StoryEditorOCM
SvijetKimova sestra sretna

Kim Jong-un provozao ‘automobil prijateljstva s Rusijom‘. Luksuzni Putinov dar ima posebnu funkciju

Piše Vijesti SD
16. ožujka 2024. - 18:07

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un koristio je privatni automobil ruske proizvodnje, koji mu je poklonio ruski predsjednik Vladimir Putin, prvi put ove sedmice kao "jasan dokaz prijateljskih veza" dvije nacije, piše klix.ba.

Prošlog mjeseca, Sjeverna Koreja je objavila da je Putin poslao automobil ruske proizvodnje za osobnu upotrebu sjevernomkorejskom lideru kao poklon demonstrirajući posebne veze između dva lidera. Rusija je rekla da je automobil limuzina Aurus Senat.

Kim Yo-jong, sestra lidera Sjeverne Koreje, rekla je da je lider Sjevera koristio automobil tijekom otvorenog događaja u petak, bez detaljnijeg objašnjenja, prenosi Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Snimci koje je emitirala državna televizijska stanica Sjeverne Koreje prikazuju kako se Kim vozi u Aurus Senatu na putu do ceremonije obilježavanja završetka izgradnje farme staklenika u blizini Pjongjanga.

image

AFP

Vladimir Smirnov/Afp

Rusko slanje luksuznog automobila u Sjevernu Koreju predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koje zabranjuju isporuku, prodaju i transfer luksuzne robe, uključujući automobile, u Pjongjang.

"Veoma sam zadovoljan što vrhovni lider naše stranke i države koristi specijalni privatni automobil koji je lider ruske države poslao na poklon", rekla je Kimina sestra u izjavi koju prenosi KCNA.

Ona je rekla da je posebna funkcija privatnog automobila "savršena i da joj se može potpuno vjerovati", napominjući da je poklon jasan dokaz koji pokazuje da se prijateljstvo Sjeverne Koreje i Rusije "na sveobuhvatan način razvija na novoj visokoj pozornici", piše klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:29