StoryEditorOCM
Svijetpovećana napetost

Rusija žestoko napala Ukrajinu moćnim Kinžalima. Poljska i NATO digli borbene avione!

Piše Davor Krile, Vijesti Sd
11. travnja 2024. - 09:10

Ruske su snage noćas pokrenule veliki zračni napad diljem Ukrajine, u kojem je gađana kritična infrastruktura u nekoliko područja zemlje i zračne snage Ukrajine objavile su uzbunu za zračni napad u većem dijelu zemlje, uključujući zapadna područja koja su najudaljenija od linije fronta.

Ukrajinska vojska objavila je da je Rusija lansirala bespilotne letjelice, krstareće rakete iz bombardera Tu-95 i hipersonične rakete Kinžal diljem Ukrajine. Ukrajinski mediji navode da su oštećene elektrane u regijama Harkov, Kijev, Zaporožje i Lavov.

Eksplozije su se čule u Harkivu već u 5 sati ujutro. Guverner zapadne regije Lavova Maksim Kozicki rekao je na Telegramu da protuzračna obrana radi na tom području.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je na Telegramu da su napadi bili usmjereni na postrojenja za proizvodnju i distribuciju električne energije u regijama Harkivu, Zaporižja, Lavovu i Kijevu.

Tijekom napada oglsilo se Operativno zapovjedništvo poljske vojske koje je da ratni zrakoplovi te zemlje i njezinog NATO saveznika djeluju u poljskom zračnom prostoru zbog velikog ruskog raketnog napada na Ukrajinu.

U objavi na mreži X navodi se da je zbog podizanja zrakoplova "povećana razina buke, posebno u jugoistočnim dijelovima Poljske".

- Imajte na umu da poljski i saveznički zrakoplovi lete u zračnom prostoru, što može rezultirati povećanom razinom buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje. Noćas se primjećuje intenzivna aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije vezana uz raketne udare na objekte koji se nalaze na teritoriju Ukrajine. Pokrenute su sve potrebne procedure s ciljem osiguranja sigurnosti poljskog zračnog prostora, a Operativno zapovjedništvo Oružanih snaga Poljske kontinuirano prati situaciju - poručili su.

Dva podzemna skladišta plina pogođena su tijekom noći, objavila je ukrajinska nacionalna naftna i plinska tvrtka Naftogaz. "Rano ujutro, neprijatelj je napao dva ukrajinska podzemna skladišta. Skladišta nastavljaju s radom", naveli su. Ruslan Kravčenko, načelnik vojne uprave Kijevske oblasti, potvrdio je kako je pogođen najmanje jedan objekt kritične infrastrukture na području njegove oblasti.

"Oblast je bila pod velikim napadom bespilotnih letjelica kamikaza i projektila. Upozorenje na zračnu opasnost trajalo je više od pet sati. Nažalost, objekt kritične infrastrukture napadnut je tijekom upozorenja o zračnoj opasnosti u Kijevskoj oblasti. Sve hitne službe su na mjestu događaja, u tijeku je gašenje požara na objektu. Sve detaljne informacije bit će naknadno", sažeo je.

Požari su izbili i u energetskim postrojenjima u Lavovskoj, Odeškoj i Zaporiškoj oblasti, dok su krhotine oborenih dronova padale po Mikolajivskoj oblasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:25