StoryEditorOCM
SvijetTENZIJE NA KAMPUSU

Odjeci rata preko Atlantika: studenti u SAD-u međusobno se sukobljavaju oko Izraela i Palestine

Piše Damir Pilić
14. listopada 2023. - 21:30

Novi rat na Bliskom istoku opet je raskolio svijet: Zapad podržava Izrael, a muslimanske zemlje stoje uz Palestince. No unutar Zapada postoje interne fronte na kojima se sukobljavaju proizraelski i propalestinski stavovi, a jedna od tih fronti su i američka sveučilišta. Točnije, tamošnji sveučilišni kampusi.

Naime, na fakultetima širom SAD-a brojne studentske organizacije održale su skupove podrške Palestincima u Gazi - prosvjedujući protiv izraelskih zračnih udara na tu palestinsku enklavu – što je izazvalo negativne reakcije ne samo studenata židovskog porijekla i njihovih udruga, nego i sveučilišnih administracija koje su bezrezervno, u skladu sa službenom politikom SAD-a, stale uz Izrael.

O tome ovih dana pišu brojni američki mediji. Newsweek tako u neutralnom tonu konstatira da je nasilje na Bliskom istoku "dovelo do porasta napetosti u sveučilišnim kampusima diljem SAD-a", dok Politico za sveučilišne nemire okrivljuje "ekstremno ljevičarske studentske skupine" koje podržavaju Palestince:

"Fakulteti diljem zemlje suočili su se s gorkim podjelama u kampusima zbog Hamasovih napada na Izrael, s (fakultetskom) administracijom u sukobu s ekstremno ljevičarskim studentskim skupinama koje su gurale propalestinski narativ", piše Politico.

‘Kriv je Izrael‘

I utjecajni portal The Hill notira da je "rat između Izraela i Hamasa uzburkao američke sveučilišne kampuse, sukobljavajući studentske grupe protiv vlastitih sveučilišnih administracija, dok dugo tinjajuće napetosti između proizraelskih i propalestinskih organizacija ključaju".

image

Studenti na Sveučilištu Centralne Floride održavaju skup i marš podrške Palestincima

Paul Hennesy/Anadolu Via Afp

Rečeni medij pritom ističe da je aktualni bliskoistočni rat razotkrio velike razlike između službene politike SAD-a i političkih stavova dijela američkih studenata:

"Neke studentske skupine već dugo osuđuju ono što nazivaju izraelskom okupacijom palestinskih teritorija i brutalnim postupanjem prema njihovim stanovnicima, i dok su političari iz čitavog političkog spektra brzo osudili Hamasov napad, bilo je i onih u američkim školama koji su krivnju svaljivali na Izrael, što dovodi do straha od mogućeg antisemitskog nasilja", upozorava The Hill.

A sve je počelo kad je u nedjelju, dan nakon brutalnog Hamasova napada na jug Izraela, više od 30 studentskih skupina na glasovitom Sveučilištu Harvard u Cambridgeu – okupljenih u Harvardski palestinski odbor solidarnosti – objavilo zajedničko priopćenje u kojem se kaže da se Hamasov napad "nije dogodio u vakuumu", te da je za svo nasilje u Izraelu i Palestini "u potpunosti odgovoran" Izrael:

"Mi, dolje potpisane studentske organizacije, smatramo izraelski režim u potpunosti odgovornim za svo nasilje koje se razvija. Posljednja dva desetljeća milijuni Palestinaca u Gazi bili su prisiljeni živjeti u zatvoru na otvorenom. Režim apartheida je jedini krivac. Izraelsko nasilje je 75 godina strukturiralo svaki aspekt palestinskog postojanja", stoji u priopćenju.

Kako navodi Reuters, studentske organizacije na Harvardu koje su potpisale ovo propalestinsko pismo uključivale su muslimanske i palestinske skupine, ali i druge identitetske udruge, uključujući Harvardske Židove za oslobođenje i Afroameričku organizaciju otpora.

‘Mi smo solidarni s palestinskim borcima‘

I na drugim američkim sveučilištima organizirani su propalestinski skupovi i akcije. Na Kallifornijskom državnom sveučilištu Long Beach studenti su marširali kroz kampus uzvikujući "Oslobodite Palestinu" i "Okupacija je zločin", dok je na Pravnom fakultetu Sveučilišta New York predsjednica studentske odvjetničke komore Ryna Workman u studentskom biltenu komore napisala da "Izrael snosi punu odgovornost za ovaj golemi gubitak života", te da "ne osuđuje palestinski otpor".

image

Studenti na Sveučilištu Centralne Floride održavaju skup i marš podrške Palestincima

Paul Hennesy/Anadolu Via Afp

Najburnije je bilo na Sveučilištu Indiana, u čijem je kampusu u ponedjeljak došlo do manjeg sukoba između propalestinskih i proizraelskih prosvjednika, pa je morala intervenirati i policija, koja je razdvojila sukobljene skupine.

- Mi se samo zalažemo za mir, to je emocionalni sukob. Mi ne predstavljamo Hamas i ne odobravamo akcije Hamasa. Ali također ne odobravamo postupke izraelske vojske. Ne želimo vidjeti palestinsku djecu ili izraelsku djecu ubijenu u ovoj opsadi. To je tragičan događaj i nadamo se da će stvari deeskalirati što je prije moguće - rekao je član Palestinskog odbora solidarnosti na Sveučilištu Indiana za studentski list Indiana Daily Student.

A najviše je žuči izazvalo priopćenje udruge Studenti za pravdu u Palestini sa Sveučilišta u Virginiji (UVA), koja je objavila da akcije Hamasa predstavljaju "korak prema slobodnoj Palestini", odnosno priopćenje Nacionalnog odbora te udruge, u kojem se kaže da je Hamasov napad "povijesna pobjeda za palestinski otpor: preko kopna, zraka i mora, naši ljudi su srušili umjetne barijere cionističkog entiteta".

"Mi smo solidarni s palestinskim borcima otpora i svim potlačenim ljudima širom svijeta koji traže slobodu i bolji svijet", objavila je skupina UVA, dok je podružnica udruge na Državnom sveučilištu Arizona u nedjelju organizirala skup podrške Palestini, objavivši da je skup iskorišten za "učenje o palestinskoj oslobodilačkoj borbi protiv američkog i izraelskog ratnog stroja".

‘Oni slave ubojstva Židova‘

Ovakvi istupi američkih studenata izazvali su brojne reakcije u javnosti. Među prvima je reagirala harvardska organizacija židovskih studenata Harvard Hillel, iz koje su poručili da su "duboko povrijeđeni, jer smo umjesto pronalaženja utjehe i podrške među našom harvardskom zajednicom u danima nakon najkrvavijeg masakra Židova od Holokausta, naišli na daljnju mržnju i antisemitizam ovdje u Cambridgeu".

I pojedini harvardski studenti židovskog porijekla ispričali su za The Hill da su ih takvi istupi propalestinskih kolega duboko pogodili i uznemirili.

- Reakcija studentske grupe bila je grozna i duboko užasavajuća za mene. Nevjerojatno mi je da bi moji kolege studenti za teroristička djela krivili žrtve terorizma – rekao je student Zebulon Erdos, dok je njegov kolega i sunarodnjak Micah Gritz, apsolvent na Sveučilištu Tufts, također rekao da je "okruženje kampusa" bilo "užasavajuće", dodavši da su židovski i izraelski studenti "nevjerojatno uplašeni".

- U kampusu vidimo da studenti ili zatvaraju oči pred sukobom, ili vidimo one koji otvoreno slave našu bol, veličaju je i opravdavaju. Oni ubojstvo Židova i Izraelaca prikazuju kao progresivno, kao oslobođenje. Iskreno, kao židovski student na kampusu koji ima prijatelje i obitelj u Izraelu, moram reći da je to strašno - kazao je Gritz za The Hill.

Strahovanja židovskih studenata rezimirala je Debbie Yunker Kail, izvršna direktorica židovskog studentskog centra Hillel na Državnom sveučilištu Arizona.

- Očekivali smo da će zajednice u matičnom kampusu ponuditi utjehu. To je ono o čemu se radi u sveučilišnom kampusu i tugovanju zbog ovih opakih i okrutnih napada na izraelske civile. Ovo se čini osobnim za mnoge studente, bez obzira imaju li obitelj ili prijatelje u Izraelu, jesu li tamo putovali i upoznali ljude, osjećaju li se povezani s Izraelom kao židovskom domovinom - rekla je Kail.

‘Šutnja sveučilišta je suučesništvo‘

Od svih prosvjeda na američkim sveučilištima najviše je pozornosti – i kritika – dobilo spomenuto propalestinsko pismo koje je potpisalo više od 30 studentskih organizacija na Harvardu. Jer Harvard je vjerojatno najprestižnije i najuglednije sveučilište u SAD-u, a svakako najutjecajnije sveučilište u američkoj politici - dalo je osam bivših predsjednika SAD-a i četiri od devet sadašnjih sudaca Vrhovnog suda.

Pismo su stoga već u ponedjeljak osudili i pojedini američki bivši i sadašnji političari koji su diplomirali na Harvardu, kritizirajući i upravu Harvarda, jer (do tog trenutka) nije osudila pismo. Među ostalima, oglasio se i bivši predsjednik Harvarda Lawrence Summers, koji je u administraciji Billa Clintona bio ministar financija:

"U gotovo 50 godina povezanosti s Harvardom, nikad nisam bio toliko razočaran i otuđen kao danas. Dosadašnja šutnja vodstva Harvarda, zajedno s glasnom i naširoko objavljenom izjavom studentskih skupina u kojoj se okrivljuje isključivo Izrael, omogućila je Harvardu da izgleda u najboljem slučaju neutralno prema terorističkim djelima protiv židovske države Izrael. Muka mi je. Ne mogu shvatiti propust Uprave da odvoji Sveučilište i osudi ovu izjavu i da se Sveučilište ogradi od nje", napisao je Summers na platformi X.

Pridružio mu se i aktualni demokratski zastupnik Seth Moulton iz Massachusettsa, koji je studentsko pismo nazvao "moralno odvratnim", te je također okrivio upravu Harvarda zbog izostanka reakcije.

"Šutnja sveučilišta je suučesništvo. Ne mogu se sjetiti kada me je bilo više sram zbog moje alma mater", napisao je Moulton.

Muke po predsjednici Harvarda

Konačno, u ponedjeljak navečer oglasila se i predsjednica Harvarda, profesorica Claudine Gay:

"Danas vam pišemo slomljeni zbog smrti i razaranja izazvanih napadom Hamasa koji je ciljao građane u Izraelu ovog vikenda, i zbog rata u Izraelu i Gazi koji je u tijeku", stajalo je u priopćenju kojeg su potpisali Gay i najviši dekani Harvarda.

image

Predsjednica Harvarda, profesorica Claudine Gay

Stephanie Mitchell/AFP

Međutim, tako formulirana izjava razljutila je židovske i izraelske studente, jer nije sadržavala decidirano priznanje barbarstva Hamasova napada, koji je uključivao ubojstva izraelskih civila u njihovim domovima. Stoga je u utorak Gay dala novu izjavu, u kojoj je izričito osudila Hamasovu akciju kao teroristički čin:

"Osuđujem terorističke zločine koje je počinio Hamas", napisala je sada Gay dodavši da studentsko pismo ne predstavlja stajalište sveučilišta.

Tom novom izjavom je, međutim, predsjednica Harvarda razljutila svoje propalestinske studente i sveučilišno osoblje, koji su ocijenili da je Harvard time stao na stranu Izraela u sukobu koji traje desetljećima.

Tako je Palestinka Nadine Bahour – koja je nedavno diplomirala na Harvardu i sada radi za sveučilište – u izjavi za list Boston Globe rekla da je "zgrožena nedostatkom empatije Harvarda" za Palestince u kampusu, iako su izraelski zračni napadi zadnjih dana sravnili zgrade u Gazi.

- Čini se da svijet, Harvard i njegova administracija ne cijene živote Palestinaca niti čak vide ljudskost u nama – kazala je Bahour.

Naposljetku su reagirali i autori pisma, Palestinski odbor solidarnosti (PSC), koji su u izjavi za studentski list Crimson zanijekali da opravdavaju napade na civile:

"Da ponovimo ono što bi trebalo biti očito: PSC se odlučno protivi nasilju protiv civila - Palestinaca, Izraelaca ili drugih. Naše pismo ima za cilj kontekstualizirati aparthejd i kolonijalni sustav dok se izričito žali za ‘razornim i rastućim žrtvama među civilima", objavila je skupina.

Hajka na potpisnike pisma

To nije bio kraj sage o propalestinskom pismu studenata s Harvarda. U priču se, naime, uključio i američki milijarder i hedge fond menadžer Bill Ackman, koji je zatražio od Harvarda da objavi imena svih studenata čije su organizacije potpisale pismo, kako bi izvršni direktori američkih kompanija mogli izbjeći njihovo zapošljavanje.

"Brojni su me izvršni direktori pitali bi li Harvard objavio popis članova svake od harvardskih organizacija koje su izdale pismo pripisujući isključivu odgovornost za Hamasova gnusna djela Izraelu, kako bi se osiguralo da nitko od nas nenamjerno zaposli bilo kojeg od njihovih članova", napisao je Ackman u objavi koja je ubrzo prikupila preko 10 milijuna pregleda na X-u.

Potom je veći broj izvršnih direktora i investitora na istoj platformi podržao Ackmanov poziv, tvrdeći da ne žele zaposliti nikoga tko je potpisao pismo, a ubrzo je obznanjeno da je ranije spomenuta predsjednica Studentske odvjetničke komore Sveučilišta New York Ryna Workman - ona koja je u studentskom biltenu napisala da "Izrael snosi punu odgovornost za ovaj golemi gubitak života", te je odbila osuditi Hamas za napad - izgubila obećani posao u odvjetničkoj tvrtki Winston & Strawn.

"Ovi su komentari u dubokoj suprotnosti s vrijednostima Winston & Strawn-a kao tvrtke. U skladu s tim, Društvo je povuklo ponudu za zaposlenje studenta prava", navodi se u priopćenju odvjetničkog društva.

‘Škole ocrnjuju Palestince‘

Bila je to jasna poruka establišmenta, koju su studenti dobro razumjeli: na internetu su se odjednom počele pojavljivati pokajničke izjave pojedinih studenata, čak i čitavih studentskih organizacija, koji su se stali ograđivati od pisma.

Kako javlja Boston Globe, neki propalestinski studentski čelnici Harvarda izvijestili su da su primali prijetnje na internetu jer su povezani s pismom, pa su imena svih organizacija koje su ga izvorno potpisale naknadno uklonjena.

Čitavu situaciju komentirao je i Američko-arapski odbor protiv diskriminacije, čiji je nacionalni izvršni direktor Abed Ayoub upozorio da se Amerikom širi antiarapsko raspoloženje:

"Razina antiarapske mržnje i retorike nije bila ovako visoka još od vremena 11. rujna. Mnogo je gore od Trumpovih godina. Primili smo mnogo poziva za pomoć u rješavanju prijetnji i zastrašivanja. Škole širom zemlje ocrnjuju Palestince, a izabrani dužnosnici pripremaju pozornicu za zločine iz mržnje protiv Arapa", napisao je Ayoub.

Kako vidimo, ova bliskoistočna tema ima potencijala da u ionako polarizirano američko društvo unese još jednu dimenziju podjele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 08:00