StoryEditorOCM
Svijet‘ovo moramo dobiti!‘

Najava koja bi mogla promijeniti tijek rata: Macron ne isključuje raspoređivanje francuskih vojnika u Ukrajini!

Piše hina
27. veljače 2024. - 06:11

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da ne isključuje raspoređivanje francuskih kopnenih trupa u Ukrajini.

Macron je nakon završetka konferencije o pomoći Ukrajini u Parizu u ponedjeljak rekao da su sve opcije otvorene kako bi se osiguralo da Rusija ne dobije rat protiv Ukrajine.

Na sastanku, koji je organiziran u kratkom roku, sudjelovali su najviši predstavnici mnogih ključnih europskih podupiratelja Kijeva, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza i britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona. Sudjelovao je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Macron je rekao da nije bilo konsenzusa o korištenju kopnenih trupa na sastanku preko 20 šefova država i premijera, ali da se ništa ne može isključiti u pogledu buduće dinamike. Svaka država može samostalno i suvereno odlučiti o raspoređivanju kopnenih trupa.

Na sastanku je odlučeno da se formira koalicija za opskrbu Ukrajine projektilima za napade daleko iza ruskih linija, rekao je francuski predsjednik. Kratkoročno, potrebno je mobilizirati dodatno streljivo za Ukrajinu iz vlastitih zaliha.

O isporuci francuskih borbenih zrakoplova Mirage još nije odlučeno, no još se utvrđuje koja bi francuska vojna oprema mogla pomoći Ukrajini, rekao je Macron. "Opći konsenzus danas je da je sigurnost svih nas u pitanju", rekao je Macron u Elizejskoj palači.

Dok rat u Ukrajini ulazi u treću godinu, Macron je rekao da ponašanje Moskve postaje sve agresivnije na političkoj razini i na prvoj crti bojišnice u Ukrajini. "Rusija ne smije dobiti rat!", naglasio je Macron, rekavši da se podrška ne smije pokolebati i da podupiratelji Ukrajine moraju intenzivirati napore.

Povećana pomoć Ukrajini u novcu i oružju mora se mobilizirati i zajednički i na nacionalnoj razini, rekao je. “U procesu smo osiguravanja naše sigurnosti danas i sutra”, rekao je Macron.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pridružio se sastanku u Parizu putem video linka.

Macronov savjetnik je prije sastanka rekao da se konzultacije u Parizu manje tiču novih jamstava za isporuke oružja, a više povećanja učinkovitosti već obećane vojne pomoći – uključujući obuku ukrajinskih vojnika i kibernetičku obranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:59