StoryEditorOCM
Svijetsada je sigurno

Niinisto potvrdio da će Finska službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu. Čitav postupak mogao bi biti gotov u roku od nekoliko tjedana?

Piše Hina
15. svibnja 2022. - 12:46
Finland's President Sauli Niinistö gives a press conference to announce that Finland will apply for NATO membership at the Presidential Palace in Helsinki, Finland on May 15, 2022. - Moscow's invasion of Ukraine on February 24, 2022 has swung political and public opinion in Finland and neighbouring Sweden in favour of NATO membership as a deterrent against Russian aggression. (Photo by Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/AFP)/Finland OUTHeikki Saukkomaa

Finski predsjednik Sauli Niinisto potvrdio je u nedjelju da će njegova zemlja službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu, javlja BBC.

Govoreći zajedno s finskim predsjednikom u Helsinkiju, finska premijerka Sanna Marin rekla je kako se nada da će parlament potvrditi odluku o podnošenju zahtjeva za pridruživanje NATO-u u sljedećih nekoliko dana.

Ona je izjavila da su oboje bili u bliskom kontaktu sa zemljama članicama NATO-a i da im sam NATO zahvaljuje na dosadašnjoj potpori.

"U Finskoj je još pred nama parlamentarni proces, ali vjerujem da će parlament odlučno i odgovorno raspravljati o ovoj povijesnoj odluci", rekla je premijerka.

Zamjenik šefa NATO-a "uvjeren" da će se naći konsenzus

NATO je uvjeren da može prevladati prigovore Turske i brzo primiti Finsku i Šved...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 18:33