StoryEditorOCM
SvijetPOTPISALI ZAKON

Ne, nije šala: na Floridi radnicima ne daju da se tijekom najvećih vrućina rashlade i svakih dva sata popiju vode!

Piše L. G. K.
2. lipnja 2024. - 17:02

Florida, država poluotok na jugu SAD-a, oduvijek je poznata kao ‘topla i ugodna za život‘, samo što je u zadnje vrijeme posebno zatoplila i postala prilično neugodna za život - toliko da nekretnine uz more gube na cijeni, a njihovi vlasnici sve teže mogu dobiti hipotekarni kredit jer - (oceanske) vode rastu... Ali, što je puno gore, enormne vrućine ljudima koji rade ili se bave sportom na otvorenom previsoke temperature znaju izazvati smrt.

Klimatske promjene? Ako i jesu, treba voditi računa da je floridski guverner, republikanac Ron DeSantis potpisao novi zakon - na snagu stupa u srpnju - koji iz floridskog Statuta uklanja reference na "klimatske promjene". Zakon ukida prioritet rješavanja klimatskih promjena promicanjem izvora energije koji nisu fosilna goriva. Zašto, pa zato što je klimatskih promjena nema.

Guverner DeSantis je, naime, poricatelj klimatskih promjena, i cijelu jednu američku državu, koristeći političku moć koju ima kao guverner, pretvara u ‘poricateljsku‘. A što izaziva tako visoke temperature? Nešto jest, ali što... pa, naći će se već neki razlog, puno smisleniji od raznih izmišljotina.

image

Floridski guverner, republikanac Ron DeSantis

/Shutterstock

Drugim propisima Florida je, također, zabranila županijskim i lokalnim vlastima da zaštite svoje radnike na otvorenom od smrtonosne vrućine tijekom ljetnih mjeseci.

Prošle godine, podsjećaju tamošnji mediji, vrućina je izazvala smrt poljoprivrednog radnika Efraina Lopeza Garcie (29), koji je u takvim uvjetima 37 dana za redom brao usjeve. Njegova je smrt potaknula vlasti okruga Miami-Dade da razmotre donošenje lokalne uredbe za zaštitu radnika na otvorenom od smrtonosne topline.

Ta bi uredba obavezivala poslodavca da svojim radnicima koji rade na otvorenom daju 10-minutnu pauzu za vodu nakon svaka dva sata rada, te da im osiguraju zasjenjeni prostor kako bi im pomogli da se rashlade.

Izgleda da su za svoje radnike tražili neviđene i neprihvatljive povlastice jer - državne vlasti i DeSantis te su napore preduhitrili zabranjujući sve lokalne ili okružne mjere koje štite radnike na otvorenom od vrućine.

Ron DeSantis, guverner Floride, zvijezda je američkih republikanaca o kojemu se govorilo kao o čovjeku kojega se priprema za predsjedničku ulogu, bio je među političarima koji su 2013. potpisali "Zakletvu bez klimatskih poreza" protiv bilo kakvog povećanja poreza u borbi protiv globalnog zatopljenja, i koju su posebno srčano potpisivali republikanci. "Zakletva", naravno, iznimno konvenira proizvođačima fosilnih goriva, koji su je, uostalom, i inicirali, štiteći biznis od novih ‘zelenih‘ vjetrova koji još nisu tako unosni da bi se prljava industrija ‘prešaltala‘.

Znanstvenici upozoravaju da poricatelji klimatskih promjena kakav je DeSantis ozbiljno štete posebno najranjivijim zajednicama.

I sve se to na Floridi događa u vrijeme kad počinje sezona uragana čija se snaga - zbog iznimnog zagrijavanja oceana kao posljedice onoga što DeSantis poriče - posljednjih godina toliko pojačala da je u veljači znanstvena studija preporučila dodavanje kategorije 6 postojećoj pet-stupanjskoj Saffir-Simpsonovoj ljestvici, kako bi se mogli klasificirati mega-uragani s trajnim vjetrovima iznad 200 km/h. Tijekom prošlog desetljeća pet bi oluja ispunilo taj kriterij, rekli su istraživači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 05:58