StoryEditorOCM
SvijetFRANE UZVRAĆA UDARAC

Papa napokon odlučio kazniti svog najvećeg kritičara: Konzervativnog kardinala Burkea izbacuje iz stana i ukida mu plaću

Piše VIJESTI SD
29. studenog 2023. - 21:37

Dočim je papa Frane postao poglavar Rimokatoličke crkve 2013., američki kardinal Raymond Burke ustobočio se se kao njegov vodeći kritičar unutar crkve, postavši de facto kontrapapa za frustrirane tradicionaliste koji smatraju da Frane razvodnjava doktrinu.

Papa je stoga američkog svećenika često degradirao i oduzimao mu dio po dio utjecaja, ali ovog mu je mjeseca očito prekipjelo, prema tvrdnji jednog visokorangiranog vatikanskog dužnosnika koji je govorio za New York Times, pod uvjetom anonimnosti.

Frane je tako na sastanku visokih vatikanskih dužnosnika rekao kako namjerava izbaciti Burkea iz njegova stana koji subvencionira Vatikan i lišiti ga plaće kao umirovljenog kardinala.

Vijest o mogućoj deložaciji prve su donijele konzervativne talijanske novine La Nuova Bussola Quotidiana, koje su bliske kardinalu Burkeu i nedavno su sponzorirale konferenciju na kojoj je ovaj kritizirao veliki skup biskupa koji je sazvao Frane. Ta vijest dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je Frane smijenio još jednog svog glasnog konzervativnog kritičara, Josepha Stricklanda, biskupa iz Teksasa, nakon vatikanske istrage o upravljanju njegovom biskupijom.

Ovaj je pak na vijest o Burkeu u nemilosti napisaona X-u: "Ako je to točno, to je zločin kojem se moramo suprotstaviti. Ako je riječ o lažnim informacijama, treba ih odmah ispraviti."

Vatikan ih, međutim, nije ispravio. U utorak je glasnogovornik Vatikana, Matteo Bruni, odbio vijest potvrditi ili demantirati, rekavši novinarima da nema "ništa posebno reći o tome" i da o tome pitaju kardinala Burkea. No, na e-mail upućen njegovom tajniku nije odgovoreno.

Frane je prošlog tjedna rekao šefovima vatikanskih ureda da je kaznio Burkea jer je bio izvor "nejedinstva" u Crkvi, navodi The Associated Press, koji svoje izvješće temelji na neimenovanom dužnosniku koji je prisustvovao sastanku. Drugi dužnosnik rekao je za A.P. da je papa kasnije objasnio da je ukinuo povlastice kardinala Burkea jer ih je ovaj koristio u svojoj kampanji protiv Crkve.

image
Alberto Pizzoli/Afp

Corriere della Sera, vodeće talijanske dnevne novine, također su potvrdile izvješće o mogućem izbacivanju. Potvrdio im je to anonimni prelat, koji je rekao da Papa namjerava provesti "mjere ekonomske prirode i kanonske kazne" protiv kardinala Burkea.

Franini pristaše tvrde da je on pokazao nevjerojatno strpljenje suočen s kritikama tijekom posljednjeg desetljeća, u interesu otvaranja zdravih rasprava, ali da je ono oslabilo jer su te kritike postale ideološki obojene.

Kardinal Burke sebe je vidio kao lojalnog branitelja crkvene doktrine i papinskih tradicija nasuprot onoga što je kod Frane nazvao "zbrkom, pogreškom i podjelama" koje je Frane navodno uzrokovao.

U danima prije velike skupštine svjetskih biskupa i laika - koji su se okupili kako bi raspravljali o nekim od najosjetljivijih tema u Crkvi - kardinal Burke i drugi tradicionalistički nastrojeni prelati objavili su razmjenu svojih pisama s Franom. U njima su izrazili ozbiljne sumnje u legitimnost sastanka i pozvali Franu da zalupi vrata pred prijedlozima za koje vjeruju da bi narušili doktrinu Crkve, uključujući blagoslov istospolnih zajednica.

Kardinal Burke nedavno je na forumu koji je sponzorirala La Nuova Bussola Quotidiana osudio skupštinu koja ima "štetni cilj" preoblikovanja crkvene hijerarhije radikalnim, sekularnim i modernim idejama koje uključuju inkluzivnost naspram L.G.B.T.Q. zajednice.

"Nažalost, vrlo je jasno da zazivanje Duha Svetoga od strane nekih ima za cilj progurati program koji je više politički i svjetovni nego crkveni i božanski", rekao je tada.

Kardinal Burke, inače miljenik Benedikta XVI., više se puta sukobljavao s Franom, čak i u izboru svećeničke odore. Za razliku od Frane, koji je preferirao skromnije odjevene svećenike, kardinal Burke povremeno je nosio plašt od svile, baršunaste rukavice i ekstravagantne brokate, što je jednom navelo vatikanske dužnosnike da ga zamole da "malo ublaži".

Tijekom posljednjeg desetljeća, kardinal Burke (75), izražavao je sumnje u papin pristup crkvenom učenju i optuživao ga da je svojim inkluzivnim stavom otuđio konzervativce koji poštuju crkveni zakon.

Inače populistički podržavatelj europskih nacionalista i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, rijetko je propuštao priliku da osudi papinu politiku, posebno njegovu dobrodošlicu L.G.B.T.Q. populaciji i imigrantima.

image
Filippo Monteforte/Afp

Kardinal Burke dvaput se pridružio drugim konzervativnim kardinalima u sastavljanju popisa formalnih pitanja koimaa problematiziraju njegovu viziju. Godine 2016., nakon što je Frane otvorio mogućnost za rastavljene i ponovno vjenčane katolike da prime svetu pričest, kardinal Burke i drugi konzervativni kardinali od njega su u pismu zahtijevali pojašnjenje. Frane im nije odgovorio.

Frane nije baš štedio kardinala Burkea prolaz ni u prošlosti.

Tako ga je smijenio s njegovog položaja u moćnom crkvenom uredu koji pomaže u imenovanju biskupa, što mu je davalo veliki utjecaj u Sjedinjenim Državama. U studenom 2014. Frane je smijenio kardinala Burkea s njegove pozicije čelnika najvišeg vatikanskog suda i umjesto toga imenovao ga na uglavnom ceremonijalnu dužnost u redovima Malteških vitezova.

Tijekom pandemije covida, činilo se da je Frane ciljao na kardinala Burkea kada se na konferenciji za novinare 2021. u papinskom zrakoplovu žalio na protivnike cijepljenja među kardinalima. Do toga je došlo nakon što je kardinal Burke ponovio teoriju zavjere da se cjepiva protiv covida koriste za ugradnju mikročipova "pod kožu svake osobe, tako da u svakom trenutku može biti kontrolirana od države u pogledu zdravlja i drugih stvari".

Neposredno prije toh Franinih komentara, kardinal Burke se bio zarazio korona virusom i stavljen je na respirator u jednoj američkoj bolnici.

Dok su vijesti o Papinim najavama kažnjavanja Burkea kružile po Vatikanu, konzervativci su izrazili šok i užasnutost, dok su liberali rekli da se na to dugo čekalo. Jasno je svima da kardinal Burke vjerojatno neće smanjiti svoju kritičnost ni bude li doista kažnjen.

"To ga neće spriječiti da govori", rekao je kardinal Peter Turkson iz Gane - piše New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 16:11