024.jpg":"1024x683","h_25748013_640.jpg":"640x427","h_25748013_480.jpg":"480x320","h_25748013_340.jpg":"340x227","h_25748013_220.jpg":"220x147","pp_25748013_1280.jpg":"1280x1628","pp_25748013_1024.jpg":"1024x1303","pp_25748013_640.jpg":"640x814","pp_25748013_480.jpg":"480x611","pp_25748013_340.jpg":"340x432","pp_25748013_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6086712 Threads: 85 Questions: 1099661352 Slow queries: 0 Opens: 203015 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.665 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9852900 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/katalonska-ministrica-vanjskih-poslova-stize-u-hrvatsku-nismo-odustali-od-neovisnosti-novi-referendum-je-izvjestan-1340560 [printLink] => /vijesti/svijet/katalonska-ministrica-vanjskih-poslova-stize-u-hrvatsku-nismo-odustali-od-neovisnosti-novi-referendum-je-izvjestan-1340560?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 508289 [name] => katalonija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => katalonija [link] => /tag/katalonija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 737366 [name] => Meritxell Serret [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-20 11:22:47 [main_article_id] => 0 [alias] => meritxell-serret [link] => /tag/meritxell-serret ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Meritxell Serret [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Katalonska ministrica vanjskih poslova stiže u Hrvatsku: ‘Nismo odustali od neovisnosti, novi referendum je izvjestan‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26070888.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Raquel Perez [mainImageDesc] =>

Meritxell Serret: Pokret za neovisnost vrlo je živ. Mi smo ključni faktor u upravljanju Španjolskom i nećemo nimalo smanjiti naše zahtjeve kako bismo napredovali u pregovorima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26070888.jpg [title] =>

Meritxell Serret: Pokret za neovisnost vrlo je živ. Mi smo ključni faktor u upravljanju Španjolskom i nećemo nimalo smanjiti naše zahtjeve kako bismo napredovali u pregovorima

Raquel Perez ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26070887.jpg [title] =>

‘U Zagreb dolazim kako bismo razmijenili iskustva o procesu uključivanja hrvatskog kao službenog jezika u europske institucije, dok ćemo u Dubrovniku sa županom Nikolom Dobroslavićem razgovarati o projektu mediteranske makroregije‘

Raquel Perez ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26070895.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/25748018.jpg [title] =>

Pokret za neovisnost Katalonije ima široku potporu

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/25748013.jpg [title] =>

Pokret za neovisnost Katalonije ima široku potporu AFP

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U posjet Hrvatskoj 21. studenog stiže katalonska ministrica vanjskih poslova, zadužena za Europsku uniju, Meritxell Serret.

U vladi najrazvijenije španjolske pokrajine prethodno je vodila resor poljoprivrede, a europska i svjetska javnost imali su je prilike upoznati 2017. godine, kad se dogodio neuspjeli pokušaj referenduma za nezavisnost.

---

---

Zbog svojeg beskompromisnog stava o pravu naroda na samoodređenje, zajedno s drugim katalonskim političarima morala je izbjeći iz Španjolske i utočište je našla u Belgiji. U Barcelonu se vratila 2021. godine.

Koji je razlog vašeg dolaska u Zagreb i Dubrovnik?

– U Hrvatsku dolazim zbog dviju tema koje su vrlo važne za vladu Katalonije. U Zagrebu ćemo održati institucionalne sastanke na visokoj razini kako bismo razmijenili iskustva o procesu uključivanja hrvatskog kao službenog jezika u europske institucije. U pregovorima smo da katalonski bude službeni jezik u Europskoj uniji. Pripremamo se da sve bude spremno i zato će ova razmjena biti važna.

U Dubrovniku ćemo se sastati sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem kako bismo zajedno nastavili promovirati mediteransku makroregiju. U Barceloni 24. studenog organiziramo samit na najvišoj razini o makroregiji i računamo na vašu podršku.

Očekujete li od Hrvatske da bez zadrške podrži vašu inicijativu o katalonskom jeziku kao službenom unutar EU-a?

– Nije na nama da govorimo nijednoj državi članici što da radi, ali predano radimo na tome da im predstavimo razloge zašto bi katalonski trebao biti službeni jezik u europskim institucijama. Zahtjev za službenim statusom katalonskog seže u povijest. Europska unija ima priliku riješiti ovu demokratsku anomaliju i priznati jezična prava 10 milijuna europskih građana.

Ne zaboravimo da je katalonski jedan od 15 jezika na kontinentu s najviše govornika. Ne tražimo nikakvo pogodovanje, nego jezičnu ravnopravnost. Osim toga, katalonski, kao i baskijski i galicijski, koji su također u zahtjevu, imaju jedinstvenu poziciju na europskoj razini. To su jezici koji su priznati kao službeni na teritoriju španjolske države, ali ne i u europskim institucijama, i to ih čini iznimkama.

---

image

Pokret za neovisnost Katalonije ima široku potporu

AFP
---

Desni blok

Španjolska je dobila novu vladu uz podršku katalonskih stranaka, koje će biti ta prevaga u odnosu na desni blok. Zbog toga, ali više zbog ponuđene amnestije za vaše čelnike koji su godinama u bijegu, događaju se demonstracije diljem Španjolske, pa i u samoj Barceloni. Ima li ta vlada šanse za opstanak i uspjeh?

– Sporazum koji smo postigli s PSOE-om (Španjolska socijalistička radnička stranka), posebno u pogledu amnestije, donijet će stabilnost koja je potrebna Španjolskoj i Kataloniji za rješavanje postojećeg političkog sukoba. Amnestija je bitan korak naprijed da se ovaj sukob riješi političkim putem, na terenu na kojem se uvijek i trebao rješavati.

Amnestija je alat koji je u potpunosti u skladu sa španjolskim, europskim i međunarodnim ustavnim okvirom, a preporučuju ga renomirani stručnjaci za rješavanje sukoba. Stoga pozdravljamo ovaj sporazum i naporno ćemo raditi na unaprjeđenju pregovora i dijaloga.

I sami ste jedno vrijeme bili u egzilu, pa vas želim pitati što će značiti povratak preostalih katalonskih političara, s Carlesom Puidgemontom na čelu? Može li to još više radikalizirati situaciju?

– Zaista je zadovoljena pravda kada se svi političari koji su morali otići u egzil jer su organizirali referendum u demokraciji mogu vratiti kući. Također vas želim podsjetiti na to da je referendum dekriminaliziran u španjolskoj državi od 2005. godine. Ni u jednoj demokraciji ne smije biti mjesta za kriminalizaciju legitimnog političkog projekta koji ima široku podršku javnosti, kao što ima neovisnost Katalonije. Ni u jednoj demokraciji ne može se smatrati zločinom obrana i korištenje prava glasa.

I nismo mi jedini koji to tvrdimo, brojna međunarodna tijela, poput Vijeća Europe ili izvjestitelja Ujedinjenih naroda, branili su to svih ovih godina.

Pitanje svih pitanja jest referendum o neovisnosti Katalonije. Koliko je uopće više izvjesno da će do njega doći u nekom srednjoročnom razdoblju?

– Ne nagađamo s rokovima. Pokazalo se da su pregovori pravi put i da urode plodom. Rekli su da pomilovanja za političke zatvorenike neće biti, a sada ih imamo. Rekli su da neće biti moguće ukloniti kazneno djelo pobune iz španjolskog kaznenog zakona, a uklonjeno je. Rekli su da neće biti amnestije, a ona je postignuta.

Ovim paktom s PSOE-om i amnestijom vratili smo brojač na nulu, što je nužan korak za pregovore pod jednakim uvjetima sa španjolskom državom, za priznavanje dviju strana i postojećeg političkog sukoba. Ulazimo u novu fazu koja nas mora voditi prema samoodređenju.

---

image

‘U Zagreb dolazim kako bismo razmijenili iskustva o procesu uključivanja hrvatskog kao službenog jezika u europske institucije, dok ćemo u Dubrovniku sa županom Nikolom Dobroslavićem razgovarati o projektu mediteranske makroregije‘

Raquel Perez
---

Ključni faktor

Je li se pomalo ohladio pokret za neovisnost koji je okupljao katalonsku ljevicu i desnicu? Prijedlog vaše stranke i vlade, a koji je za Kataloniju predlagao rješenja na tragu kanadskog Québeca i išao u smjeru dogovora s Madridom, druga strana dočekala je na nož.

– Pokret za neovisnost vrlo je živ, a to je vidljivo iz pregovaračke snage koju smo imali u ovom sporazumu s PSOE-om. Mi smo ključni faktor u upravljanju Španjolskom i nećemo nimalo smanjiti naše zahtjeve kako bismo napredovali u pregovorima. Istovremeno, napredujemo u razradi Sporazuma o jasnosti (Clarity act – Quebec), kako bismo stvorili konsenzus o prijedlogu referenduma koji bi podržalo katalonsko društvo.

Ne zaboravimo da više od 70 posto građana Katalonije želi politički sukob riješiti referendumom. Jedna od prednosti pokreta za neovisnost je ta što je raznolik, čine ga stranke različitih ideologija i socioekonomske vizije. Unatoč tome, u prošlosti, sadašnjosti i svakako budućnosti i dalje imamo iste ciljeve i strategije.

Kakvi bi, po vašem mišljenju, bili rezultati referenduma da se sutra održi? Prema posljednjim istraživanjima, navodno su zagovornici neovisnosti pali debelo ispod 50 posto, a većina hoće dogovor sa središnjom vladom.

– U Kataloniji je prisutna većina od oko 70 posto koja je ostala nepromijenjena, ideološki transverzalna i koja traži da se politički sukob riješi glasanjem. Zbog toga katalonska vlada promiče spomenuti Sporazum o jasnosti (Clarity act) kako bi zahtjev javnosti pretočila u praktičan prijedlog. U početku, ugledna i multidisciplinarna skupina stručnjaka izradila je znanstveni rad o načinima održavanja referenduma.

Sljedeći je korak da se o tim idejama raspravlja s političkim skupinama i društvenim akterima kako bi se postigao konsenzus. Konačno, prijedlog koji će prihvatiti katalonsko društvo bit će prebačen za pregovarački stol sa španjolskom državom.

Rat Hamasa i Izraela, kao i u nizu drugih zemalja, u Španjolskoj je izazvao prijepore. U Španjolskoj postoje mišljenja da bi Palestinu trebalo odmah priznati, a neki bi Izraelu nametnuli sankcije i etiketu terorističke države. Kakav je vaš stav?

– Rat između Hamasa i Izraela zabrinjava nas i žalosti. U Gazi je u tijeku izvanredna humanitarna situacija. Iz vlade Katalonije vjerujemo da izraelska vlada mora poštovati međunarodno pravo, a međunarodna zajednica je tu da to zajamči. Pozivamo na trenutačni prekid vatre, koji bi donio stabilnost i omogućio humanitarnoj pomoći da pristupi Gazi.

Od samog početka pokazali smo potporu i predanost Ujedinjenim narodima i doprinijeli smo s više od milijun eura agenciji koja radi na terenu. Nasilje nikada ne može biti opcija, bez obzira na to odakle dolazi. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Raquel Perez Raquel Perez AFP AFP AFP
Raquel Perez

Meritxell Serret: Pokret za neovisnost vrlo je živ. Mi smo ključni faktor u upravljanju Španjolskom i nećemo nimalo smanjiti naše zahtjeve kako bismo napredovali u pregovorima

Raquel Perez

‘U Zagreb dolazim kako bismo razmijenili iskustva o procesu uključivanja hrvatskog kao službenog jezika u europske institucije, dok ćemo u Dubrovniku sa županom Nikolom Dobroslavićem razgovarati o projektu mediteranske makroregije‘

AFP
AFP

Pokret za neovisnost Katalonije ima široku potporu

AFP

Pokret za neovisnost Katalonije ima široku potporu AFP

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/katalonska-ministrica-vanjskih-poslova-stize-u-hrvatsku-nismo-odustali-od-neovisnosti-novi-referendum-je-izvjestan-1340560 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=099a4d7a4a5d23187e64cb2fb1380b2f4431f07f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Katalonska+ministrica+vanjskih+poslova+sti%C5%BEe+u+Hrvatsku%3A+%E2%80%98Nismo+odustali+od+neovisnosti%2C+novi+referendum+je+izvjestan%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkatalonska-ministrica-vanjskih-poslova-stize-u-hrvatsku-nismo-odustali-od-neovisnosti-novi-referendum-je-izvjestan-1340560 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkatalonska-ministrica-vanjskih-poslova-stize-u-hrvatsku-nismo-odustali-od-neovisnosti-novi-referendum-je-izvjestan-1340560 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Meritxell Serret [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetMeritxell Serret

Katalonska ministrica vanjskih poslova stiže u Hrvatsku: ‘Nismo odustali od neovisnosti, novi referendum je izvjestan‘

20. studenog 2023. - 14:28
Meritxell Serret: Pokret za neovisnost vrlo je živ. Mi smo ključni faktor u upravljanju Španjolskom i nećemo nimalo smanjiti naše zahtjeve kako bismo napredovali u pregovorimaRaquel Perez

U posjet Hrvatskoj 21. studenog stiže katalonska ministrica vanjskih poslova, zadužena za Europsku uniju, Meritxell Serret.

U vladi najrazvijenije španjolske pokrajine prethodno je vodila resor poljoprivrede, a europska i svjetska javnost imali su je prilike upoznati 2017. godine, kad se dogodio neuspjeli pokušaj referenduma za nezavisnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 12:49