stdClass Object ( [id] => 1103276 [title] => Ovo je novi najbogatiji čovjek na svijetu: nije uspio kao tenisač i pijanist, ali je zato težak 186 milijardi dolara! I dalje mu je san dobiti gem protiv Federera [alias] => ovo-je-novi-najbogatiji-covjek-na-svijetu-72-godisnji-vlasnik-popularnih-brendova-nije-uspio-kao-tenisac-i-pijanist-ali-je-zato-tezak-186-milijardi-dolara-san-mu-je-dobit-gem-protiv-rogera-federera [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Premda ga od milja zovu "vuk u kašmiru", mnogi će za 72-godišnjeg Bernarda Arnaulta, danas najbogatijeg čovjeka na svijetu, s neto bogatstvom nedavno procijenjenim na 186,3 milijarde dolara, kazati i nešto manje ugodno – predator, a ne kreator.

Uostalom, upravo tako su ga doživjeli i bankari koji su bili svjedoci njegova prvog velikog uspjeha, preuzimanja grupe Boussac 1984. godine, koja je u to vrijeme bila vlasnik i Christiana Diora, krunskog dragulja francuske visoke mode koji je on opsesivno htio kupiti. Bernard Arnault s grupom investitora tada je preuzeo Diora, a četiri godine kasnije, preko Diora je stekao i 32 posto udjela u LVMH-u, s tim što će se idućih godina taj udjel postupno povećavati.

Te 1984. godine, prije ravno 37 godina, Arnault je ostvario plan koji je njegovao tri godine, još od onog trenutka kad je razočaran pobjedom socijalista i Françoisa Mitterranda i njihovom poreznom politikom u Francuskoj otišao u Ameriku te taksistu u New Yorku kazao: "Otišao sam iz Francuske zbog Françoisa Mitterranda. Jeste čuli za Mitterranda?" A taksist je odgovorio: "Ne, čuo sam za Christiana Diora!"

U tome je trenutku, pak, Bernard Arnault bio jako daleko od Diora i od visoke mode i od sedamdeset i više luksuznih brendova, koliko ih danas ima njegova poslovna grupa.

Početkom osamdesetih bio je na čelu tvrtke koja se bavila nekretninama. Punim imenom Bernard Jean Étienne Arnault, rođen je 1949. godine u gradiću Roubaixu na sjeveru Francuske, uza samu granicu s Belgijom. Otac mu je bio vlasnik građevinske kompanije Ferret-Savinel i Arnault mu se 1971., nakon što je stekao diplomu inženjera na uglednoj Ecole Polytechnique, pridružio u obiteljskom biznisu.

---

image
Arnault je vlasnik mnogih popularnih svjetskih brendova koji su mu donijeli bogatstvo.
Eric Piermont
---

– Oduvijek sam volio biti broj jedan – jednostavno je prije dvije godine kazao Arnault.

– Nisam uspio kao pijanist, nisam uspio ni kao tenisač. Smatram da je uspjeh doći do točke u kojoj su svi moji timovi kao grupa broj jedan na svijetu. Ovo je vrlo zabavno. Mi smo broj jedan, ali možemo ići i dalje – kazao je u razgovoru za Financial Times.

Doista, želio je biti pijanist, ali nije se uspio upisati na akademiju, a tenis, koji solidno igra cijelog života, nikad nije uspio razviti do vrhunske razine.

– Još uvijek mi je san dobiti jedan ili dva gema protiv Rogera Federera – kazao je lani.

Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tada već oženjen vršnjakinjom Anne Dewavrin, s kojom ima sina i kćer, uspijeva nagovoriti oca da se riješe građevinskog dijela biznisa i posvete se isključivo nekretninama.

Poslovanje je išlo uspješno i Arnault je vođenje tvrtke, koja se specijalizirala za nekretnine za odmor, potpuno preuzeo nekoliko godina kasnije. Osim Diora, on je danas vlasnik brendova kao što su Fendi, Tiffany & Co, Marc Jacobs, Celine, Givenchy, tu je i kozmetička tvrtka Guerlain, Kenzo Parfums, Fenty Beauty by Rihanna, tu su proizvođači satova Hublot, Zenith, TAG Heuer, Bvlgari, vinarije Dom Pérignon, Krug, Veuve Clicquot, maloprodajni lanci Sephora i Le Bon Marché, francuske novine Le Parisien i Les Echos... i mnogi drugi.

Danas je najbogatiji čovjek na planetu te je tako, nakon niza godina, tu prestižnu titulu preoteo od američkih elektroničkih i internetskih mogula, ali i od čelnika Amazona Jeffa Bezosa te vlasnika SpaceX-a i Tesle Elona Muska.

Kad je, još u Americi, načuo da francuska vlada pokušava naći kupca za posrnulu tvrtku Boussac Saint-Frères, u čijem je vlasništvu bio i Christian Dior, Arnault se vratio u Europu. Uz očevu pomoć, uz pomoć svojeg novca, ali i uz izdašnu pomoć Antoinea Bernheima, starijeg partnera u investicijskoj tvrtki Lazard Frères, za ukupno 95 milijuna dolara preuzeo je Boussac te se obvezao oživiti poslovanje i sačuvati radna mjesta, ali umjesto toga otpustio je 9000 radnika i stavio u džep 500 milijuna dolara, rasprodavši veći dio posla. Njega je zanimao samo Dior!

Kritičari su ustuknuli pred njegovom drskošću, koja je djelovala više američki nego francuski, i tada su ga francuski mediji opisali kao terminatora.

O njegovoj predatorskoj prirodi, ali i o istim osobinama njemu sličnih ljudi, francuski sociolog Michel Villette i poslovna povjesničarka Catherine Vuillermot napisali su knjigu "Od predatora do ikona: Razotkrivanje mita o poslovnom heroju", u kojoj precizno razobličavaju prirodu Arnaulta i ostalih multimilijardera s Forbesove liste najbogatijih.

---

image
Bernard Arnault za susreta s britanskim dizajnerom Kim Jonesom na Fendijevoj modnoj reviji.
Afp
---

Za razliku od popularne slike poduzetnika kao vizionara s planom, Villette i Vuillermot umjesto toga otkrivaju daleko manje dramatičan proces improviziranih adaptacija postupno sklopljenih u koherentan način ponašanja. Umjesto da preuzimaju rizike, oni koji su najuspješniji u poslu – rizike zapravo umanjuju. Autori otkrivaju da se ogromni dobici najpouzdanije postižu u okolnostima kada je poduzetnik uspostavio pažljive odredbe za smanjenje rizika te da, budući da je inovacija skup proces koji dugo traje kako bi donio dobit, inovatorima je prije svega potreban kapital, a resursi, pokazuju oni, najčešće potječu od onoga što provokativno nazivaju "grabežljivost": nemilosrdno iskorištavanje nesavršenosti, slabosti i ranjivosti na tržištu ili među konkurentima. U toj igri Bernard Arnault je – velemajstor.

Premda je svjestan svojih ograničenja, Arnault ih ignorira, a tu crtu njegove naravi otkrila je u jednom intervjuu njegova druga supruga. Uspješnu kanadsku pijanisticu Hélène Mercier, deset godina mlađu od sebe, Arnault je upoznao u jesen 1989., kad je njegov prvi brak bio već mrtav.

S Hélène Mercier dočekao je Novu 1990. godinu, a samo nekoliko mjeseci kasnije, kad je razvod od Anne Dewavrin, koju je isplatio navodno s nekih trideset milijuna dolara, bio okončan, vjenčali su se na privatnoj ceremoniji kojoj je nazočilo samo petero ljudi. Kad ga je Helene prvi put ugostila u svojoj kući, međutim, zatražila je od njega da joj – njoj, pijanistici s diplomama stečenima na akademijama u Beču, Parizu i na američkom Juilliardu i s uspješnom koncertnom karijerom! – nešto odsvira na klaviru.

– Preznojio se, ruke su mu drhtale, bio je blijed, ali taj je Chopinov komad izveo do kraja – kazala je Hélène Mercier, koja mu je rodila tri sina, tako da dinastija Arnault broji petero nasljednika, od kojih samo najmlađi sin još nije uključen u obiteljski biznis.

– Zovu me predator? – kazao je Bernard Arnault za Financial Times.

– Ne znam ništa o tome! No, ne bi me začudilo. Ne očekujem da moji konkurenti o meni lijepo govore.

Danas je on broj jedan, multimilijarder na samom vrhu svijeta, a njegov najveći francuski rival, jer samo rivale u svojoj domovini on smatra "dostojnima", 84-godišnji François Pinault po bogatstvu mu nije ni do koljena. U usporedbi s 183,6 milijardi Arnaultovih dolara, Pinaultovih 56,1 milijardu čini se malo.

No Pinault ima nešto što Arnault želi, a ne uspijeva dobiti. To nešto je – Gucci! Brend Gucci za Arnaulta predstavlja "ono nešto" što mu valjda još jedino nedostaje, no... Čini se da ljude kao on tjera upravo predatorska žudnja za onim što nemaju, ali zacijelo se ni vremešni François Pinault ni njegov sin François-Henri ne razlikuju puno od njega. Međutim, za razliku od Arnaulta, koji svoj prvi milijun nije morao zaraditi sam, nego su ga zaradili njegovi otac i djed, François Pinault krenuo je od nule...

U tom smislu, možda je Pinault veći terminator i predator od "vuka u kašmirskom ruhu".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BERNARD ARNAULT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BERNARD ARNAULT 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-27 09:12:47 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-03 16:43:39 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2021-06-03 12:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 69 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/27\/17956642.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/27\/17956640.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/27\/17956644.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Eric Piermont","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Zovu ga predatorom, a Bernarda Arnaulta to nimalo ne \u010dudi, jer ne o\u010dekuje da konkurenti o njemu govore u superlativima.","Arnault je vlasnik mnogih popularnih svjetskih brendova koji su mu donijeli bogatstvo.","Bernard Arnault za susreta s britanskim dizajnerom Kim Jonesom na Fendijevoj modnoj reviji."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x717","hd_17956642_1920.jpg":"1920x1080","k_17956642_1280.jpg":"1280x1280","k_17956642_1024.jpg":"1024x1024","k_17956642_640.jpg":"640x640","k_17956642_480.jpg":"480x480","k_17956642_340.jpg":"340x340","k_17956642_220.jpg":"220x220","o_17956642_1280.jpg":"1280x896","o_17956642_1024.jpg":"1024x717","o_17956642_640.jpg":"640x448","o_17956642_480.jpg":"480x336","o_17956642_340.jpg":"340x238","o_17956642_220.jpg":"220x154","h_17956642_1280.jpg":"1280x854","h_17956642_1024.jpg":"1024x683","h_17956642_640.jpg":"640x427","h_17956642_480.jpg":"480x320","h_17956642_340.jpg":"340x227","h_17956642_220.jpg":"220x147","pp_17956642_1280.jpg":"1006x1280","pp_17956642_1024.jpg":"805x1024","pp_17956642_640.jpg":"503x640","pp_17956642_480.jpg":"377x480","pp_17956642_340.jpg":"267x340","pp_17956642_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x681","hd_17956640_1920.jpg":"1920x1080","k_17956640_1280.jpg":"1280x1280","k_17956640_1024.jpg":"1024x1024","k_17956640_640.jpg":"640x640","k_17956640_480.jpg":"480x480","k_17956640_340.jpg":"340x340","k_17956640_220.jpg":"220x220","o_17956640_1280.jpg":"1280x851","o_17956640_1024.jpg":"1024x681","o_17956640_640.jpg":"640x425","o_17956640_480.jpg":"480x319","o_17956640_340.jpg":"340x226","o_17956640_220.jpg":"220x146","h_17956640_1280.jpg":"1280x854","h_17956640_1024.jpg":"1024x683","h_17956640_640.jpg":"640x427","h_17956640_480.jpg":"480x320","h_17956640_340.jpg":"340x227","h_17956640_220.jpg":"220x147","pp_17956640_1280.jpg":"1006x1280","pp_17956640_1024.jpg":"805x1024","pp_17956640_640.jpg":"503x640","pp_17956640_480.jpg":"377x480","pp_17956640_340.jpg":"267x340","pp_17956640_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_17956644_1920.jpg":"1920x1080","k_17956644_1280.jpg":"1280x1280","k_17956644_1024.jpg":"1024x1024","k_17956644_640.jpg":"640x640","k_17956644_480.jpg":"480x480","k_17956644_340.jpg":"340x340","k_17956644_220.jpg":"220x220","o_17956644_1280.jpg":"1280x852","o_17956644_1024.jpg":"1024x682","o_17956644_640.jpg":"640x426","o_17956644_480.jpg":"480x319","o_17956644_340.jpg":"340x226","o_17956644_220.jpg":"220x146","h_17956644_1280.jpg":"1280x854","h_17956644_1024.jpg":"1024x683","h_17956644_640.jpg":"640x427","h_17956644_480.jpg":"480x320","h_17956644_340.jpg":"340x227","h_17956644_220.jpg":"220x147","pp_17956644_1280.jpg":"1006x1280","pp_17956644_1024.jpg":"805x1024","pp_17956644_640.jpg":"503x640","pp_17956644_480.jpg":"377x480","pp_17956644_340.jpg":"267x340","pp_17956644_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6033792 Threads: 50 Questions: 1089983012 Slow queries: 0 Opens: 200694 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.646 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9763962 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ovo-je-novi-najbogatiji-covjek-na-svijetu-72-godisnji-vlasnik-popularnih-brendova-nije-uspio-kao-tenisac-i-pijanist-ali-je-zato-tezak-186-milijardi-dolara-san-mu-je-dobit-gem-protiv-rogera-federera-1103276 [printLink] => /vijesti/svijet/ovo-je-novi-najbogatiji-covjek-na-svijetu-72-godisnji-vlasnik-popularnih-brendova-nije-uspio-kao-tenisac-i-pijanist-ali-je-zato-tezak-186-milijardi-dolara-san-mu-je-dobit-gem-protiv-rogera-federera-1103276?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 311642 [name] => Bernard Arnault [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bernard-arnault [link] => /tag/bernard-arnault ) [1] => stdClass Object ( [id] => 627528 [name] => najbogatiji čovjek na svijetu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-07 21:31:14 [main_article_id] => 0 [alias] => najbogatiji-covjek-na-svijetu [link] => /tag/najbogatiji-covjek-na-svijetu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BERNARD ARNAULT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovo je novi najbogatiji čovjek na svijetu: nije uspio kao tenisač i pijanist, ali je zato težak 186 milijardi dolara! I dalje mu je san dobiti gem protiv Federera [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/27/17956642.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Zovu ga predatorom, a Bernarda Arnaulta to nimalo ne čudi, jer ne očekuje da konkurenti o njemu govore u superlativima. [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/27/17956642.jpg [title] => Zovu ga predatorom, a Bernarda Arnaulta to nimalo ne čudi, jer ne očekuje da konkurenti o njemu govore u superlativima. AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/27/17956640.jpg [title] => Arnault je vlasnik mnogih popularnih svjetskih brendova koji su mu donijeli bogatstvo. Eric Piermont ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/27/17956644.jpg [title] => Bernard Arnault za susreta s britanskim dizajnerom Kim Jonesom na Fendijevoj modnoj reviji. Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Premda ga od milja zovu "vuk u kašmiru", mnogi će za 72-godišnjeg Bernarda Arnaulta, danas najbogatijeg čovjeka na svijetu, s neto bogatstvom nedavno procijenjenim na 186,3 milijarde dolara, kazati i nešto manje ugodno – predator, a ne kreator.

Uostalom, upravo tako su ga doživjeli i bankari koji su bili svjedoci njegova prvog velikog uspjeha, preuzimanja grupe Boussac 1984. godine, koja je u to vrijeme bila vlasnik i Christiana Diora, krunskog dragulja francuske visoke mode koji je on opsesivno htio kupiti. Bernard Arnault s grupom investitora tada je preuzeo Diora, a četiri godine kasnije, preko Diora je stekao i 32 posto udjela u LVMH-u, s tim što će se idućih godina taj udjel postupno povećavati.

Te 1984. godine, prije ravno 37 godina, Arnault je ostvario plan koji je njegovao tri godine, još od onog trenutka kad je razočaran pobjedom socijalista i Françoisa Mitterranda i njihovom poreznom politikom u Francuskoj otišao u Ameriku te taksistu u New Yorku kazao: "Otišao sam iz Francuske zbog Françoisa Mitterranda. Jeste čuli za Mitterranda?" A taksist je odgovorio: "Ne, čuo sam za Christiana Diora!"

U tome je trenutku, pak, Bernard Arnault bio jako daleko od Diora i od visoke mode i od sedamdeset i više luksuznih brendova, koliko ih danas ima njegova poslovna grupa.

Početkom osamdesetih bio je na čelu tvrtke koja se bavila nekretninama. Punim imenom Bernard Jean Étienne Arnault, rođen je 1949. godine u gradiću Roubaixu na sjeveru Francuske, uza samu granicu s Belgijom. Otac mu je bio vlasnik građevinske kompanije Ferret-Savinel i Arnault mu se 1971., nakon što je stekao diplomu inženjera na uglednoj Ecole Polytechnique, pridružio u obiteljskom biznisu.

---

image
Arnault je vlasnik mnogih popularnih svjetskih brendova koji su mu donijeli bogatstvo.
Eric Piermont
---

– Oduvijek sam volio biti broj jedan – jednostavno je prije dvije godine kazao Arnault.

– Nisam uspio kao pijanist, nisam uspio ni kao tenisač. Smatram da je uspjeh doći do točke u kojoj su svi moji timovi kao grupa broj jedan na svijetu. Ovo je vrlo zabavno. Mi smo broj jedan, ali možemo ići i dalje – kazao je u razgovoru za Financial Times.

Doista, želio je biti pijanist, ali nije se uspio upisati na akademiju, a tenis, koji solidno igra cijelog života, nikad nije uspio razviti do vrhunske razine.

– Još uvijek mi je san dobiti jedan ili dva gema protiv Rogera Federera – kazao je lani.

Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tada već oženjen vršnjakinjom Anne Dewavrin, s kojom ima sina i kćer, uspijeva nagovoriti oca da se riješe građevinskog dijela biznisa i posvete se isključivo nekretninama.

Poslovanje je išlo uspješno i Arnault je vođenje tvrtke, koja se specijalizirala za nekretnine za odmor, potpuno preuzeo nekoliko godina kasnije. Osim Diora, on je danas vlasnik brendova kao što su Fendi, Tiffany & Co, Marc Jacobs, Celine, Givenchy, tu je i kozmetička tvrtka Guerlain, Kenzo Parfums, Fenty Beauty by Rihanna, tu su proizvođači satova Hublot, Zenith, TAG Heuer, Bvlgari, vinarije Dom Pérignon, Krug, Veuve Clicquot, maloprodajni lanci Sephora i Le Bon Marché, francuske novine Le Parisien i Les Echos... i mnogi drugi.

Danas je najbogatiji čovjek na planetu te je tako, nakon niza godina, tu prestižnu titulu preoteo od američkih elektroničkih i internetskih mogula, ali i od čelnika Amazona Jeffa Bezosa te vlasnika SpaceX-a i Tesle Elona Muska.

Kad je, još u Americi, načuo da francuska vlada pokušava naći kupca za posrnulu tvrtku Boussac Saint-Frères, u čijem je vlasništvu bio i Christian Dior, Arnault se vratio u Europu. Uz očevu pomoć, uz pomoć svojeg novca, ali i uz izdašnu pomoć Antoinea Bernheima, starijeg partnera u investicijskoj tvrtki Lazard Frères, za ukupno 95 milijuna dolara preuzeo je Boussac te se obvezao oživiti poslovanje i sačuvati radna mjesta, ali umjesto toga otpustio je 9000 radnika i stavio u džep 500 milijuna dolara, rasprodavši veći dio posla. Njega je zanimao samo Dior!

Kritičari su ustuknuli pred njegovom drskošću, koja je djelovala više američki nego francuski, i tada su ga francuski mediji opisali kao terminatora.

O njegovoj predatorskoj prirodi, ali i o istim osobinama njemu sličnih ljudi, francuski sociolog Michel Villette i poslovna povjesničarka Catherine Vuillermot napisali su knjigu "Od predatora do ikona: Razotkrivanje mita o poslovnom heroju", u kojoj precizno razobličavaju prirodu Arnaulta i ostalih multimilijardera s Forbesove liste najbogatijih.

---

image
Bernard Arnault za susreta s britanskim dizajnerom Kim Jonesom na Fendijevoj modnoj reviji.
Afp
---

Za razliku od popularne slike poduzetnika kao vizionara s planom, Villette i Vuillermot umjesto toga otkrivaju daleko manje dramatičan proces improviziranih adaptacija postupno sklopljenih u koherentan način ponašanja. Umjesto da preuzimaju rizike, oni koji su najuspješniji u poslu – rizike zapravo umanjuju. Autori otkrivaju da se ogromni dobici najpouzdanije postižu u okolnostima kada je poduzetnik uspostavio pažljive odredbe za smanjenje rizika te da, budući da je inovacija skup proces koji dugo traje kako bi donio dobit, inovatorima je prije svega potreban kapital, a resursi, pokazuju oni, najčešće potječu od onoga što provokativno nazivaju "grabežljivost": nemilosrdno iskorištavanje nesavršenosti, slabosti i ranjivosti na tržištu ili među konkurentima. U toj igri Bernard Arnault je – velemajstor.

Premda je svjestan svojih ograničenja, Arnault ih ignorira, a tu crtu njegove naravi otkrila je u jednom intervjuu njegova druga supruga. Uspješnu kanadsku pijanisticu Hélène Mercier, deset godina mlađu od sebe, Arnault je upoznao u jesen 1989., kad je njegov prvi brak bio već mrtav.

S Hélène Mercier dočekao je Novu 1990. godinu, a samo nekoliko mjeseci kasnije, kad je razvod od Anne Dewavrin, koju je isplatio navodno s nekih trideset milijuna dolara, bio okončan, vjenčali su se na privatnoj ceremoniji kojoj je nazočilo samo petero ljudi. Kad ga je Helene prvi put ugostila u svojoj kući, međutim, zatražila je od njega da joj – njoj, pijanistici s diplomama stečenima na akademijama u Beču, Parizu i na američkom Juilliardu i s uspješnom koncertnom karijerom! – nešto odsvira na klaviru.

– Preznojio se, ruke su mu drhtale, bio je blijed, ali taj je Chopinov komad izveo do kraja – kazala je Hélène Mercier, koja mu je rodila tri sina, tako da dinastija Arnault broji petero nasljednika, od kojih samo najmlađi sin još nije uključen u obiteljski biznis.

– Zovu me predator? – kazao je Bernard Arnault za Financial Times.

– Ne znam ništa o tome! No, ne bi me začudilo. Ne očekujem da moji konkurenti o meni lijepo govore.

Danas je on broj jedan, multimilijarder na samom vrhu svijeta, a njegov najveći francuski rival, jer samo rivale u svojoj domovini on smatra "dostojnima", 84-godišnji François Pinault po bogatstvu mu nije ni do koljena. U usporedbi s 183,6 milijardi Arnaultovih dolara, Pinaultovih 56,1 milijardu čini se malo.

No Pinault ima nešto što Arnault želi, a ne uspijeva dobiti. To nešto je – Gucci! Brend Gucci za Arnaulta predstavlja "ono nešto" što mu valjda još jedino nedostaje, no... Čini se da ljude kao on tjera upravo predatorska žudnja za onim što nemaju, ali zacijelo se ni vremešni François Pinault ni njegov sin François-Henri ne razlikuju puno od njega. Međutim, za razliku od Arnaulta, koji svoj prvi milijun nije morao zaraditi sam, nego su ga zaradili njegovi otac i djed, François Pinault krenuo je od nule...

U tom smislu, možda je Pinault veći terminator i predator od "vuka u kašmirskom ruhu".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Eric Piermont Afp
AFP
Zovu ga predatorom, a Bernarda Arnaulta to nimalo ne čudi, jer ne očekuje da konkurenti o njemu govore u superlativima.
Eric Piermont
Arnault je vlasnik mnogih popularnih svjetskih brendova koji su mu donijeli bogatstvo.
Afp
Bernard Arnault za susreta s britanskim dizajnerom Kim Jonesom na Fendijevoj modnoj reviji.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ovo-je-novi-najbogatiji-covjek-na-svijetu-72-godisnji-vlasnik-popularnih-brendova-nije-uspio-kao-tenisac-i-pijanist-ali-je-zato-tezak-186-milijardi-dolara-san-mu-je-dobit-gem-protiv-rogera-federera-1103276 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0bf492249f661337b9c30ee7cf178eb32040e13f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovo+je+novi+najbogatiji+%C4%8Dovjek+na+svijetu%3A+nije+uspio+kao+tenisa%C4%8D+i+pijanist%2C+ali+je+zato+te%C5%BEak+186+milijardi+dolara%21+I+dalje+mu+je+san+dobiti+gem+protiv+Federera&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fovo-je-novi-najbogatiji-covjek-na-svijetu-72-godisnji-vlasnik-popularnih-brendova-nije-uspio-kao-tenisac-i-pijanist-ali-je-zato-tezak-186-milijardi-dolara-san-mu-je-dobit-gem-protiv-rogera-federera-1103276 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fovo-je-novi-najbogatiji-covjek-na-svijetu-72-godisnji-vlasnik-popularnih-brendova-nije-uspio-kao-tenisac-i-pijanist-ali-je-zato-tezak-186-milijardi-dolara-san-mu-je-dobit-gem-protiv-rogera-federera-1103276 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BERNARD ARNAULT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetBERNARD ARNAULT

Ovo je novi najbogatiji čovjek na svijetu: nije uspio kao tenisač i pijanist, ali je zato težak 186 milijardi dolara! I dalje mu je san dobiti gem protiv Federera

Piše Eda Vujević
3. lipnja 2021. - 14:29
Zovu ga predatorom, a Bernarda Arnaulta to nimalo ne čudi, jer ne očekuje da konkurenti o njemu govore u superlativima.AFP

Premda ga od milja zovu "vuk u kašmiru", mnogi će za 72-godišnjeg Bernarda Arnaulta, danas najbogatijeg čovjeka na svijetu, s neto bogatstvom nedavno procijenjenim na 186,3 milijarde dolara, kazati i nešto manje ugodno – predator, a ne kreator.

Uostalom, upravo tako su ga doživjeli i bankari koji su bili svjedoci njegova prvog velikog uspjeha, preuzimanja grupe Boussac 1984. godine, koja je u to vrijeme bila vlasnik i Christiana Diora, krunskog dragulja francuske visoke mode koji je on opsesivno htio kupiti. Bernard Arnault s grupom investitora tada je preuzeo Diora, a četiri godine kasnije, preko Diora je stekao i 32 posto udjela u LVMH-u, s tim što će se idućih godina taj udjel postupno povećavati.

Te 1984. godine, prije ravno 37 godina, Arnault je ostvario plan koji je nje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 22:07