StoryEditorOCM
Svijetporuka iz pekinga

Kineska demonstracija sile: Prema Tajvanu poletjelo više od 100 borbenih zrakoplova, a onda je uslijedio manevar

Piše vijesti sd
18. rujna 2023. - 08:53

Kineska vojska poslala je 103 ratna zrakoplova ka Tajvanu u razdoblju od samo 24 sata, što je, kako je Ministarstvo obrane Tajvana priopćilo jutros, dnevni rekord u posljednje vrijeme.

Avioni su otkriveni između 6 sati ujutro u nedjelju i 6 sati ujutro u ponedjeljak, saopćilo je ministarstvo. Kao što je uobičajeno, vratili su se prije nego što su stigli na Tajvan.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan dio njezinog teritorija, provodi sve veće vojne vježbe u zraku i vodama oko Tajvana kako rastu tenzije između dvije zemlje i sa Sjedinjenim Američkim Državama. SAD su glavni tajvanski dobavljač oružja i protive se svakom pokušaju da se silom promijeni status Tajvana, prenosi klix.ba.

Ministarstvo obrane Tajvana priopćilo je da je 40 aviona prešlo simboličnu polovinu udaljenosti između kontinentalne Kine i otoka. Također je prijavio devet mornaričkih brodova u prethodna 24 sata. Kinesku vojnu akciju nazvali su "uznemiravanjem" za koje je upozorilo da bi moglo eskalirati u trenutnoj napetoj atmosferi.

"Pozivamo vlasti Pekinga da snose odgovornost i odmah prekinu takvu vrstu destruktivnih vojnih aktivnosti", navodi se u priopćenju.

Kina je prošlog tjedna poslala flotu brodova, uključujući nosač aviona Shandong, u vode u blizini Tajvana. Vježbe su uslijedile ubrzo nakon što su SAD i Kanada plovile ratnim brodovima kroz vode koje razdvajaju ostrvo od kopna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 05:12