StoryEditorOCM
SvijetManjak ljudstva

Ne izgleda dobro. Rusi osvajaju selo za selom u Donbasu. Bliži li se čas za ukrajinsko povlačenje iz Časiv Jara?

5. lipnja 2024. - 17:18

Dok se pozornost javnosti usmjeravala na ofenzivu Moskve u Harkivskoj oblasti, ruske snage postojano su posljednjih dana napredovale u najistočnijoj regiji u zemlji, Donbasu, koja je i dalje jedna od primarnih meta Moskve. Rusija je, ne smije se zaboraviti, još tri dana prije početka opće invazije na Ukrajinu 2022. službeno priznala, a potom i odlukom Dume sebi pripojila, cijeli Donbas. Sad ga još treba samo i zauzeti.

Krećući se zapadno od ruševina dvaju ranije okupiranih gradova Donecke oblasti – Bahmuta i Avdijivke – ruske trupe uspjele su posljednjih tjedana pregaziti desetak tamošnjih malih sela i približiti se Časiv Jaru i strateški važnoj autocesti južno od grada, javlja Kijev Independent.

Ruska strategija u višemjesečnoj bitci za Časiv Jar je očita. Uz intenzivnu zračnu potporu, ruske trupe iz 200. arktičke motorizirane brigade, 299. zračno-jurišne pukovnije, 11. zračno-jurišne brigade i druge jedinice napadaju u pravcu središta Časiv Jara, ali također napadaju i Kalininu, selo na sjeveru, kako bi izvršili pritisak na ukrajinske opskrbne vodove. Nedavno su na ovo bojište Rusi uveli i termobarične raketne bacače TOS-1 i TOS-2 ne bi li presudno pritisnuli snage obrane. Putinovci su posljednjih dana uspjeli potisnuti Ukrajince u Kalinini, ali Ukrajinci su navodno izveli protunapad unatoč teškom granatiranju i natrag odgurnuli Ruse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 21:36