StoryEditorOCM
Svijetiz prve ruke

Lea nam se javila iz Izraela: ‘U skloništu smo, za ovo netko treba odgovarati! Bila sam u trgovini kad je počelo...‘

Piše Vinko Paić
1. listopada 2024. - 20:17

- Ovo je strašno što se trenutno događa! - suznih očiju govori Lea Mandler, sveučilišna profesorica na fakultetu u Haifi, kojoj je tata Dubrovčanin. U Izrael se doselila 1992. godine, udana je za Čileanca s kojim ima četvero djece, a žive u naselju Zichron Yaakov, uz obalu, malo južnije od Haife i oko 70 kilometara od Tel Aviva.

Leu smo dobili oko 19 sati i 30 minuta preko aplikacije WhatsApp putem video-poziva, a iako nam se veza stalno prekidala, uspjeli smo kratko porazgovarati.

image

Lea Mandler i novinar Slobodne Dalmacije Vinko Paić

Slobodna Dalmacija

- Sve je stalo, čeka nas besana noć i neizvjesnost što će biti. Zasad je mirno, ali evo do prije koju minutu čule su se sirene i zvukovi presretanja raketa iz Irana - kaže Lea, koja se nalazila u trgovini kad su iz Irana krenule rakete.

Procjenjuje se da je ispaljeno blizu 500 raketa, koje su se nešto iza 18 sati pojavile nad Izraelom, a sirene su se oglasile diljem zemlje.

Izraelske obrambene snage (IDF) pozvale su građane da ostanu na oprezu i precizno slijede upute zapovjedništva civilne zaštite. Takvu je poruku dobila i Lea.

- Stalno nam stižu poruke na zaslone mobitela. Čim čujemo zvuk sirene moramo ući u zaštićeni prostor u zgradi ili stanu i tamo ostati do daljnje obavijesti. Trenutno je opasnost prošla, ali tko zna što slijedi, netko za ovo mora odgovarati - govori Lea.

- Oni su gađali cijelu državu. Prema najnovijim informacijima iz Irana je ispaljena 181 balistička raketa, još uvijek nema informacijama o mrtvima ili ranjenima, nadam se da ih neće ni biti... Postoje štete na nekim zgradama, gdje su popucala stakla. Mi imamo doslovno minutu da uđemo u sklonište od trenutka kad dođe poruka, a kad rakete stižu iz Libanona, onda je i manje od 30 sekundi. Rakete iz Irana ovdje mogu doći za 12 minuta, strah je, velika je napetost u zraku... Na ovo što su sad napravili to se ne može prešutjeti, ugrozili su jednu cijelu državu. To su sve terorističke organizacije koje ne pripadaju nijednoj državi, niti je Hezbollah država Libanon, niti je Hamas država Iran. Ne znam što će sad naša Vlada, to je i na međunarodnom nivou - kaže naša sugovornica.

image

Lea Mandler i novinar Slobodne Dalmacije Vinko Paić

Slobodna Dalmacija

Tvrdi da se u izraelskim medijima upravo pojavila vijest kako su dok su rakete pristizale iz Irana u predgrađu Tel Aviva koji se zove Yaffa iz jednog vozila zasad nepoznate osobe pokrenule oružanu paljbu prema civilima na ulici.

- Njih trojica su izašli iz vozila i počeli pucati s automatskim puškama. Osam osoba je ubijeno, ne znamo jesu li žene, muškarci, djeca, identitet im se tek treba utvrditi. Još sedam je ranjeno, i neki od njih se bore za život. Izraelska policija je objavila da su dvojica strijelaca neutralizirana i da je situacija sada pod kontrolom te da su obitelji žrtava o svemu obaviještene - veli Lea.

Na uznemirujućim snimkama koje su se pojavile na društvenim mrežama vide se ljudi kako bez znakova života leže na stanici, dok se oko njihovih leševa čuju pucnjevi. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 20:34