StoryEditorOCM
SvijetNAKON 10 GODINA

Odgajateljica dobila bitku protiv poznate firme: ‘Bila sam sama protiv svih, krivi su za smrt mog muža‘

Piše HINA
19. svibnja 2024. - 09:10

Bivša odgajateljica iz Francuske Sophie Rollet cijelo je desetljeće sama provodila istragu kako bi dokazala odgovornost američke tvrtke automobilske opreme Goodyear za smrt  supruga Jean-Paula u sudaru povezanim s gumama tog proizvođača.
Istraga 50-godišnje majke troje djece konačno se prošli tjedan isplatila, kad je policija pretresla podružnice Goodyeara u Europi, uključujući sjedište u Bruxellesu, u sklopu istrage ubojstva iz nehata.
U svojoj kamenoj kući u Geneyju, selu u istočnoj Francuskoj, Rollet je godinama svaki dan sjedila pred računalom i pomno pratila tragove, proučavala podatke i članke o svim prometnim nesrećama koje se dovodi u vezu s eksplozijama određenog modela Goodyearovih guma.

Jean-Paul je umro 25. srpnja 2014. na autocesti A36 u istočnom departmanu Doubs u dobi od 53 godine.
Bio je na putu kući nakon obavljene dostave kada je njegovu cisternu udarila poluprikolica koja se kretala unatrag nakon što joj je pukla prednja lijeva guma. Oba vozača umrla su na mjestu.
Rollet je istraživanjem povezala model gume, Goodyear Marathon LHS II, s mnogim drugim nesrećama u Francuskoj i Europi.
„Deset godina rada, protiv svih, gotovo sama... Često sam se pitala  na koja još vrata nisam pokucala?“, priča ova mirna, ali odlučna žena.

image

Sophie Rollet

Sebastien Bozon/Afp

Nakon što je slučaj njezina supruga prvotno zatvoren, Rollet je 2016. podnijela prijavu za ubojstvo iz nehata i predala svoje nalaze tužiteljima u gradu Besanconu.
Slučaj je predan vještaku. Analizom gume zaključio je da je do eksplozije zbog koje je poluprikolica izgubila kontrolu došlo zbog greške u proizvodnji, a ne vanjskog čimbenika.
„To vještačenje iz temelja je promijenilo slučaj jer je potvrdilo nalaze gđe. Rollet“, prisjetio se tužitelj Besancona Etienne Manteaux.
Manteaux je Rollet usporedio s Erin Brockovich, američkom aktivisticom čija je pravna bitka protiv velike američke korporacije ovjekovječena u filmu i koju glumi Julia Roberts.
„Njena odlučnost bila je ključna za napredovanje istrage“, rekao je, pozdravljajući njezinu „hrabrost i upornost“.
Tužitelji u Besanconu otad su svojoj istrazi dodali dva slučaja sličnih nesreća u kojima su poginule dvije osobe.
Interes medija i dokumentarac o njenom pravnom pohodu potaknuli su zviždača, koji je ostao anoniman, da vlastima preda USB ključ s internim dokumentima koji sugeriraju da je Goodyear bio svjestan nedostataka određenih modela guma i pokušao ih prikriti.

Vlasti su u utorak pretražile Goodyearov europski ured u Bruxellesu, podružnicu u Francuskoj i tvornicu koja za njih proizvodi gume u Luksemburgu.
Goodyear je rekao da „u potpunosti surađuje“ s vlastima.
„Za mene je to svojevrsno postignuće, olakšanje“, rekla je Rollet, osjećajući da je „konačno“ predala palicu u slučaju.
No ova žena, inače obučena vatrogaskinja, kaže da se također osjeća frustrirano.
„Pravda neće biti savršena“, rekla je Rollet. „Nikada nećemo moći identificirati sve žrtve 10 godina kasnije“, žali se.
Rollet ipak kaže da je „vrijeme da se distancira od ovog slučaja koji je bio relativno zahtjevan“.
„Treba znati razliku između odlučnosti i tvrdoglavosti.“
Rollet se sada školuje za računovotkinju, ali još uvijek povremeno pohodi škole i tvrtke kako bi držala govore o sigurnosti na cestama.
„Odradila sam svoj dio“, rekla je.
„Upravo sam napunila 50 godina i danas želim malo razmišljati o sebi“, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 13:18