StoryEditorOCM
Svijetzbog uplitanja

Podignuta nova optužnica protiv Trumpa!

Piše Vijesti sd
28. kolovoza 2024. - 08:27

Američki tužitelji podigli su novu optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zbog njegovih navodnih pokušaja uplitanja u izbore 2020., nakon što je izgubio od Joea Bidena. Zapravo se radi o revidiranoj optužnici koja je prije odbijena, odnosno o odgovoru na prošlomjesečnu odluku Vrhovnog suda SAD-a prema kojoj predsjednike štiti imunitet te ne mogu biti kazneno gonjeni dok su na dužnosti.

Revidirana optužnica iznosi iste četiri kaznene točke protiv Trumpa, ali one se sada odnose na njegov status političkog kandidata, a ne predsjednika. Trump je odbacio optužbe za uplitanje u izbore iako je ostao pri svojoj tvrdnji da je na izborima 2020. došlo do prevare, piše BBC. 

image

 

 

Emily Elconin/Getty Images Via Afp

Trump: Ponovno su pokrenuli propali lov na vještice

Prema novoj, odnosno revidiranoj optužnici, koju je podigao posebni tužitelj ministarstva pravosuđa Jack Smith, Trumpa se tereti za urotu protiv SAD-a, zavjeru za ometanje službenog postupka, pokušaj ometanja službenog postupka i zavjeru protiv prava. Trump je na svojoj društvenoj mreži Truth Social kazao kako je nova optužnica ponovno pokretanje propalog lova na vještice. 

U novom dokumentu, koji je smanjen s 45 na 36 stranica, tužitelji su promijenili termine optužnice kako bi ih uskladili s presudom Vrhovnog suda o predsjedničkom imunitetu. U optužnici se navodi da je Trump djelovao kao građanin, a ne kao predsjednik, kada je pokušao utjecati na izbore. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 16:16