StoryEditorOCM
Svijetnajvoljenije dijete

Ovo je 10-ogodišnja Kim Ju-ae za koju špijuni tvrde da je nasljednica diktatora Kim Jong-una. Generali kleče pred njom

Piše A.B.K.
5. siječnja 2024. - 15:34

Mlada kći sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, koja je često pratila svog oca na javnim događanjima, uključujući i probno lansiranje dalekometnih projektila, najvjerojatniji je Kimov nasljednik ako on umre. Zaključak je to analitičara južnokorejske obavještajne agencije (NIS) koju prenose svjetski mediji. Iako Sjeverna Koreja nije otkrila ni jednu informaciju o kćerki vođe, uključujući njezino ime ni godine, južnokorejski špijuni identificirali su je kao Kim Ju-ae.

Dok je bila beba, Ju-ae je dospjela na naslovnice kada je NBA zvijezda Dennis Rodman rekao da mu je bilo dopušteno držati dijete nakon susreta s Kimom u Pjongjangu 2013. godine.

image
Str/Afp
image
Str/Afp

Mediji je tituliraju je kao "najvoljenije" i "najpoštovanije" dijete Kim Jong-una i prikazuju fotografije vojnih generala i drugih visokih dužnosnika kako kleče pred njom. Takvi prizori potaknuli su široka nagađanja među vanjskim analitičarima da se kći priprema za buduću nasljednicu. Glavna južnokorejska špijunska agencija Nacionalna obavještajna služba (NIS) napravila je svoju procjenu njezine buduće uloge navodeći sveobuhvatnu analizu javnih aktivnosti djevojčice i državnih protokola u kojima sudjeluje.

Na proslavi Nove godine na prepunom stadionu u Pjongjangu u Kim Jong-un ju je poljubio u obraz, a ona je također poljubila njega. Većina ovakvih javnih scena prije je bila nezamisliva u zemlji gdje je Kim tretiran poput boga.  

image
Str/Afp

NIS je rekao južnokorejskim zastupnicima na brifingu prošle godine da Kim Ju-ae ima starijeg brata. Također tvrde da još ima i mlađeg brata ili sestru. Sjeverna Koreja nije monarhija, ali ima dinastičko vodstvo. Njezin se vrhovni vođa bira putem vladajućeg kongresa Radničke partije, a Kimovi vode državu kao privatno obiteljsko poduzeće od njezina osnutka. I djed i otac Kim Jong-una vladali su dok nisu umrli. Kim Jong-un je preuzeo dužnost nakon što je njegov otac, Kim Jong-il, umro 2011. godine.  Kim Jong-il je pak preuzeo vlast nakon što je njegov otac i osnivač Sjeverne Koreje Kim Il-sung umro 1994. godine.

Pitanje tko će naslijediti režim i brzorastući nuklearni arsenal u zemlji kopka svjetske dužnosnike i analitičare, osobito kad se povremeno pojave sumnje u vezi s Kimovim zdravljem. Ako Ju-ae zamijeni oca, bila bi to prva žena vladarica Sjeverne Koreje.

image
Str/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:56