StoryEditorOCM
Svijetnema ‘nismo znali‘

‘Nemamo jedan dokaz silovanja, nego stotine!‘ Gisèle Pelicot: ‘Neka cijeli svijet vidi kako me siluju, pustite video‘

Piše L.V./JL
7. listopada 2024. - 10:17

Francuski sudac Roger Arata donio je odluku da će video snimke silovanja Gisèle Pelicot biti prikazane novinarima i javnosti u sudnici. Podsjetimo, radi se o šokantnom slučaju silovanja koja je organizirao njen muž i u kojima je sudjelovalo preko 70 muškaraca tijekom devet godina, javlja Associated Press, a prenosi Jutarnji list.

Pelicot (71) je postala simbol borbe protiv seksualnog nasilja u Francuskoj i inzistirala da suđenje bude javno, protivno prijedlogu suda. Uz pomoć svog odvjetničkog tima je također tražila da se snimke prikažu javnosti, jer želi da slučaj posluži kao nacionalni primjer.

- Ovo je jedinstven slučaj, nemamo jedan dokaz silovanja, nego stotine. Gisèle Pelicot smatra da je šok koji će uslijediti potreban, kako nitko od optuženih ne bi mogao reći: “Nisam znao da je to bilo silovanje.” - rekao je odvjetnik Stéphane Babonneau, piše Associated Press.

image

Gisele Pelicot na izlasku iz sudnice

Miguel Medina/Afp

Velika većina optuženih negira krivnju za silovanje, dok neki od njih čak tvrde da ih je njen suprug prisilio na spolni odnos s Gisèle, na koji su pristali jer su bili prestravljeni. Poneki tvrde da su vjerovali da je pristala na spolni odnos ili da je pristanak njezinog supruga bio dovoljan.

Odvjetnički tim žrtve najavljuje da videozapisi “govore sami za sebe”. Sudac Arata poništio je svoju raniju odluku da će se snimke prikazivati samo u određenim slučajevima i iza zatvorenih vrata. Dosad su novinari i javnost svaki put morali napustiti sudnicu, tijekom prikazivanja videozapisa.

image

Gisele Pelicot sa svojim odvjetnicima Stephaneom Babonneauom (desno) i Antoineom Camusom

Miguel Medina/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 10:18