StoryEditorOCM
SvijetBALISTIČKI NAPAD

Objavljen trenutak udara, pogledajte kako su Rusi razorili ukrajinsku tvornicu dronova: ‘Kompletno je uništena!‘

Piše Piš
9. travnja 2024. - 10:45

Ministarstvo obrane Ruske Federacije u ponedjeljak je poručilo da su projektilom Iskander uništili ukrajinsku tvornicu dronova.

Do udara je, prema Rusima, došlo u oblasti Zaporižje:

- Osmog travnja ove godine Oružane snage Ruske Federacije su udarom projektila Iskander uništile skladište teških bespilotnih letjelica, kao i postrojenje za njihovu izradu u gradu Zaporižje, poručilo je rusko ministarstvo obrane.

Ruski državni medij Sputnik nešto kasnije objavio je i video za koji tvrde da prikazuje udar Iskandera na spomenuto postrojenje. 

Državna agencija TASS poručila je da je projektil pogodio "točno u centar zgrade" i da su "obližnje zgrade praktički ostale neoštećene", dok je samo postrojenje "kompletno razoreno". Njihove tvrdnje zasad nisu neovisno potvrđene.

Iz Ministarstva obrane Ruske Federacije kasnije su poručili da je ovaj udar zapravo bio odgovor na recentne napade dronovima koje su Ukrajinci izveli na ruska naftna postrojenja. Njih Kijev cilja zadnjih nekoliko mjeseci, a nerijetko se u tim napadima i prouzroči nemala šteta na postrojenjima što utječe na proizvodnju goriva i drugih naftnih derivata o kojima ovise ruski građani, ali i ruski izvoz. Prema nekim podacima proizvodnja benzina u Rusiji zbog toga je u ožujku pala za 7,5 posto.

No, SAD na te napade na naftna postrojenja ne gleda blagonaklono budući da potencijalno mogu smanjiti ruski izvoz nafte i naftnih derivata što odmah izaziva poremećaje na tržištu i diže cijene goriva diljem svijeta. Zbog toga je, pisao je Financial Times, Bijela kuća navodno zamolila Ukrajinu da s tim napadima prestane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:52