StoryEditorOCM
Svijetbombardirani snovi

Mladi palestinski umjetnik je došao u bolnicu al-Ahli kako bi kroz igru djeci odagnao misli s rata. Sada je mrtav

Piše vijesti sd
21. listopada 2023. - 17:01

U napadu na palestinsku bolnicu al-Ahli pognulo je više od 470 ljudi. Jedan od njih je 23-godišnji umjetnik Mohammed Sami, koji je, sklonivši se tamo od izraelskih napada, svoje posljednje dane posvetio igri s djecom, u pokušaju da im odagna misli od konstantne prijetnje totalnim uništenjem; što se na kraju i dogodilo.

Sami je sanjao o tome da jednog dana otvori umjetničku galeriju u Gazi. Nažalost, 17. listopada su nestali on i njegovi snovi, skupa s dobrim dijelom urbane infrastrukture, u kojoj su se njegova djela trebala smjestiti.

@nbcnews A Palestinian artist is shown playing with children in #Gaza ♬ snowfall - Øneheart & reidenshi

Internetom ovih dana kruže brojna videa na kojima se u al-Ahli bolnici vidi mnoštvo djece koja provode vrijeme u zabavi i obavljanju dnevnih aktivnosti, kao što su čišćenje i kuhanje. 

U danima koji su prethodili eksploziji, Izrael je naredio 1,1 milijun Palestinaca na sjeveru Gaze da se evakuiraju u južni dio Pojasa prije prijeteće kopnene ofenzive. Izraelska vojska je pritom izdala posebna upozorenja o evakuaciji za spomenutu bolnicu, prema Anglikanskoj crkvi koja upravlja medicinskom ustanovom. Štoviše, izraelska vojska je čak par dana ranije bombardirala ovu ustanovu.

U međuvremenu, nekoliko novinskih organizacija, uključujući Al Jazeeru, analiziralo je video snimke incidenta posljednjih dana kako bi bolje dokučili što se dogodilo. Zaključak? Izrael stoji iza napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 10:12